Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спасителите, спасяването, и рисковете

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Спасителите, спасяването, и рисковете

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
    Първо - мир на праха на хората, извадили децата дори и с цената на живота си.

Второ - що касае спасяването - нищо общо с плуването. Аз самият съм n-на брой пъти шампион на София и k-на брой пъти републикански шампион по плуване в различни дисциплини и възрастови групи. Имам бегла представа от курсовете за спасители - нищо общо, освен че и в двете присъства вода. Плуването в бурно море и плуването в "парникови" условия в топлото басейнче нямат нищо общо. Средната ми тренировка в басейна беше 5 км, във вълнисто море и 500 метра са ми идвали байгън. Отделно от това, както каза и Стефан Шопов - да вадиш още едно тяло от водата и то в неудобната хватка през врата, съвсем не е като да си шпориш дължините в басейна - навремето (като тинейджър) вадих едно германче ли, чехче ли беше, и то на нема и 100 метра от брега, колко вода изгълтах не е истина. Та тя тая работа не е като оная работа.
    Прав си,че двете водни среди са коренно различни!Важна е обаче и подготовката,а ти като чета я имаш,другото се трупа лесно !По миналата година се пробвах в различна плувна среда в Адриатика ,ноември при 8,10гр.температура на водата,организма деяни добре
    ,много е полезен опит със студена вода заради ивиците студени течения в морето,които взимат много жертви!Плуването не е само рекорди,който има опит може да се състезава и с опасностите,дори да не е Спасител!Поздрави!
    Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Бог да прости Героите и адмирации за смелостта и усилията им.

Ама и рдителите са за ..... да не кзавам . Може ли така безотговорно да пускат децата си на неохраняем плаж.
      Сега ще им тежът на съвестта спасителите на децата им, дано поне си вземат поука.
      Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
      И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
      вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Такива теми трябва да се ползват за пример.
        Пример и за мъжество, човечност на спасителите.
        Благодарност към същите .. макар и посмъртно.
        Трябва паметници да им се издигнат поне заради техните деца и близки.
        Който не е спасявал удавник само той може да си мисли колко е лесно САМО с плуване да стане.
        Спасяването си е цяла наука. Плуването и други дисциплини са само малка част от спасяването.
        Отдаване на почести на подобни герой също е важна част, но за жалост там сме слаби.
        Както и да е.Това е хубава и важна тема.
        Жалко за спасителите ...... дано са на по-хубаво място.

Коментар

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
          Прав си,че двете водни среди са коренно различни!Важна е обаче и подготовката,а ти като чета я имаш,другото се трупа лесно !По миналата година се пробвах в различна плувна среда в Адриатика ,ноември при 8,10гр.температура на водата,организма деяни добре
          ,много е полезен опит със студена вода заради ивиците студени течения в морето,които взимат много жертви!Плуването не е само рекорди,който има опит може да се състезава и с опасностите,дори да не е Спасител!Поздрави!
          Ще си позволя да не се съглася с теб - спасяването в открит водоем (хеле пък море) е една бира, плацикането в басейна - съвсем друга. Както сам казваш - течения, разлики в температурите на водата и т.н. То затова си има и курсове за спасители. Аз щях да се удавя буквално на 10 метра от брега, във малко над метър вода. Захлупи ме една голямшка вълна (ама голямшка), фрас главата в дъното, свирене в ушите, звезди в очите, навсякъде около мене пяна, въздуха изкаран - къде е надолу, къде е нагоре еб@ш ли му майката. А по онова време плувах 25 метров басейн под вода. Сега ако ми се случи - директно ще ми ядат житото.
          Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

В темата може ли да изкоментираме различните хватки на спасяване - значи мен ме учиха, приближаваш се под вода, хващаш го за краката и си го нагласяш, след това си прокарваш по слабата ръка под ръцете на спасявания от страната на гърба и го теглиш.

Тази хватка ми се получи само на изпита за спасител и то защото, този който ми партнираше сътрудничеше.Реално в морето, когато ми се случи да вадя от водата спасявания, той се хвърля към теб дърпа те за косата, драска и трябва да го поукротиш малко и от по - отдалече да го теглиш затова използвам хватката под мишницата към врата.

Ще съм благодарен хората, които имат по - голям опит от моя да разкажат какви техники използват и ако имат някакви по - съвременни нагледни материали да ги споделят.

Коментар

Брутално е, но ударите с длан по яките части на главата,частите които не са нокаутиращи,защото няма по лошо от неподвижен давещ се и да нямаш буй или поплавък някакъв!Те затова спасителите си имат съоръжения!Давещия се трябва да бъде искаран от паниката ,ако е в съзнание ,ако не лошо ,прибягва се до плътен захват през гърдите и теглене с гълтане и плюване на много вода ,взимаш въздух когато можеш и го държиш колкото можеш,другият вариант е малко по лекия ,теглене на буксир с подпомагане от закъсалия!Третия вариант го изпитах при първият си случай ,дебел дядка 120,130кг. двама човека едвам се справихме при 1.50:2.00м вълни в прибоя дойдоха още спасители и беше страшно трудно,на човека му и прилоша!Изобщо нещата са много относителни ,като се замисля си давам сметка ,че като дете много обичах да печеля басове за преплуване на един дълбок гьол с дрехите ,май и от това е имало полза!/Луда работа ,ама от такива лудории има полза/
              Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Ще споделя една случка , която може да е полезна за неопитните, понеже и аз съм такъв. Бяхме влезли с приятелката ми в морето на кара дере и се плацикахме, имаше вълни с леко странично течение и им се радвахме. След около половин час без да обръщаме внимание колко е дълбоко течението ни беше изместило 50тина метра на юг, където на същото разстояние от брега е с пловин метър по-дълбоко. Всичко беше добре , докато тя не се усети, че няма дъно под краката и глътна малко вода от вълните , които ни блъснаха, последва малко паника . След дългия престой в морето се бяхме поизморили, пробвах да я хвана и да плувам с нея , но с много усилия не мръднах и метър, вероятно зашото нямам никакъв опит, а и не съм плувец. Огледах се с идеята да викна някой на помощ от компанията , но се сетих, че и те не могат да плуват, а извикам ли ще влязат и ще стане голяма беля. Незнам как ми хрумна , но понеже тя си стоеше на повърхноста и си цапаше, изчаквам да дойде някоя вълна на 1-2 м зад нея, засилвам се заедно с вълната и и давам един хубав тласък в гърба. С три-четири тласъка успях да я избутам до плиткото, после ми каза, че се е чудила защо я блъскам . Незнам, дали има такава тактика при спасяването , но определено свърши работа на неохраняемия плаж.
                0 8 9 8 4 8 1 3 3 0

Коментар

Или се оставяш на течението ,но държиш и посока към брега/както и почти си направил май/ , лекичко и без паника се измъкваш,като не отпускаш краката много надолу ако си в дълбочина над 2.00м защото отдолу може да има срещуположно течение,разминаващо се с горното и става белята с увличане на долу!Най- важно е да няма паника ,тя пречи и на мускулатурата, получават се схващания,болката от тях е силна ,не всеки може да се оправи с тях в рискова ситуация! Опита не винаги е решаващ ,трябва самообладание и мислене,това те е измъкнало от ситуацията с приятелката ти!Бъдете Живи и Здрави!/И днес се е увеличила черната статистика!/

Коментар

Първоначално публикуван от travelling Преглед на мнение
                    Всичко беше добре , докато тя не се усети, че няма дъно под краката и... последва малко паника .
                    И аз често съм се сблъсквал с това. Иначе човека си плува горе-долу ок, всичко му е наред, пусне ли крака и да не усети дъно - очите на понички и се почва някакво безмислено ръко- и кракомахане с елементи на потъване. Типичен пример майка ми и жена ми. И двете плуват общо взето... абе да кажем прилично. Ама докато имат дъно (не го пипат с крака, плуват си). Питам жената - Добре де, ти нали плуваш, какво значение има дали дъното е на 1 или 100 метра под тебе ? Отговор няма. Та, мисълта ми е че е добре да познаваме тези наклонности на хората, с които влизаме във водата, и да знаем какво да очакваме.

Коментар

Тази вечер по новините казаха, че родителите дори не са изказали съболезнования на семействата на загиналите спасители на техните деца , що за хора .
                      Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
                      И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
                      вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                        И аз често съм се сблъсквал с това. Иначе човека си плува горе-долу ок, всичко му е наред, пусне ли крака и да не усети дъно - очите на понички и се почва някакво безмислено ръко- и кракомахане с елементи на потъване. Типичен пример майка ми и жена ми. И двете плуват общо взето... абе да кажем прилично. Ама докато имат дъно (не го пипат с крака, плуват си). Питам жената - Добре де, ти нали плуваш, какво значение има дали дъното е на 1 или 100 метра под тебе ? Отговор няма. Та, мисълта ми е че е добре да познаваме тези наклонности на хората, с които влизаме във водата, и да знаем какво да очакваме.
                        Това е психологически момент, който се лекува лесно - трябва ти една спасителна жилетка, нахлузваш я на булката (или който учиш) и с една топка подавайки си леко полеко влизате на дълбоко.
                        Първият път е добре да е в дълбоката част на басейн и след това се свиква - знам този метод защото навремето мен така ме учиха да плувам със спасителна жилетка и затова се научих първо на гръбен кроул да плувам, след това бруст и чак на края кроул на цикъл и половина и бътерфлай. За последните три естествено не съм ползвал жилетка, а само в началото, но пък на пълна пара ползвахме дъски за плуване(специален уред който се държи в ръце или се стиска с крака) за изчистване на техниката.

Коментар

Не се впечатлявай толкова,има и такива хора!Задавал ли си си въпроса :Бих ли спасил гад?Аз лично бих,лошото той сам ще си го направи!По притеснително е ,че и децата /спасените /сигурно не са го направили,защото така са възпитани ,но виновни деца няма,виновни сме ние възрастните!Свят голям,народ шарен!

Коментар

Дъските се ползват за изчистване движенията на крака/ръце, особенно ако имаш проблеми със синхрона. И мен са ме учили с дъска да плувам. И с алуминиева тръба, около 2.5 метра дълга - тренера (Другаря Явор Блъсков, още го помня садиста му със садист) биеше с нея през ръцете, ако се хванеш за ръба на басейна да почиваш. Другаря Блъсков изповядваше принципа No pain - no gain. На негова тренировка установих, че мога да рева (ама истински - със съзли и сополи) докато плувам кроул - само трябваше да дишам/хлипам по-начесто. Както и да е - лирични отклонения

Виж идеята за спасителната жилетка ми се види добра - да свикне че няма да потъне дори и да няма дъно под себе си, и да се задържа на повърхноста само от въздуха в дробовете, без излишни телодвижения.

Коментар

Значи мен са ме учили Бисер и Ангел Чакърови от Варна и бяха много сериозни преподаватели.Миналата година лятото ходих да гледам тренировка на басейна (по пътя за Морска гара) и пак видях Ангел Чакъров, но този път и дъщеричката му преподаваше плуване на малките.

За съжаление не ме позна за да си поговорим - все пак 20 години са минали откак ме е учил.

Коментар

http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=125950 - тази тема я започнах отдавна, но интересът клони към нула и не я довърших!

Повече от половината си съзнателен живот съм го прекарал в басейна и по водоемите. Състезавах се. Сестра ми също я пуснахме на 3.5 години в басейна да става състезателка.
                                Имам и квалификация за воден спасител в море/басейн.

Помня какво ми казваше учителя - "Добър плувец НЕ означава добър спасител" и човекът беше много прав! От опит го знам. Едно е да си даваш зор за да покриеш норматив и да те напира спортна злоба, друго е да скочиш с мисълта, че спасяваш човек, осъзнавайки, че те грози опасност и че от спасител лесно можеш да се превърнеш в спасяван! Това ме накара /също и условията от концесионерите/ да си прибера книжката от водноспасителната служба дълбоко в чекмеджето!
                                Спазвам всички указания на спасителите, без да правя "геройства" Да не говорим за нощни къпания, при силно течение или след употреба на алкохол
                                "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
                                А+
                                LZ1DRZ

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X