Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Опасности при къпане и плуване - превенция

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Опасности при къпане и плуване - превенция

    Удавянето е сред често срещаните инциденти с фатален край. Мнозина намират смъртта си, допускайки елементарни грешки или надценявайки възможностите си. Създавам тази тема, в която да публикуваме важна и основна информация относно действията при давене или при оказване помощ на давещ се.

    Докато издиря записките си на тази тема, из прашните кашони на тавана, ще копирам информацията от нета.

    В света всяка година от удавяне загиват около 500 хиляди души. За България това число е около 160 човека, като близо 30% от тях са деца до 17 г. По-големият брой удавяния – 75-80%, стават във водоеми във вътрешността на страната, които не се охраняват от спасители. Този голям процент се дължи основно на слабата плувна подготовка на населението и особено на децата, вследствие на премахването на задължителното обучение по плуване за началния курс в училищата, все по-малкия брой работещи плувни басейни в страната и ниската водноспасителна култура на хората. Анализът на всяко удавяне показва, че в повечето случаи това става по нещастно стечение на обстоятелствата, които е могло да бъдат избегнати. Това води до извода за нелепостта на всяка смърт от удавяне. Обществото приема особено болезнено, когато водата отнема живота на деца, но в същото време се прави твърде малко за профилактиката на водния травматизъм.



    ТРИТЕ ОСНОВНИ ПРИЧИНИ ЗА УДАВЯНИЯТА СА:

    1. Непознаването опасностите при къпане и плуване.
    2. Незнанието и неумението да се излезе от опасни ситуации, възникнали във водата.
    3. Незнанието как да се помогне на човек, който се дави.



    ОПАСНОСТИ ПРИ КЪПАНЕ И ПЛУВАНЕ


    Дънни ями и прагове:

    срещат се в морето, реките и язовирите. Пропадането в тях става внезапно, предизвиква уплаха, преминаваща в паника и давенето започва. На охраняваните плажове дънните ями и прагове се обозначават с червени плаващи знаци (шамандури) и указателни табели на брега. Тези места не бива да се използват за къпане. Ако неумеeщ да плува човек пропадне в дънна яма или праг може, запазвайки самообладание, да си помогне и сам, като с отскоци от дъното се придвижи към плиткото.


    Плуване и скокове в непознати води:

    Основна опасност представляват подводните скали, намиращи се под водата различни остри предмети, неизкоренени дървета при завиряването на някои язовири. Сблъсъкът с тях при скок, може да причини сериозни травми, които да причинят загуба на съзнание и удавяне. Преди да влезете във водата проверете дали е достатъчно дълбоко и дали няма опасни предмети под водата. Запомнете - добре е да избягват такива места


    Плуване и къпане след обилно хранене:


    След хранене стомахът е разширен. Храносмилателните органи се снабдяват по-обилно с кръв за сметка на мозъка и крайниците. Недостатъчното кръвоснабдяване на мозъка, съчетано с интензивните движения, охлаждането на тялото и налягането на водата върху стомаха може да предизвикат прилошаване, повръщане и дори загуба на съзнание, а попадането на стомашно съдържимо в дихателните пътища, води до задушаване и удавяне. След обилно хранене трябва да се изчака около един, два часа.


    Използването на алкохол и наркотични средства:

    Много водни инциденти се дължат на употребата на алкохол и различни наркотични средства. И в двата случая хората губят реална представа за опасностите и надценяват собствените си сили и възможности. Плуването след употреба на алкохол или наркотични средства винаги води до трагични последици. Затова не се препоръчва влизането във водата по-рано от 8 часа след поемането на алкохол или други упойващи средства.


    Студена вода:


    Рязката промяна на температурата на тялото при попадането на човек в студена вода може да предизвика шок с рефлекторно спиране на дишането. В някои случаи се стига до загуба на съзнание и настъпване на внезапна смърт. Това се получава и при рязко потапяне със силно загрято и изпотено тяло, дори във вода, която не е толкова студена. Във водоеми без вертикална циркулация на водата, горният слой следствие на слънчевото греене се затопля, но в дълбочина водата остава студена. Същите опасности грозят хората и при скокове или гмуркане в такива водоеми. За да се избегнат посочените опасности, влизането във водата трябва да става постепенно, като предварително намокрим лицето, крайниците и сърдечната област. Престоят във водата не може да бъде строго определен за всички. Първоначалните студени тръпки след първото потапяне се сменят у повечето хора с приятно усещане в новата среда. Появата на втори тръпки и неудоволствие, които за едни идват след минути, а при други след час и повече, са сигнал за излизане от водата.


    Умора и изтощение-надценяване на собствените плувни умения:


    Инцидент настъпва след продължително плуване без почивка и особено, ако водата е студена. Ако не последва своевременно излизане от водата, настъпва умора, възниква опасност от получаване на мускулни крампи, преохлаждане на организма, а при крайно изтощение – удавяне. При отдалечаване от брега трябва да се плува в група, което дава възможност за оказване на взаимопомощ при нужда. В такива случаи е задължително групата да се придружава от спасителна лодка. Това се налага от вероятността в даден момент повече от един човек да се нуждае от помощ.


    Мускулни крампи (схващания):


    Представляват неволево болезнено съкращаване (гърч) на отделен мускул или мускулна група. Получават се след рязко усилие или при преумора, особено ако са съчетани с преохлаждане. Мускулът е свит, твърд и болезнен, като най-често се засягат мускулите на стъпалото, подбедрицата и бедрото, по-рядко на ръцете и още по-рядко на врата и корема. Опасността идва от внезапната и силна болка и невъзможността на мускула да изпълнява функциите си докато трае гърчът. Силната болка и обездвижването на крайника често водят до паника и давене. Предпазването от такива инциденти изисква добро вработване на всички мускулни групи преди плуване и избягване на преумора и преохлаждане. До известна степен смяната на стила на плуване отдалечава момента на настъпване на мускулните крампи. Ако въпреки това се получи гърч, трябва да се запази самообладание. При поемане на въздух човешкото тяло има положителна плаваемост, която позволява задържане на водната повърхност без плувни движения. С една или две ръце крайникът се сгъва и разгъва с цел неколкократно разтягане на мускула до неговото отпускане. След това мускулът се размачква. Убождането с остри предмети не помага, а допълнително дразни мускула и още повече задълбочава гърча.


    Течения:


    Теченията представляват движение на водата. Образуват се освен от естественото движение на водата в реките, от вятъра, вълнението, формата на брега и релефа на дъното. Силно течение се образува и при изтичане на вода от преливниците на язовирите. Посоката им може да бъде различна - от брега, косо или успоредно на него и да се мени според температурата на водата, посоката на вятъра и релефа на дъното. За разлика от реките, в морето и някои големи вътрешни водоеми теченията не винаги се виждат от брега. При скорост на течението, по-голяма от скоростта на плувеца, той може да бъде отнесен далече от брега, ако се опитва да плува срещу течението. Попаднал в такава ситуация, човек трябва да плува косо срещу течението докато излезе от него и след това - към брега.


    Водовъртеж:

    Водовъртежите представляват кръгово фуниеобразно движение на водата към дъното. Причиняват се най-често от завихряне на водата след среща на препятствие в течащи води или при вятър и вълнение, както и при мястото на водовземане в язовирите. Попадането във водовъртеж е изключително опасно, тъй като засмуква къпещите се в дълбочина. Къпането и плуването на места, където е вероятно образуването на водовъртежи, и в близост до язовирните стени е забранено. Излизането от водовъртеж е възможно по естествения път на водата - към дъното, след което встрани и към повърхността. Това обаче е възможно само при много добри умения за гмуркане и плуване под вода.


    Вълнения и прибой:

    Вълните се образуват от вятъра при триенето на въздушните маси по повърхността на водата. Колкото по-силен е вятърът, толкова по-мощни са вълните, които се образуват. Вълните в движението си към брега достигат плитчините, които забавят долната им част, горната ги изпреварва, пречупва се и се разбива. Така се образува прибоят. При силно вълнение прибоят има голяма ударна сила, която може да повали човек, да го удари в дъното, да го влачи и да му причини контузии. Това в много случаи води до удавяне. След достигането до брега водните маси се връщат обратно и предизвикват мощен воден поток устремен към морето. Този поток сякаш „измъква” дъното под краката на къпещите се и прави излизането на брега трудно, това е т.н. придънно течение. Спазвайте флаговата сигнализация! За да преодолеете прибойната вълна при влизане се гмуркате под нея, а излизането става използвайки вълната, като се опитвате "да хванете вълната"


    Надуваеми предмети:

    Използването на надуваеми лодки, дюшеци, пояси, топки и др. създават у хората, неумеещи да плуват добре, измамно чувство за сигурност и отслабват естествения им инстинкт за самосъхранение. Тези предмети са много леки, имат малко сцепление с водата, лесно се преобръщат и биват отнасяни от вятъра. Опасността идва от вероятността поради непредпазливо движение вълна, причинена от преминаващ наблизо плавателен съд, или внезапен порив на вятъра човек да загуби контакт с измамния източник на сигурност и да започне да се дави. Ползването на надуваемите предмети се препоръчва само до дълбочина, от която всеки може да излезе сам. Използването им е забранено при жълт флаг.


    Плавателни съдове:
    (претоварване, плуване в близост до плавателни съдове, използване на самоделни и нестандартни средства)

    При преобръщане на плавателен съд, хората трябва да останат при него, защото той ще им служи, като поддържащо плавателно средство и по-лесно могат да бъдат забелязани от брега. Всички плавателни съдове задължително трябва да са оборудвани със спасителни ризи според броя на пасажерите и екипажа. При упражняването на водни спортове за развлечения - водни ски, водни мотори /джетове/, теглене на парашут, ветроходство и др. поставянето на спасителни ризи или жилетки е задължително. При инцидент и загуба на съзнание те задържат пострадалия на повърхността на водата до оказването на помощ.


    Опасности в басейна:


    Блъскането и хвърлянето на хора във водата, боричкането с потапяне на другия и други подобни "весели игри"; понякога имат съвсем невесел край. Плуването под местата за скокове може да доведе до сериозни травми и удавяне. Дори безобидната "гоненица"; около плувните басейни, често води до подхлъзване и контузии. Сериозна опасност крие плуването под вода, което е и една от най-честите причини за удавяния в басейн. Спазвайте указанията на спасителя!


    Тинесто дъно, водорасли:


    Освен в морето се срещат и в сладките води на вътрешните водоеми. Те създават неприятни усещания при допир до тялото, но могат да бъдат и опасни при заплитане в тях. Попаднал на такова място, човек може да го преодолее с леки плувни движения по гръб.


    Напоителни канали:


    Всяка година жертви на водата в напоителните канали стават много хора. Трябва да се знае, че те са дълбоки, бързо течащи и излизането от тях е изключително трудно, защото бреговете им са много стръмни и в подводната си част – хлъзгави. Къпането и плуването в напоителните канали е забранено!



    Информацията е взаимствана от: http://www.redcross.bg/activities/activities3.html
    Последно редактирано от Plamen Alexandrov; 13-02-12, 11:12. Причина: Форматиране
    "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
    А+
    LZ1DRZ

  • #2
    От: Опасности при къпане и плуване - превенция


    Водноспасителен Минимум
    Автори – Стоян Андонов и Христо Тодоров
    Издава водноспасителна служба при НК на БЧК
    Тираж 3000

    По данни на световната здравна организация, всяка година от удавяне загиват около 200 000 души. Жертвите на водата са предимно млади хора, които тепърва биха създавали поколение. В световен мащаб по брой на жертвите водният травматизъм се нарежда на второ място след транспортния.

    Смъртта от удавяне е проблем и за малките страни като България. Над 35 % от загиналите са деца и младежи до 17 годишна възраст. Този процент се дължи основно на слабата плувна подготовка на населението и особено на децата, вследствие на премахването на задължителното обучение по плуване за началните класове в училищата, все по-малкия брой работещи басейни в страната и ниската водноспасителна културан на хората.

    ТРИТЕ ОСНОВНИ ПРИЧИНИ ЗА УДАВЯНЕ СА:
    1.Непознаването на опасностите при къпане и плуване
    2.Неумението да се излезе от опасна ситуация, възникнала във водата
    3.Незнанието да се помогне на давещ се човек.


    ОПАСНОСТИ ПРИ КЪПАНЕ И ПЛУВАНЕ, ПРЕДПАЗВАНЕ И САМОПОМОЩ

    ДЪННИ ЯМИ И ПРАГОВЕ
    Срещат се в морето, реки и язовири. Представляват рязко удълбочаване на дъното, което често е с неголяма площ. Най-често се образуват вследствие на водни течения или след голямо вълнение на морето. Опасни са тогава, когато се намират на дълбочината, в която се къпят неумеещите да плуват и слабите плувци. Обикновено това е дъно с дълбочина до гърдите. Попадането в тях става внезапно, предизвиква уплаха преминаваща в паника и давенето започва. В повечето случаи зад образувалите се дънни ями и прагове има плитчини, които подвеждат къпещите се и в опита си да стигнат до тях попадат в дълбокото.



    По охраняваните от водните спасители плажове, дънните ями и прагове се обозначават с червени плаващи знаци (шамандури) и табели на брега. Тези места не бива да се използват за къпане.
    Когато неумеещ да плува човек попадне в дънна яма или праг, запазвайки самообладание може да си помогне сам като с оттласкване от дъното се придвижва към плиткото.


    ПЛУВАНЕ И СКОКОВЕ В НЕПОЗНАТИ ВОДИ
    Основна опасност представляват подводните скали, различни остри предмети намиращи се под водата, неизкоренени дървета при завиряването на язовири.
    Сблъсъкът с тях причинява сериозни травми, които могат да причинят загуба на съзнание и в последствие удавяне.



    Особено опасни са водоемите във вътрешността на страната, които по правило са с непрозрачна вода, нивото им е непостоянно и често се използват за изхвърляне на различни ненужни предмети от бита.
    Единствения начин да се предпазим от подобни инциденти е избягването на къпане и скокове на места с непознато дъно.
    Помощта при такива инциденти е твърде трудна, тъй като обикновено пострадалият е с тежки черепно мозъчни, гръбначни и други травми.

    ПЛУВАНЕ И КЪПАНЕ СЛЕД ОБИЛНО ХРАНЕНЕ

    След хранене стомахът е разширен. Храносмилателните органи се снабдяват по-обилно с кръв за сметка на мозъка и крайниците. Недостатъчното кръвоснабдяване на мозъка , съчетано с интензивните движения, охлаждането и налягането на водата върху стомаха може да предизвика прилошаване, повръщане и дори припадък. При повръщане попадането на стомашно съдържание в дихателните пътища води до задушаване и удавяне.



    За да се избегнат подобни инциденти не трябва да се влиза във водата 1,5 – 2 часа след хранене.
    Изключително опасен навик е дъвченето на дъвка при къпане. Попадането й в дихателните пътища по време на вдишване може да причини задушаване и смърт.


    АЛКОХОЛ И НАРКОТИЧНИ СРЕДСТВА.

    Много водни инциденти се дължат на къпане в нетрезво състояние, както и под влияние на различни наркотични средства. И в двата случая хората губят реална представа за опасностите и надценяват собствените си сили и възможности. Освен това, съдоразширяващото действие на алкохола спомага за бързото преохлаждане на организма.
    Плуването и къпането след употреба на алкохол или наркотични средства много често води до трагични последици.


    СЛЕДВА>>>
    "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
    А+
    LZ1DRZ

    Коментар


    • #3
      От: Опасности при къпане и плуване - превенция

      Припомних си младините... с тази книжка.
      Просто не вярвам, че за толкова години ( аз съм спасител от 1984 г) книжката си е все същата......
      Тази тема е хубава и подходяща , но за жалост е непопулярна. Няма как да се научиш да плуваш само с думи.
      Да се предпазваш от удавяне - също.
      Аз дето съм чел всичко дето сетиш ... щях да се удавя.
      Пак същият Аз за малко да изпусна жената да се удави в дънна яма.
      Колкото и да учим, четем и говорим за удавяне - винаги сме неподготвени за конкретното стечение на обстоятелствата.
      Единственото спасение и за себе си и за околните - да се научим да плуваме с лекота във всякакви условия и води.
      Е - и да прочетем тази книжка като допълнение.
      Поздравления за темата !

      Коментар


      • #4
        От: Опасности при къпане и плуване - превенция

        Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
        Припомних си младините... с тази книжка.

        Колкото и да учим, четем и говорим за удавяне - винаги сме неподготвени за конкретното стечение на обстоятелствата.

        Може да не сме подготвени за всички ситуации, но думата "самообладание" е способна да ни измъкне от много кофти ситуации.

        Е, най-сигурно е на сушата, а къпането да става с влажна гъба
        "Kолкото повече се превръщаме в свръхчовеци, толкова по-безчовечни ставаме"
        А+
        LZ1DRZ

        Коментар


        • #5
          От: Опасности при къпане и плуване - превенция

          Аз лично почти винаги влизам в морето ако не с маска, то поне с очила. Изключително некомфортно, а не рядко и несигурно се чувствам без очила/маска, като според мен те играят не малка роля в запазването на самообладание при влошаване на ситуацията. Просто винаги когато тръгвам на плаж или някъде където се очаква да плувам си слагам маска и очила по разни торби и чанти.
          Иван Маринов
          Suzuki RMX 250 '92 - sold / Yamaha XTZ 750 Super Tenere '91 - sold / KTM EXC 250 2t '06 - sold
          ЕНДУРО ВАРНА

          Коментар


          • #6
            От: Опасности при къпане и плуване - превенция

            Първоначално публикуван от VaHk0_ Преглед на мнение
            Аз лично почти винаги влизам в морето ако не с маска, то поне с очила. Изключително некомфортно, а не рядко и несигурно се чувствам без очила/маска, като според мен те играят не малка роля в запазването на самообладание при влошаване на ситуацията. Просто винаги когато тръгвам на плаж или някъде където се очаква да плувам си слагам маска и очила по разни торби и чанти.
            Въпрос на навик е и аз също без очила не ми е комфортно да плувам, но това ми е навик от годините когато тренирах и ми е все едно да се кача на мотора без каска.
            Поздравления за темата много е интересна, аз лично много обичам да плувам и ми е доста полезна, но сте прави колкото и да се чете по този въпрос човек винаги е неподготвен, само че трябва да се стремим да сме максимално малко неподготвени.
            Лопата - друг солдата!!!

            Коментар


            • #7
              От: Опасности при къпане и плуване - превенция

              Хубаво е да има информация,щото хората поринцип сме самонадеяни но повече познание никога не е излишно!

              Коментар


              • #8
                От: Опасности при къпане и плуване - превенция

                За жалост никой не иска да е подготвен за лошото, освен ако няма интерес.
                Както при нас - спасители за да работим това.
                Спасител съм от 1986 г. На 17 без паспорт бях втори спасител на лагер-180 деца.
                Как и защо са ми гласували доверие преценяй сам.
                От тогава съм вадил 4 човека.
                Двама живи и два трупа.
                Не ми се говори за тези случаи.....
                Когато на морето жената щеше да се удави ..... аз плувах на 200 м навътре в морето.
                Докато се върна да я спасявам.... друг добър човек просто и подаде ръка. СПАСИ я.
                Какво повече да коментирам.
                Спасител ... а при нужда го няма.
                Просто ми се изгуби желанието за коментиране на такива теми.
                И с други колеги е така.
                За това няма раздвижване по темата.....

                Коментар


                • #9
                  От: Опасности при къпане и плуване - превенция

                  Това са основните опасности,но единствената критична ситуация съм имал след пльосване на голяма медуза през лицето на около 400м.от брега,това в повечето случай си е живо давене при положение,че човек не деяни на болка се губи тотална ориентация,едното око едвам ми се оправи за два дена!Това ми беше втори случай и от тогава само с маска във водата ,като колегата по -горе!Някои морски обитатели трябва да се имат в предвид като опасност-задължително е !За 10:15 години имам 3 ваденета,едното беше на жена ми на Панчерево до София ,въпреки че не съм спасител ,но това няма никакво значение,опасностите са за всички!
                  Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

                  Коментар


                  • #10
                    От: Опасности при къпане и плуване - превенция

                    Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                    Това са основните опасности,но единствената критична ситуация съм имал след пльосване на голяма медуза през лицето на около 400м.от брега,това в повечето случай си е живо давене при положение,че човек не деяни на болка се губи тотална ориентация,едното око едвам ми се оправи за два дена!Това ми беше втори случай и от тогава само с маска във водата ,като колегата по -горе!Някои морски обитатели трябва да се имат в предвид като опасност-задължително е !За 10:15 години имам 3 ваденета,едното беше на жена ми на Панчерево до София ,въпреки че не съм спасител ,но това няма никакво значение,опасностите са за всички!
                    Не съм чувал спасител в акция с очила.....няма как да стане, освен при търсене на потънал .....
                    Спасяването е комплекс от съвпадения на знания, умения, местоположение, възможност, желание и нужда.
                    Едното ако липсва......уравнението се разпада.
                    И въпреки това - колкото повече сме подготвени толкова по-добре.
                    И без да е спасител, човек може да спасява.

                    Коментар


                    • #11
                      От: Опасности при къпане и плуване - превенция

                      Всички Спасители от Брегова охрана, навсякъде по света са с маски ,та дори и шнорхели,не с очила!А азлично си давам сметка ,че нямаше да пострадам от опарванията на медузи по лицето ако ,преди това бях с маска,вярно ,че е малко некомфортно,но ми е спокойно и сигурно!
                      Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

                      Коментар


                      • #12
                        От: Опасности при къпане и плуване - превенция

                        Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                        Всички Спасители от Брегова охрана, навсякъде по света са с маски ,та дори и шнорхели,не с очила!А азлично си давам сметка ,че нямаше да пострадам от опарванията на медузи по лицето ако ,преди това бях с маска,вярно ,че е малко некомфортно,но ми е спокойно и сигурно!
                        Колега, да не грешиш нещо?
                        Спасител с очила в акция ( да спасява удавник) ........или с маска. Не го вярвам.
                        Пропуснал ли си или не не знам, но аз съм спасител от 1986-7 година.
                        когато съм на пост ( в мин. време) винаги поста трябва да е оборудван:
                        1,. Очила (маска) с шнорхел
                        2. Плавници
                        3. Въже с топка (буй) около 30 м или
                        4. Въже със завързан пояс на края му. Хвърля се на удавника по преценка.
                        Това е поред правилата. Но когато имаш удавник в морето или басейна скачаш без очила.
                        Всеки спасител освен за време трябва да владее и няколко стила "кроул".
                        С нормално дишане (главата потопена във водата) или с глава вдигната НАД ВОДАТА.
                        НАД ВОДАТА се ползва при приближаване на удавника за да се ориентираш КАК да го атакуваш (подходиш).
                        Това е твоето спасение - правилната преценка за атака.
                        Следва ГМУРКАНЕТО под вода. Така се атакува(подхожда) към удавника.
                        НЯмаш време за мислене в този момент - или го можеш или не.
                        Хващаш удавника под водата за коленете и си го нагласяш с ГРЪБ към теб. Извърташ го.
                        Изплуваш в постоянен контакт с неговия гръб и го хващаш в хватка "ДВОЕН НЕЛСОН" .
                        И тук идва другия вид плуване - с удавник в едната ръка. Сложно, трудно ... колко вода гълташ няма да ти казвам.
                        Кашляне , задавяне ... тия ги забрави. Няма такива неща при вадене на удавник.
                        Кашляш като си на брега. Съдираш се да изкараш водата от дробовете... но на сушата.
                        Никъде през това време нямаш очила или маска.

                        Коментар


                        • #13
                          От: Опасности при къпане и плуване - превенция

                          Първоначално публикуван от faster Преглед на мнение
                          Всички Спасители..........
                          Колега, аз прочетох това което ми писа (изтритото).
                          Дано и ти си прочел моя отговор? (изтрит)
                          Благодаря на модератора ! Аз така помолих . Ако не си го прочел - ще ти го пресъздам на ЛС.
                          Или може модератора да ти го прати ... не знам дали става така? Все едно.
                          Просто кажи.
                          Сега по темата, провокиран от друга тема (и за да я обогатим ... нали беше умряла).
                          Човек се дави в повечето случаи от самоувереност и незнание.
                          1. Самоуверен може да бъде дори добър плувец или спасител. И аз съм бил самоуверен, но съм имал късмет ....
                          Самоувереният човек забравя, че водата (море, река, басейн или друго) е място, нетипично за нас хората.
                          Във водата ние сме гости. И като такива трябва да уважаваме домакина.
                          2. Незнаещ може да е всеки неуважаващ себе си.
                          Интелигентността предполага умения и знания достатъчни за вярна преценка.
                          Знания и умения за оцеляване и недопускане на критични ситуации.
                          Както всеки нормален човек може да шофира в 21 век, така е нормално и всеки да научи елементарните уроци по плуване.
                          Ако вече е пропуснал, защо не поправи този пропуск със своите деца?
                          Една такава тема провокира именно тази посока - знания за поведение във водата.
                          Комбинацията от двете - незнаещ и самоуверен е смъртоносна.
                          .... за жалост. Дори за спасителите.
                          Така мисля.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Опасности при къпане и плуване - превенция

                            Уау, останах потресен, наистина !
                            ДА ПОМОГНЕМ НА НИКИ- http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=102019
                            0878 23 58 34- Радо

                            Коментар


                            • #15
                              От: Опасности при къпане и плуване - превенция

                              Първоначално публикуван от bgbul Преглед на мнение
                              Колега, аз прочетох това което ми писа (изтритото).
                              Дано и ти си прочел моя отговор? (изтрит)
                              Благодаря на модератора ! Аз така помолих . Ако не си го прочел - ще ти го пресъздам на ЛС.
                              Или може модератора да ти го прати ... не знам дали става така? Все едно.
                              Просто кажи.
                              Сега по темата, провокиран от друга тема (и за да я обогатим ... нали беше умряла).
                              Човек се дави в повечето случаи от самоувереност и незнание.
                              1. Самоуверен може да бъде дори добър плувец или спасител. И аз съм бил самоуверен, но съм имал късмет ....
                              Самоувереният човек забравя, че водата (море, река, басейн или друго) е място, нетипично за нас хората.
                              Във водата ние сме гости. И като такива трябва да уважаваме домакина.
                              2. Незнаещ може да е всеки неуважаващ себе си.
                              Интелигентността предполага умения и знания достатъчни за вярна преценка.
                              Знания и умения за оцеляване и недопускане на критични ситуации.
                              Както всеки нормален човек може да шофира в 21 век, така е нормално и всеки да научи елементарните уроци по плуване.
                              Ако вече е пропуснал, защо не поправи този пропуск със своите деца?
                              Една такава тема провокира именно тази посока - знания за поведение във водата.
                              Комбинацията от двете - незнаещ и самоуверен е смъртоносна.
                              .... за жалост. Дори за спасителите.
                              Така мисля.
                              Извинявай за тона от изтрития пост!За самуовереността съм на същото мнение,чудно ми е знаеш ли какво ?Влизал съм на какво ли не море и винаги съм излизал без никакви проблеми ,единствените рискови ситуации са тези с медузите/не го пожелавам на никой и за това държа да се има в предвид като ОПАСНОСТ ,за това винаги след тези случаи влизам с маска ,с маската и при спасяване имаш видимост ,което те прави точен като преценка и за време и захват в ситуацията!А които иска да върши работа трябва да е подготвен!Натиснете снимката за да я уголемите

Име:imagesCA1RG0BS.jpg
Прегледи:1
Размер:7.2 КБ
ID:5395383Натиснете снимката за да я уголемите

Име:imagesCA02SRZ3.jpg
Прегледи:1
Размер:8.0 КБ
ID:5395384Натиснете снимката за да я уголемите

Име:imagesCA5C0TC3.jpg
Прегледи:1
Размер:6.2 КБ
ID:5395385Натиснете снимката за да я уголемите

Име:imagesCA9Q6MHL.jpg
Прегледи:1
Размер:7.3 КБ
ID:5395386Натиснете снимката за да я уголемите

Име:imagesCA21E9SN.jpg
Прегледи:1
Размер:6.1 КБ
ID:5395387Натиснете снимката за да я уголемите

Име:imagesCA97FT1X.jpg
Прегледи:1
Размер:6.7 КБ
ID:5395388Натиснете снимката за да я уголемите

Име:imagesCACUHFH2.jpg
Прегледи:1
Размер:5.3 КБ
ID:5395389Натиснете снимката за да я уголемите

Име:imagesCAJ68M88.jpg
Прегледи:1
Размер:8.0 КБ
ID:5395390Натиснете снимката за да я уголемите

Име:imagesCARFX5XE.jpg
Прегледи:1
Размер:6.1 КБ
ID:5395391Истинските го правят така,а не да чупят стойки край някой водоем с изкаран изпит на 10м. под вода и 25м.спринт за 30,40сек.!Радвам се ,че вече са в сила Европейските норми за сп асяване,а не от едно време!Едно е 30м. под вода ,едно10м.,това означава много въздух в дробчетата,което означава,че умората идва много по трудно и че имаш много време под водата ,след което товариш със спринт,което означава ,че можеш и да теглиш,без да се удавиш,човек със средно тегло и малко над средно!До такива изводи съм стигнал от плувната си практика и премеждия!Сега ги предавам на малкият си син ,за 2седмици му преодолях паническия страх от водата и го научих да плува!Вчера на Аквапарк Конца направи първите си 50м.кроул с водолазна маска и така карахме целият ден с плуване и малки почивки,така той пожела!/Оставям му малко от страха против самонадеяност/
                              Трябваше да почивам вчера! // Мразя сапунени сериали и фейсбук ,не слушам чалга!NO FEAR!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X