Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Земетресението в София притесни ли ви?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Земетресението в София притесни ли ви?

Станах облякох се и напуснах сградата по най бързия начин,събитието беше доста притеснително предвид силата му, може в други райони да е усетено по друг начин,в Овча Купел съм аз, освен това утежняващ фактор беше тътена който предхождаше всички усетени до момента трусове, в резултат на което наистина с времето станах като гърмян заек е при всеки подобен нискочестотен звук наострям уши, в повечето случаи е от съседите Наздраве !
    ОФА ДБ 2.4 92 ML 270 CDI ETZ 250

Коментар

Първоначално публикуван от Захари Коровски(Zahari007) Преглед на мнение
      ... аз бях във форума и пишех. ...
      О, сега се сетих, че между първото и второто и аз зяпах из форума в просъница.
      Форумания, какво да се прави .
      Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

Ако има нещо да се случва, то ще се случи още преди да се усетиш.
        Бягането навън не мисля че е успешна тактика. От 4 етаж до долу е повече време отколкото продължава труса. Ако падна по стълбите и ще излезна през прозореца надолу преждевременно - не става (не искам).
        Стояхме си в леглото и чакахме да спре.
        Дума да няма че усещането е неприятно, но както е казал Карлсон който живееше на покрива "СПОКОЙСТВИЕ И САМО СПОКОЙСТВИЕ"

Проблема е, че на всеки 100 години средно има голямо земетресение в София епи-център.
        От последното вече са изминали повече от 110.
        Последно редактирано от aig; 03-06-12, 11:17.
        АИГ-Заваряване ООД
        Заваръчни апарати "DEL"
        http://www.aigwelding.com
        0889 522 036

Коментар

Да. Притесни ме. Но не ме панкьоса.
          Не защото съм особено "корава" , а защото съм с критериите от Вранча през 1977 год. По тези критерии, веднага си пролича, че сегашното е значително по-слабо. Тогава бях на VІ-я етаж на панелен блок в "Младост-1".
          Сега бях на VІ-я етаж в панелен блок в "Овча купел-1".
          Т.е. напълно съизмерими впечатления.
          Тогава нищо не му се случи на блока, значи нямаше да се случи и сега .
          Хронологично: Събудихме се, застанахме на най-безопасните (според нас) места. Минаха и двата труса. Обадихме се на бабите - майка ми и свекърва ми и констатирахме, че са добре. Дадохме им ОЦУ. Видяхме, че съседите са се събрали пред блока. Бяхме се разсънили. Облякохме се, взехме телефоните и ключовете на колите за всеки случай и слязохме и ние. Сред съседите нямаше паника. Даже бяха леко еуфорични. Пообщувахме си. На импровизираното общо събрание взехме решение да си направим плочник пред входа и нова козирка. Прибрахме се около 4 часа. Третото разклащане го отминахме с пренебрежение.

*ОЦУ - особено ценни указания
          Suzuki Jimny, 1.3, 2009

Коментар

Не знам как е в другите държави, но ако са честни, у нас около 70% би трябвало да отговорят:

Успях да контролирам страха и не изпаднах в паника, но не знаех/знам/ какво точно да правя.

Коментар

Понеже виждам, че доста хора са изпаднали в паника, бих отбелязал, че прекъсвачите в електроразпределителни трафопостови станции реагират на силен земен трус и спират тока.
              Ако забележите земетресение и все още има ток, най-вероятно не е нищо особено.
              Не ми пука за лака , а за пропуснатите приключения ))

Коментар

По повод спирането на тока, ето едно мнение писано в 03,17ч. на 22.05.2012г.

Първоначално публикуван от Ива Стойкова
                Доста силно беше. Вкъщи успя да разхвърля. Нямахме и електричество досега. Да не говорим, че само форума се отваря и нямам никаква друга информация.
                Да уточня става дума за столичен район, в който тока не е спирал дори и при режима: 3 часа има - 3 не!

А иначе на въпроса: Притесни ме, но до страх и паника не се стигна.
                Последно редактирано от Гриша; 03-06-12, 12:43. Причина: Допълнение
                Способен съм на всичко, стига то да е човешко. Който ме надмине не е човек.

Коментар

Събуди ме люлеенето на леглото и падащите от шкафа книги (8ми етаж, Стрелбище). В кухнята падна една ваза, в хола дребни предмети сложени на висок шкаф. Нямаше ток и това заедно с падащите предмети може би допринесе за усещане за по-голямо бедствие. За щастие слабата светлина от датчиците на СОТ-а действа като аварийно осветление. По навик от вилата до нощното си шкафче държа фенер. Светнах, викнах на жена ми да се облича и след минута напуснахме сградата. Отделих няколко секунди да огледам апартамента, взех си документите и радиостанцията, забравих панела на радиото на колата и слязохме пред блока. Изкарахме 30 - 40 мин. в колата и се върнахме. От колата звъннах на сестра ми и майка ми да ги проверя.

След земетресението - мисля си за чанта с готовност, но не мога да измисля какво да има в нея. Някакъв компромис между неща от първа необходимост, но не и храна за 5 дни и палатка. Укрепих всички предмети в къщи, т.е. наредих наново, така че да избегна при следващ трус тичане с боси крака по счупени стъкла. Огледах блока и апартамента - няма поражения. Съседа твърди, че чул как сглобките на панелите пукали. Огледах и за сигурно място на което да се застане - бях забравил, че в коридора се свързват двете плочи на тавана например...
                  Като цяло не изпаднах в паника, но доста се притесних. Мисля, че действах адекватно.
                  По-добре в Хайлукса, отколкото в хайлайфа...

Коментар

Притеснение си беше и то не никак малко. Субективните усещания на хората варират и по моему, има зависимост и от това кой в какво положение се е намирал, в момента на труса е фактор, който не е за пренебрегване, както и фактора дали едно семейство има деца или не. Забелязах, че хората с деца които са били събудени са изживяли по-голям шок от тези които са сами. Тези които са били будни също са го приели по-спокойно. Възрастните хора може би също са го приели по-сериозно, както и тези с по-чувствителна психика. В от блока около 2-3 семейства с деца изкараха ноща в колите си, едно семейство очакващо дете също беше по-притеснено (майчини инстинкти), имаше и доста хора които бяха слезли за "купона". В блока където живее майка ми (Люлин), голяма част от хората ~40% са опразнили паркинга.
                    KIA Sportage 2000 DOHC 16 v

Коментар

Kато цяло това беше най-гадното събужане през целия ми съзнателен живот.
                      Та на етаж 6 в панелка в Люлин усещането беше,като всичко на около да подскача на горе-на долу. Предполагам,че съм се събудил в последните десетина секунди на труса,и то от виковете на жена ми,която се бе притеснила за детето. А то-момиче на 14 се оказа абсолютен непокист. '' И нали свърши,къде ще ме водите сега?'' Бяха думите и в просъница. ( това ме успокои,поне що се отнася до реакцията и).
                      Второто разлюляване в 3.04,го усетих седейки на дивана в опит да хвана някое радио,което да даде инфо.
                      След,като разбрах къде е епицентъра,си събрахме чукалата и се понесохме към него (почти),щото къщатя ми е в Клисура,а от там до Мещица са има-няма 8 км. и то по пътя.
                      За всеобща радост,всичко там бе на ред.
                      Н о имам много гадно усещане,когато чувам нискочестотни звуци. Все чакам да разклати. И за сегатова усещане не отминава.

Коментар

Тъй като, ако трябва да отговоря честно би трябвало да "чекна" няколко отговора а не мисля че е коректно, ще споделя моето преживяване в нощта на земетресението.
                        И така, легнах си около 1.30 часа - тоест в 3.00 (след час и половина) никаква природна сила не би ме събудила. В 3.01 жена ми ме буди (малко трудно) с новината че имало земетресение, беше леко притеснена което ме накара да не и повярвам съвсем (тъй като изпитва панически ужас от земетресения, змии и зъболекари, или както тя ги нарича трите зъта)
                        След минута бяхме в колата, пред блока (в 3.02) нямаше никой, което засили мнението ми че и се е сторило и всъщност няма никакво земетресение, обаче видях че в жена ми се надига прилив на паника - предложих и да се повозим малко в колата за да се успокой че да се връщаме. Като тръгнахме видяхме наизлезлите хора, вече ми стана ясно че е имало нещо. Предложих да направим едно кръгче по околовръстното което е 64км (по километража на моята кола, и друг път съм го засичал) с средна скорост от 60км/ч тамън един час през цялото време слушах радио - ту Дарик, ту Хоризонт (които аз смятам за корективи в информацията в радио ефира) - чак в 3.18ч беше първата информация по Хоризонт че е имало земетресение с епицентър около Перник и магнитут между 5 и 5,8 по Рихтер, в 3.30 в новините по Хоризонт отново съобщението беше лаконично - епицентър около Перник, магнитут между 5,6 и 6 по Рихтер, за разрушения и пострадали няма данни. В 4.00 започна сутрешния блок по Дарик където говориха само за земетръса за паднали комини, за напукани стени, за пострадали при опит да да напуснат сградите, за повишена посещаемост на спешните отделения в Перник и Радомир, уточниха и магнитута според различните институти - американски, европейски и БАН. Като това доведе до пълен отказ на жена ми да се прибираме. Мен ме налегна "нощен глад" ходихме в OMV до тунела в Люлин, сторими се ненормално по време на земетресение да ходя в бензиностанция, обаче тъй или иначе земетресението беше минало, а и по това време (около 5,15) къде другаде. Е, там беше интересна гледка имаше хора по пижами, жени (дами) по нощници, по джапанки, по пантофи. След това се повозихме още, и така до 7.00 когато се прибрахме минахме през банята преоблякохме се излязохме в 7.15 и на работа която за почва в 9.00 но почти всички дойдоха по-рано. След цял ден разговори само за земетресението - започна да не ми прави впечатление. Вечерта жена ми не искаше да влиза в блока и настояваше да спим в колата - преди време обмислях да си купувам покривна палатка, е ако бях вероятно щях да се съглася да спя в нея на някой паркинг.
                        На следващия ден малко след един пак имаше трус (единствения които усетих) в това време играех на някаква тъпа интернет игра, и въпреки това реших да си я доиграя и след това да видя какво става в нашия форум.
                        Най-хубавото за мен е че дъщеря ми (6 години) тази седмица не беше в София.
                        Ето това е моята история около земетресенията.
                        Последно редактирано от Paladin; 03-06-12, 15:51.

Коментар

Първоначално публикуван от Paladin Преглед на мнение
                          Най-хубавото за мен е че дъщеря ми (6 години) тази седмица не беше в София.
                          Дъщеря ти най-вероятно изобщо нямаше да се събуди. Синковеца е почти на толкова, и само се поразбуди като отидох в стаята и светнах лампата, но секунди по-късно си спеше пак, макар че все още люлееше.

Вероятно, ако съдя по себе си, поне твоето притеснение е било по-малко. Жена ми даже и шубе не я беше хванало кой-знае колко.
                          Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

После, след труса, ме беше страх повече.
                            Първоначалната ми реакция, беше вцепенение, но аз, лично, си го оценявам, като лоша разновидност на паниката, та не съм доволен от себе си.
                            Дори и сега, не се чувствам подготвен за такива катаклизми/някак гузно .../.
                            Странно, но ми прави впечатление, че тези, които макар и после, опитват да направят нещо "за всеки случай" - биват осмивани от околните.
                            Всъщност, не ме е страх, че бих се преселил във "вечните ловни полета", а да не стане бавно и мъчително.
                            Life is too short to drive dull cars!

Fight global warming !
                            ... turn on your A/С !

Коментар

Първоначално публикуван от mitkochanev Преглед на мнение
                              После, след труса, ме беше страх повече.
                              Първоначалната ми реакция, беше вцепенение, но аз, лично, си го оценявам, като лоша разновидност на паниката, та не съм доволен от себе си.
                              Дори и сега, не се чувствам подготвен за такива катаклизми/някак гузно .../.
                              Странно, но ми прави впечатление, че тези, които макар и после, опитват да направят нещо "за всеки случай" - биват осмивани от околните.
                              Всъщност, не ме е страх, че бих се преселил във "вечните ловни полета", а да не стане бавно и мъчително.
                              Осмиването на околните е един от най-големите ни грехове в комуникацията. Благодарение на тази ни черта, маса хора спряха да си правят колите сами, по същата причина и много интересни проекти и инициативи не видяха и няма и да видят бял свят. Това е и причината да не се прилагат добре полезните практики от районите със земетръсна и прочие активност. Еди кой си ще ме майтапи - и животът спира за много хора. Макар че осъзнато спамя темата ми се ще да го кажа, защото е важно. А по-важното е че смешника, няма да дойде да ни вади от руините, нито ще ни оправи колите, нито ще възпита у домашните ни правилно поведение при кризисни ситуации.
                              KIA Sportage 2000 DOHC 16 v

Коментар

Първоначално публикуван от Nik Nikolov Преглед на мнение
                                Понеже виждам, че доста хора са изпаднали в паника, бих отбелязал, че прекъсвачите в електроразпределителни трафопостови станции реагират на силен земен трус и спират тока.
                                Ако забележите земетресение и все още има ток, най-вероятно не е нищо особено.
                                Ник, би ли споделил от къде имаш тази информация, че се спира електрозахранването при по-силен трус.
                                Доста ходя по разпределителни подстанции и съм говорил с диспечери, обаче никъде и никой не споменава за такава система. Според мен причината да спре електрозахранването по време на земетръс е повреда (късо съединение, паднал стълб, други повреди и т.н.).
                                Дори в електрическите централи (ТЕЦ, ВЕЦ и т.н.) нямат изрична защита за изключване на генераторите при земетръс, това вече е 100% сигурно. Имат обаче защита от повишени вибрации на лагерите, от осево изместване на ротора и т.н.
                                Клуб Ленд Ровър Ентусиастс България
                                LR Discovery 1, 1993, 200 TDI с разбит лагер на раздатката към преден кардан 23.10.2009
                                Да живееш над възможностите си води до зависимости вместо до независимост.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X