Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Интересна статия за избора на нож

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Интересна статия за избора на нож

В статията също се говори, че цената не е решаваща.На мене ми хареса.
    Все пак един нож не става за всичко, някой неща ще ги върши добре, други с доста по-голямо усилие.
    Пълно щастие няма.

Коментар

Е, то е ясно, че статията не е панацея, както не може да бъде панацея всяка една статия за каквото и да е било. Като изключим колекционерския подход към ножа то стремежа да се ограничим "по време на работа" с по-малко на брой остриета не е лишена от здрав разум. Никак даже. "По време на работа" означава всяка ситуация, в която се употребява нож, без да е задължително да ни е професия, например. С ясното съзнание, че не може едно острие да покрие всичките изисквания към определена ситуация то аз съм фен на идеята, например, като ида на язовира за риба, или изляза в планината на излет да не мъкна 7-8 остриета, а 2, най-много 3 , като едното е основно. В този ред на мисли си мисля, че от чиста прагматична гледна точка в статията има доста полезни изводи, които дори да не ни пасват на 100% то на практика са си доста валидни. Като цяло статията ми харесва.
      Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

като ходиш на риба или излет няма нужда и от 2-3 остриета.едно е достатъчно.само,че с тва дето ще ходиш за риба,няма да ходиш на излет и обратно.тъй,че пак се връщаме на темата за ножа с всеобщо предназначение - той е изчезнал след ренесанса хаха.сега разбира се на излет,роба,лов може да се хоси и с нож от т.н. среден клас - добри работни ачества на острието с нагиздена дръжка,или скъпо острие(тука обникновенно са всекви майсторски изработки композитни остриета,или извънземните прахови стомани) с нагиздена дръжка.тук въпроса не е дали ще върши работа повече от класа "работни ожове",а дали може да си го позволиш?
        що се отнася до ножа като оръжие(не,че секи нож не може да бъде превърнат в такова) там нещата са други.там острието трябва да е скъпо и дръжката гиздава,щото тоя който може да си позволи да бъде воин и да не се занимава с нищо друго,ще може да си позволи и скъпо оръжие.на изток нещата стоят точно така,на запад - оръжия за простолюдието и оръжия за аристокрациятя.добре,че беше колумб,че се появиха картофите,та високоинтелигентните богати западняци се спасиха от гладна смърт хаха.
        http://diadoblago.ucoz.net/

Коментар

Ами аз си ползвам 2 или 3 остриета така или иначе. И наистина за всяко си намирам конкретното приложение. И не съм фен на украсените ножове. Да - красиви са и толкоз. Важно е за мен да не им робувам много-много.
          Между другото, Дедо, замислил съм от бая време да те потърся за едно такова острие, като дойда в Пловдив, така че ще си побъбрим и на живо.
          Когато опознаеш живота - няма закъде да бързаш...

Коментар

Марьянко А. В помощь выбирающему нож. М., 2005

Содержание
            Введение 7
            Глава 1: Почему нож режет 8
            Глава 2: Стали и сплавы 12
            Глава 3: Нержавеющая сталь 28
            Глава 4: Как трибологи посрамили прочнистов 45
            Глава 5: Инструментальные сложнолегированные стали 54
            Глава 6: Дамасская сталь 56
            Глава 7: Покрытия клинка 68
            Глава 8: Тестирование 75
            Глава 9: Профили клинков 81
            Глава 1О: Заточка ножей 85
            Глава 11: Современное производство ножей 120
            Глава 12: Простой складной 124
            Глава 13: Ножи для кухни 138
            Глава 14: Как правильно выбрать нож 161
            Глава 15: Материалы для рукояти 165
            Глава 16: Выбор ножа и уход за ним 180
            Глава 17: Некоторые популярные легенды 186
            Словарь современных ножевых терминов 192
            Список используемой литературы 214

http://depositfiles.com/ru/files/urhvayf72

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
            X