По повод на един основен ремонт доста време се занимавах с възможностите и предимствата които дава азотирането. Идеята е че материалът се нагрява до приблизително 400 градуса и се държи в специална среда някакви часове... Според всички специалисти с които съм говорил азотирането дава сериозни предимства като повишаване на износоустойчивостта и прочие... Та ми хрумна дали не може да се приложи и за остриета на ножове... Някой има ли аргументи против?
Обява
Свий
Няма добавени обяви.
Азотирането приложимо ли е за ножове?
Свий
X
-
До: Азотирането приложимо ли е за ножове?
За острие може би, за нож трудно... Металът все пак е топлопроводим, ножовете пък обикновено имат и дръжки от друг материал. Ако не се махне тя ми мирише на проблеми, ако пък може да се маха и слага лесно, ми звучи като нож, за който не си струват такива занимания...Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.
Коментар
-
До: Азотирането приложимо ли е за ножове?
Първоначално публикуван от Zaarin Преглед на мнениеЗа острие може би, за нож трудно... Металът все пак е топлопроводим, ножовете пък обикновено имат и дръжки от друг материал. Ако не се махне тя ми мирише на проблеми, ако пък може да се маха и слага лесно, ми звучи като нож, за който не си струват такива занимания...Only after the last tree has been cut down,
Only after the last river has been poisoned,
Only after the last fish has been caught,
Only then will you find that money cannot be eaten.
Коментар
-
До: Азотирането приложимо ли е за ножове?
Между другото когато преди десетина години купих въпросното Командо продавача от магазина каза, че острието на ножа било обработено по специален начин. Откъм режещтата страна била да кажем "по-закалена" от остналата част. Идеята била по-трудно да се износва режещата част и същевременно да не се губи "еластичността" на самия нож Продавача направи и една демонстрация тогава, като удари ножа с режещата част във винкел, който се подби доволно. Поне видимо на острието му нямаше нищо...Only after the last tree has been cut down,
Only after the last river has been poisoned,
Only after the last fish has been caught,
Only then will you find that money cannot be eaten.
Коментар
-
До: Азотирането приложимо ли е за ножове?
Азотирането е повърхностна обработка, която повишава твърдостта и износоустойчивостта. Прилага се на детайли, натоварени именно на износване, вкл. и на металорежещи инструменти. Обаче като всяка повърхностна обработка при първото сериозно заточване ще замине от режещия ръб. При инструментите се заточва само режещият ръб, а азотирането остава по скоса. В смисъл - би имало някакъв ефект, ако ножът се заточва едностранно и от другата страна винаги си остава азотираната "черупка".
Това, за което ти говориш, не е нищо специално, ами е повърхностна закаляване. Ако беше обемно, при удар по винкел, чеше да се откърти нещо от ножа. Идеята е жилава сърцевина и твърда обвивка.
Коментар
-
До: Азотирането приложимо ли е за ножове?
Значи няма проблем поне да се пробва. Дръжката не е препятствия... Говорим за ножове които тепърва ще се коват... А и много от фабричните се разглобяват перфектно... А колкото до едностранното заточване то не се прилага само за инструменти. Едни от най-старите самурайски мечове са точно така заострени, има и много други ножове съвременни при които е същото...
Коментар
-
До: Азотирането приложимо ли е за ножове?
Знам, че се прави така и то е именно, за да се запази повърхностната обработка на единия ръб. Със сигурност няма да развалите ножа от една такава операция, стига да се съобрази температурният режим. Иначе става едно красиво светло жълто... Този цвят на мен веднага ми бие на качествен и скъп инструмент.
Коментар
-
До: Азотирането приложимо ли е за ножове?
Aзотирането няма смисъл при ножовете... Обера е обяснил за какво се ползва... по-скоро би развалило ефекта на "самозаточване" при някои стомани. Ако търсиш повърхностна твърдост и държиош на азот в повърхноста на острието, бих ти препоръчал карбонитриране. Разбира се след няколкократно заточване, повърхностния твърд слой ще се премахне, но пък преди това да се случи, твърдоста ще е от порядък HRC 62...64.
П.П. По повод азотирането се сетих за една история от преди 30-40 години... В ИММ (Институт за металорежещи машини), при поредното "копиране" на западна машина (сега се нарича кражба на интелектуална собственост), се стига до затруднение с износоустойчивоста на някакви чугунени втулки. Какво ли не опитва екипът с чугун, с различна структура и все един и същи резултат. Накрая изправени пред реален провал, един от колектива споменава за някакъв селски ковач, който по време на Войната, поради липса на стомана, е заменял стоманените главини на каруците със някакъв "специален" чугун... Грабват дузина втулки, качват се на служебната кола, отскачат до селото и обясняват на ковача затрудненията си... Ковачът примъква едно старо дървено корито и им нарежда да се изпикаят в него. Те, с костюмчета, с вратовръзчици, в първия момент решили, че старият шоп нещо ги будалка, ама... няма начин, поогледали се, поогледали се и разкочали копчалъците... Ковачът загрял втулките и ги цопнал в пикнята, с думите "готови сте!" Грабнали юнаците втулките и хукнали да ги монтират и експериментират... Оказало се, че пикняните втулки не се износват... Едва тогава се сетили, че по металознание са учили за азотиране...
Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.
Коментар
-
До: Азотирането приложимо ли е за ножове?
С две думи, карбонитрирането е нискотемпературен процес, в частичен вакум, при който се постига обогатяване на повърхностния слой на стоманата с въглерод и азот... Продължителноста на процеса определя дълбочината третирания слой и обикновено продължава до 10-ина часа. През следващата седмица ще ходя в термичното в което обикновено давам детайли за термообработка и ще разпитам подробно, а след това ще разкажа.Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.
Коментар
-
До: Азотирането приложимо ли е за ножове?
Цветът със сигурност се променя. Идеята е, че всякакви карбиди и т.н. са много твърди, но и много крехки. Затова имат приложение само като повърхностен слой, иначе острието ще се накърти. Проблемът е, че слоят трябва и да е достатъчно дълбок, за да позволява заточване, а не знам къде е границата. Тези технологични процеси се правят за повърхности, натоварени на смачкване и на износване, т.е. откъсване на повърхностен материал.
Коментар
Активност за темата
Свий
В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.
Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.
Коментар