Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Дискусия по сеизмичното райониране според БАН

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Ха познайте магнитуда!

Не си много прав, даже никак... Точно над панорамното са все строежи от "едно време"... Новите (след 89-та година) са малко... Това което ти пишеш, по-скоро важи за под панорамното шосе... Пък и да не бъркаме панорамното с Околовръстното все пак... А и всичко това какво отношение има към дискусията, която е все пак за точността на доклада на БАН за сеизмичното райониране...?
    VPetrov.photography

Коментар

От: Дискусия по сеизмичното райониране според БАН

Ето и тука едно много интересно файлче което го чета: http://www.strategy.bg/FileHandler.ashx?fileId=910
      (не само за земетресенията)
      но има много важни и любопитни неща които не знаем, поне аз де

До началото на 1958 г. сградите (вкл. с различни категории на българското
      културно наследство на територията на страната) не са осигурявани срещу
      земетръсни въздействия;
      • 1957г. – Започва да действа "Правилник за проектиране и строеж на
      сгради и инженерни съоръжения в сеизмичните райони", основан на
      сеизмостатистическа карта на райониране, отразяваща наблюдаваните
      интензивности (степени) от документираните до тогава земетресения;
      • 1961 г. и 1964 г. картата е преоценена, като са занижени площите на
      зоните от VII, VIII и IX степен;
      • 1977 г.- след земетресението във Вранча са добавени нови площи от VII и
      VIII степен в придунавската част на Северна България;
      • 1987 г. – въведено е ново сеизмично райониране на България;
      LZ1ZAH

Коментар

Първоначално публикуван от Захари Коровски(Zahari007) Преглед на мнение
        Ето и тука едно много интересно файлче което го чета: http://www.strategy.bg/FileHandler.ashx?fileId=910
        (не само за земетресенията) ...
        Нещо имам проблем с файлчето
        The Flat Earth Society has members all around the globe.

Коментар

Първоначално публикуван от Liebherr4eto Преглед на мнение
          Нещо имам проблем с файлчето
          Оправих го вече! ПДФ файл
          LZ1ZAH

Коментар

Защото от земетресението, грунтовете се "втечняват". Започват да се държат като течност, и сградите потъват в тях.

Коментар

Първоначално публикуван от Ясен Преглед на мнение
              Добре де.

Защо твърдата основа е по-добра?
              Би трябвало меката, вискозна среда да поглъща и разсейва енергията на вълната като топлина.
              Почти съм сигурен, че си прав. Но то няма общо с щетите... т.е. това че сеизмичната вълна ще е по-намаляла след преминаването си през мек грунт в сравнение с монолит няма много общо с щетите, които междувременно е нанесла... А и косвено фактът че в мека почва се отдава повече енергия е още един аргумент срещу меките грунтове като надеждни основи.

Освен това, в мек грунт, има логика вълните да се разспространяват "вълнообразно"..., докато срещайки по пътя си голям монолит е логично да го разлюлеят, но като цяло и със съвсем други механични ефекти...
              VPetrov.photography

Коментар

... Защо твърдата основа е по-добра? Би трябвало меката, вискозна среда да поглъща и разсейва енергията на вълната като топлина.
                Доколкото изплуват някакви смътни спомени от ученото по геология преди ... а бе, преди бая време май точно там е причината. През твърдата скала вълните минават и заминават с по-висока скорост, без да отдават толкова енергия, колкото в меките седименти ...
                Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                  Освен това, в мек грунт, има логика вълните да се разспространяват "вълнообразно"..., докато срещайки по пътя си голям монолит е логично да го разлюлеят, но като цяло и със съвсем други механични ефекти...
                  Има няколко вида вълни, някои от които сравнително скоро открити като такива. Това че е плътен, най-напред значи че ще предава без затихване и по-бързо някои вълни. Други пък ще му влиаят по-слабо. Трети ще го заобиколят по границата с останалото. И понеже е сложен като форма обект (така да се каже), а и около него геологията не е твърде проста и не е изотропна, става една "супа" от многократно пречупени, отразени, и преминали от един към друг вид вълни, която е малко трудно да се предскаже точно в коя точка какво ще предизвика. Потъването е проблем в някои места на София и хич да няма земетресения. Иначе - да, върху твърдо се строи по-лесно, но все ми се струва че повечето щети биха били не от потъване а от разрушаване в следствие на ускоренията, които пък ускорения твърдата скала предава по-лесно и по-надалеч, без затихване.

Съвсем отделен е въпроса че всяко земетресение си има "посока", което също не е без значение.

С две думи - без конкретни наблюдения и статистики конкретни изводи не могат да се правят. А това значи измерване на ускоренията в много точки за много време, което не знам да е правено, ако и геологията да е малко или много известна.
                  Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

За да не съм голословен, ще ви демонстрирам ресултати от чисто теоретиен сеизмичен експеримент. Темата на дипломната ми работа (която така и не предадох, ама това е друга тема) някога беше "сеизмична томография". Простичко казано - много подобно на томографията (скенер например), която правят по болниците. От едната страна имаме източник/източници на нещо, от другата страна имаме приемник/приемници, и по промяната на сигнала от източниците до приемниците при различни пространествени положения на двойката източник/приемник, чрез изчисления се "реконструира" какво има в средата, през която са минали. Най-общо реконструкцията се състои в решаване на големи системи уравнения с много неизвестни.

В моя случай за целта се използват сеизмични вълни, тоест, източника е например взрив или вибратор (ама не от "ония", ами доста по-голям и мощен), а от другата страна за приемник - най-общо казано видоизменен микрофон. Метода се използва например за проучване на зоната между два успоредни сондажа, 2 минни изработки или въобще на места, където можем да сложим източниците и приемниците по подходящ начин. Измерва се времето, за което сигнала, излъчен от източниците, стига до приемниците, и по него се съди с каква скорост сеизмичните вълни се движат в средата, която изследваме, и съответно се съди за плътностите на пластовете или каквото се предполага че има там.

Ето и модела:
                    Натиснете снимката за да я уголемите

Име:Model.png
Прегледи:1
Размер:15.1 КБ
ID:5376683

В случая сме сложили 2 кръгли "аномалии" през които скоростта е 2600м/с, на фона на 2000м/с на заобикалящата ги среда. Точките по периферията от ляво и отгоре са източници, а отдясно и отдолу (долните не се виждат) - приемници.

Ако приемем че сигнала пътува от източника до приемника по права линия, то пътищата на вълните между всеки източник и приемник биха изглеждали така:

Име:paths_s.png
Размер:74.2 КБ
ID:5376685

Но както винаги, живия живот, а дори и теоретичната физика не обичат да са праволинейни, и всъщност, дори само със сравнително прости изчисления, пътищата, по които сигнала стига най-бързо от даден источник до даден приемник представляват това:

Име:paths.png
Размер:74.3 КБ
ID:5376684

Забележете че освен че не са прави линиии, има концентрация точно там, където скоростта е по-голяма. И забележете че до тук работим по известния модел и изчисляваме пътищата по него, при това по метод, който не отчита пречупване, отразяване, и анизотропност (нееднакво разпространение на вълните в различни направления).

Ето какво се получава при реконструкцията. Тя е "сляпа" за това какво реално е имало между източниците и приемниците, и разполага само с координатите на источниците и приемниците и времето, за което вълните са пристигнали от всеки източник, до всеки приемник:

Име:result.jpg
Размер:86.0 КБ
ID:5376687

Вижда се че скоростите са изчислени с доволно голяма точност, но резултата е доста "замазан", сравнен с модела. Ако сгъстим мрежата например това до някъде може да се преодолее, но пак не съвсем. Все пак е факт че дори при идеални условия, много измервания (много източници и приемници), и практически нулеви грешки, пак имаме "замазване", просто защото от входната информация, с която разполагаме, може да се извлече само толкоз.

Ето го и оцветено по друг начин:

Име:res_mono.jpg
Размер:61.0 КБ
ID:5376686

И сега най-интересното. По-долу са изчислените пътища на най-кратко преминаване на сеизмичните вълни през средата, отново бидейки "сляпи" за това какво наистина има там:

Име:result_paths.jpg
Размер:362.9 КБ
ID:5376688

Отново е видно "натрупването" на повече линии точно на местата, в които скоростта на вълните е най-голяма. Какво говори това? Грубо казано говори че на тия места е преминала повече енергия и по-бързо, сравнено със средата около тях.

Витоша като обект е такъв с по-висока плътност, по-голяма скорост на разпространение на сеизмичните вълни, и по-малко затихване на същите. Още ли сте съвсем сигурни че там клати по-малко? Щото аз не съм.

Трябва да кажа че горното моделиране и реконструкция е сравнително проста задача, използваща относително прости математически методи и неотчитаща много неща от реалния живот - в случая дори не говорим за различен вид вълни, пречупване, отразяване и куп други ефекти, пътищата се изчисляват по метод, който също не отчита тези неща, средата сме приели за абсолютно изотропна, и като входни данни използваме само времето за достигане на вълните от една до друга точка, без да се отчита затихването, честотния им състав, различното заглушаване на различни честоти от средата, и още много-много други неща.
                    Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                      ... все ми се струва че повечето щети биха били не от потъване а от разрушаване в следствие на ускоренията, които пък ускорения твърдата скала предава по-лесно и по-надалеч, без затихване ...
                      На тебе хубаво ти се струва, ама тези, които са писали Наредбата за проектиране на сгради в земетръсни райони май са на друго мнение

Чл. 7. (1) При избора на строителна площадка трябва да се има предвид,
                      че:
                      1. благоприятни в сеизмично отношение са почвите от групи А, В и С съгласно табл. 1 при ниво на подземните води на дълбочина 4 m и повече, мерено от повърхността на терена
                      ...
                      Обърни внимание какво е на първо място сред благоприятните почви - твърди скали, през които сеизмичните вълни преминават с висока скорост ...

А Скали или други скални образувания, които включват не повече от 5 m по-слаби повърхностни видове

В Много плътни пясъци, чакъли или много твърда глина с мощност не повече от 10 m, които
                      се характеризират с нарастващи почвени показатели в дълбочина

C Мощни депозити от плътни до средно плътни пясъци, чакъли или твърдопластична глина с дебелина от няколко десетки до стотици метри
                      Ние не сме неутрални!

Коментар

Не бъркай благоприятност за строителство със сеизмична безопасност. Не е едно и също, защото сградата освен основа има и нещо нагоре.

Да, с едни и същи пари върху скала ще построиш по-устойчива сграда, ама сградата се проектира включително и според мястото и почвите, върху които се строи.

Например:
                        Чл. 58. (1) Дълбочината на фундиране на строежите се доказва с проверка за устойчивост (крайно гранично състояние на носещата способност на земната основа при извънредно съчетание на натоварванията), като коефициентът на сигурност е 1,20.(2) Минималната дълбочина на фундиране се приема, както следва:
                        1. за почви от група А - от 0,40 до 0,60 m, в зависимост от степента на изветряване на
                        скалата;
                        2. за почви от групи В и С - 1/15 от височината на сградата или съоръжението, но не по-малка от 0,80 m;
                        3. за почви от групи D и E - 1/10 от височината на сградата или съоръжението, но не по-малка от 0,80 m.
                        Аз поне го разбирам така: Това че твоята къща е върху скала на Витоша, и е проектирана за там, а моята е в софийската кал, и е проектирана за софийската кал, би трябвало да значи че след заметресение, разклатило еднакво моята и твоята, двете трябва да са в еднакво или близко състояние. Просто строежа на твоята ще е с едни пари надолу.

Не съм чул и за данни в София в следствие на земетресение сграда да е потънала преди да се срути. Ако знаеш за такъв случай - ще ми е интересно да науча.
                        Последно редактирано от sparkybg; 24-05-12, 02:07.

Коментар

Добре де.

Защо твърдата основа е по-добра?
                          Би трябвало меката, вискозна среда да поглъща и разсейва енергията на вълната като топлина.
                          Ето какво намерих в старите си учебници

Име:IMG.jpg
Размер:187.8 КБ
ID:5377791
                          LZ1ZAH

Коментар

Първоначално публикуван от sparkybg Преглед на мнение
                            Не бъркай благоприятност за строителство със сеизмична безопасност. Не е едно и също, защото сградата освен основа има и нещо нагоре. Да, с едни и същи пари върху скала ще построиш по-устойчива сграда, ама сградата се проектира включително и според мястото и почвите, върху които се строи. ...
                            Нищо не бъркам. Самият ти признаваш, че "с едни и същи пари върху скала ще построиш по-устойчива сграда". Защо с по-малко пари? Ами защото върху скалите тази сграда не е необходимо да се осигурява толкова, защото ще вижда по-малко зор при евентуално земетресение. И точно това е, което аз твърдя.

Не виждам да съм казал, че върху по-нестабилни почви не може да се направи устойчива на земетръс сграда, нито пък, че в такива почви сградата непременно ще потъне, преди да се срути.

Най-близките аналогии (не е задължително да са правилни) ми се струва че са: бързолетящ куршум прави малка дупка в стъклото, докато по-бавният камък го чупи. Куршумът, който прави дупка в тялото ти и заминава, може и да не го усетиш в първия момент и да продължиш да се движиш, докато онзи, който се разплеска или започне да блуждае из тебе и отдаде енергията си, е много вероятно да те спре на място.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Спарки, моделът който си представил е много интересен и на мен ми беше изключително полезен. Но е напълно неприложим за темата по която обсъждаме. Защото средата не е еднородна. При преминаване на вълни между среди с различна плътност имаме съвсем друга картина, която коренно променя всичко.

Но при всички възможни представяния, дори и при твоя модел, Витоша задължително би следвало да я има като ясно разграничена територия във сеизмичните карти които са представени... Както и всички останали планини разбира се...
                              VPetrov.photography

Коментар

На Спарки моделът е напълно приложим по темата или на мен ми даде ясна представа защо така с различните почви.

Просто трябва да се сетим, че в голямата картинка на разпространение на сеизмичните вълни къщите всъщност са най-меките "скали". В тях ще се отдаде толкова повече енергия, колкото по-близки по свойства са околните неща.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X