Обява

Свий
Няма добавени обяви.

УКРАЙНА и войната там

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    Мотор,моя единия харчи 3 литра на 100,идеален трактор за края на света. С бензина съм на късо обаче,я имам 20 галона я не

    Носят се слухове,че ЛукОйл затваря та за това са опашките.
    Тоя путкин ми прееба ваканцията,ще оцелявам май тук на мотора
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

    Коментар


    • #17
      Да добавите към списъка и няколко вестника с вицове, че написаните в темата са крайно недостатъчни, пък и на повечето хуморът им е доста плосък...
      Не чета коментари и не отговарям на такива.

      И коментаторите...

      Коментар


      • #18
        Виждам, че има явно нежелание за писане в темата, но аз към вицовете ще добавя моя. Не е свързан с войната в Европа, нито с Ковид пандемията, т.е. не е нарочна подготовка, а просто елементарни запаси за да не се налага да си търсиш белята сред тълпата в най-напрегнатите моменти, независимо какво точно ги е предизвикало.

        Всеки си избира мястото за живеене, не заради кризите, а заради собствения си мир. Аз съм го избрал извън гдад, извън село и извън населено място. Трета ( трета в пряк, а не преносен смисъл) глуха спрямо междуградски пътища. Собствен водоизточник. Отопление на дърва. Живял съм дълго време в София и също съм имал едно наум за кризисна подготовка - и три наум да имаш все тая, само канализацията във висок блок без вода е непреодолима пречка. Нататък няма какво да навлизам в подробности. За Автора на темата - аз ако съм на теб.... в САЩ да не можеш да си намериш хубаво уединено местенце, без да се налага да губиш благините на цивилизацията.... не знам какви са ти критериите, според мен си в страната на неограничените възможности в това отношение, та помисли малко по-сериозно.

        Запасите всеки сам лесно може да се сети с лист хартия за 5 мин.
        Дълготрайна храна, опакована в лесни за транспортиране опаковки - аз съм се спрял на строителни кофи с капак. Лесно, удобно и безумно евтино. Варива (спагети 100-тина пакета, ориз, боб леща...), брашно, олио, захар, сол, консерви, сушени зеленчуци, мед 50-60 кг, и т.н. Общо няколко (3-4) стотин кг - за 4 членно семейство за 6 месеца стига. Повечето неща са в нормално за ежедневно хранене съотношение с изключение на солта - тя е в количества да има за осоляване, щото като спре тока - фризер йок. Всичко това са нормални евтини стоки от магазина, а не скъпи със супер специален срок на годност. В списъка и на кофите е маркиран срока на годност и като наближи се подменя с нов, а старите се изконсумират за няколко месеца с ежедневната храна. В този смисъл разхода е нулев, даже е отрицателен, защото пазаруването на едро пести и време и пари.

        Медикаменти - нормалните по повече, превързочните още повече + няколко курса широкоспектърни антибиотици. За сапун, препарати... също няма смисъл да се ходи на пазар по-често от 2 пъти в годината.

        Гориво - 1-2 тона дизел и малко безнин. Пак пести пари, щото ги зареждаш, когато петрола удари някое дъно. А после си харчиш в ежедневието и през 2-3 години подменяш. Биоцидни добавки задълбително. Ползвам пластмасови бидони по 1000 л, които стоят на открито. До сега не съм имал фалове, но не е най-елегантното решение. Просто другите са твърде по-скъпи от самото гориво, което съхраняват....

        Там свещи - 2-300 бр, газ за лампи, батерии, акумулатори, генератори, инверори, резачки, инструменти - те са си нормалните къмпингарски неща и си ги има така или иначе. Както и надеждно 4х4.

        За тези неща, които Автора на темата си снима в шкафа - тук е малко по сложно от при вас, но АК + няколко къси + запаси за 6 месеца са нормален и задължителен минимум и не е проблем.

        Определени стоки в "търговски вид" годни за разменна търговия - писал съм в една друга тема за батерии, естествено може и нещо друго. Има много по-"переспективни" стоки, напр. малокалибрени боеприпаси, ама там пък проблеми със съхраняването на количествса има. Всичко си има предимства и недостатъци, но все нещо, нарочно с търговска цел на дребно да има.

        Това разбира се не е универсален или "правилен" набор. И разбира се нищо не ти гарантира - хората получават инфаркт и инсулт без да питат криза ли е или не. Просто за мен това е лесно и неангажиращо за набавяне и позволява, както започнах, да не ти се налага да се навираш сам между шамарите, защото ти е свършила тоалетната хартия, точно когато всички едновременно са кихнали.
        Последно редактирано от icerunner; 03-03-22, 16:10.
        Technical Rescue Direct - life lies in courage
        http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

        Коментар


        • Dilyan Zagorchev
          Dilyan Zagorchev коментира
          Редактиране на коментар
          Ако не бъркам предаването онези се изхранват със събиране на кожи(колкото и да ми е противно) и лов.В родината остана ли нещо

        • MoridinBG
          MoridinBG коментира
          Редактиране на коментар
          Като за човек живеещ в града, макар и израснал в къща край него, къща в нищото, 1-2 тона дизел и храна за 6 месеца, стоки за обменна търговия, си е препърско отвсякъде. В никакъв случай не го казвам с лошо! Напротив, браво! (:

        • icerunner
          icerunner коментира
          Редактиране на коментар
          Разбира се, когато си попълвам припасите от храна, аптека и 7'62 имам предвид възможността да потрябват в криза. Но в голямата си част е чист прагматизъм. Наистина не виждам защо трайни консумативи да ги пазарувам всяка седмица. Дизела... Преди 5-6 години не помня точно имаше ниска цена - купих 2 тона. За година-две свърши. Бидоните 80-90 лв. за 1000 л. Биоцидната добавка 15-20 лв. За 1000 л. Началото на 2020 стана 1.50 с ДДС.... Какъв избор имах, освен да купя 4 тона. Докараха ми го с фактура безплатно. Половината свърши, при положение, че в началото изобщо не го използвах, почнах като мина 2 лв. Но и сега често зареждам на бензиностанция, като ме мързи или нямам време. Така или иначе ми е изгодно. Какво препърство. Просто приоритети и прагматизъм.

      • #19
        Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
        Виждам, че има явно нежелание за писане в темата,
        Тема вече си има и разводняването с клонинги е излишно или преднамерено. А и името на оригинала описва същността на реалността "Руската агресия в Украина".
        Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

        Коментар


        • BENZBOSS
          BENZBOSS коментира
          Редактиране на коментар
          Не ги намирам,около Коста Рика съм и нета слаб та за това пляснах тая.

          Както казах при мен варианта да се изнеса далеч от голям град не важи,зад нас е пустиня,а до дьрветата съм на 2 резервоара бензин / не е проблем / и над 15 милиона народ / е това е проблема / .

          Благодаря за включването и добавките към темата.

        • icerunner
          icerunner коментира
          Редактиране на коментар
          Вие не бяхте ли Сан Диего или бъркам? Там на 50-100 мили няма ли гори и езера Пък и вие сте друг случай, шото винаги можете да си натоварите челядта на лодка... Освен това с един американски и един EU паспорт пътища много.

        • BENZBOSS
          BENZBOSS коментира
          Редактиране на коментар
          Има планинки малки,след тях пустиня,за да съм с планина или на климат за оцеляване трябва да пробия през 2 града или 15 милиона народ и 2 резервоара бензин,трудна работа.

          Това с лодките е плана ако става за бягане през океана

      • #20
        Извинявам се за лаишкият въпрос...ама....нЕколко пъти в теми тук ми попадна думичката "препърско"!!!Тааааа въпроса ми е-кво аджеба значи това!?!?!Няква нова чуждица ли е,кво ли?
        Jeep Grand Cherokee 4.7 WJ V8
        0888854582
        Дизел втора употреба за лична - НЕ!!!!
        Китайска поговорка "Не ти пожелавам да живееш в интересни времена" басси!!!

        Коментар


        • traun
          traun коментира
          Редактиране на коментар
          ..

        • MoridinBG
          MoridinBG коментира
          Редактиране на коментар
          Навън се е наложило като термин за хора, които строят бункери, или трупат припаси и изобщо се работят в посока голяма самодостатъчност и автномия и т.н. в готовност за някаква форма на икономически, социален или военен крах. При нас няма такава практика, че да имаме наложили се и термини. Подготваци? (:

        • Павлин Андреев
          Павлин Андреев коментира
          Редактиране на коментар
          Амиии... Имаме си термин за такива - паникьори...
          Това тоалетна хартия, това бензин в бидонье от кисело зеле, каквото каже СуратТефтера...

      • #21
        Първоначално публикуван от traun Преглед на мнение
        Извинявам се за лаишкият въпрос...ама....нЕколко пъти в теми тук ми попадна думичката "препърско"!!!Тааааа въпроса ми е-кво аджеба значи това!?!?!Няква нова чуждица ли е,кво ли?
        Това идва от английското "prepare" - подготвям (се)...
        "Смъртта е по-лека от перо, Дългът е тежък като планина" - Мейджи, император на Япония

        2007' Jeep Cherokee KJ 2,8 CRD

        Коментар


        • traun
          traun коментира
          Редактиране на коментар
          Демек,нЕфелен съм джанъм....

        • BENZBOSS
          BENZBOSS коментира
          Редактиране на коментар
          Хахахаха

          Демек може да я замениш с друга дума,да е българска

          Важното е,че се разбрахме или поне аз

        • traun
          traun коментира
          Редактиране на коментар
          Хумористична нотка от моя страна....

      • #22
        ..
        MoridinBG коментира
        Вчера, 22:16
        Навън се е наложило като термин за хора, които строят бункери, или трупат припаси и изобщо се работят в посока голяма самодостатъчност и автномия и т.н. в готовност за някаква форма на икономически, социален или военен крах. При нас няма такава практика, че да имаме наложили се и термини. Подготваци? (:
        ....
        Яааа , това ли било !
        Аз пък си мислех за друго : в Северозападния диалект съществува един глагол "препИрам" (примерно : "Що се препираш"?) , което в превод означава : споря , карам се , водя безплоден спор . Изобщо като тука , у Форума

        ..та си помислих , че за такива "препъри" става дума , както обикновено .

        Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

        Коментар


        • BENZBOSS
          BENZBOSS коментира
          Редактиране на коментар
          Езици трябва да се учат,само със северозападен не е добре тия дни

        • Vlado_Ts
          Vlado_Ts коментира
          Редактиране на коментар
          Абе знам , че е така , ама ей нА - ние с колегата traum сме нефелни - сакаме си българскио

        • Dilyan Zagorchev
          Dilyan Zagorchev коментира
          Редактиране на коментар
          Май не само в северозапада е познат този глагол

      • #23
        След Мелиоупол, се оказва, че едно от най-недогледаните неща е водата.
        Грубо си трябва по 5 литра на човек/ден за нормално преживяване, без луксове.

        Коментар


        • #24
          ???
          Да няма някаква грешка

          Коментар


          • #25
            Браво на БЕНЦБОС за темата срещу която съм бил против едно време.
            Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

            Коментар


            • #26
              По повод темата, който е гледал "Живите мъртви" като изключим частта със самите зомбита, много добре ти става ясно какво ти трябва за да оцелееш...

              Коментар

              Активност за темата

              Свий

              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

              Зареждам...
              X