Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Опасности при къпане и плуване - превенция

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Опасности при къпане и плуване - превенция

Темата е много актуална...напоследък мрат, като мухи в морето...имам предвид превенция. Спасител звучи гордо, но съм провеждал курсове за това...еее...не можеха всички. Искаха някакви 140с/100м (или мин. и 40 сек.)не помня...За спасител, според мен по-важни са други умения.
    30 дена съм имал обриви от медуза на лицето. 2 пъти са ме вадили с полиция от морето: в Турция и в Испания, в средата на Батак съм се схващал. Явно съм самонадеян, но не се давя. Идеята е хората да са колкото може по-запознати с вероятните проблеми и...поне да се научат да плуват. Та нагоре добре е описано...

Коментар

Ти тогава трябва да си наясно,какво е усещането да пердашиш с бесен кроул през големите вълни , да не ти пука и да хвърчат пръски около тебе,след добро плуване да излезнеш и да ходиш на зигзаг!На един местен водоем известен с многото си жертви сме откривали сезона края на февруари при мека зима или началото на март!В Адриатика плувах на 10,12гр. началото на ноември в един залив около 300,400 метра на спринт беше незабравимо,даже и силно солената вода ,която ми развали вкуса на бирата вечерта!
      Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

В морето всички сме по-слабата страна...иска да се работи с главата. В бясен кроул срещу течението се плува макс. няколко минути, да не кажа една-две...

Коментар

"Плавателни средства
          (претоварване, плуване в близост до плавателни съдове, използване на самоделни и нестандартни средства)

При преобръщане на плавателен съд, хората трябва да останат при него, защото той ще им служи, като поддържащо плавателно средство и по-лесно могат да бъдат забелязани от брега. Всички плавателни съдове задължително трябва да са оборудвани със спасителни ризи според броя на пасажерите и екипажа. При упражняването на водни спортове за развлечения - водни ски, водни мотори /джетове/, теглене на парашут, ветроходство и др. поставянето на спасителни ризи или жилетки е задължително. При инцидент и загуба на съзнание те задържат пострадалия на повърхността на водата до оказването на помощ."

Е това горното кетегорично НЕ Е вярно. Поставянето на ризи във ветроходните спортове не винаги е задължително. Да не казвам, че почти никога не е задължително. Някой се е престарал с изказването. Даже и на регати, с всичко по-голямо от около 5 метроване лодка, не ти ли вдигнат флаг "ризи", не си длъжен да слагаш нищо.
          В морето като капитан, никой не може да ми каже кога да накарам екипажа да си сложи ризите. Преценката си е моя. Понякога ризата повече пречи. Рядко, но се случва.
          Четейки горното, имам въпрос- водното колело "плавателен съд" ли е? И къде са му ризите...?

Не подценявам спасителите и техния опит. Просто правя малко уточнение.
          https://m.youtube.com/watch?v=mIAYxWCXF8A

Коментар

В бесен кроул срещу течението ми беше първото вадене на Ахтопол на 100,150м.от брега преди 8 години.Незнам за минутите гледам разстоянията и контролирам доколкото мога натоварването !Опасността е за всички и всичко е относително,като време и умора ,някои могат ,няколко минути ,някои повече, не подценявам никой,просто еднакви плувци на издръжливост няма!
            Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

Коментар

Мисля,че може да поговориме за още една сериозна опасност-схващанията на различни мускули !В моята практика решавам проблема с притискане на точката с максимална сила с палец и след това бавно раздвижвам, и продължавам на ръце или на една докато не изчезне схващането поне малко,обикновено схващам крака и по-точно прасец след дълго плуване в не много топла вода!Засега не съм имал проблеми раздвижвайки с този метод,но все пак след яко схващане, мускула трудно се отпуска на 100процента ,чак на брега нещата се оправят напълно!Като гледам по морето и по разни водоеми ,някои ,как си плуват сричайки навътре без дъно под краката и не се замислят колко са уязвими от подобни неща,не всеки може да излезне на ръце или на една и се дави!п.с./особенно ако закъсалия е с високо наднормено тегло нещата стават критични за секунди/

Коментар

Може ли някой да разясни повече за мъртво вълнение и други подобно морски течения. Било на брега, било само около 50м навътре, пък колко хора затрива, някои и добри плувци...
                [SIGPIC][/SIGPIC]

Коментар

Първоначално публикуван от mirodo Преглед на мнение
                  Може ли някой да разясни повече за мъртво вълнение и други подобно морски течения. Било на брега, било само около 50м навътре, пък колко хора затрива, някои и добри плувци...
                  http://www.offroad-bulgaria.com/show...ED%E5%ED%E8%E5 - моля
                  Мъртвото течение, вълнение - няма как да го усетиш освен, ако не те поеме.
                  Поеме ли те - единственото нещо което трябва да запомни човек - БЕЗ ПАНИКА.
                  Имаш време да се ориентираш на където и да да те отнесе . НЕ говоря за към дъното естествено.
                  Просто времето за излизане от морето ще е по-дълго. Трябва това да знае човек и да се подготви психически.
                  Лесно е да го кажа.....
                  За останалото.
                  Няма да цитирам постове, а просто ще се включа в темата:
                  Бесен "кроул" срещу вълните .....интересно ми е да го видя. Просто вълните ти пречат.
                  Също така искам да уточня за видовете спасяване , които се коментират в темата, но се разминават по принцип.
                  1. Спасяването на бедстващи хора е едно. Там нямаме удавник. Имаме време за преценка и действие(не винаги, но в повечето случаи).
                  Там може и с водолазен апарат да се спасява, не само с маска и шнорхел. Нямам опит с такова спасяване в морето.
                  2. Спасяване на удавник е друго. Там време НЯМА. Мислиш плувайки към удавника. Всичко е механика и инстинкт.
                  Особено при големи вълни или силно течение на реката. Мисленето е трудно да не кажа невъзможно.
                  Относно плуването на спасителите. Апнеята е важна - да задържаш дъха си под вода.
                  Колкото по-добър плувец си , толкова по-спокойно се чувстваш под водата. Това предполага и по-дълга апнея.
                  И плуването под вода изисква "бруст" и то правилен.
                  Под правилен имам пред вид загребване с ръцете с "прибрани пръсти" и ритането на краката в "контра шпиц".
                  Това е като превенция според мен.
                  Последно редактирано от bgbul; 01-08-12, 00:23.

Коментар

Ех,теория!Бесен кроул срещу вълните ?Пречат вярно ,но не ме спират,то при силно вълнение имаш чуството ,че всичко те спира и там е дяволията ,да не се подаваш на такива чувства ,защото могат да потопят и добър плувец!Когато тръгнеш с бесния кроул и маската пречи ,но е необходима ,защото може да ти се наложи гмуркане за подход и при това гмуркане трябва да имаш максимално добра видимост,която и без това е нарушена от вдигнатия пясък,ако в подобна ситуация попаднеш и на някоя довлечена от вълните медуза /и случайно ти се плясне на лицето,а това е двойна закъсвация/си тотално закъсал,да не коментираме колко много пясък има под водата измесен с водата/при силно вълнение,дори и на дълбочини над 2м./и е много кофти да се чудиш дали да вадиш някой или да си чистиш муцуната от пареща слуз на медуза или песъчинки в очите-подценяване на ситуация и много странични проблеми !Практиката за мен е номер 1,пред нея теорията няма приоритет!По горе съм писал за кроула срещу вълните,няма еднакво издръжливи хора,съжалявам ,че невярващите не могат да го видят,а само неволни свидетели ,които гледат с недоумение,пък и не съм само аз дето го прави ,познавам и съм виждал и много други ,Спасители,добри екстремни плувци нищо ново под Слънцето!п.с.След инцидента от Синеморец в името на двамата загинали плувци,ще гледам ,когато имам възможност да съм на Морският бряг винаги по Илинден,напук на всички морски твари и течения!В подготовката и практиката е истината,имаш време и да мислиш,подробност-трябва да е много бързо,като и при всяка друга рискова ситуация,понякога мисълта се изразява като рефлекси мигновенно действие,а това е натренираност!Относно плуването под вода-плувам най-нередовния и шантав стил под вода ,но това не ми пречи да правя 25,30метра с лекота!Първата дължина при влизане в 25м. басейн ми е под вода без загрявка и вдишвания,след това следва обръщане, кроул спринт и трета дължина на една ръка,това като начало без загрявка,само тест за умора и въздух!
                    Последно редактирано от faster; 01-08-12, 21:57.

Коментар

Вероятно е суеверие, но 2.8. го наричат ден на удавника...не ми е "харерсвало" морето на този ден, много години назад...

Коментар

Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                        Ех,теория!Бесен кроул срещу вълните ?Пречат вярно ,но не ме спират,то при силно вълнение имаш чуството ,че всичко те спира и там е дяволията ,да не се подаваш на такива чувства ,защото могат да потопят и добър плувец!Когато тръгнеш с бесния кроул и маската пречи ,но е необходима ,защото може да ти се наложи гмуркане за подход и при това гмуркане трябва да имаш максимално добра видимост,която и без това е нарушена от вдигнатия пясък,ако в подобна ситуация попаднеш и на някоя довлечена от вълните медуза /и случайно ти се плясне на лицето,а това е двойна закъсвация/си тотално закъсал,да не коментираме колко много пясък има под водата измесен с водата/при силно вълнение,дори и на дълбочини над 2м./и е много кофти да се чудиш дали да вадиш някой или да си чистиш муцуната от пареща слуз на медуза или песъчинки в очите-подценяване на ситуация и много странични проблеми !Практиката за мен е номер 1,пред нея теорията няма приоритет!По горе съм писал за кроула срещу вълните,няма еднакво издръжливи хора,съжалявам ,че невярващите не могат да го видят,а само неволни свидетели ,които гледат с недоумение,пък и не съм само аз дето го прави ,познавам и съм виждал и много други ,Спасители,добри екстремни плувци нищо ново под Слънцето!п.с.След инцидента от Синеморец в името на двамата загинали плувци,ще гледам ,когато имам възможност да съм на Морският бряг винаги по Илинден,напук на всички морски твари и течения!В подготовката и практиката е истината,имаш време и да мислиш,подробност-трябва да е много бързо,като и при всяка друга рискова ситуация,понякога мисълта се изразява като рефлекси мигновенно действие,а това е натренираност!Относно плуването под вода-плувам най-нередовния и шантав стил под вода ,но това не ми пречи да правя 25,30метра с лекота!Първата дължина при влизане в 25м. басейн ми е под вода без загрявка и вдишвания,след това следва обръщане, кроул спринт и трета дължина на една ръка,това като начало без загрявка,само тест за умора и въздух!
                        Млад. щур, луд и надъхан . Добро съчетание за спасител. Нали разбираш , че тези обиди за нас са комплименти.
                        Сега да няма пак ощипани ......
                        Иначе те разбирам напълно, но вече не съм млад, а улегнал. Практиката.... няколко теми няма да стигнат да я обяснявам и пак не е достатъчно.
                        Не става само с четене.
                        Защо при тези постоянни допири с водата не оправиш стила под вода ?
                        Щом с твоя стил правиш 25-30 м значи имаш добра апнея - около минута - минута и двайсет.
                        Реална под вода и плуване, а не във ваната или на сушата в покой.
                        С такава апнея и правилен стил ще правиш 50-100 м под вода. Не те ли съблазнява?
                        Толкова за сега с теб.
                        По темата :
                        Освен плуването всеки човек може и трябва да се научи да се държи на повърхността на водата.
                        По-лесно е от научаване на стил, а дава спокойствие във водата.
                        Нарича се трамбоване. При интерес мога да обясня.
                        Поздрави !

П.С. Сега се сещам къде се разминаваме за маската. Ти имаш необходимост от нея - преживяване с медузи .
                        Аз дори да я ползвам, няма да стане при плуване кроул. Маската макар с отделен нос ще падне. Скорост на плуване, вълни.....няма как.
                        Виж плувни очила ще издържат , но и тях не ползвам.
                        Последно редактирано от bgbul; 01-08-12, 22:19.

Коментар

За млад,е чак толкова млад не съм-46г.За плуването под вода 25,30м. с лекота, но на дълбочина и под 2м. има разлика ,налягането променя нещата,време под вода 1м.,40сек. макс.,отново практика./на военна комисия ги ошашавих на аерометър щеше да гръмне и ме нарочиха за Флота,но нещата се развиха в друга насока/НЕ ОПРАВЯМ стила защото обичам да импровизирам,не плувам винаги по учебник,за което съветвам всички които имат сблъсък с природни и бурни води ,там няма плуване по учебник има ефективно плуване спрямо време и ситуация,пак практика .Очила не ,при първия удар с вълна ,няма да ги намериш,маската освен широк ластик прави и лек вакум върху лицето/прилепва/много трудно пада,хидродинамиката с маска не е толкова важна,използва се и за ориентиране точно под вода и в размътена вода !Бърз кроул с маска,тя и да пречи дава сигурност,а и бързината при силно вълнение е относителна,важно е да стигнеш и да излезнеш с добро и сигурно темпо,практика.С Уважение към БГБУЛ!

Коментар

След доста години пауза, реших и аз на море - семейно. И с изненада установих, че информация за безопасно къпане ЛИПСВА. Чудо е, че още никой не се е удавил в охранявана зона, защото на практика спасителите прекарват деня си в свирене по този и онзи. Някога виждах агитационни табла с това какво може и какво - не при влизане в морето, кои са опасните действия. В момента на мястото на тези табла стоят реклами. Значението на флаговете е написано единствено на гърба на спасителния пост, където не се виждат добре. За сметка на това, постовете са осеяни с огромни реклами. Информация за жълт флаг: "Къпането разрешено при повишено внимание". Какво означава това? Нито дума за забрана на надуваеми предмети. Тази забрана препредават спасителите, свирейки по недоумяващите чужденци.
                            Лично за мен, не мога да определя най-безопасният начин за къпане с малко дете при жълт флаг.
                            Последно редактирано от Еmil; 02-08-12, 00:19.

Коментар

Първоначално публикуван от Еmil Преглед на мнение
                              След доста години пауза, реших и аз на море - семейно. И с изненада установих, че информация за безопасно къпане ЛИПСВА. Чудо е, че още никой не се е удавил в охранявана зона, защото на практика спасителите прекарват деня си в свирене по този и онзи. Някога виждах агитационни табла с това какво може и какво - не при влизане в морето, кои са опасните действия. В момента на мястото на тези табла стоят реклами. Значението на флаговете е написано единствено на гърба на спасителния пост, където не се виждат добре. За сметка на това, постовете са осеяни с огромни реклами. Информация за жълт флаг: "Къпането разрешено при повишено внимание". Какво означава това? Нито дума за забрана на надуваеми предмети. Тази забрана препредават спасителите, свирейки по недоумяващите чужденци.
                              Лично за мен, не мога да определя най-безопасният начин за къпане с малко дете при жълт флаг.
                              Сам си го написал - къпане, а не плуване.
                              Детето постоянно в ръцете (зависи колко е голямо де).
                              Влизане само до дълбочината на гърдите.
                              Внимание .. внимание. Толкова е достатъчно според мен.

Коментар

То сега вярно ,че е много по забатачено всичко,та даже и много от Спасителите истински натренираните не са много и са кът,за тези пари да издържаш семейство рискувайки,айде по-добре да е платен риска!Много момчета отиват навън и работят за по 1500,1600евро и са освободени от някои данъци!Тя професията хуманна ,но за тези хонорари се навиват само млади момчета и момичета,които сега стартират в живота /Да са живи и здрави/или да го правиш за човещината/без заплащане/ винаги когато можеш!Има и доста възрастни Спасители/поклон и уважение/,които далеч не са във форма да плуват камо ли да вадят!Пак повтарям от неподготвеност стават трагедиите и при туристи и при Спасители!Миналата година на Поморие,направо ми дожале за един стар Спасител с артритни стави едвам ходеше човека,а му се налагаше да спори и да се кара с нагли и прости туристи от всякакви националности и влизаше най-много до гърдите за да свирне със свирката ,защото от брега никой не го чува!Имаше си и колега един млад фитнес пуяк дето влизаше като мадамите топеше се с приклякване правеше някакъв чуден тигел и излизаше все едно е преплувал поне 5км.Най -активен беше да чупи стойки пред някоя мадама!Абе смех!По два часа сутрин не можеха да си наредят поста ,а до обяд плажуващите разбутваха всичко,е и как ли да имат респект!Е с такива пародии е пълно ,какво говориме за нагледни табла за превенция и безопасност!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X