Здравейте приятели! Не знам дали темата е за тук, но имам едно питане: Може би ще се налага да посетя доста открито и високо място с покривната си палатка, а се притеснявам да не ме цапне някоя мълния! Мислех да преметна някое друго стоманено въже 6mm и със стоманени колчета към земята, но ми светна лампичката, че при контакт с мълнията ще се загрее доста и може да направи по голяма беля. Имам и място на покривният багажник до самата палатка от там мисля да си направя гръмоотвод с тръби, но не знам дали ще се получи! Някой да има идея?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Защита на Покривна палатка от мълнии!
Свий
X
-
От: Защита на Покривна палатка от мълнии!
Трябва ти само една метална тръба, дълга към един метър и половина. Забиваш я наполовина в земята недалече от джипката, да кажем в радиус от 20 метъра от палатката. Тя ще привлича гръмотевици. Мой ти съвет, ама няма майтап. След като я забиеш, хубаво я опикай.
-
Когато има мълнии не е ли по-добре да ги "изкараш" в МПС-то?
А иначе "опикаването" се прави, когато за гръмоотвода се копае яма и се опикава основата му, дето е вътре в ямата. Вън да опикаеш - ще го извлачи водата. Дет се вика: "язък за материала"...Публикувайте отговор
Коментар
-
Няма значение че палатката ще бъде по-висока, физическите закони още никой не е отменял. Проводимостта на металната тръба в сравнение с проводимостта на джипка с палатката, изолиран с гумите от земята, несравнима.
За пикане, друг вариант да се полее обилно с солен раствор... Ама трябва да се носи тогава сол и вода.
Коментар
-
Това е ок, дали ще го препикаеш обаче не е от значение.Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнениеТрябва ти само една метална тръба, дълга към един метър и половина. Забиваш я наполовина в земята недалече от джипката, да кажем в радиус от 20 метъра от палатката. Тя ще привлича гръмотевици. Мой ти съвет, ама няма майтап. След като я забиеш, хубаво я опикай.
Тука не си прав. Предмета стърчащ във въздуха променя полето около него и "привлича" мълниите дори да не е проводник, нито пък заземяването е единствено съществен фактор. По тази причина по-добър гръмоотвод е високо дърво (ако ще и сухо да е), отколкото нисък гръмоотвод, пък ако ще да заземен на 2 метра и с позлатен връх да е.Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнениеНяма значение че палатката ще бъде по-висока, физическите закони още никой не е отменял. Проводимостта на металната тръба в сравнение с проводимостта на джипка с палатката, изолиран с гумите от земята, несравнима.
За пикане, друг вариант да се полее обилно с солен раствор... Ама трябва да се носи тогава сол и вода.Technical Rescue Direct - life lies in courage
http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660
Коментар
-
Абсолютно вярно.Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнениеКогато има мълнии не е ли по-добре да ги "изкараш" в МПС-то?
....Technical Rescue Direct - life lies in courage
http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660
Коментар
-
Аз все пак бих предпочел колецът да е по-висок. При обикновено смятане и за връх на гръмоотвода по-ниско от 200м, той защитава ефективно обекти в конус, който започва от върха му и има радиус на основата, примерно равен на височината. Добавка от мен - ако обектите не са прекалено остри и не са на по-малко от метър от самия гръмоотвод. Отвеждането на тока към земята в дълбочина по принцип е една друга интрига, но като си вътре в автомобила или в палатката над него, не е чак интересно. Ако трябва да се опазят и хора, техника и животни стъпили на земята, копаенето става задължително.
Показаната на снимката схема с гръмоотвода е по-скоро с отрицателна полезност, защото минава твърде близо до палатката и е заземена твърде близо до нея. Освен това е практически излишна, доколкото близките дървета осигуряват достатъчна защита от пряко попадение. Палатка на земята има смисъл да се защити от токове по повърхността на земята, но това вече е за напреднали. Покривната палатка от такива опасности е защитена от автомобила под нея.
За Сибирски и физичните закони:
За целите на мълнията палатката, човешкото тяло, дърветата, автомобилът или гръмоотводът имат практически еднакво (нулево) пробивно напрежение.
Коментар
-
Ти си знаеш. Законът не е мой, писан е с кръв и въглени.Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнениеТова ще си го запиша като първи закон на Ясен.
Ама пак да ти кажа, че не си прав.
Тръбата на 20м от палатката е военно решение - лесно, бързо, снижава рисковете без съмнение, но недостатъчно за цивилни цели. Конусното правило те ОСИГУРЯВА срещу мълнии.
Коментар
-
Момци, да спиш в такава палатка е самоубийство и тоя кол бих го изскубнал и захвърлил още като чуя Чолаков да говори за дъжд.Тази защита може само да навреди ,както каза адаша.
Да приемем ,че лежиш в палатката и на желязото пада гръм.Има реална възможност част от заряда попаднал в земята да премине през теб.Установено е, че мълнията се разпространява и хоризонтално в почвата , не само надолу Лежащ човек близо до падналата мълния просто е част от субстрата и то с по-ниско съпротивление от околния.За това при силна буря човек трябва да клекне далеч от дървета и железни стълбове, но никога легнал или дори с ръце подпрени на земята.Последно редактирано от Fraxinus; 02-07-13, 22:28.
Коментар
-
Адашко, в темата най-горе се говори за покривна палатка върху колата. От повърхностните токове си спасен по определение. Ама само от тях.Първоначално публикуван от Fraxinus Преглед на мнениеДа приемем ,че лежиш в палатката и на желязото пада гръм.Има реална възможност час от заряда попаднал в земята да премине през теб.
Има си хубав цитат по случая:
Първоначално публикуван от Тери Пратчет...някой, който седи на върха по време на гръмотевична буря, с меден леген на главата и крещи, че всички богове са копелета...
Коментар
-
Палатката е върху джипа, каква земя и преминаване през теб.
Заземяването трябва да е с достатъчно дебела жица. Аз съм спокоен с 20 - 30 квадрата медна, не знам колко трябва да е. Виждал съм и по-малко. Виждам и гръмоотводите от арматура 8 мм по сградите.
Легенът е добра идея. Кол с проводими обтяжки, под които остава обектът, може да действа като кафез. Но от друга страна, ако светкавицата принципно не е мислила да пада точно там, е това като види ще се тресне именно отгоре му. И не само една. Не е комфортно - хвърчат стопени железа, най-малкото от върха. Сложи някоя гиричка там.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар