Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

    Тези от филмчетата са само за демонстрация. Ако го направят както трябва, даже няма да разберем какво става.

    Техники има всякакви, вкл. и за реакция при вече насочен пистолет, естествено не с намерение да те гръмнат, ами да те държат на мушка.

    Обаче все нещо знам и тези с хилядите патрони няма да са първите, които ще ми разясняват. За себе си имам мнение защо ножът е тясно профилиран и нападането на въоръжен човек с него е по-рисково от нападането му с пистолет.

    Стигне ли се до дистанция за нож, значи работата вече е освинена и пищолджията не си е изиграл ролята. Отгоре на това няма нужда от него. Защото съм сигурен, че скоростта, с която ще си извадиш ножа е много по-малка от тази, с която просто ще вкараш един юмрук и ще си спечелиш добър аванс за следващия ход.

    Ако говорим за професионален кобур за външно носене и бързо вадене времената за вадене на външен нож са съизмерими без да давам предимство. Ако пък пистолетът е замотан някъде по дрехите, тогава изобщо не ми е работа да го вадя бързо. Но дори и така да е, времето спечелено за вадене на ножа ще бъде загубено за скъсяване на дистанцията. Случаят, когато е скъсена преди вадено вече го споменах няколко пъти - единият ще е лошо изненадан, а тогава дали ще е нож, чук или добре пласиран юмрук е все тая. Обаче ако ти отгатнат намеренията малко по-рано, дали си с нож или с голи ръце няма значение. Все пак, всяко оръжие си има култура на ползване и пистолетът си иска дистанция, за да развихри преимуществата си. Всъщност, то като цяло си има култура и да допуснеш нападател на такава дистанция си е простотия, независимо дали е въоръжен с нож или само с лоши намерения.

    Ножът уж е голяма работа, ама нека инструкторите да кажат какви са шансовете срещу някой с тежък удар и повече късмет при парирането. А, какво е дереджето с нож срещу полицейска палка, особено от американските тонфи не питам щото знам.

    Вече казах, че уважам този юнак и другите като него, но при близкия бой има толкова много фактори, че и статистиката лъже. Това, което знам е, че щурмът на тясни помещения с потенциална съпротив става с пистолети, при това картечни. Единственото приложение, което знам на ножа при такива операции е когато се издебва някой, но тогава и прикладът или нещо тежко върши работа - въпрос на предпочитание. Обаче винаги има риск при непосредственото приближаване на противника и специалистите си ползват заглушителите и хич не си правят експерименти. Никъде не съм чувал за инструктаж как се нахълтва някъде с ножове, вместо с пистолети.

    Естествено, че дотук говорим за боен, т.е. професионален нападателен нож срещу въоръжен и опасен противник. Ако говорим за криминани изпълнения, ножът е просто една от много алтернативи, наред с отверки, чукове и тръби.

    Тестове няма да си правим с теб, защото е твърде лабораторно. В асансьор ли ще се пробваме? Щото ако не, само като те усетя, че ще ми налиташ, така ще драсна, че не вярвам да ме стигнеш. После или дотърчавам някъде да се оплача или като натрупам дистанция, спирам и се обръщам. След това пробвам дали развиваш 360 m/s, за да ми се изпълзнеш на свой ред ти. С други думи - работата опира да съвсем други фактори, каквото и казвах в началото. При хипотезата, че нещата са изравнение, пистолетът печели.
    Последно редактирано от Obersturmbahnfuehrer; 25-07-08, 18:45.

    Коментар


    • #17
      До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

      Тук въобще не ставаше за бойни въпрос за бойни действия където и методите и вниманието и целите са различни... Ставаше въпрос че ножа е много по-бърз за употреба и освен това по-лесен... Примера с асансьора по-горе всъщност е идеален. Ако си вътре и изненадващо те хванат отзад и почнат да задушават пистолета ти е напълно непотребна вещ... При това пистолета при всички положения изисква поглед към нападателя... Нещо което не е необходимо на ножа. Ножа има обхват 360 градуса и не е необходимо поглед към мястото на поразяване... В това отношение ножа превъзхожда в пъти каквото и да е огнестрелно оръжие... Пак повтарям говорим само и единствено за ограничени пространства и една ръка разстояние...
      VPetrov.photography

      Коментар


      • #18
        До: Боен нож, неговата форма и ефективност

        Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
        ...Всички такива проучвания, които съм виждал третират неочаквано нападение с нож над въоръжен човек, който обаче се офлянква. Практиката е, че при такъв сценарий, дистанция под 4 метра е достатъчна ножарят да заколи пищолджията. Стига онзи да няма никаква готовност. Ако онзи е нащрек и готов, т.е. елементът на изненада отсъства, нещата изглеждат точно обратното. Щото и това е изпробвано, вкл. и на практика. ...
        Eто едно клипче по темата:
        http://www.vbox7.com/play:a0de64b6
        Накрая има грозни рани (за хората със слаби нерви)!

        Коментар


        • #19
          До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

          Е, точно тая глупост съм я гледал и не като клипче, а като цял инструктаж.

          Очевидно е, че предимството изобщо не е на страната на ножа, ами на изненадата. Нападателят вече е приготвил оръжието си и най-вече има психическата нагласа да скочи, а жертвата се чуди какво да избере за обяд. Хайде да обърнем ситуацията - същата дистанция обаче нападателят държи прикрит зареден пистолет, а жертвата има нож някъде по себе си. Резултатът ще е още по-трагичен. Ако искаме да има равнопоставеност, трябва и двамата да имат еднакво ниво на готовност на оръжието и да знаят, че по команда предстои сблъсък.

          На теория, най-добрата отбрана от нож е да се бяга с всичка сила, но на практика ако няма къде може и случайно да се парира, къде с ръце, къде с нещоподръчно. По-добре е от нищо. Лично мен са ме търкаляли здраво при демонстрация на отбрана. Естествено, при демонстрацията е пределно ясно, че ще нападам. Ако отида при някого привидно добронамерено да го попитам за няква улица и същевременно държа прикрит нож в навит на руло вестник или в букет цветя е ясно, че няма никъв шанс.

          Колко пъти да повтарям, че оръжията не правят нищо? Хората го правят. По правило изненаданият губи. И не само в боя, ами в повечето области.
          Последно редактирано от Obersturmbahnfuehrer; 30-07-08, 09:09.

          Коментар


          • #20
            До: Боен нож, неговата форма и ефективност

            Първоначално публикуван от petrof Преглед на мнение
            Eто едно клипче по темата:
            http://www.vbox7.com/play:a0de64b6
            Накрая има грозни рани (за хората със слаби нерви)!
            Нагласени сценки, нямащи нищо общо с реалността!
            Ще търчи някой гащник срещу мене с нож и аз ще се пробвам колко бързо вадя патлака, вместо първо да му тегля едно маегери в корема или топките с 44 номер кубинка!!! Може и да успее да ме перне през кракъ, ама със сигурност ще си изповръща червата! Ръцете са план "Б", ако не успея с кракъ (в което се съмнявам), а пистолета е на трето място! Не бих обърнал гръб на човек с оръжие, защото бягането не ми е силна страна - не съм бърз и изобщо не съм издръжлив на тичане.
            А бойните изкуства (спортовете, а не тези изучавани от спецчастите) създават доста вредни навици, които пречат при уличен бой, и това като се съчетае със способността на някои треньори да надъхват питомците си, че едва ли не са вече "нинджи", обикновенно води до резултати като от последните кадри.
            "Do not correct a fool, for he will hate you;
            Correct a wise man, for he will appreciate you."

            Коментар


            • #21
              До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

              Всъщност точно за това говорихме... пистолета в тези случаи няма какво да помогне
              VPetrov.photography

              Коментар


              • #22
                До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

                Този с ножа само каубоец може даго застреля и то като невади револвера (така ги дават по филмите ).

                Коментар


                • #23
                  До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

                  Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                  ....
                  Очевидно е, че предимството изобщо не е на страната на ножа, ами на изненадата. .....
                  Ако искаме да има равнопоставеност, трябва и двамата да имат еднакво ниво на готовност на оръжието и да знаят, че по команда предстои сблъсък.
                  ....
                  Еми нали точно това е показано - полицаите стоят в готовност да извадят пистолета и знаят че по команда предстои сблъсък! Т.е. няма изненада - очакват атаката. И въпреки това не успяват да извадят пистолета при дистанция под 4 м.

                  Коментар


                  • #24
                    До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

                    Щото са обикновени патрулни полицаи, които като нищо могат и да изпуснат пистолета при бързо вадене. А онзи с ножа вече го е приготвил. Тези като ги гледам, спокойно може да ги измлати и с тръба по главите, че и с юмрук дори.

                    Този тип полицаи носят пистолетите за респект и това е. Нали ги гледам как го вадят и го насочват неправилно за такава дистанция.

                    Ако ще се правят такива "дуели", ето това са хората:
                    http://youtube.com/watch?v=0iK2ndUyKE8

                    Всяка постановка, в която единят държи оръжието в ръка, а другият трябва да го вади е измислена. Освен това, точно пък тези дуели са пъна глупост. В такъв времеви интервал и двете страни го отнасят, ако едната по случайност не избегне поражението от другата.

                    Коментар


                    • #25
                      До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

                      Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                      Щото са обикновени патрулни полицаи, които като нищо могат и да изпуснат пистолета при бързо вадене.
                      Еее, чак пък толкоз!!! Те тия не са български полицаи, все пак! И патрон в цевта сигурно им разрешават да носят!
                      А защо посягат към пистолета с две ръце? Защо допускат нападателя да стигне до шията им с ножа, без дори да вдигнат инстинктивно ръка за да се защитят? Защо полицая виждайки оня да прави нещо подозрително до прозореца, просто не се подготви имайки преимуществото на изненадата, а задава глупави въпроси, оставяйки ножаря да поеме инициативата? Въобще, нагласена работа, сценки, театър! Реалността е много по-шарена и заучените положения почти не минават.
                      Мога да рискувам едно, две порязвания по крак или ръка за да спра първата атака и да спечеля малко време, обаче после пистолета все пак ще ми трябва за следващата атака. Все пак с ритник или тупаник едва ли ще спра напълно, амбициран нападател с нож, просто ще го забавя донякъде. Е, добре обучен самурай с нож, може и да не разбере че съм се опитал да го забавя, ама на него ще му пуснеме оня бързия от клипчето да се разбират, кой е по бърз !
                      "Do not correct a fool, for he will hate you;
                      Correct a wise man, for he will appreciate you."

                      Коментар


                      • #26
                        До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

                        Първоначално публикуван от sl.daskalov Преглед на мнение
                        Въобще, нагласена работа, сценки, театър! Реалността е много по-шарена и заучените положения почти не минават.
                        !
                        Естествено, че е нагласена работа - нали това е идеята на филмчето, да покаже че средностатистически полицай няма много шансове с пистолета си срещу средностатистически "ножевик"

                        Коментар


                        • #27
                          До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

                          Напротив, има много шансове, обаче ако той е нападателят, т.е. се засили да задържа ножаря с пистолет, а онзи се оплете в дрехите докато се опитва да извади страшното оръжие. Инициативата е важна, а оръжието е на заден план. По тая логика и тиганът е много опасен. Особено ако те измлатят с него докато спиш.

                          Ето по-реален сценарий когато изненадата е минимална:
                          http://youtube.com/watch?v=QEXe6mvlx8A

                          Когато инициативата е на твоя страна гледайте кво става:
                          http://youtube.com/watch?v=QQez4jQO81c&feature=related

                          Коментар

                          Активност за темата

                          Свий

                          В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                          Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                          Зареждам...
                          X