Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос към пожарникарите

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Въпрос към пожарникарите

Майната му на положението, на ТОВА място просто го нямаш.
    Пожарогасителят и щангата или са толкова достъпни при напускането на колата, колкото ръчната спирачка, или са сувенирни. Даже аптечката може да е на две движения. Тия - не.
    Все едно дали ще вадиш своето, или чуждо семейство от преметнатата кола.

Коментар

Привет и от мен. От професионален опит мога да споделя относно темата , че по добрия вариант за личен автомобил е над 2 кг. прахов с манометър и патрон с газ. При действие с него се цапа много но едно чистене е 30-40 лева. СО - то е по чист и е по добре да се използва в купето, а относно мотора ако той е работил и около 200-300 С , а СО-то е с -70С се полу4ажа много голяма разлика в температурите и може да има много ло6и последствия за мотора. С праховия с патрон при използване се натиска един път дръжката и се пуска и се изчаква около 5 сек. и след това се гаси с неги за да може да се барбутира праха ж него. Основна грешка която съм виждал е като се натисне дръжката и не се пуска газта излиза сама за кратко време и прахът остаж в пожарогаситела. И другото което мога да добавя е ако стане нещо в мотора преди да се отвори капака пожарогаситела да е в пълна готовност , за6тото при отваряне огънят поема въздух и се разгаря повече.
      това е от мен и надявам се да съм бил полезен
      ПП това се отнася за любители, а не за състезателни коли
      аз си карам 6 кг. прахов в колата
      ЛАДА НИВА 1.7
      Карана е само по асфалт, няма грам ръжда

Коментар

Забравих да кажа че водопенните за кола не стават , особено с тази електроника която слагат на новите коли
        Най добрия вариант е 2 кг. прахов и СО
        ЛАДА НИВА 1.7

Коментар

Водопенните хубаво гасят коли, за съжаление наскоро пробвах. Обаче не могат да се държат в колата на студено - под нулата замръзват. Много лоша работа.

Коментар

Напълно съм съгласен , но един от недостатъците го посочваш сам
            ЛАДА НИВА 1.7

Коментар

Първоначално публикуван от sharky09 Преглед на мнение
              Привет и от мен. От професионален опит
              Искам да задам един въпрос точно към пожарникар. Ако се нагрее пожарогасителят с външен източник, има ли опасност за тези около него.Защо питам! Има новооткрит коледен базар до Орлов мост срещу паметника. Заглеждайки се в един занаятчия се оказа че стоя до силна струя топъл възду от външна печка а на пътя (ниско долу до щанда) на струята стои пожарогасител, за чието преместване подчти се налагаха ракъвици-беше се нагрял..много.(Кой го е оставил там и т.н незнам, можеби организаторите)
              Може ли ако се наложи използването му да причини вреда на ползвателя му?
              LZ1HRD

Коментар

Само споделям като факт.

Тази година през лятото в колата ми гръмна прахов пожарогасител, от температура вероятно, при условие че не беше изложен на пряка слънчева светлина.
                Беше в една кухина заедно с аптечката.
                Отгоре резбата се беше размазала от налягането и тапата (с ръкохватката) се беше ЗАБИЛА в аптечката.
                Аптечката беше счупена на много дребни парченца, а прахта изстрляна под такова налягане, че и до днес не може да се изчисти напълно.
                Нема такова чистене.
                Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

интересна е темата за пожарогасителите и наистина е добре ако има профисионалисти от бранша да съветват защото на които не му се е палил автомобила не може да оцени важността на този уред който може да ни спести много пари а да не говорим и за живот дори.Аз например имам по два броя в джиповете и в колата защото не винаги един е достатъчен.Навремето като ученици още идваха пожарникари в училище да ни правят нагледна демонстрация на гасене на пожар с различни видове ръчни пожарогасители и след като запалиха в една голама огромна тава със парцали и бенз.на плаца започнаха първо с няккъв пеноводоструен дето бяха на въоръжение по магазините та се оказа смешна работа.НИЩО не стана само се изпика.ВТОРИЯ опит със прахов някъкъв и пак почти нищо и наи накрая с един въглерододвуокисен с маркуч завършващ накрая с пластмасова фуния чрез двукратно отвиване на крана за по три четири секунди и огъня просто изчезна. ТА за мен СО са си но.1

Коментар

Може би за трети път пиша в темата и изказвам мнението си. Най добрите са действащите с въглероден двуокис, останалите са компромис. Това са най-добрите пожарогасители измислени до момента и достъпни в магазинната мрежа. Не се нуждаят от подръжка. Може всеки да си го провери у дома с обикновено домакинско кантарче. На самата бутилка горе до крана е набито, колко тежи пълен и колко празен. Единствено те не нанасят допълнителни поражения. Излиза във вид на сняг и после се изпарява. Там където има електроника и измервателни уреди е недопустимо да се използват прахови. Праха нанася тотални повреди. Чета в постовете за манометърчета на праховите пожарогасители. Това не е индикация, че пожарогасителя е изправен. А ако праха е започнал да става на бучки? А в сервизите за проверка и зареждане да ли са си свършили качествено работата? Обикновено в не малко от случаите Ви вземат парите и слагат новия стикер. Предимството на въглеродния двукис е, че има охлаждащо и разреждащо действие. А целта е температурата на мястото на пожара, било то в двигателния отсек или в купето да се понижи до такава степен, че да не се възпламени отново. А разреждането се изразява в това, че се намалява процентното съдържание на кислород в зоната на горенето. Аз в моята кола имам двукилограмов пожарогасител с въглероден двуокис и съм убеден, че съм с правилния, който е напълно достатъчен за погасяване на начален пожар. И да не се случва. Нямам притеснения, че при използване ще пръсна блока.
                    Случайността е съвпадение на обстоятелства, предварително обмислени и организирани!

Коментар

отговор от професионалист. Монометрите на пожарогасителите показват какво налягане има в него защото той не е с бутилка а с постояно налягане.Ако е в зеленото всичко е наред. Ако пожарогасителят седи на сухо място прахът не става на бучки.

Коментар

Първоначално публикуван от ivan_f80 Преглед на мнение
                        отговор от професионалист. Монометрите на пожарогасителите показват какво налягане има в него защото той не е с бутилка а с постояно налягане.Ако е в зеленото всичко е наред. Ако пожарогасителят седи на сухо място прахът не става на бучки.
                        Ще оставя мнението ти без коментар, за да не ни се смеят четящите.
                        Случайността е съвпадение на обстоятелства, предварително обмислени и организирани!

Коментар

Добре , като реше да си нося пожарогасителя за проверка първо ще го изпразня в някой огън , хем да видя как работи , хем да съм сигурен че е прясно зареден .
                          0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                          X