Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Бакаут

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Бакаут

    може ли да попитам с какво си пилиш дръжката след като я залепиш с шкурка , пила или нещо от сорта
    По малко, ама с хляб!

    Коментар


    • #17
      До: Бакаут

      Първоначално публикуван от IcOMencheV Преглед на мнение
      може ли да попитам с какво си пилиш дръжката след като я залепиш с шкурка , пила или нещо от сорта
      ...първом с пили - дърводелска, и едрозъба за метал,подире - с шкурки с намаляваща едрина на зърното - накрая,ако преценя - полирам на кече с шлайф-,или полир-пасти..със здраве!

      Коментар


      • #18
        До: Бакаут

        мерси много
        По малко, ама с хляб!

        Коментар


        • #19
          До: Бакаут

          само да питам какво значи да полираш на кече а накрая с ленено масло може ли и да питам лененото масло в агро аптеки ли се продава ??? мерси предварително
          По малко, ама с хляб!

          Коментар


          • #20
            До: Бакаут

            Първоначално публикуван от sa4mo Преглед на мнение
            ... дървото е "дуда" - бяла черница...
            А всъщност, има ли разлика между бялата и червената/черната черница, от гледна точка дървесина?
            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

            Коментар


            • #21
              До: Бакаут

              Първоначално публикуван от IcOMencheV Преглед на мнение
              само да питам какво значи да полираш на кече а накрая с ленено масло може ли и да питам лененото масло в агро аптеки ли се продава ??? мерси предварително
              Полиране на кече означава шлайфания с шкурка елемент да го подложиш на триенето на въртящ се диск,направен от кече(т.нар."кечяна шайба"-продават се в големите магазини-Баумакс,може би и Метро,също Бриколаж).Оборотите, с които полирам, са около 2000/мин,при по-високи дървото загрява и почва да потъмнява,да гори.За метал-може и по-високи.А върху кечето се нанася шлайф-или полир-паста(и тя се продава в същите магазини).За дърво ползвам бяла(мисля-алуминиев оксид),за метал-зелена(т.нар.ГОИ-хромов оксид)
              Лененото масло е подходящо за пропиване на дървото-предпазва от вода,или за "носител" на восъка,който разтварям в него(със загряване и в двата случая)-и потапям дръжката-да се импрегнира.В агроаптеки може би също го продават-аз съм си купил 1 л.от специализиран магазин за художнически материали,позва се многократно.
              Със здраве!

              Коментар


              • #22
                До: Бакаут

                Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                А всъщност, има ли разлика между бялата и червената/черната черница, от гледна точка дървесина?
                ..не зная - работил съм единствено бяла,материала беше много добре изсушен,съотв. - твърд

                Коментар


                • #23
                  От: Бакаут

                  Здравей, sa4mo !

                  Ножовете ти са страхотни! Дано да имаш възможност да припечелваш достатъчно от тях, та да имаш това като професия, а не само като хоби.

                  Пише ти човек, който като хоби от време на време човърка разни дървеса и също харесва бакаута. Пък сме и градски май...

                  Накупил съм си от интернет разни парчета дървесини (търсих на - exotic wood, но от България не знам може ли да се капува, сега живея другаде), като съм търсил най-плътните и здрави такива. Бакаута безспорно е най-плътното и тежко дърво, което мога да намеря.

                  Но не знам бакаута дали расте в Африка ... Това, което намирам е от Аржентина, дори името му е "argentina lignum vitae". Има и малко по-скъп бакаут - "genuine lignum vitae" , той е от карибския басейн и е нещо като националното дърво на Ямайка.

                  Бакаута ми харесва не само, че е плътен и тежък почти като камък, но и с външния си вид. С тези неповторими ивици, сменящи цвета си, в зависимост как завъртиш изделието И най-вече с неповторимия маслинено-зелен цвят, който се появява няколко дни след обработката.
                  Не знам как се реже с длета, аз напоследък работя само с "моторни" средства - струговане, мотори с борчета, абразивни гумички, защото правя преди всичко миниатюри.
                  Освен аржентинския, взех си и "genuine lignum vitae". По-тъмен е. Но след обработката взе да се пука, явно не добре изсушен, и трябваше да го покрия с шеллак. Та сега не зная защо не зеленее - защото е изолиран от въздуха, или защото дървото е такова - не зеленеещо. Ако е така, най-ценното за мене качество - цвета, ще липсва и се ориентирам пак към аржентинския бакаут.

                  А инак за миниатюри най-доброто, до което съм се добрал си остава нашия чимшир. Не е така тежък (плува във вода) и плътен като абаноса или бакаута, но има невероятно еднородна микроструктура за дребни детайли. По-трудно се намира в интернет и е доста по-скъп от бакаута и дори от абаноса. Добре, че си имам свои, родни запаси.

                  Ще пробвам да пратя и мои работи в дърво, като само дръжката на моя любим и най-използван щихел със сменяеми остриета е от бакаут (нямам други подходящи снимки), от по-старите иконостаса е (мисля) липа, другите са чимшир.
                  Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1.jpg
Прегледи:1
Размер:103.2 КБ
ID:5435456Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2.jpg
Прегледи:1
Размер:118.3 КБ
ID:5435457Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3.jpg
Прегледи:1
Размер:101.3 КБ
ID:5435458Натиснете снимката за да я уголемите

Име:4.jpg
Прегледи:1
Размер:102.2 КБ
ID:5435459Натиснете снимката за да я уголемите

Име:5.jpg
Прегледи:1
Размер:117.4 КБ
ID:5435460Натиснете снимката за да я уголемите

Име:6.jpg
Прегледи:1
Размер:137.2 КБ
ID:5435461Натиснете снимката за да я уголемите

Име:7.jpg
Прегледи:1
Размер:91.2 КБ
ID:5435462Натиснете снимката за да я уголемите

Име:8.JPG
Прегледи:1
Размер:112.5 КБ
ID:5435463

                  Коментар


                  • #24
                    От: Бакаут

                    Здравей, setter!
                    Благодаря за оценката на ножовете ми, колкото до това, дали ми е професия, или хоби-предлагам да ти отговоря на лични..
                    ..а ако с този щихел работиш - представям си пък какви са нещата които правиш с него..самият той си е едно художествено произведение! Въщност от това, което си постнал - добивам известна представа
                    За бакаута даже не знаех, че е два вида, аз разполагам с доста ограничено количество.А ми е подарък, като източника е кораборемонтния завод в Бс, където е използван за ремонт/подмяна на плъзгащи лагери на бавноходни, но тежконатоварени валове - включително и за главен вал на витлата.Сам прави сметка колко здраво и издържливо дърво е..
                    Смятам, че покритието от шеллак е точно причината да не добие приятния зелен цвят, може би някакви съставки в него се окисляват до няколко дни след обработката, а с лака си спрял достъпа на въздух, знам ли..
                    И за чимшира съм абсолютно съгласен с теб.Аз имам някое и друго клонче(с мах ф около 7-8 см - чимшира расте бавно, и трудно се намира достатъчно дебел материал), които съхнат в естествени условия.В момента резбовам един приклад, орехов - в него съм вградил една-две фигурки от чимшир, ама още не е за показване.Наистина е чудесен за работа, даже и пред абаноса го предпочитам за рязане.
                    А твоите работи са за завиждане, мисля, че са съвсем професионално направени,със здраве!
                    Последно редактирано от sa4mo; 16-12-12, 07:42.

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X