Уважаеми колеги, всички сте виждали ножове от неръждаема стомана (напр. 420HC, 440C... ) които са с почернено острие... Това покритие прилича на оксидация но не е, защото неръждаема стомана не се оксидира... Та някой има ли представа как (и с какво) се прави такова покритие?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Матово, черно антибликово покритие на ножове от неръждаема стомана?
Свий
X
-
До: Матово, черно антибликово покритие на ножове от неръждаема стомана?
Може и да бъркам. Може и да не са 400, Все пак спомените ми са с 25 годишна давност, но може и да е с последващо закаляване? Все пак си мисля, че процеса е азотиране.
Коментар
-
В последно време доста фирми започнаха да ползват тефлонови покритияО, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!
Коментар
-
Така е, но не мисля че ще е достъпно за полагане в домашни условия...
Гледам че оригиналното което използва Бък да речем е нещо като нанесена паста част от която може да се свали с търкане... нещо такова ще е най-добре и най-лесно за поддръжка...
Коментар
-
http://shop.oragie.com/index.php?cPath=162О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!
Коментар
-
А може да е и CrN /хром нитрид/ поне го докарва на цвят
Тези покрития подобряват качествата на инструментите в пъти.
Обикновено са с много висока твърдост 2000-5000HRC.
Спомагат за повишаване на износоустойчивостта, скоростта на рязане, незалепване на стружката и съответно удължаване живота на инструмента.
Технологията е подобна на модерната едно време технология за затъмняване на автостъкла с метални отенъци.
Вакуумна камера, централен електрод от материала за покритието,
другия електрод е корпуса на камерата, а между тях инструмента за покриване.
При протичане на ток отделените частици от централния електрод се стремят да достигнат корпуса /другият електрод/,
по пътя си срещат интрумента и се отлагат по него.
Буквално влизат в микропукнатините и ги запълват.
Затова трудно се изтърква.
Коментар
-
Първоначално публикуван от Пенчо Преглед на мнениеНе съм 100% сигурен, но мисля, че чрез азотация. Изделието се нагрява до около 400С и се потапя в 10% разтвор на азотна киселина. (по спомени от Киро Секирата - ВМЕИ)
Ако е така може и самата закалка да се прави в разтвор на азотна киселина , после при отвръщането едва ли ще се промени покритието .0 8 9 8 4 8 1 3 3 0
Коментар
-
Нали за това покритие говорим.
Това е TiCN

Инсталациите за такова покриване струват майка си и родата и
Тази дето описах така дървеняшки по-горе прави студено покритие.
При истинските покрития пак си трябва температура.
Що не вземем да експериментираме? Ще е интересно.
Трябва ни електрожен, компресор и подходящ цилиндричен съд, който да херметизираме.Последно редактирано от rumbata; 27-11-08, 12:53.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.
Коментар