Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Грози ни земетресение като китайското!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Грози ни земетресение като китайското!

Първоначално публикуван от bojitch Преглед на мнение
    Абе, то си е така, ама защо такова черногледство... И като първа предпазна мярка - джипа в изправност с пълен комплект животоподържащи...
    Не съм черноглед, късоглед съм ... от малък, за това съм се научил да мисля в перспектива... А и не смятам, че е лошо повечко хора да се позамислят...

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    ..................... Проблема с водата не смятям, че ще е толкова сериозен - всяка река в България /все още/ е питейна в първите десетина километра от течението си, а реки има достатъчно. Освен 30 000-ната армия, си имаме и 70 000-но МВР /всеки служител в МВР има барем един пищов/, но предвид поведението им при нормални условия, все си мисля, че при екстремни, те ще са един от източниците на най-сериозна заплаха и деструктивизъм. ................
    И много добре е да има някакво "желязо" на разположение. Като най-удачно транспортно средство ще се открои ендурото - икономично и в най-малка степен зависимо от инфраструктура /разбира се след живата тяга/...
    Като цяло съм съгласен с тебе, но водата е основен проблем. Помисли за големите градове, където е съсредоточено голяма част от населението.... за Добруджа и Лудогорието...
    Писах 30 000 - за мен това е максималният брой военизирани хора общо - военни, полиция, пожарникари и к'вото още се сетиш, който може към момента да се осигури. От 40 000 армия, половината са "команден" или "обслужващ" персонал, от тях файда - йок. Гранични войски не ги брой, а правителството със сигурност ще си остави части, да го пазят от гнева народен...
    За желязото съм съгласен, хубаво е когато не само престъпниците имат оръжие...
    За ендурото - да, ако си сам... в джипа можеш да си возиш домочадието, че и да преспиш...

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
    Всъщност има 3 неточности, според мен.

1. Рядко по нашите земи има слеби трусове преди големия. Обикновено думва направо големия.

2. Колкото и да ти се струва невероятно при днешните условия, нашето общество точно при такива ситуации се очовечва и сплотява, та нещата поне в това отношение няма да са чак толкова черни. Погледни назад в историята, и ще разбереш какво имам в предвид.

За другото, общо взето си прав. Но не забравяй че все още тук има и читави хора. Цялата работа се крепи на такива. А в критични ситуации всички други се виждат отдалеч какви дребни човечета са.

Ако си мислиш че тук има много сган, то със сигурност ще се учудиш в богатата америка колко повече е, така че аналогията е не съвсем коректна.
    Сигурно си прав, това е просто измислен сценарий, детайлите за възникването не са толкова важни..
    Относно очовечаването и сполотяването.. много ми се иска да си прав. И сигурно е така, но зависи от мащаба на бедствието.
    Човек на първо място е животно. Най-силно действа инстинкът за самосъхранение... После - за продължаване на рода - разбирай - да си спасиш домочадието, да го напоиш, нахраниш и обезопасиш... После - нагонът... Взаимопомощта, справедливостта, съпричастността, самопожертвователността, героизмът... това са културни стереотипи, насадени дълбоко в нас, но те идват после... (малей, че сложни думи съм знаел!!). В условия на хаос, анонимност и безнаказаност много е лесно да се поддадеш на инстинктите.... За това най-важното е в момента на групиране, кой групи ще имат надмощие - от разумни човеци или от неандерталци... А като погледна в историята виждам... Ботев тропа на затворени врати... Левски е предаден... поборниците умират в мизерия... няма ненаказано добро....
    Не помня, да съм правил анал-логии с Америка... не ща и да ги мисля, те си имат Брус Уилис... не съм голям вентилатор (фен) на англосаксонската политика и култура...

Сега някои върли привърженици на идеята, че в офроуд форума трябва да се пише само за машини и състезания, ще ревнат "к'во общо има тази тема с нас??? СПАМ!!"
    Не е баш тъй. Замисляли ли сте се, защо толкова ни влече към "средства за придвижване" - по възможност, да минават отвсякъде, да са бързи и т.н.т.? Защо си купуваме оръжия? Жените ще кажат - неизживяно детство, играчките - същите, само по-скъпи. Да, ама не. Дълбока в нас е вкоренен инстинкът - да сме подготвени за най-лошото. Да имаме по-добър кон, каруца, по-добър лък. Да разчитаме на себе си. Защо ходим като улави из гори и паланки? В най-долните пластове на съзнанието си картографираме "тракове" - къде е най-скатано, има вода, пещера, гора... Колко пъти чужди войски са разорявали плодородните ни полета - Тракия, Мизия, Добруджа? Как сме оцелели? Беж в гората и чакай лошите да се махнат...
    Само че сега сме се откъснали от корените си. Урбанизирани и глобализирани. И няма я "Magna Silva Bulgarica" да ни скрие.. най-вече от нас самите.
    Поздрави.

P.S. Едно интерсно четиво:
    Указ август 1977г. за поведението на гражданите при стихийни бедствия
    http://bg.wikisource.org/wiki/%D0%A3...B2%D0%B8%D1%8F
    Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

Първоначално публикуван от gadeff Преглед на мнение
      ... Замисляли ли сте се, защо толкова ни влече към "средства за придвижване" - по възможност, да минават отвсякъде, да са бързи и т.н.т.? Защо си купуваме оръжия? ...

М-дам: Дълбок атавизъм!

Гранични войски?!?!
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

М-дам: Дълбок атавизъм!

Гранични войски?!?!
        Гранична полиция, все тая....
        Най-елементарното правило за употреба на пълния член е да го слагаш отзад на извършителя на действието!

Коментар

О-оо, как ще е все тая! В другото министерство нещата винаги са били по-сериозни. В различни времена - по съответните стандарти, но винаги съпоставката е еднозначна.

Коментар

О-оо, как ще е все тая! В другото министерство нещата винаги са били по-сериозни. В различни времена - по съответните стандарти, но винаги съпоставката е еднозначна.
            Прав си, приятелю, посипвам си главата с пепел....
            Не това е най-важното.... Писах всичко на един дъх и ако се разровиш, и други неточности ще намериш. Идеята беше, че държавата няма никаква готовност да се справи с подобна ситуация. И че спасението на давещите се е дело на самите давещи се.

Коментар

@gadeff,
              абсолютно си прав, включително и за подсъзнателните пластове на off-road. Всичко това е напълно нормално за един мъж. Ненормално е другото поведение, което за съжаление е повече. Жената търси в мъжа сигурност и разчита на него при извънредни ситуации.На мен самата ми е било много смешно, но и поучително, как отивайки извън "цивилизацията" нещата си идват на местата. Примерно - в градски и делови условия аз съм достатъчно силна, за да бъда самостоятелна и/или конкурент на всеки мъж. Но това е само докато я има цивилизацията. Давам си много ясна сметка за това. В момента, в който стъпим в гората и трябва да се направи нещо извън целофанения ни и компютъризиран свят, аз съм пълна нула, ако до мен няма мъж. Такива ми ти работи... Чукам на дърво, да не се случва.

Коментар

Напълно съм съгласен! Принципа е точно този!

Е, чак пък пепел...

Коментар

Апокалипсис ІІ – „Правителството отвръща на земетресението”
                  Ден шести: На министерството за бедствията и паниката са отпуснати 500 милиона Еуро от кохезионните фондове за възстановяване на инфраструктурата .Определени са и фирмите – изпълнителки : на батко и на татко . За координатор е избран Вальо Топлев. Пристига за консултации и опитния в това отношение Милен Велчев ( той е оцелял , скрит в един от неговите непокътнати бетонни бункери , построени върху дюните на Слънчев бряг ) . Издирват се и архитектите на Мавзолея .
                  Ден седми : Нищо не се прави . Господ си почива. Парламента също.
                  Ден осми : Отпочва се усвояването на 500-те милиона Еуро. А! Те станали 500 милиона ЛЕВА ! Възстановени са първите Сараи на Доган. ( Той още не знае , щото си пие шербета на яхтата – тя е устойчива на цунамито , вследствие на трусовете)
                  Ден девети : Намесва се армията ( 25 хиляди калпака , включително чиновниците ).
                  Оказва се , че в складовете на Челопечене има неизгорял тротил . Ще се използва за разчистване на завалите от останалите неизрязани гори и некачественото строитество.
                  Ден десети : Намесва се и полицията ( 72 000 палки със щитове и каски ) . Наредено е да се пръснат из цяла Европа и да върнат оцелелите и емигрирали след побоите 72-ма млекопроизводители ( престъпници такива ! ) , заедно със стоте крави и 200 овце , жизнено необходими за месо , мляко и вълна на заклещените пенсионери , почиващи на резиденция Евксиноград.
                  Ден единадесети : Очаквайте „Апокалипсис ІІІ – Завръщането на БАТЕ Бойко БОРИСОВ “.
                  Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Първоначално публикуван от Vlado_Ts Преглед на мнение
                    Апокалипсис ІІ – „Правителството отвръща на земетресението”
                    Ден шести: На министерството за бедствията и паниката са отпуснати 500 милиона Еуро от кохезионните фондове за възстановяване на инфраструктурата .Определени са и фирмите – изпълнителки : на батко и на татко . За координатор е избран Вальо Топлев. Пристига за консултации и опитния в това отношение Милен Велчев ( той е оцелял , скрит в един от неговите непокътнати бетонни бункери , построени върху дюните на Слънчев бряг ) . Издирват се и архитектите на Мавзолея .
                    Ден седми : Нищо не се прави . Господ си почива. Парламента също.
                    Ден осми : Отпочва се усвояването на 500-те милиона Еуро. А! Те станали 500 милиона ЛЕВА ! Възстановени са първите Сараи на Доган. ( Той още не знае , щото си пие шербета на яхтата – тя е устойчива на цунамито , вследствие на трусовете)
                    Ден девети : Намесва се армията ( 25 хиляди калпака , включително чиновниците ).
                    Оказва се , че в складовете на Челопечене има неизгорял тротил . Ще се използва за разчистване на завалите от останалите неизрязани гори и некачественото строитество.
                    Ден десети : Намесва се и полицията ( 72 000 палки със щитове и каски ) . Наредено е да се пръснат из цяла Европа и да върнат оцелелите и емигрирали след побоите 72-ма млекопроизводители ( престъпници такива ! ) , заедно със стоте крави и 200 овце , жизнено необходими за месо , мляко и вълна на заклещените пенсионери , почиващи на резиденция Евксиноград.
                    Ден единадесети : Очаквайте „Апокалипсис ІІІ – Завръщането на БАТЕ Бойко БОРИСОВ “.
                    Тва ме изкефи.Лошото е,че е истина.
                    Всичко готино на този свят е или незаконно,или неморално или вредно за здравето.
                    -----------------------------------------------
                    Питието определя съзнанието....
                    -----------------------------------------------
                    0887770735

Коментар

Първоначално публикуван от trajal Преглед на мнение
                      Тва ме изкефи.Лошото е,че е истина.
                      Е чак истина не е, но е доста правдоподобно.

Всичко това, че човек трябва да има някаква "бойна готовност" - като челник в колата, оцет, сол, пластмасови чашки и чинийки, както и препарат за силно замърсени ръце (аз поне винаги имам, освен когато не го подаря на някого) е много важно. Обаче когато в един урбанизиран район тип София, Пловдив или Варна, било то и всеки среден град, го споходи едно земетресение и всичко стане на руини - отвсякъде стърчат колони тръби арматури и всичко е осеяно с панели керемиди и какво ли не, не съм убеден че и предварително идеално подготвен джип за целта ще е от полза, още повече че шанса да не остане затрупан е малък. Това само по филмите всичко е срутено, а джипките хвърчат със 130 км и нито лава, нито каквото да било не е в състояние да ги спре. Лично аз за себе си смятам, че ако стане земетресение, което да е достатъчно силно да бутне и старите постройки, ако аз и семейството ми оцелеем, първото нещо което ще се опитам да направя ще е 100% егоистично - ще се опитам да ги заведа на сигурно място, а после вече може да мисля и за другите. Но първо ще трябва да съм убеден, че семейството ми е на сигурно място.

А може би не ни трябва джипка за тази ситуация а верижна машина?
                      Не е луд, който яде баницата.... Кучето си лае, кервана си върви... ДОКОГА?
                      Форд Фокус 1,4 1999 г., Крайслер Гранд Вояджър, Corvette C5
                      ИСКАМ БЪЛГАРИЯ ЧИСТА

Коментар

Не можем да гадаме ,просто ако трябва да умрем това ще се случи ,или поне това е моето мнение

Коментар

Gadeff, vlado_ts така е и на мен ми дойде същата мисъл като започнах темата.Така е за съжаление, сега отивам да напълня двата джипа с храна, вода, лекарства, хладно( огнестрелното няма да го оставям в колата) оръжие.ЗАЩОТО булгаристан не се грижи за своите граждани.ЗАЩОТО живеем в държава със скапани управници които ние сме си избрали.Молете се богу нищо такова да не ни застига защото, жална ни майка.Теориите на колегите ще ни се видят като бледа идея на случващото се.Три дена дъжд- България в бедствие, два дена сняг, още по-зле.Каква полиция, каква пожарна, какви пет лева.Господи пази България от бедствия че ще си отидеме кат пролетен сняг.
                          Grand Cherokee WJ 4.7 V8
                          Това е положението.

Коментар

Колеги,всичко е много хипотетично.То някога и трета световна сигурно ще има но това не означава че трябва да напълня мазето с провизии и тавана с патрони,и да въоража синовете с пушки да чакат враговете.На нас Българите се някой друг ни е виновен,в случая държавата.Но тази държава сме ние и ние си избираме управниците.Преди три-четири дни ходих да помагам за гасенето на пожар.Така се случи че бях ме 10-човека пробвах ме джиповете,наблизо.Прескочих ме до селото взех ме лопати и тупалки,към нас се присъединиха и още 4-5 човека,кмета на селото намери 2-цистерни за вода с трактори за поливане.Когато отидох ме на пожара с нас доидоха още 6-7 човека горски и с общи усилия успях ме да го загасим.Пожарникарите от другата страна също гасиха с техниката си от 30 -на години но когато има разбирателство,и по-малко началници и всички работят всеотдайно държавата не ти пречи.В природата няма празно,при недай боже такова земетресение,няма такава държава която да може да реагира на минутата/може би Япония,те имат огромен опит/,но хората ще се организират на приятелски или друг тип общности и с общи усилия ще преодолеят изпитанието.Соловите акции според мен са обречени на провал.

Коментар

Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                              Колеги,всичко е много хипотетично.То някога и трета световна сигурно ще има но това не означава че трябва да напълня мазето с провизии и тавана с патрони,и да въоража синовете с пушки да чакат враговете.На нас Българите се някой друг ни е виновен,в случая държавата.Но тази държава сме ние и ние си избираме управниците.Преди три-четири дни ходих да помагам за гасенето на пожар.Така се случи че бях ме 10-човека пробвах ме джиповете,наблизо.Прескочих ме до селото взех ме лопати и тупалки,към нас се присъединиха и още 4-5 човека,кмета на селото намери 2-цистерни за вода с трактори за поливане.Когато отидох ме на пожара с нас доидоха още 6-7 човека горски и с общи усилия успях ме да го загасим.Пожарникарите от другата страна също гасиха с техниката си от 30 -на години но когато има разбирателство,и по-малко началници и всички работят всеотдайно държавата не ти пречи.В природата няма празно,при недай боже такова земетресение,няма такава държава която да може да реагира на минутата/може би Япония,те имат огромен опит/,но хората ще се организират на приятелски или друг тип общности и с общи усилия ще преодолеят изпитанието.Соловите акции според мен са обречени на провал.
                              Ами тогава да плеснем с ръце и да се прегърнем !
                              Колега , аз също съм гасил пожари на доброволни начала . Но сарказма който употребих по-горе беше за да акцентирам върху ролята на Държавата при бедствия и аварии. Щото ролята на обикновените хора е ясна - шаш и паника и всеки се оправя както може ( това е човешката реакция и никого не обвинявам ).
                              Но аз искам да попитам :
                              1. Как така няма съвременна техника за пожарната , та се гаси със Зил-ове и Шкоди от зората на СоциализЪма , а пари за нови Мерцедеси на депутатите се дават немедленно , без обсъждане ?!
                              Някъде писах , че с парите за двата поръчани бойни кораба във Франция ( които и във френската армия още ги няма на въоръжение )
                              сигурно ще може да се извърши превъоръжение на цялата пожарна , че и оборудване за "Бреговата " ни охрана за ранно оповестяване на нефтените разливи в морето поне.
                              2. Как няколко пороини дъждове служат за обявяване на бедствено положение , респективно за отпуснати средства в размер на милиони на съответното (минет)стерство , а дейктвително отнесените пътища отпреди 2 години още стоят с облепените жълти ленти за опасност , пътищата са с дупки , а парите са "усвоени".
                              3. Кой дава право на правителството да прахосва милиардите , събрани от обикновените трудови хора? С парите събрани само от винетки в последните години до сега трябваше да са построени магистрали , свързващи всички окръжни градове - както е в белите държави , а ние да пердашим само с паркетници от типа на Х5 и ML и да взимаме София- Бургас за 4 часа без опасност по завоите на всеки километър.
                              4. Кой дава право на дупетатите да гласуват закони с измама ? ( ако гласуването с по 5-6 чужди карти не е измама , здраве му кажи ! )
                              5. Как обикновения пиян шофьор , блъснал и убил пешеходец може да лежи в затвора , а пияния кънкьор за същото престъпление вози чужди жени в луксозни лимунзини ?!
                              ... и още много въпроси.
                              Та когато става въпрос за отговорност , нека да има реципрочност.
                              Вярно , че държавата не е слънце да огрее , но ако си е на мястото при евентуални бедствия щетите ще са доста по-малко. И стига филантропия на чужд гръб !
                              Топлата вода е открита случайно само първия път . Всички последващи опити за нейното преоткриване са умишлени , упорити и целенасочени.

Коментар

Отговора,колега е прост-всичко това го позволяваме,аз,ти и всички останали хора който търпи ме това положение.Всеки народ си заслужава управниците,не изключвам себе си.Просто свикнах ме да се оправдава ме за всичко с другите.Примера с пожара исках да покажа че когато нормални хора се обединят около една цел,нещата се получават ,а не колко големи герой сме пред компютъра.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X