Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Точилар в София

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Трябва ми добър точилар в София

Ами след като имаш брада ще трябва да се научиш да си я решиш

Като нямаш необходими точила, камъни и разните му там цели съоражения за точене и правилен ъгъл... е няма се плашиш, то дядовците ни само с такива системи са си точили ножовете.

Ето като начало една тема с клипчета доста добре обяснено как стават нещата. Нищо сложно, стига да не ти треперят ръцете . http://www.metalblade.eu/viewtopic.php?f=14&t=868

Аз имам едно диамантено точило, ама ми седи вкъщи, на бачкането пък съм си направил едно дървено трупче с лепнато парче подложка от мишка, върху това си лепя водни шкурки и с тях се точи идеално. Просто зависимост от захабяването почваш с по-едра. Аз имам разпарчетосани от 500 до 2000 като номера, като в повечето случай почвам от 800 минавам след това на 1200 после 1500 и в по-редки случай 2000.
    Важно е да се вади "косъм" от острието по цялата дължна, след това се обръща и се повтаря, като обикновено трябват по-малко минавания, че да се обърне "косъма" Важно е да се спазва гъгъла, след това с леки движения (само с тежеста на ножа) се маха така наречения "косъм" и може да се каже че си готов. Може да му удариш един каиш, ако имаш

п.п. ако искш пробвай с някой кухненси нож, или някоя сгъваема чикия, трябва малко усет и опит.
    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

Коментар

+ Все си мислех,че като реже е наточен,ама вярно не бил.
      А тези простотии се правят от името на всички ни.
      Даника
      Ми не гълтайте бре, и не лапайте. )) Дистанцирайте се демек ... ))deyan"h

Коментар

Първоначално публикуван от veskov Преглед на мнение
        + Все си мислех,че като реже е наточен,ама вярно не бил.
        Много зависи какво искаш да отрежеш и какво разбираш под "наточен" нож...
        Не ме е страх от големи разходи - страх ме е от малки приходи!
        Най-добрият ром е студеният ром!
        Кралско правило : Със камила може,с камилар - не!!!

Коментар

Обади се като имаш път наоколо.

Коментар

И в зона Б5 също може да свършим тази работа.
            Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!
            Ει ςεγα ςι εδα μαματα ςαβςεμ

Коментар

На ,,Патриарха,,след Попа от лявата страна има КЛЮЧАРИ.Там и точат,по 1 лев на сантиметър.

Коментар

Първоначално публикуван от vip pepi Преглед на мнение
                На ,,Патриарха,,след Попа от лявата страна има КЛЮЧАРИ.Там и точат,по 1 лев на сантиметър.
                Не знам за тези конкретно, ама видях няколко ножа "заточени" при подобни. Трагедия....
                Ни шакл, ни, тем более веревоньки, рваться не должны!!! Все должно быть настолько прочно чтобы отрывало мосты!

Коментар

От: Точилар в София

От собствен опит и аз мисля, че най-добре е да се придобият поне първоначални умения.За домакинска работа,както и за работа в гората ,словенските белгии с два грита са подходящи.Буквално вчера си взех още един, комплект към брадвата Фискарс в джипа.Ако някой има нужда, има ги в Практи@ер, на щанда за сърпове, коси и др./ не при ножовете!/.Цената е около 4 лв.Имам и шкурки и пр., но много рядко ги ползвам.
                  По препоръки от опитни ножари,финото заточване трябва да се поддържа на няколко ползвания.Не ми се вижда смислено да се търси подобна услуга постоянно,освен при необходимост от правилен първоначален скос.

Коментар

Така. И на мен идеята ми беше да посетя някого с идеята да гледам и да уча, а в последствие да си точа сам.
                    Вчера прескочих до Практикер и си взех от тези словенски белгии. Експериментирах малко на една стара оръфана Мора. Докарах го до удовлетворимо рязане на салам примерно. Хартията си я дъвче.
                    Обаче Мората е много лесна - има огромен вторичен скос (ако така се казва де) и по него много лесно се държи постоянен наклон.
                    После погледах разни клипчета и май ми харесаха тези фиксирани точила с готов наклон, по които само гледаш да държиш ножа изправен. Хвалят най-много на Спайдърко системата, но цената от 170 лв. ми се вижда неоправдана. Намерих и някакъв аналог на Смит 3 в 1 за по-човешката сума от 50-ина лв.
                    Дали за моите цели такова точило няма да е по-добър вариант? Нямам амбиции да ставам някакъв маниак, да се бръсна с ножа, да цепя косми и т.н. Идеята е да мога да си поддържам сравнително скъпото (поне за мен) Спайдърко както и останалите ножове из нас в прилично състояние.
                    Seat Leon FR 2017 1.8 TSI
                    Seat Leon 2007 1.9 TDI

Коментар

Купи се плочка DC4 Folkniven, тренирай върхо Мората, и зарежи всички тези инсталации с фиксиран наклон....

Коментар

Ако не ти е далече Люлин,вземи и Мората,и Спайдеркото и ела да се видиме.Ще решим каква точно острота ни устройва и ще ти кажа какво и как да правиш
                        Поздрав!

Коментар

Първоначално публикуван от Николай Календжиев Преглед на мнение
                          Така. И на мен идеята ми беше да посетя някого с идеята да гледам и да уча, а в последствие да си точа сам.
                          Вчера прескочих до Практикер и си взех от тези словенски белгии. Експериментирах малко на една стара оръфана Мора. Докарах го до удовлетворимо рязане на салам примерно. Хартията си я дъвче.
                          Обаче Мората е много лесна - има огромен вторичен скос (ако така се казва де) и по него много лесно се държи постоянен наклон.
                          После погледах разни клипчета и май ми харесаха тези фиксирани точила с готов наклон, по които само гледаш да държиш ножа изправен. Хвалят най-много на Спайдърко системата, но цената от 170 лв. ми се вижда неоправдана. Намерих и някакъв аналог на Смит 3 в 1 за по-човешката сума от 50-ина лв.
                          Дали за моите цели такова точило няма да е по-добър вариант? Нямам амбиции да ставам някакъв маниак, да се бръсна с ножа, да цепя косми и т.н. Идеята е да мога да си поддържам сравнително скъпото (поне за мен) Спайдърко както и останалите ножове из нас в прилично състояние.
                          Дотук добре.За да дефинираш какво за теб е "прилично" състояние,ти предлагам да вложиш още няколко лева в листове шкурки 1000,2000,може и 5000, и да продължиш с опитите.Бръсненето ми се получи ,ако не бъркам при 2000.За цепене до момента не съм си поставил за цел.

Коментар

За шкурки ще му трябва брус, подготовка на този брус и владение на някакви основни техники.

Коментар

Първоначално публикуван от Злой Преглед на мнение
                              За шкурки ще му трябва брус, подготовка на този брус и владение на някакви основни техники.
                              Шкурки или брус, двете заедно не ми звучат добре, освен ако не се препрофилира острието!
                              Трябват му твърда подложка, набор "водни" шкурки/както е посочил колегата/, и много тренировки - с няколко прежалени остриета. Основното е да се спазва един и същ ъгъл на заточване. Отначалото ще реже хартия все по - добре, но няма да бръсне. Успех!
                              П.п. Мора - та, със сканди скоса си може да се заточи до ниво "стружка от косъм", трябват тренировки!
                              "Make love, not war!"

Коментар

На мен пък бръсненето(брада и мустаци на "контра") ми се получи след камък 10000,каиш със 0.5 микрона паста,сапун Омега и четка от язовец...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X