Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Грози ни земетресение като китайското!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Грози ни земетресение като китайското!

И да не забравя, дори и адекватната подготовка и натренираност за реакция са способни в пъти да намалят жертвите... пример Япония...
    VPetrov.photography

Коментар

Абсолютно гонене на сензация. Това съм го учил 5 години.

За територията на България НЯМА НАЧИН, дори и статистически такъв, да се твърди че ще стане каквото и да е по сила земетресения, и в какъвто и да е период. Единствено може да се твърди кои са най-сеизмично активните райони. Нищо повече.

Проблема със статистиката е че не се прави достатъчно дълго, за да се изгради устойчив статистически модел за това къде, кога и колко.

По тукашните земи земетресенията са поради "наместване" на плочи. Дали се е натрупало напрежение може да се съди по честотата и силата на земетресенията в последните години. Обаче по никакъв начин не може да се предскаже колко напрежение се е натрупало, в кои точки, и най-вече как ще се освободи - малко по малко със слаби земетресения, или наведнъж, с едно разрушително земетресение.

По мои впечатления сеизмичната активност в района си е съвсем нормална, макар да не разполагам в момента с точни статистически данни. Земетресения стават тук-там, слаби, но по-честичко.

Така че ето ви контрааргумента - няма продължително "земетръсно затишие", следователно няма продължително натрупване на енергия, следователно няма основания да се твърди че в близко време ще има сериозно земетресение с големи материални щети.

С една дума, нищо не може да се твърди. Най-малкото човека, който се опитва да твърди такива неща, рискува да стане доста смешен.

Природата, в тази си част, все още е на 99% непредсказуема. Въпреки огромните усилия, които се влагат, за да се изучава. А за райони като нашия, освен една гола статистика, при това не достатъчно дълга във времето, с нищо друго не разполагаме. Сериозни средства в това не се влагат. Тук се ровичка единствено за полезни изкопаеми - демек където е далаверата. А никой не се сеща че едно такова природно бедствие би донесло огрони загуби и на тия, дето гонят само печалбата.

И цялата тази работа е жалка, защото преди години науката ни в тази област беше на световно ниво.
      Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Имаше един виц за габровец, дето се чудел как да разкара дечурлигата, играещи пред дома му и им казал, че зад ъгъла раздават безплатно ябълки. Без да му мислят те се втурнали презглава на там. Гледайки след тях на него неволно му минала мисълта: "абе, ами ако наистина раздават" ... и се затичал след тях...
        Хубаво е че има различни гледни точки. Възможно е въпросният Професор Гюров да е решил да си прави пи-ар. Възможно е и дай Боже да няма скоро земетресение по тия места, ама що не си зададем верно въпроса, както казва и Венци: "Абе, ами ако наистина вземе, че стане?" Не е ли по-добре поне малко да сме си "обули гащите" за целта, вместо да чукаме на дърво и да викаме, абе то мо'е и да не стане.
        Темата е и добър повод да посъживим малко дейноста на МСС. На първо време можем да направим една среща с хората от гражданска защита, както и пожарната. Доколкото разбрах имат практика да организират лекции, когато се събере група.
        LZ1GYY
        0898 436 956

Коментар

Първоначално публикуван от gere Преглед на мнение
          Имаше един виц за габровец, дето се чудел как да разкара дечурлигата, играещи пред дома му и им казал, че зад ъгъла раздават безплатно ябълки. Без да му мислят те се втурнали презглава на там. Гледайки след тях на него неволно му минала мисълта: "абе, ами ако наистина раздават" ... и се затичал след тях...
          Хубаво е че има различни гледни точки. Възможно е въпросният Професор Гюров да е решил да си прави пи-ар. Възможно е и дай Боже да няма скоро земетресение по тия места, ама що не си зададем верно въпроса, както казва и Венци: "Абе, ами ако наистина вземе, че стане?" Не е ли по-добре поне малко да сме си "обули гащите" за целта, вместо да чукаме на дърво и да викаме, абе то мо'е и да не стане.
          Темата е и добър повод да посъживим малко дейноста на МСС. На първо време можем да направим една среща с хората от гражданска защита, както и пожарната. Доколкото разбрах имат практика да организират лекции, когато се събере група.
          Това подкрепям. Най-малкото на всеки би било полезно поне малко да е наясно как се действа в такива ситуации. Това може да спасява човешки животи. Както нашите, така и на други хора.
          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Е то уважаеми колеги това беше и мисълта ми когато публикувах линка... иначе сензации всеки ден има в Нощен труд... Ама когато нещо можем да направим а не го правим ми се вижда малко... странно... А МСС си работи, скоро (в началото на юни) ще е изпита по медицинско осигуряване... а с пожарната вече съм уговорил...
            VPetrov.photography

Коментар

Само едно уточнение: Съвсем не изключвам вероятността родните ни "журналисти" доста да са поокрасили изказването на въпросния учен.

Най-малкото сеизмолог на място не би си позволил подобни твърдения.

Общо взето е приято следното: Колкото по-дълго не е имало големи земетресения в район с исторически факти за наличието на такива в миналото, толкова повече нараства вероятността нам да се случи силно земетресение.

Обаче при нивото на познанията ни, никой не може да даде аргументирана оценка какво значи "по-дълго", както и каква би била силата му. Дали ще е едно силно, или няколко по-слаби, и т.н.

Може да ни друсне и утре, може и след година, десет, сто години. Толкоз. Всичко друго са глупости.

Коментар

Венци, не си прав. По въпроса за антисеизмичната защита у нас се прави много. До скоро само се къртеха стени и партери, сега вече има нови технологии. Вече масово се строи с морски пясък, и няма новопострена сграда без стъклени фасади. В краен случай - балкони.
                Тия стъклени къщи са опасни от 200 до 700 метра. 200 - ако прост бомбен атентат. При земетресения и тайфуни зоната на безусловно поражение на къщичката от приказките си е всичките 700.
                Да беше читав Главния прокурор, аз лично щях да напиша писмо, и да ида със сълзи да го моля да се запише в МСС.

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                  .... да видим всъщност като ще има такова земетресение, какво точно се прави по въпросът...
                  Ами прави се това което правиш ти!
                  Неприкосновен запас, аптека, потготовка за реакция в критична обстановка, потготовка за оказване на първа помощ, планиране на начините за комуникация, планиране на взаимната помощ...
                  Проблема е, че в по-добре организираните общества за да постигнеш тези неща се изискват на порядъци по-малко усилия и средства от тези които влагаш ти. Защото със сигурност ти е ясно, че потготовката която имаш за бедствие далеч надхвърля възможностите на "редовия гражданин". А за да има файда от това трябва това да е масова пратика. На кратко казано, това че ти си потготвен да окажеш първа помощ е добре за хората около теб, но не и за теб самия. В най-добрия случай може да е възможно да помогнеш на член от семейството си, но много по-вероятно е това да трябва да направи някой друг! Значи за да работи системата трябва всички да са готови да окажат помощ. Но колко хора могат да си позволят да ходят по болниците и да осъществяват лични контакти с най-печените лекари и да ги убедят да им направят почти "лично" обучение?
                  Та общо вето е ясно, че сериозно бедствие рано или късно ще се случи и тук, дано само по-скоро да се случи нещо по серионо с потготовката на аварийните служби, че на сегашното дередже трагедията ще е пълна. За съжаление сигрно ще стане обратното - ще се случи нещастието и чак тогава на хората ще им хрумне че трябва да са потготвени. Типичен пример е турция... Днес имат изключително добре развита програма за действие при бедствия, ама преди 10 години....
                  Technical Rescue Direct - life lies in courage
                  http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                    ...Днес имат изключително добре развита програма за действие при бедствия, ама преди 10 години....
                    По интересно ще е каква ще им е организацията след 50-ина години. Човешката раса се слави със слаба памет и "розово" зрение.

Коментар

Откакто е започнало масовото строителство в България се моля ако ни удари земетресение да е слабо...Като знам как се строи и 100 години няма да ни стигнат, за да оправим разрушенията от силно земетресение...Да не говорим за жертвите...Както винаги обаче ще взимаме мерки след като стане...Да не дава Господ да стане!

Коментар

Първоначално публикуван от druncho Преглед на мнение
                        Откакто е започнало масовото строителство в България се моля ако ни удари земетресение да е слабо...Като знам как се строи и 100 години няма да ни стигнат, за да оправим разрушенията от силно земетресение...Да не говорим за жертвите...Както винаги обаче ще взимаме мерки след като стане...Да не дава Господ да стане!
                        Колеги, имаше в Бг такова време през което се строеше и се спестяваше от всичко. Но след като ги тръсна земетресението в Турция и на практика показа кои сгради се срутиха и по какви причини, вече в Бг всички се презестраховат с много повече от необходимото к-во желязо, повече цимент /по-висока марка бетон/ повече шайби, греди и колони, може от друго да се спестява, но не и от конструкциите на сградите.
                        Къщата в която живея е правена по план и е изцяло земетръсно необезопасена и е правена по соц. време когато имаше много здрав дефицит за строит. материали. И се моля на всевишния да не се ядоса и да ни раздруса.
                        Човешко е да се греши... Но това че грешиш, още не означава, че си станал ЧОВЕК!

"Когато някой не може да направи нещо, поради недостатък на сили, той вини за това случая."

Коментар

Първоначално публикуван от s_s1 Преглед на мнение
                          Колеги, имаше в Бг такова време през което се строеше и се спестяваше от всичко. Но след като ги тръсна земетресението в Турция и на практика показа кои сгради се срутиха и по какви причини, вече в Бг всички се презестраховат с много повече от необходимото к-во желязо, повече цимент /по-висока марка бетон/ повече шайби, греди и колони, може от друго да се спестява, но не и от конструкциите на сградите.
                          Къщата в която живея е правена по план и е изцяло земетръсно необезопасена и е правена по соц. време когато имаше много здрав дефицит за строит. материали. И се моля на всевишния да не се ядоса и да ни раздруса.
                          Количеството желязо и цимент не е показател за здравината на сградата...Аз пък съм на мнение, че така охулените панелки, както и ЕПК-та са по-здрави от новото строителство...

Коментар

Темата очевидно има две посоки - посока "Гюров" и посока "земетресения".

Самият аз съм много-много скептичен към този професор - не последно място заради изключителната му медийна пробивност. Само в БАН има два-три института, които имат отношение към сеизмичните явления. Но медийно Гюров и един негов сътрудник са едва ли не единствените специалисти в България.

За съжаление и в други науки се нароиха експерти (някои от тях действително кадърни хора), изпаднали в плен на "сензационизъм".

Те - почти монополно - обясняват публично кое как е и не се плашат да станат смях. Докато ред сериозни хора мълчат, омотани от собствените си скрупули за точност до такава степен, че ползата от тяхната сериозност е достъпна само за ограничен кръг такива като тях.

А това че България, включително столицата й са в райони със значителен сеизмичен риск, е известно. Колко сме готови, се вижда с просто око. Ако нещо - дори доста по-слабо от китайското - тресне София, жална ни майка! По много причини.

Този месец станаха 70 години от приемането на знаменития "план Мусман" за градоустройството на София. В речта, с която го защищава пред общинския съвет кметът Иван Иванов - може би най-добрият кмет, който София е имала някога, става дума за изискванията, поставени пред арх. Адолф Мусман още през 1934 г. Ето едно от тях:

Едно друго обстоятелство, което се подчертава от живота в последно време особено много - предпазване от от въздушни газови нападения, налага да се създадат пояси от зелени ивици, които да предвардват града от унищожение при едно нападение.

И тогава са мислили да печелят и крадат, да подкупват и изсичат, да строят където дойде и да спекулират. Само че тогава - за разлика от сега са мислили и ДА МИСЛЯТ.

А сега в много голяма част от софийски квартали и комплекси, даже човек при земетръс навреме да излезе навън, трудно ще намери място, безопасно откъм "падащи предмети". Не съм забелязал на някои от онези, от които зависи застрояването, да му пука за това.

И тъй нататък.

Поздрави!
                            Искам България чиста!

Коментар

http://www.vsekiden.com/?p=31180
                              VPetrov.photography

Коментар

Че не сме подготвени на всеки е ясно.

Обаче това задължително застраховане нещо ми понамирисва, да не кажа нещо повече. Като с гражданската отговорност.

Аз съм застрахован така или иначе. Не мисля че е правилно някой да ме задължава да го правя. Още повече ако ни думне яката в София да речем, с много щети, е твърде вероятно, при нашите реалности, застрахователя да не е в състояние да изплати щетите. И после пак ще опрем до държавата.

Готовността и защитата от бедствия и аварии според мен трябва да е държавна политика. Под това разбирам и финансите, и контрола. Най-вече контрола.

А в момента за съжаление неадекватността е пълна. И на застрахователите, и на държавата. Да не говорим че има и сериозно количество откази за застраховане, което според мен е пълен абсурд. Цената на застраховката е според риска. Може да се предложи по-висока цена, но да откажеш, не знам дали е твърде законосъобразно.

А и при нормални условия цената на застраховката за природни бедствия съвсем не е висока. Би била висока, където има утежняващи обстоятелства - лошо строителство, рисков район, и т.н.

Мога да погледна колко беше мойта на апартамента, но по спомен се падаше някъде 5-8 лева месечно, ако не и по-малко.

Така че незастраховалите се нямат никакви основания да не го правят. Такава сума може да си позволи дори всеки втори мургав съгражданин.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X