Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Азотирането приложимо ли е за ножове?

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Азотирането приложимо ли е за ножове?

    При карбонитрирането се получава повърхностен слой с висока твърдост а вътрешния слой се запазва по-мек.

    Коментар


    • #17
      До: Азотирането приложимо ли е за ножове?

      Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
      Това, за което ти говориш, не е нищо специално, ами е повърхностна закаляване. Ако беше обемно, при удар по винкел, чеше да се откърти нещо от ножа. Идеята е жилава сърцевина и твърда обвивка.
      Има стар цигански чалъм при закаляването на ножове-нагряват острието и потапят само режещия ръб в улей на дъска 1см широк, 1см дълбок и пълен с вода.Може би и в Казанлък са закалявали по сходен начин и затова продавача е казал така.

      Коментар


      • #18
        До: Азотирането приложимо ли е за ножове?

        Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
        За ефекта на самозаточване на тяколко места четох че няма такова нещо и никога не е имало... така разправят...
        Мен пък един ми каза, че самонаточващи остриета били тия, които са наптавени от три пласта стомана- средния твърд, външните-по-меки.По-меките се износват по-бързо и с работата острието се самозаточва(само си маха бузите).

        Коментар


        • #19
          До: Азотирането приложимо ли е за ножове?

          Заточено острие на нож не бива да търпи термична обработка.
          Не се препоръчва дори потапяне във вряла вода. Всички магии по острието се правят, докато е във вид на заготовка, преди да е заточено и изтънено.
          Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

          Коментар


          • #20
            До: Азотирането приложимо ли е за ножове?

            Това с врялата вода е художествено преувеличение... предполагам че сте имали в предвид не заточено а закалено... Но температурата на врялата вода е далече от тази която може да повлияе на закалката (термичната обработка)...
            VPetrov.photography

            Коментар


            • #21
              До: Азотирането приложимо ли е за ножове?

              Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
              Това с врялата вода е художествено преувеличение... предполагам че сте имали в предвид не заточено а закалено... Но температурата на врялата вода е далече от тази която може да повлияе на закалката (термичната обработка)...
              Имам предвид точно това което съм написала.
              А и за разбъркване на супата, си има чирпаци и дървени лъжици.
              Последно редактирано от iai-bg; 23-08-08, 14:13.
              Мария Стоева 0889 82 51 и 87.

              Коментар


              • #22
                До: Азотирането приложимо ли е за ножове?

                Азотирането и карбонитрирането имат за цел да повишат износоустойчивостта на повърхностния слой! Т.е. на такава обработка се подлагат детайли, които ще се натоварват на триене! Обаче спецификата на работа с нож предполага че острието ще понася и удари и огъвания! Опасявам се че ако се обработи така нож, повърхността му ще се напука и режещия ръб ще се отчупва лесно при работа с ножа!
                "Do not correct a fool, for he will hate you;
                Correct a wise man, for he will appreciate you."

                Коментар


                • #23
                  До: Азотирането приложимо ли е за ножове?

                  Възможно е и така да стане... точно защото нямам идея реших да попитам... А може би ще е добре да направим един експеримент... Но като за начало ще изчакам giorgio да каже какво що, пък ако има теоретични шансове ще пробваме...
                  VPetrov.photography

                  Коментар


                  • #24
                    До: Азотирането приложимо ли е за ножове?

                    Карбонитрирането се извършва при 520-570 градуса, в среда от амоняк и въглерод. За 4 часа се постига дълбочина 0.2 мм. Насищането, става по експонента, т.е. след 8 часа ще е около 0.3 мм...
                    След дълъг разговор с термиста, както и вие, тук, във форума, така и ние двамата стигнехме до извода за експерименти... До сега не е карбонитрирал ножове... иначе е закалявал всякакви, от различни стомани. Според мен, острието трябва да е от високовъглеродна стомана и да е минало преди карбонитриране, термоподобрение, т.е. 32-35 единици по Бринел. Най-добре, ако някой има някакво острие, да го даде да пробваме, но трябва да е известен съставът му.
                    Неръждаемите, честичко му носели от задругата на майсторите в Пловдив, ги закалявал във вакуум, за да не изгаря хрома... След закалка, ножовете са си лъскави.

                    П.П. Най-често му носели ножове от 4Х13, но според него по-подходяща би била 90Х... Не познавам тази стомана, но въглеродът е впечатляващ, почти 1%, а и хром 18% си е истински неръждаема...
                    Последно редактирано от giorgio; 23-08-08, 15:05.
                    Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                    Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X