Обява
Свий
Няма добавени обяви.
"Дамаската стомана" - дава ли реално преимущество за нож?
Свий
X
-
От: "Дамаската стомана" - дава ли реално преимущество за нож?
Отдавна отговорихме на въпроса дали е приемущество дамаска за острие. Явно не е. Но пък е толкова красиво.
Колкото за ефективноста, скоро купих и раздадох 6-7 на приятелите с които ходим на пикник, едни Трамонтини с към 18см острие. Такива едни иноксови с дървени дръжки тип шеф-кук. Това е един много очарователен нож за всякаква употреба в битието на човека с изключение на оране, копане, къртене на дувари и планини, обезлесяване и пр. Но е особенно добро острие за любителско рязане на хляб и салам. И от време на време лимони.
Точи се сравнително лесно, бръсне с лекота.
Във всяка кола трябва да има едно такова ножче. Все пак дори да сме Рамбовци, не сме всеки дентакива я.
Мисля, че "ножа" като хоби е различно от това дали е добър, ефективен, здрав и красив. Личен избор и хвалбата не е излишна.
П.п.
Онзи "трамонтина" струва 1.96лв. Според аналозите му трябва да е към 40 лв. Озадачен съм....TO THE LAST BREATH...ОФРОУД РАЛИ ''ЧЕРНО МОРЕ 2018''- 15 ГОДИНИ ЗАЕДНО
Коментар
-
..сменяй си ник-а на Дарт Вейдър - немедленно!Направо извънземна фаца има бучачето - сякаш е излязло от "Междузвездните"...Първоначално публикуван от dido7 Преглед на мнениеЕдна камичка правена за един конкурс във друг форум.
Коментар
-
Хайде пак да разбуня малко духовете - не е явно! Това, че има и по-добро, не значи, че ножа от "дамаска" няма предимства пред 90 % от ножовете по пазара. Освен това, пак ще си кажа, че има "и тАка и вАка". Назад в темата е писано доста ... най-общо, зависи от майстора и от предназначението. Лошото и тук е, че 99,9 процента от "майсторите" на такива остриета дават лошо име на всички останали ножове от "дамаска стомана". Всеки може да "издипли" няколко слоя желязо, ама да ги направиш да работят в екип си е майсторлък, а когато ти попадне проста сбирщина, резултатът е разочарование и отричане. Цената тук няма значение и "истинската дамаска стомана" е мит, но и реалност. Всяко острие си има собствен живот и уникалността им е не само във външния вид и материала, но най-вече в душата, а именно тя е това, което дава основното предимство на един нож. Който не е правил и не е ползвал, той не знае.Първоначално публикуван от ПЛАМЕН ТЕНЕВ Преглед на мнениеОтдавна отговорихме на въпроса дали е преимущество дамаска за острие. Явно не е.Ако не свършва добре, значи не е свършило!
0888 315 794
LZ1UPI
A1 (Rh+)
Коментар
-
Само да вметна, че темата е доста интересна и образователна така да се каже. Нищо, че отдавна е надскочила въпроса в заглавието
Колкото до колегата с ТЕЦ-овете ножовете ги правеха навремето от лагери или от ресьори не са неръждавейка но режат - мамата си е*ало
(знам го от първа ръка - от майстор ковач навремето).
А за "солинген" някой може ли да обясни по-подробно?
Относно клипчето което е публикувано по-горе - за мен това е нож - пластичен, а как реже - достатъчно добре демонстрира майстора. Аз като пълен лаик казвам всичко коео съм видял бледнее пред него. Колеги, сега връзката към темата - нали навремето когато се е правела дамаска стомана или дамаски остриета или както там го разбирате - те са се правели с цел ефикастност (то какво оръжие ще е ако не е ефикасно - да се чупи при удар с друга сабя например), не са ги правили остриетете да са красиви - красотата е била вторичен продукт така да се каже. Та затова пак се повтарям ножа от клипа е номер 1 за мен - ползваш го и не се хаби, всичко друго е просто залъгалка за окото.
Веднъж гледах и един интересен за мен клип - в Русия се правеха някакви ножове които бяха безумно скъпи и не се нуждаеха от последващо заточване (ако намеря клипа ще го покажа тук).
Още веднъж, Ви казвам много интересно се е развила темата в дискусия и дано не се реши, че е изчерпана или се развива в страни от заглавието
Поздрави на всички!
Коментар
-
Това от някаква по- стандартна стомана може ли да се поръча? В смисъл малко ми е ту мъч шарено като се има предвид идеята ми....Първоначално публикуван от dido7 Преглед на мнениеЕдна камичка правена за един конкурс във друг форум.Стомана у10а и 70с... и нещо си но и забравих названието, щото имаше много цифрички
[ATTACH=CONFIG]364229[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]364230[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]364231[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]364232[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]364233[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]364234[/ATTACH]Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
No man left's behind !!!!
Коментар
-
Калине, шареното пада при първото точене - не дръж на тези неща
Това за да стане толкова шарено, е киснато сума време в разни "разтвори" и е видяло бая зор специално за да го има тоя вид.. Най-лесното нещо е да го изгладиш
Ако не свършва добре, значи не е свършило!
0888 315 794
LZ1UPI
A1 (Rh+)
Коментар
-
Колега нещо не разбрах за разтворите, пък и колко време е киснала във тях.Знам само, че го бях сложил за около 15мин. в трихлорид.А зора дойде от коването, щото ги кова на ръка, ане от разни разтвори.И друго, защо трябва да пада?
Досега шарките на моите дамаски не са падали, все едно са от мастило.М/у другото нож най-лесно се прави от моно стомана, но от нея всеки може да си я направи.
Коментар
-
Не се засягай. Точно това имах предвид, като казах че е видяло голям зор - много бой на наковалнята. Шарката така изразителна е станала от киснене в киселинен разтвор (все тая какъв) и дори си личи до къде е било потопено острието. Това в никой случай прави острието по-добро или по-лошо - прави до с по-изразителна шарка. Ако колегата го дразни това, един шмиргел би трябвало да оправи нещата - това ми е тезата. Ако пък шарката седи като от мастило и не се намалява драстично разликата в слоевете след заточване, то значи, че "бялата" стомана е прекалено мека и с много никел в нея. Може и аз да греша, но ми се струва, че при това условие, едно сериозно използване на острието ще нащърби доста режещия ръб и следователно тая стомана е предназначена предимно за декоративните си функции.
Много ще се радвам да видя нещата ти на живо някой ден.
Още веднъж, не се обиждай - не искам нито да подценя трудът ти, нито да те засегна с нещо. Много красив нож си произвел и с много труд, за което имаш цялото ми уважение.Ако не свършва добре, значи не е свършило!
0888 315 794
LZ1UPI
A1 (Rh+)
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар