Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Грози ни земетресение като китайското!
Свий
X
-
До: Грози ни земетресение като китайското!
Хм, не е добре. А как определят пък точно какъв е лимитът от време? Може да е 150 , ама може и да е 200 или 300 години? Струва ми се , че малко си играят на налучкване. Тези неща не подлежат на предсказване. Както и да е, важното е да не става, или ако стане да е с минимум поражения и без жертви. Че като гледам какво е в Китай и ми се свива стомаха.
Помня много добре свищовското и всички земетресения след него - лоша работа.

П.П. Аз като че ли имам някакъв пресантиман към земтресенията, ама не знам защо...

-
Всички от сутринта това четат и се шашкат.Професор Гюров реши да стане известен и то по най-възможно смешния начин.Никой никъде не може да каже точно кога ще има земетресение.Е,освен ако не е предизвикано умишлено.Сега професора ще го поканят в няколко телевизии и ще обясни,че неговата прогноза се дължи на натрупаните данни за това,че в България не е имало отдавна голямо земетресение.Срока за това е уникален-обозримо бъдеще,това е невероятно прозрение имайки предвид възрастта на професора,моята на децата ми и т.н.,нещо от рода -да знам,че някой ден Луната ще падне на Земята ,но е в рамките на едно обозримо бъдеще на 100 ,че и повече милиона години.
От тук нататък по скоро не ние имаме проблем,то като дойде ,ще стане,а тези които ще трябва да помагат,в това число и ние с възможностите на организациите които има създадени във рамките на форума.
За последицитеот земетресенията си е виновен единствено и само човека никой друг.
Това е единственото нещо в природата пред което изпитвам ужас по простата причина ,че не можеш да реагираш адекватно за да го предотвратиш,като събитие.Последно редактирано от Анастас Анастасов (rova); 19-05-08, 09:34. Причина: С Тишо сме писали заедно.Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
"Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
"Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."
Коментар
-
Не сте много прав уважаеми колега, земетресенията не могат да се предсказват но пък може със сравнително голяма достоверност да се посочват вероятността за земетресение в определен регион... С методите на статистиката... Т.е. няма идея дали ще е след 5 минути или 50 години но пък вероятността за това да се случи в близките 50-на години е много по-голяма от това да се случи след хиляда...
Коментар
-
Обозримо бъдеще е разтегливо понятие.Всеки знае , че ще има рано или късно.Професора не е казал нищо ново или конкретно. Просто поредното журналистическо " разкритие".
От ученик си спомням, че съм учил , че през около 50 г. в София има средно по сила земетресение.Доколкото знам срока е изтекъл , а колкото повече се бави толкова повече напрежение се трупа в земята.
Коментар
-
Именно това имам предвид,прогнозата предпоставя достатъчно точни данни за евентуално събитие,такива няма.Сеизмологията е доста млада наука и статистиката според мен,не позволява прогнозиране.Това е хвърляне на сляпо.Действително има достатъчно данни за евентуалната цикличност на големи трусове ,но липсва възможност за точно опредяляне на мястото и времето на събитието.
Просто мисля,че прогнозиране в рамките на 5,месеца,5 години до 50 години е твърде общо и това не е прогноза,а по скоро хипотеза за едно бъдещо много несигурно събитие.Ще го има ,да ,но кога???Ланд Ровър-Дискавъри,ТД5-1999 год.,готин е.
"Мъжко е да обещаеш,човешко да не го изпълниш."
"Правото на глас,не винаги означава да имаш право на избор."
Коментар
-
Земетресения в някои райони са даже лесно предсказуеми. Или поне, с хубави вероятности. Само че, има едно правило - колкото по-рядко, толкова по-силно. А тук през година-две полюшва, та не ми се вярва да е останал наблизо много напрегнат разлом.
Коментар
-
Сеизмологията си е сериозна наука (физика) и далеч не се базира само на статистика. Статистиката и теорията на вероятностите играят най-вече роля при описание на резултатите.Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение.... но пък може със сравнително голяма достоверност да се посочват вероятността за земетресение в определен регион... С методите на статистиката... ...Technical Rescue Direct - life lies in courage
http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660
Коментар
-
Абе има такива връзки, ама далеч не са толкова прости и еднозначни. Леките трусове могат да се разглеждат както като "контролирано" освобождаване на енергия, така и като "потрепване" вследствие на много голямо натрупано напрежение...Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение... Само че, има едно правило - колкото по-рядко, толкова по-силно. А тук през година-две полюшва, та не ми се вярва да е останал наблизо много напрегнат разлом....Technical Rescue Direct - life lies in courage
http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660
Коментар
-
Природата..и Господ показват колко временно и безсмислено е всичко "голямо"за човешката психика....
Жалко е , че не осъзнаваме безпомощността си пред Природата, а ни гони Грандоманство...
..после всичко се "занулява" и ...отново се почва лудостта
Има и късметлии, които не стават свидетели на силата на природата..и насърчават отрочетата си да вършат "чудеса" в безумието.После ..все някой разбира ..колко е сбъркано всичко, но стотици хиляди вече ги няма..
Земята има нужда да се "оттърси" от гадинките , дето я лазят и хапят все повече...СИЛНИТЕ КРАДАТ ОТ ЧУЖДИ ДЪРЖАВИ, СЛАБИТЕ - ОТ СВОЯТ НАРОД !
Коментар
-
Една такава прогноза ми звучи като твърдение, че всеки земен човек е смъртен! Ясно е, че България се намира в сеизмична зона. Тук са ставали и ще продължат да стават и в бъдеще земетресения. Кога точно обаче, нада ли някой може да каже със сигурност.
Същото, както всеки знае за неизбежния край на земния си път, но никой от нас не знае кога ще дойде.
Коментар
-
Ей, стана 30 градуса, и улавите пак изпълзяха на улицата(((
Тоз беше написал и някви други теории на всичкото. То, нали в лавката за дипломи в АОНСУ-то е най-голямото наука, та ...
Хем разрушително земетресение ще има. По разлома София - Пловдив - Мала Азия, или по София - Благоевград - егейските острови. В сеизмологията това е азбучна истина, и с такива приказки не можеш да закърпиш и тройка на изпита. Обаче типовата журналистическа схема е вече наистина досадна.
Коментар
-
Според мен е лошо да отклоняваме темата към това кой каква сензация се опитва да направи и публикува... Въпросът е че този проблем го има и със сигурност ще се случи... поне аз не познавам никой който да твърди обратното с някаква аргументация... Та, дайте да не се вторачваме в търсенето на сензация, ами да видим всъщност като ще има такова земетресение, какво точно се прави по въпросът... Защото земетресението не можем нито да кажем точно кога ще е, нито можем да спрем... но всичко това не пречи да се готвим мисля аз?
Коментар
-
A според теб как можем да се готвим? Да складираме храна , дрехи и неща от първа необходимост на сигурни места /доколкото можем да говорим за сигурност при земетръс/ ли? Или да копаем убежища в земята, нещо като щатските такива срещу торнада? Соред мен никакви приготовления не могат да ти гарантират , че при един як трус ще оцелееш. Освен ако не живееш в палатка.Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнениеСпоред мен е лошо да отклоняваме темата към това кой каква сензация се опитва да направи и публикува... Въпросът е че този проблем го има и със сигурност ще се случи... поне аз не познавам никой който да твърди обратното с някаква аргументация... Та, дайте да не се вторачваме в търсенето на сензация, ами да видим всъщност като ще има такова земетресение, какво точно се прави по въпросът... Защото земетресението не можем нито да кажем точно кога ще е, нито можем да спрем... но всичко това не пречи да се готвим мисля аз?
Коментар
-
Не е така... всъщност директните жертви от едно земетресение са ясни... там няма какво да се направи... но оттук насетне всичко е в ръцете на човека... Като се почне от бързите и навременни действия на професионални и аматьорски спасителни отряди и се стигне до адекватното осигуряване на вода, храна и медицинско осигуряване...
Директните жертви от едно земетресение са по-малката част... по-голямата са тези които са в последствие...
А да не говорим че дори и директните жертви могат да бъдат намалени при адекватна държавна политика и строителен надзор...
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар