Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Защита на Покривна палатка от мълнии!

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Защита на Покривна палатка от мълнии!

Върху къщата ми падна мълния въпреки, че е поне 5 метра по ниска от съседната. Разликата е че аз имам качествен гръмоотвод, а комшията няма. Стълба до къщата е също по висок но не падна там.
    "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от lodkar Преглед на мнение
      .....
      Заземяването трябва да е с достатъчно дебела жица. ...
      Това се отнася само като си строиш къща и предвидливо вземаш мерки да не сменяш проводника след всяка буря. При варианта "за всеки случай" е достатъчен проводник със сечение 1мм. При попадение на мълния, той разбира се ще изгори но разряда преминал първоначално през него ще йонизира въздуха и ще образува "канал" през който мълнията безусловно ще достигне земята. Почти същото би свършил и не-проводник ако стърчи на подходящо място....

В тази връзка я рибарите кажете колко дълги телескопи има.... Ако има нещо около или над 10 м може да е използваемо...
      Въпроса ме е терзаел и мене често, защото бреговата ивица близо до водоем е силно рискова заона... а аз обичам да разпъвам върху RTT на плажа и в радиус от 200 м съм най привлекателния обект....
      Иначе теорията е лесна, но едно ремарке мачта за гръмоотвод.... за къмпинг не се връзва като концепция.
      Technical Rescue Direct - life lies in courage
      http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Редовно пролет,мълния ми удря антените,които инъче са с1-2 метра под гръмоотвод.
        И това на един и същ покрив!
        Galloper 2 Exceed 1998 2.5 TDI .Kia Ceed 2009 1.4 CVVT .Ford Connect 1.8 TDCI 90 hp 2010
        Kawasaki Versys 650 2008 Suzuki 600 DUCATO 3.L 180 hp. и други
        Анатолий Пейчинов o8875о9815
        https://dvrbg.com/

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
          Върху къщата ми падна мълния въпреки, че е поне 5 метра по ниска от съседната. Разликата е че аз имам качествен гръмоотвод, а комшията няма. Стълба до къщата е също по висок но не падна там.
          Ако визираш електрически стълб, със земя (нула, пък ако щеш и фазата) горе и твоя гръмоотвод е по-хубав е де
          Иначе наистина има значение как е изпълнен гръмоотвода и действително се търси максимална проводимост на върха и ниско съпротивление до земята, но там се търси ефекта с една стърчаща на няколко метра земя да обезопасиш няколко стотин квадратни метра покрив, сам доволно стърчащ над земята. И то така че много бури да изкара и много мълнии да не повредят работоспособността на системата. При палаткаджийството решение за еднократна употреба би било повече от рентабилно

Коментар

По време на започване на буря може да паднат няколко светкавици последователно. За такъв случай намирам дебелият проводник за задължителен. 1 квадратен милиметър може и да се изпари насред разряда и да послужи единствено да привлече светкавицата и да я оцвети в зелено за по-красиво.

Аоже да се промени и идеята за защита. Така или иначе заземяването ще е поверено на лице с неясна квалификация. Един кафез от арматури ще е по-полезен. Стъпил поне с единия си край на земята плитко закопан и полят със солен разтвор.
            Пиша за лицето с квалификация, защото скалите под почвата може да изиграят лоша шега. Също и видими и невидими или новопоявили се от бурята потоци трябва да се вземат под внимание.

Коментар

... Един кафез от арматури ще е по-полезен. Стъпил поне с единия си край на земята плитко закопан и полят със солен разтвор.
              .....
              Аз от заглавието предположих, че се търси приложимо решение за палатка (покривна при това).... тоя "кафез от арматури" като обем, тегло, конструкция, сглобяване и разглобяване как го оценявате за да защити палатка с височина 130 см , с основа върху покрива на джип, примерно 200 см над земята, т.е. обща височина 330 см и размер на основата примерно 180х220 см.... Аз бих предположил без да смятам с лист и химикалка поне 100 кг желязо и поне час работа по сглобяването. А тези дето си возим палатките отгоре най-често го правим заради времето за разпъване и събиране на конвенционална палатка...

Коментар

Замислих се за карбонова рибарска въдица,позабита в земята,на известно растояние от колата.

Коментар

Първоначално публикуван от Джамбазов Преглед на мнение
                  Правилото за конуса никой не го е отменял. Не си в сянка нито от къщата на съседа, нито от ел. стъпб.

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                  В тази връзка я рибарите кажете колко дълги телескопи има.... Ако има нещо около или над 10 м може да е използваемо...
                  ... но скъпо.

Първоначално публикуван от Roninn Преглед на мнение
                  Редовно пролет,мълния ми удря антените,които инъче са с1-2 метра под гръмоотвод.
                  И това на един и същ покрив!
                  Гръмоотводът няма ролята да опази електронна апаратура, тази задача е значително по-трудна. Той предпазва от пожар и токов удар хората, които не са твърде близо до него.

По време на започване на буря може да паднат няколко светкавици последователно. За такъв случай намирам дебелият проводник за задължителен. 1 квадратен милиметър може и да се изпари насред разряда и да послужи единствено да привлече светкавицата и да я оцвети в зелено за по-красиво...
                  -----

Вижте сега. Представяйте си мълнията като ток 50000А, протичащ за 0.001с. Законите на Ом и на Джаул си ги знаете, топлинният капацитет на медта (и желязото, което често се използва) ги има в справочниците. Ха познайте сега колко дебели трябва да бъдат, за да останат в твърдо състояние? А за да не запалят нищо наоколо?

Пак от закона на Ом и от факта, че заземителното съпротивление трудно ще го сведете до под 10 ома, си представете какво ще е напрежението върху този проводник и колко далече трябва да сте от него, за да не загазите. По-горе писах метър и има защо.

И пак от закона на Ом следва, че колата е хубав фарадеев кафез, ако главата ви не е твърде близо до тавана. А, и не очаквайте да се приберете с такава кола, освен ако не е стар дизел и не е светло. А, и ако имате резервна гума - поне една от 4-те ще се взриви.

Магнитното поле на този ток също не е майтап. То може както да индуцира в съседни проводници опасно за хора или апаратура напрежение (Roninn, не се чуди от какво ти изпукват антените, не е от пряко попадение) така и да ви намушка с ножа, с който си режете салатата.

Светлината от мълнията: бройте, че поне час няма да виждате, ако мълнията е минала на няколко метра от вас. Няколко дни няма и да чувате, твърде.

Ще намекна само, че при неудачно заземяване можем да получим нелоша парна експлозия от водата в почвата. Обръщането на лека кола не е невъзможно.

Мога и още да разправям, но като цяло с тия неща не си правете майтап.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
                    Правилото за конуса никой не го е отменял. Не си в сянка нито от къщата на съседа, нито от ел. стъпб.

... но скъпо.

Гръмоотводът няма ролята да опази електронна апаратура, тази задача е значително по-трудна. Той предпазва от пожар и токов удар хората, които не са твърде близо до него.

-----

Вижте сега. Представяйте си мълнията като ток 50000А, протичащ за 0.001с. Законите на Ом и на Джаул си ги знаете, топлинният капацитет на медта (и желязото, което често се използва) ги има в справочниците. Ха познайте сега колко дебели трябва да бъдат, за да останат в твърдо състояние? А за да не запалят нищо наоколо?

Пак от закона на Ом и от факта, че заземителното съпротивление трудно ще го сведете до под 10 ома, си представете какво ще е напрежението върху този проводник и колко далече трябва да сте от него, за да не загазите. По-горе писах метър и има защо.

И пак от закона на Ом следва, че колата е хубав фарадеев кафез, ако главата ви не е твърде близо до тавана. А, и не очаквайте да се приберете с такава кола, освен ако не е стар дизел и не е светло. А, и ако имате резервна гума - поне една от 4-те ще се взриви.

Магнитното поле на този ток също не е майтап. То може както да индуцира в съседни проводници опасно за хора или апаратура напрежение (Roninn, не се чуди от какво ти изпукват антените, не е от пряко попадение) така и да ви намушка с ножа, с който си режете салатата.

Светлината от мълнията: бройте, че поне час няма да виждате, ако мълнията е минала на няколко метра от вас. Няколко дни няма и да чувате, твърде.

Ще намекна само, че при неудачно заземяване можем да получим нелоша парна експлозия от водата в почвата. Обръщането на лека кола не е невъзможно.

Мога и още да разправям, но като цяло с тия неща не си правете майтап.
                    Значи варианта, до палатката отпада.
                    OFFROAD CLUB STARA ZAGORA

Коментар

Доколкото разбирам....загърми ли се влиза в джипа и се изчаква да премине бурята,а за машините с борд компютър и електроника и при изключен акумулатор май е все тая....
                      Гумата е май най-малкия проблем в цялата ситуация
                      NISSAN FOREVER
                      -----------------------------------------------------------------------------
                      Или трябва да намерим път,или да си направим......няма назад!!!

Коментар

но като цяло с тия неща не си правете майтап.
                        Да Ясен е напълно прав.
                        Ще споделя реално събитие, преди години мълния удари блока в който живея, панелка 6 етажна аз съм на втория етаж, усещането беше все едно че падна бомба върху сградата, буквално се разтресе, за ефектите след това половината телевизори във входа бяха дали фира а при мен изгоря бушона на усиления контакт за кухнята,та имайки предвид че това се случва в масивна сграда с гръмоотвод не ми се мисли това ако удари палатка какво ще стане, и моя съвет е да не се поема такъв риск
                        ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

И аз проучвах въздействието върху мълниеприемната част на гръмоотвода, проводника и зазеляването по подобен на предложения от Ясен начин. Доколкото си спомням токът е някъде в порядъка на 10000 А, стига до 20000 и 30000 е много. Плюс изключителни случаи с двойно по-голям.
                          Някой сметна ли колко дебел меден или съответно железен проводник се нажежава до жълто, и къде е границата същият да се разпадне на капки? Мързи ме да го правя пак. За практически цели на лодка помня, че стигаха 25 кв мм минимум. Значи 40. И "токоприемна" част на поне 60 см от чувствителни към топлото материали.

За кафез на палатка - как звучи идеята за 4 винкела около палатката и хванати на желязната платформа върху тавана на колата, и пети винкел от тази конструкция до подходяща локва със сол в нея на земята?

За съм наблюдавал попадение на светкавици в морето от непосредствена близост, нямаше забележимо заслепяване. То зависи и от размера. Също чух и попадение върху блок, в който работех на последния етаж - нищо особено, знаете как си трещи. Но в съгласие с рзсъжденията на Ясен от пикове в напрежението ми изгоря един колекторен електродвигател. Пробила изолация на всички намотки, не знам дали към масата на уреда или вътре. Още не съм го разгледал.
                          Последно редактирано от lodkar; 03-07-13, 10:41.

Коментар

Полезна информация за защита от мълнии във всички най-общи случаи: Укротяването на мълнията

Публикувайте отговор

Коментар

...А, и не очаквайте да се приберете с такава кола, освен ако не е стар дизел и не е светло. ...

Не знам до колко тестът се доближава до реална светкавица, но все пак фриц запали.. че даже и потегли.

Коментар

Вероятността да падне мълния върху палатката е много малка,но съществува дори и да е на земята разположена,ако има фобия от гръмотевици по добре е да има наличен "Дефламол" и Библия,ама няма да помогнат много ако ти е писано да те порази гръм.Все пак е ясно че топлината от гръмотевица достига до 30 000 градуса,а напрежението е 50 000 000 волта,тоест ще те познаят по автомобила и зъбната картина,освен ако нямаш защитна клетка от дебели проводници,което е абсурдно за полеви условия.Добре е да се съобрази с терена избора за разпъване на бивака,така шансовете да удари гръм намаляват.
                                LZ1BEL "Mud Angels" Stara Zagora
                                Warning: any change to the factory design of your vehicle has potential dangers which could result in injury or death.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X