Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Мини соларна система за бунгало

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Мини соларна система за бунгало

Здравейте.
    Подариха на съседа няколко панела https://www.enfsolar.com/pv/panel-da...stalline/58131
    Чудя се какъв инвертор и управлениеда избера, за да може да гледа телевизия и да си зарежда телефоните, радиостанцията и малко светлина в горското бунгало. Консумация - не повече от 200 вата, батерии оловни в изобилие, но евентуално може и да се намери Lipofe.

Идеята е през седмицата да събере достатъчно ват часа, за да може да изкара от петък до неделя. Няма да има печки, ъглошлайф или каквото и да е сериозно и няма да работят непрекъснато.

Имате ли нещо, което продавате втора употреба и можете ли да ме насочите към бюджетен вариант?
    ;-)
    Grand Cherokee I - 5.2 - супер беше!
    нула 999 нула 3 нула 9 нула 3

Засега намирам:
    Соларен заряден контролер Victron BlueSolar MPPT 75/10 (12/24V-10A)
    както и:
    Инвертор Victron Phoenix 250VA пълна синусоида.

Според вас това добра комбинация ли е?
    ;-)

Коментар

Сега гледам, че ще ми трябват и букси: соларни букси комплект. Както и евентуално нещо, с което да се свържа към контролера. Там няма интернет, както и наблизо никакъв LoRaWAN, но продължавам да търся изпитано мнение, не може ли да използвам по-слаб контролер, със силния панел и голям акумулатор. Постоянната консумация ще е най-слабия LED, които да осветява пред вратата на двора, за да плаши гаргите. Другото, няколко часа в седмицата... слаба консумация ;-)
      ;-)

Коментар

Ако ще се харчат пари за нещо, то трябва да е контролера. Виктрон са идеални. Вземи си двойно по-голям от ‘необходимото’, че да не го купуваш 2 пъти.
        Панела прави тия ватове от етикетчето почти само в лабораторни условия. Ама като чета, винаги можеш да добавиш още един-два.
        https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

Премисли как да обезопасиш противопожарно контролер/ акумулатор / инвертор, че ще си работят безнадзорно...

Коментар

• ikristiqn
            ikristiqn коментира
            Редактиране на коментар
            Миналото бунгало е изгоряло заради печка. Вероятно ще са в старото барбекю ОТВЪН ;-) Инвертора - само, когато има човек вътре и то пак на безопасно място.
            Благодаря!

Ето на какво се спрях:
          180 лв. Контролер - Victron SmartSolar MPPT 75V/15A
          (80 лв. Програматор) - ако е SmartSolar - е по-скъп, но това отпада.
          20 лв. Букси - предпочитам да е читаво, може да се наложи многократна смяна на панелите.
          60 лв. Кабел - по 10 метра 6 mm2: ще сложа по-дебел и по-качествен, не само заради UV, а и заради евентуална подмяна на контролера с по-силен и добавянето на още един панел.
          10 лв. Клещи - харесаха ми!

Остава:
          LED прожектор с PIR датчик - 12V! - важно
          Акумулатор/Батерия - 120-140 лв. - оловен около 200Ah
          Инвертор - според консумацията - 100 лв.

Линковете са примерни, иска ми се всичко да е от едно място.
          Какво мислите?
          ;-)

Коментар

• pansim
            pansim коментира
            Редактиране на коментар
            Така наречения програматор, за какво ти е? Очевидно е излишен, поне според мен. Инвертор - САМО и единствено Виктрон. Ама тук ще влезна в противоречие с Вальо...но всеки за себе си решава. И най-важното, колкото е възможно консуматорите да са на 12 волта. Още нещо - апетита идва с яденето. Затова послушай мен и Вальо ти каза същото. Вземи по мощен контролер. Не плащай два пъти.

Благодаря отново на pansim и drukman .

Тоава е отговорът от официален представител:

Включването на 660Wp панел е драстично превишаване на възможностите на контролера, като увреждане от такъв тип неправилно използване е извън-гаранционно събитие.

Правилният контролер е този: https://shop.chepakov.com/solaren-ko...olar-mppt10050 ; предлагаме и вариант без bluetooth : https://shop.chepakov.com/solaren-ko...-50-12-24v-50a
          Ще пиша с последващо развитие.
          ;-)

Коментар

Доколкото разбрах, бр. акумулатори не е от съществено значение. Така че можеш да се замислиш за напрежение 24В вместо 12В.
            - Намаляваш тока от контролера към акумулатора.
            - поради по-слабия ток, извирането/изсъхването на акумулаторите е доста по-бавно и се очаква по-малко обслужване.
            - Намалаляваш тока към консуматорите във вътрешната инсталация с около 50%, при запазване на мощността им.
            - Вътрешната инсталация може да е с 1/2 по-малко сечение на кабелите.
            - Това е камионджийски стандарт и промишлен - има много лампи и др. джаджи на 24В.
            - Можеш да ползваш автоматични предпазители за 2-3-5 А DC.

- най-вероятно 2 панела и 2 акумулатора и малко по-скъп контролер.
            - "Правилният контролер" от търговеца поддържа и 24В!

- Ако акумулаторите ще са на студено-външна температура, предвиди, че при -12 - -16 градуса и по-ниска плътност на електролита (старост, недозареждне) той замръзва.

Коментар

• pansim
              pansim коментира
              Редактиране на коментар
              Два панела, 100/50, 24 волта акумулатор. Това бих направил аз. Инвертор според нуждите.

Колкото и да му обяснявате, очевидно човека е решил да мине с минимум разходи, че ако може и под минимума.
            Правилното обяснение според мен в случая е следното:
            Който купува ефтинджос купува два пъти.
            Представям си вече как в Събота вечер, в 22.38ч. на втората ракия викове огласят гората - Тиеба и соларната система!
            И тогава всички заставаме на едно мнение.
            Росен Спасов (0+) LZ1SMY 0878110730
            Най-добрите ми спомени са предстоящите!

Коментар

• ikristiqn
              ikristiqn коментира
              Редактиране на коментар
              Не обичам да минавам тънко, но наистина не ни трябва по-голяма мощност.

Ако ще е сал зарад зарядното на телефона, тъпичко ми се вижда. Дай някоя по-практична причина. На мен всичкото окабеляване ми е х10 на 12в, или х20 на 24, та и от тая гледна точка ми е все едно. Единственото място, където търся високо напрежение, за да намаля тока е от панелите до трансфертера и там съм на 75V всичко друго ми е на 12V. Повечето неща ще пръцнат на 24 (разбирай 27-28 ).

Коментар

Аз бих препоръчал повече панели. С един, колкото и вата да е, няма да стане.
              Your conscience is all you can take to your grave.

Коментар

Здравейте.
                Има развитие по темата.
                Снимковия материал е тук.

Избрах контролер, BlueSolar MPPT 30/100. Панелите са тези.
                Датите се виждат на снимките. При преминаване на облак, спада напрежението подозрително малко.
                Тогава нямаше как да премеря тока, сега имам VE.Direct кабел.
                През тези дни пристигнаха още панели, както и още един акумулатор, SBS 150F-12.

Мисля, да не използваме инвертор. Всико да бъде на 12V. Виждам, че при 24 волтова система ще е по-ефективно, но нямаме нужда от толкова енергия.

1. Какъв слаб прожектор с датчик за светлина да използвам за лампа в двора? Само сигнална, не за да се вижда нещо. Да се вижда, че свети.
                2. Какъв режим на настройка на зареждането на батерията, спрямо упътването. Спрял съм се на позиция 2. (страница 17 в PDF файла)
                3. Какво вътрешно осветление, което да е димируемо?
                4. Какъв 32'' телевизор с антена. При нужда ще му пуснем интернет от телефоните и ще гледаме YouTube.

Ще почерпя за градивната гритика или супер идеите ;-)
                ;-)

Коментар

• pansim
                  pansim коментира
                  Редактиране на коментар
                  Колко панела смяташ да поставиш?
                  Че ако са по над 600 вата ако правилно съм видял снимките, нещо ми се губи смисъла на 30А заряден ток при 12 волта

• ikristiqn
                  ikristiqn коментира
                  Редактиране на коментар
                  Засега един. Имам налични повече. Но, ако са повече, ще мога да "включа" и втория акумулатор и да мина на 24V система. Но в това бунгало не стъпва нито той, нито ние понякога със седмици...

• stefsab
                  stefsab коментира
                  Редактиране на коментар
                  Обикновено се тръгва наопаки - събираш всички джаджи и техните тех. параметри. По тях избираш и правиш захранването им.

Все пак ... колко на на брой са панелитЕ?

Отделно, ... ако не е срамно, колко струва тоя ТУЧ ... акумулатора де?
                Кольо "Дупетата вървят и с мастика... "

Ясен Супер Модератор: "Абе при мене как не увисва?" "хм, представих си Багера по бельо."

Коментар

• ikristiqn
                  ikristiqn коментира
                  Редактиране на коментар
                  Според интернет около 1000 лв., но нов с гаранция и фактура. За други подробности и некомерсиална цел - на лично.

Само не разбрах защо не си взе за 20лв повече 50 амперов контролер с блутут. Щеше хем ток да си гледаш, хем кабел да не купуваш.

https://www.ebay.com/itm/394903464529?var=663937065723
                Фаровете за мъгла правят колата 2м по-дълга, 10г. по-млада и 200 коня повече.
                Съединител - долен, ляв педал.
                Вальо O888557Ч7Ч Silverado 1.3 i

Коментар

• ikristiqn
                  ikristiqn коментира
                  Редактиране на коментар
                  Защото съседът имал за 80 лв., без четене, без консултации и... било "по-на-оферта".
                  На този се наложи да му ъпдейтвам firmware и да го рестартирам... Работи. Сега остава да подкарам и другите неща.

Доста интересно ми става и мога да предлагам такива консултантски решения, след време. Много ниска е ползваемостта и възможността за "изчезване" на цялата система...

Не димирай вътрешното осветление. Обяснявам защо:
                Когато искаш да вземеш от светодиодите всичката светлина, която могат да дадат те взимат тока Х. Ако намалиш светенето с 10% тока пада наполовина (приблизително). Тогава имаш най-високо КПД за получена светлина спрямо похарчено електричество. По-добре е да включаш допълнителни осветителни групи, които предварително са настроени да работят в съответния режим, отколкото да димираш. Първоначално е заигравка, после берем плодовете.

При преминаване на облак напрежението не ти пада, защото MPPT-то се грижи за тази работа. Пада ти тока, вместо напрежението. Когато не достига светлината на панелите MPPT контролера намалява товара за да ги държи в максимална ефективност ток по напрежение. Ако напрежението им падне повече те се сриват и ефективността им става нула. За това е важно да четеш контролера. Той се грижи за входа, а ти гледаш изхода.

Коментар

• drukman
                  drukman коментира
                  Редактиране на коментар
                  Спасов, чети по-нагоре. За да гледа каквото и да било трябва лаптоп и жица да опъне. Шунт няма.

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 28,243 в 08:27 на 05-03-26.

Зареждам...
              X