Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Матово, черно антибликово покритие на ножове от неръждаема стомана?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

До: Матово, черно антибликово покритие на ножове от неръждаема стомана?

Обикновеното черно покритие на стоманата се състои главно и предимно от Fe3O4. Такова окисно покритие може да се получи (макар и доста по-трудно) върху неръждаема стомана, обаче то е още по-нетрайно колкото върху обикновената стомана.

Не съм специалист в областта, но вероятно по-траен ефект може да се постигне след пасивация (отстраняване на желязото от повърхностния слой) и третиране на хрома. Според мен, трябва да се търси някакво хромо-фосфатно/боратно покритие, или електролитно/галванично такова...

Независимо от процеса, всяка повърхностна обработка на неръждаема стомана изисква абсолютна чистота на повърхността. Тук може да помогне ASTM-380.

Електролитно черно хромово покритие при ниска температура:
    http://www.freepatentsonline.com/5019223.html

Почерняване на неръждаема стомана, който обаче изисква висока температура:
    http://www.freepatentsonline.com/3915759.html

И малко "домашни" рецепти за покрития:
    http://ostmetal.info/article.php?ida=993b929a

P.S. Преди време, когато и понятие си нямах от химия, почернявах неръждаема стомана с олио "Калиакра" и нагряване на котлона (брех, пак висока температура)

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
      Не съм 100% сигурен, но мисля, че чрез азотация. Изделието се нагрява до около 400С и се потапя в 10% разтвор на азотна киселина. (по спомени от Киро Секирата - ВМЕИ)
      Азотиране е терминът.

Коментар

Азотиране, е когато, прицесът е в дълбочината на материала. Другото е азотизация на повърхността. Мисля,че говорим за второто.

Коментар

Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнение
          Азотиране, е когато, прицесът е в дълбочината на материала. Другото е азотизация на повърхността. Мисля,че говорим за второто.
          Термин "Азотизация" няма.

Коментар

Къде го няма?

Коментар

Венци моя Smith and Wesson си го виждал, нали. Покритието му не изглежда като химическа обработка на повърхността, а по скоро като лаково покритие. Май на тефлонова основа, Резултата след година weekend use е 1/4 около режещия ръб + острието е свалено. Замислям сде да го сваля цялото.
              Technical Rescue Direct - life lies in courage
              http://www.offroad-bulgaria.com/show...60#post3258660

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                Всички тези са вече купени и пробвани... не работят на неръждаема стомана... т.е. остават само леки сенки по повърхността които са нетрайни...
                Вероятно си на ясно но за всеки случай знаеш ли че стоманата се обработва(обезмаслява) преди да се полага каквото и да било покритие ?
                О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                  Вероятно си на ясно но за всеки случай знаеш ли че стоманата се обработва(обезмаслява) преди да се полага каквото и да било покритие ?
                  Имам ножове дома къде режат заешки гърла с едно движение е тва ква стомана е +?
                  К мирной жизни не пригоден.
                  Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                  ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Първоначално публикуван от icerunner Преглед на мнение
                    Венци моя Smith and Wesson си го виждал, нали. Покритието му не изглежда като химическа обработка на повърхността, а по скоро като лаково покритие. Май на тефлонова основа, Резултата след година weekend use е 1/4 около режещия ръб + острието е свалено. Замислям сде да го сваля цялото.
                    Да, знам го това покритие ама никак не ми харесва...

Първоначално публикуван от droba Преглед на мнение
                    Обезмасляването е задължително разбира се, но в случая не помага...
                    VPetrov.photography

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 0 потребители онлайн. 0 потребители и 0 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                    X