Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Какви ножове правеха навремето Циганите...

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Re: Какви ножове правеха навремето Циганите...

Е, я ги дай тия формули, където е отчетена твърдостта и дебелинта на острието, щото нещо не съм ги виждал. Формулите в металообработката са емперични за обобщени условия и изобщо не разглеждат сеченето с нож.

Тук да обощим понятията - срязването е взаимно преместване на кристалната решетка в противоположни направления, те под въздействието на тангенциални напрежения. А, това, че се наблюдава различна степен на разрушаване чрез скъсване се дължи на еластичните свойства на материала, който се огъва навътре, натоварва се на опън и се къса по фронта на цепнатината. Колкото е по-малко еластичен един материал, толкова по-малка е плщадката на скъсването.

От тази гледна точка, отсичането на тръба с нож, реално е смес от тангенциални и нормални напрежения, защото по фронта имаме смачкване от усилието на натиск, а от двете страни има преместване на площадката навътре.

Най-общата формула е, че усилието на срязване е обратнопропорционално на приложената сила и правопропорционално на площта на острието. Т.е. колко е по-малка тази площ, толкова е по-малко и необходимото усилие при постоянна сила. Единствената специфика тук е какъв материал ще даде достатъчно яко острие, за да устои на счупването и на смачкването. Щом острието ще издържи, трябва да се осигури жилава сърцевина на ножа, за да не се счупи обемно и това е.

Оръжейната стомана е много по-малко твърда за сметка на жилавостта, което значи, че няма да се съпротивлява много срежу проникването на острието. При цевите върдостта и износоустойчивостта са повърхностни обработки, а не обемни. От тук нататък, значение има и дебелината на стената, но е напълно възможно да се отсече на ръка гладка цев. А пък теоретично може да се отсече всичко.

Коментар

До: Какви ножове правеха навремето Циганите...

За Ризо си прав купих преди години от него една ножица за ламарина 300икусур лева полу обезценените и му викам бай Ризо купих такава за трийсетина лева а той ми вика е да ама тази аз съм я правил имаше печатче ризо
      К мирной жизни не пригоден.
      Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
      ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Дедо Ризо си знаеше занаята, а тоя след него .... прави някоя и друга верига с нишедърче ... евентуално сносна що годе ако присвиеш очи. Точиларя беше дедо Киро, ама и той си замина и с него и занаята - на сина му не давам да ми заточи и права отверка. За "майсторите" на Етъра ...., че не им знам имената. Търново на чершията - вие кажете. Троян ??? ГО, СЗ, ако имате някои ИСТИНСКИ кажете моля! Наистина малко останаха тия дето правят нещата с умение, търпение, знание и Сърце
        Ако не свършва добре, значи не е свършило!
        0888 315 794
        LZ1UPI
        A1 (Rh+)

Коментар

И аз между другото търся точилар(в София).Ако някой може да препоръча,ще му нося доста неща.
          Най-страшното в България е, че хората, които пращат SMS-и във ВИП-Брадър,
          имат право да гласуват на избори.

Коментар

Последния точилар в София беше на улица Пиротска, близо до пресечката с Охрид, в посока Опълченска. Не съм сигурен, но мисля, че вече го няма. Но ако имаш път натам, провери. Наистина не съм поглеждал последните години дали седи дюкянчето. Ако има информация, моля сподели.
            LZ1LRE, Range Rover 300Tdi
            www.ADV-Bulgaria.com

Коментар

Имаше един до Министерство на земеделието, но вече ще е много възрастен и едва ли работи.
              Lancia Delta HF Integrale Evolucione

Коментар

Hala, а ти какво всъщност имаш за точене? Ако не става въпрос за нещо, което изисква клепане /коване/, смятам, че се справям много добре. Мога да ти покажа "мостри" - собствените си ножове, а ще има повод и за по едно вино!
                Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Става въпрос на първо време за едно кукри(има го снимано в темата за ножовете).Фабрично е наточено като щик,а аз искам да му сменя изцяло ъгъла-казват му острие Боуи.Това е много играчка и мисля,че за да стане както трябва,ще е необходима машина.Ако не стане,ще го изхвърля и толкоз.
                  Острие Боуи има ножът,сниман в същата тема.Става въпрос за модела на S&W "Search and Rescue".Е,те така искам да ми стане кукрито.То иначе става само за цепене,а аз искам и да може да реже.
                  Не зная дали го обясних правилно.Но като съпоставиш 2-те снимки,сигурен съм,че ще ме разбереш.
                  Имам собствена теория за точенето на ножове.С риск да стана за смях,по-нататък ще я опиша.Тя включва и шаблони за различните ъгли.

Коментар

В София ползвам един лентов шлайф с регулируеми обороти, вкъщи разполагам и с почти професионално оборудване, но много рядко си ходя и в тези случаи не ми остава време за такива занимания. Основно, обаче предпочитам да точа на ръка върху шкурка, вярно отнема много време, но на мен ми доставя удоволствие. Относно ъглите, нямам сериозна теоретическа подготовка и точа според предназначението: Домакинските ножове ги правя да бръснат /наистина, буквално/, но това изтънява много режещият ръб и съответно се изтъпяват доста бързо, при такова точене е много важно качеството на стоманата. Туристически и др. под. ножове, ги правя с "бузи", за да останат остриетата им по масивни - не стават толкова остри, но пък дълго държат заточването. Това: "заточване като щик" го разбирам като две фаски под 45градуса, или бъркам? Понякога има и "уловки" - повърхностно закалени стомани, на които след като ги оформя както искам, се оказва, че съм свалил циментацията, на един "нож на дневалния", му свалих оксидацията и той започна зверски да ръждясва, попадал съм и на ментета на дамаска стомана, на които след точене им изчезват характерните шарки. При ножовете с "обратни" извивки /като тези гуркските/, нещата са по сложни и изискват повече играчка, но все ще го удурдисаме.
                    Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Тебе как мога да те открия ?

Коментар

мързеше ме да чета всички коментари за това реших да кача и аз 1 цигански нож от ресиор който е много надежден 1 пат сам го наточил и не сам го барал оште е като браснач ето и снимки онзи ден завърших дръжката и днес ми направиха калъфа
                        Прикачени файлове
                        По малко, ама с хляб!

Коментар

Скоро се бяхме събрали дружинка за дегустация на червени вина , между чиито членове имаше двама които са започнали трудовата си кариера във " Лъджата" ( флотската работилница) и стана дума за ножове и за "римляните" специалисти които са работили там . Наистина са били много можещи и знаещи . Един зевзек е решил да си направи маитап с един от тях и му дал да закали чугунена пластина с форма на нож - щял да си го прави за него . След два дена идва циганина и вика :
                          Абе бате , къф е тоз жилязо бе , голям зор видях докато го закаля , ама стана .

Този които го разказа твърди ,че е истина и не е чувал друг да закали чугун .
                          ‎По 2 литра са само млякото и сока !
                          WJ 4.7

Коментар

Първоначално публикуван от Stank Преглед на мнение
                            .......и не е чувал друг да закали чугун .
                            Тва е защото не чете достатъчно фантастика
                            О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                              Тва е защото не чете достатъчно фантастика
                              И аз така му казах , но човека така твърди . Ама хайде , да речем че аз не съм специалист , ама и ТАМ щом не са чували....
                              ‎По 2 литра са само млякото и сока !
                              WJ 4.7

Коментар

Едно време докато работех във фирма Бета имаше един циганин бай Танас беше заварчик ковеше разни работи от най различни материали. Правеше едни ножове от лагерни черупки и сатъри от бронестомана.
                                Такъв сатър имам от 9 -10 години и работи перфектно. Нож от лагер само съм виждал и съм пробвал но за мое съжаление нямам
                                За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
                                0878 79 20 61 Борис

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X