Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мини соларна система за бунгало

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Мини соларна система за бунгало

Здравейте.
    Подариха на съседа няколко панела https://www.enfsolar.com/pv/panel-da...stalline/58131
    Чудя се какъв инвертор и управлениеда избера, за да може да гледа телевизия и да си зарежда телефоните, радиостанцията и малко светлина в горското бунгало. Консумация - не повече от 200 вата, батерии оловни в изобилие, но евентуално може и да се намери Lipofe.

Идеята е през седмицата да събере достатъчно ват часа, за да може да изкара от петък до неделя. Няма да има печки, ъглошлайф или каквото и да е сериозно и няма да работят непрекъснато.

Имате ли нещо, което продавате втора употреба и можете ли да ме насочите към бюджетен вариант?
    ;-)
    Grand Cherokee I - 5.2 - супер беше!
    нула 999 нула 3 нула 9 нула 3

Засега намирам:
    Соларен заряден контролер Victron BlueSolar MPPT 75/10 (12/24V-10A)
    както и:
    Инвертор Victron Phoenix 250VA пълна синусоида.

Според вас това добра комбинация ли е?
    ;-)

Коментар

Сега гледам, че ще ми трябват и букси: соларни букси комплект. Както и евентуално нещо, с което да се свържа към контролера. Там няма интернет, както и наблизо никакъв LoRaWAN, но продължавам да търся изпитано мнение, не може ли да използвам по-слаб контролер, със силния панел и голям акумулатор. Постоянната консумация ще е най-слабия LED, които да осветява пред вратата на двора, за да плаши гаргите. Другото, няколко часа в седмицата... слаба консумация ;-)
      ;-)

Коментар

Ако ще се харчат пари за нещо, то трябва да е контролера. Виктрон са идеални. Вземи си двойно по-голям от ‘необходимото’, че да не го купуваш 2 пъти.
        Панела прави тия ватове от етикетчето почти само в лабораторни условия. Ама като чета, винаги можеш да добавиш още един-два.
        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Премисли как да обезопасиш противопожарно контролер/ акумулатор / инвертор, че ще си работят безнадзорно...

Коментар

• ikristiqn
            ikristiqn коментира
            Редактиране на коментар
            Миналото бунгало е изгоряло заради печка. Вероятно ще са в старото барбекю ОТВЪН ;-) Инвертора - само, когато има човек вътре и то пак на безопасно място.
            Благодаря!

Ето на какво се спрях:
          180 лв. Контролер - Victron SmartSolar MPPT 75V/15A
          (80 лв. Програматор) - ако е SmartSolar - е по-скъп, но това отпада.
          20 лв. Букси - предпочитам да е читаво, може да се наложи многократна смяна на панелите.
          60 лв. Кабел - по 10 метра 6 mm2: ще сложа по-дебел и по-качествен, не само заради UV, а и заради евентуална подмяна на контролера с по-силен и добавянето на още един панел.
          10 лв. Клещи - харесаха ми!

Остава:
          LED прожектор с PIR датчик - 12V! - важно
          Акумулатор/Батерия - 120-140 лв. - оловен около 200Ah
          Инвертор - според консумацията - 100 лв.

Линковете са примерни, иска ми се всичко да е от едно място.
          Какво мислите?
          ;-)

Коментар

• pansim
            pansim коментира
            Редактиране на коментар
            Така наречения програматор, за какво ти е? Очевидно е излишен, поне според мен. Инвертор - САМО и единствено Виктрон. Ама тук ще влезна в противоречие с Вальо...но всеки за себе си решава. И най-важното, колкото е възможно консуматорите да са на 12 волта. Още нещо - апетита идва с яденето. Затова послушай мен и Вальо ти каза същото. Вземи по мощен контролер. Не плащай два пъти.

Благодаря отново на pansim и drukman .

Тоава е отговорът от официален представител:

Включването на 660Wp панел е драстично превишаване на възможностите на контролера, като увреждане от такъв тип неправилно използване е извън-гаранционно събитие.

Правилният контролер е този: https://shop.chepakov.com/solaren-ko...olar-mppt10050 ; предлагаме и вариант без bluetooth : https://shop.chepakov.com/solaren-ko...-50-12-24v-50a
          Ще пиша с последващо развитие.
          ;-)

Коментар

Доколкото разбрах, бр. акумулатори не е от съществено значение. Така че можеш да се замислиш за напрежение 24В вместо 12В.
            - Намаляваш тока от контролера към акумулатора.
            - поради по-слабия ток, извирането/изсъхването на акумулаторите е доста по-бавно и се очаква по-малко обслужване.
            - Намалаляваш тока към консуматорите във вътрешната инсталация с около 50%, при запазване на мощността им.
            - Вътрешната инсталация може да е с 1/2 по-малко сечение на кабелите.
            - Това е камионджийски стандарт и промишлен - има много лампи и др. джаджи на 24В.
            - Можеш да ползваш автоматични предпазители за 2-3-5 А DC.

- най-вероятно 2 панела и 2 акумулатора и малко по-скъп контролер.
            - "Правилният контролер" от търговеца поддържа и 24В!

- Ако акумулаторите ще са на студено-външна температура, предвиди, че при -12 - -16 градуса и по-ниска плътност на електролита (старост, недозареждне) той замръзва.

Коментар

• pansim
              pansim коментира
              Редактиране на коментар
              Два панела, 100/50, 24 волта акумулатор. Това бих направил аз. Инвертор според нуждите.

Колкото и да му обяснявате, очевидно човека е решил да мине с минимум разходи, че ако може и под минимума.
            Правилното обяснение според мен в случая е следното:
            Който купува ефтинджос купува два пъти.
            Представям си вече как в Събота вечер, в 22.38ч. на втората ракия викове огласят гората - Тиеба и соларната система!
            И тогава всички заставаме на едно мнение.
            Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
            Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

• ikristiqn
              ikristiqn коментира
              Редактиране на коментар
              Не обичам да минавам тънко, но наистина не ни трябва по-голяма мощност.

Ако ще е сал зарад зарядното на телефона, тъпичко ми се вижда. Дай някоя по-практична причина. На мен всичкото окабеляване ми е х10 на 12в, или х20 на 24, та и от тая гледна точка ми е все едно. Единственото място, където търся високо напрежение, за да намаля тока е от панелите до трансфертера и там съм на 75V всичко друго ми е на 12V. Повечето неща ще пръцнат на 24 (разбирай 27-28 ).
            Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
            Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

Аз бих препоръчал повече панели. С един, колкото и вата да е, няма да стане.
              Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
              X