Има два основни ножарски форума. Регистрирай се и гледай на воля. Все нещо ще те грабне, а при Дядото се чака доста, иначе пък качеството е . . . . . Не е за грабване а за любов за цял живот, също така прави такива неща дето не ги прави никой друг.
Успех, като си харесаш нещо - пусни го тука.
Гласът на разума е тих, но не успокоява докато не бъде чут.
Я аз да покажа нещо интересно, което ще държа в ръцете си утре сутринта:
Първо малко данни:
1. Изработени от Стоил Манчев;
2. подарък за съпругата ми за кухнята, ама май идеята е аз да ги ползвам, помагайки;
3. Стоманата е AEB-L закалена на 64-65 HRC;
4. Скосяването от едната страна е фулфлат от другата е като длето (при японските от тази, от която е сложил фулфлат скос е холоу направен на голямо колело);
5. Материали за дръжката: динобоун, никел-силвър и гренадил.
Остриетата са ецнати в железен трихлорид, като дълбочината на ецването е между една и две десети. Това е за да се получат шарките и да се имитира ковано желязо от различни видове стомана или т.н. "дамаск".
Това е типичния български нож - каракулак. Точно този малко бяга от канона но в общи линии е същия. Каракулака едно време се е правел от меко желязо и за режещ ръб са слагали по твърда стомана. Всичкото е било ръждаемо желязо. характерна е дръжката (от кокал и с две ушета) и типичната леко извита форма. Едно време имах такъв от пра - дядо ми на който беше паднала режещата (по твърда част) та се точеше лесно. Що зайци е оправил . . . . Само дето го загубих (май ми го гепиха) и сега ми е останало едно такова празно място. Та го запълних с тоя.
Малко ТТ данни за този модел:
Размери: обща Д=320 мм,острие 185х32х4мм.Клин-режещ ръб - неръждаема/кътър/,гръб - нож от абрихт/оксидиран/.Дръжка - кост/свински джолан/,занитен с месингови тръбички,и залепен с епокс.Апликации около нитовете-сребро.Кания-традиционна-дървена вложка,облечена с телешка кожа.Обкова при върха и отвора на канията - сребро с апликации.
До 3301 - този нож не е за теб. Цената е малко . . . това е нож за стената, не че не може "една овца да оправи" ама си е често колекционерски. Едва ли ти трябва такъв.
Същия може да поръчаш на който от майсторите решиш. Решението е твое. Важното е да се направи както трябва.
Аз бих ти казал аз как бих постъпил: Бих го поръчал при дядо Благо, само дето трябва доста да почакаш като време. Същия го има в доста големини - в смисъл от такъв като сабя до доста по малки. Вземи една линия в ръка и реши колко дълъг искаш. Дядо благо го има и тука в тоя форум но влиза рядко. В ножарския ако се регистрираш също става.Казва се Петър Генов и е от Пловдив.
Аз съм си поръчал от него каракулак ама . . . .поне няколко месеца.
Успех
П.П. Намерих още една снимка на която се вижда по добре начина на направа на острието, иначе е стандартен конвекс:
Хубави ножове с фабрично качество. Ръчен е монтажа и оформянето на ръкохватката. Толкова са "ръчно изработени" и болшинството от занаятчийските произведения. Допреди няколко години Терна имаше щанд в халите, където целият им асортимент можеше да се види наживо, на едно място. Сега май няма къде.
Не ти трябват тези, няма смисъл само да се набутваш. Поръчай на дядо Благо и почакай 1-2 месеца, ще останеш доволен. До сега каквото и да съм поръчал от него, винаги ми го прави!
Ето това са моите неща от него!
Дядо Благо и майстор Сачмо са висш пилотаж, ювелири, правят бижута. Ако ти трябва нещо също толкова карасиво, но и по, как да кажа, ежедневено( и като цена) виж темата "От нищо нещо" тука при ножовете и пиши на автора и ЛС. Някои от неговите бижута са още на линия.
Коментар