Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

    Понеже гледам, че се споменават погрешно интерпретираните проучвания, че в близък бой или в ограничени пространства ножът има тотално предимство пред огнестрелните оръжия е добре да се имат предвид някои особености. Всички такива проучвания, които съм виждал третират неочаквано нападение с нож над въоръжен човек, който обаче се офлянква. Практиката е, че при такъв сценарий, дистанция под 4 метра е достатъчна ножарят да заколи пищолджията. Стига онзи да няма никаква готовност. Ако онзи е нащрек и готов, т.е. елементът на изненада отсъства, нещата изглеждат точно обратното. Щото и това е изпробвано, вкл. и на практика. Да не говорим, че ако им разменим ролите, т.е. ножарят е разсеян, а атакуващият е с приготвен пистолет, нещата стават направо трагични.

    Горното е при близки дистанции. При ограничени пространства, предимството пак е на страната на пистолета, пък за револвери да не говоря. Естествено то си има техника за такива ситуации и не е като по филмите. Пистолетът се държи прилепен до кръста, а противоположният крак е изнесен напред и стойката е завъртяна по посока на нападателя. Е, с това вече няма никаква оправия. За капак, пистолетът се държи хоризонтално, и изстрелът е насочен към доста голям площ, а попадението ако влезе е или в гръбнака, или в таза, или вади черва и бъбреци, т.е. стопиращият ефект е направо максимален. Като прибавим, че промеждутъкът при дублетната стрелба е милисекунди, ролята на ножа съвсем изветрява.

    При боричкане, ножът също се блокира по-лесно или ако влезе не е оптимално. Пистолет с къс ход на цевта се блокира като са натисне отпред, за да мръдне затворът и да откачи спусъка, а револвер - като се хвана барабанът, стига де не е взведен ударникът. Може да се пробва да се вкара пръст ред ударника, но и трите сценария са абсолтно хипотетични и който е опрял до тях не е прокопсал. Единственото ефективно, но и отчаяно действие е да не му се позволява да бъде насочен, но това важи и за ножа.

    Всички неметателни механични оръжия просто усилват физическата способности и толкова. Съответно зависят от силата, съответно скоростта, обсега и уменията. Изстрелът си е напълно автономен процес, стига само да бъде задействан от някой пръст. Ако пък е и добре насочен - край.

    Да не говорим, че атака с нож се блокира с цял набор импровизирани пособия - от стол, та до кол, стига да не е много изненадваща, но за изненадите вече говорихме. От снайперски изстрел по-изненадващо, здраве му кажи. Нападение с пистолет се блокира само със същото и нагоре.

    Предимството на бойния нож е, че е безотказен, не зависи от патрони, безшумен е и върши и друга работа, колкото и да е специализиран. Единственият недостатък на пистолета е, че при масов бой, стрелбата на поразия може да засегне своите.

    Това ако говорим за военно приложение. Ако говорим за криминално, ножът има и някои други предимства.

  • #2
    До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

    Прав си ама не за всичко. Подготвеният човек не го слагаме в сметката. То ако някой е подготвен пък другия не е, шансовете на неподготвения са нулеви ако ще и РПГ да носи.

    Идеята е че при типичното носене пистолета е напълно непригоден за бърза употреба... на разстояние една ръка разстояние е направо невъзможно ако ще и с патрон в цевта да е... Това което ти цитираш като начин за носене което наистина става добре ама то си е само пригодно за човек тръгнал на акция...
    VPetrov.photography

    Коментар


    • #3
      До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

      Всъщност на близко разстояние печели този с изваденото и подготвено оръжие. Ако и двамата са с такова, този с огнестрелното. Колкото е по-бавно за вадене и приготвяне за употреба, толкова е по-малък и шанса да успееш да го използваш и съответно по-голямо разстоянието, от което можеш да изпревариш нападение с нож. За цивилна употреба това време при пистолета е несъизмеримо по-голямо, отколкото при ножа. И двете се вадят за горе-долу еднакво време, но на пистолета обикновено трябва да се свалят предпазители и да се вкарва патрон в цевта. Револвера е някъде по средата, по-близо до ножа наистина. При военна употреба много се съмнявам спец частите да влизат в бой без патрон в цевта, така че това предимство не е толкова важно. Нуждата от нож обаче остава, защото във всеки случай ваденето му е по-бързо от смяната на пълнител... още повече, ако такъв не е останал...
      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

      Коментар


      • #4
        До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

        Бумбамфюрер, много ми е приятно да те видя/чета отново!
        Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

        Коментар


        • #5
          До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

          Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
          на разстояние една ръка разстояние е направо невъзможно ако ще и с патрон в цевта да е...
          Ако те нападнат от една ръка разстояние и нямаш нещо вече готово за употреба, единствено твоите ръце, крака, зъби и други части на тялото са ти от полза. Пистолет, нож или каквото и да е друго, просто няма време да се извади.
          Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

          Коментар


          • #6
            До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

            Така е... но ако по време на бутането и блъскането може да имаш някакъв шанс за изваждане на нож то за вадене и зареждане на пистолет такъв липсва въобще... това имах в предвид... Иначе всички шансове и резултат са 100% за подготвеният... от която и да е страна...
            VPetrov.photography

            Коментар


            • #7
              До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

              Напротив. При равни други условия, т.е. няма изненада, няма разлика в подготовката на всеки с неговото си оръжие и т.н., не виждам предимства на ножа. Това, че пистолетът се носи с празен патронник е няква дивотия, добре приета сред нашите. Дори и така да е, ако очакваш нападение или си на подозрително място, ще си го заредиш предварително, пък законът да си гледа работата. Тук обаче говорим за професионални изпънения, т.е. понятията незераден пистолет, замотан кобур и потни длани изобщо не стоят. Това също е само теоретично, защото използвам термина пистолет, но нека се има предвид и револвер. Лично за мен, пистолетът е нападателно оръжие, а револверът е отбранително. Оттам нататък всеки с вкусовете си, но ако говорим за майстори, ролята на пистолета е несравнима с тази на ножа. Това също е установено практически. Ножът има място само при доминиращ елемент на изненада но тогава и други средства вършат работа.

              Говорим само за еднакво подготвени и натопорчени противници. В ситуацията майстор срещу смотаняк или смотаняк срещу смотаняк е различно.

              С това не искам да кажа, че бойният нож няма място в оборудването, но приложението му е доста свито. Също като гранатите например, но ножът е по-универсален за небойни приложения.

              Разглежданият нож е хибрид от два далекоизточни образеца и няма лошо - все пак онези са колячи и ножовете са извървяли бая еволюция при тях. Ние обаче сме стрелячи и за да си аргументирам още малко примера, нека си представим този юнак с този нож от едната страна и огледалния му образ отсреща с една заредена Гюрза, да не кажа Колт 1911. Даже и интрига няма да има. Да не разказвам вица за руснака и турците...

              Коментар


              • #8
                До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

                Въобще не си прав че при еднакви условия и с еднаква подготовка човека с пистолета има шансове... С теб винаги можем да направим теста когато кажеш а този същия Кочеригин който също твърди това което съм написал между другото е и заслужил майстор на спорта по стрелба с пистолет така че със сигурност знае за що иде реч. Няма източник който аз да съм намери който да твърди противното... В тесни места и близки разстояния хладното оръжие има безспорни предимства... при еднакви други условия... Ако искаш обаче винаги съм готов с теб да пробваме...
                VPetrov.photography

                Коментар


                • #9
                  До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

                  Предимството е първо на страната на подготвения и после на този с техническото предимство.

                  Според мен, револверът не е по-близо до ножа, а доста пред него. Дори и в нагъчкан асансьор, оптималната кинематична диаграма на използването му е само едно движение - също като при ножа. Срещу ножа обаче имаш някакъв шанс за блок или за ограничаване на първото поражение, а срещу револвера не се сещам.

                  Тезата за смянатана пълнителите не ми е много ясна. Ако е за отбрана с револвер - 6 магнума стигат. Нападение с пистолет пък е много по-мощно от най-зверския нож. Ако се наложи да сменяш и пънител или си стрелял във въздуха, или си направил някого на решето, или си натръшкал една агитка народ. Тук говорим предимно за третия случай, а и най-добрият ножар ще го закъса срещу такава тълпичка.

                  Явно дойде време и за вица, ако някой не го знае:

                  Руснак влиза в турска дискотека с потник, на който пише “Турците имат 3 проблема”. Приближава се един турчин и го поразбутва:
                  - Какви проблеми имаме, бе?
                  - Това е първият ви проблем - много сте докачливи.
                  След малко много турци го наобиколили.
                  - Какви проблеми имаме, бе? - пита отново същият.
                  - Това ви е вторият проблем - когато не можете да разрешите сами проблемите си, винаги викате някой.
                  След известно време руснакът си тръгнал, а отвън го чакали същите турци и всичките с ножове.
                  - Това ви е третият проблем - винаги идвате с ножове на престрелка.

                  Коментар


                  • #10
                    До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

                    Ти сега недей отклонява темата към подготвения и неподготвения. Там нямаме неразбирателство и сме на едно мнение. Аз твърдя... а освен мен и всички възможни малки и по-големи експерти (които са ми известни) че при еднакви други условия и малко разстояние ножа има предимство пред пистолета... Щом ти твърдиш друго дай да вземем и да пробваме... или поне дай един авторитет който да подкрепя твоята теза... Нямам в предвид че не си авторитет, имах в предвид и някой освен теб...
                    VPetrov.photography

                    Коментар


                    • #11
                      До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

                      Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                      Според мен, револверът не е по-близо до ножа, а доста пред него.
                      Времената за вадене и използване на нож и револвер са горе-долу равни, но все пак зависи и от това как се носят. При ножа вариантите са малко повече. Всичко отново опира до подготовка.

                      Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                      Тезата за смянатана пълнителите не ми е много ясна. Ако е за отбрана с револвер - 6 магнума стигат. Нападение с пистолет пък е много по-мощно от най-зверския нож. Ако се наложи да сменяш и пънител или си стрелял във въздуха, или си направил някого на решето, или си натръшкал една агитка народ. Тук говорим предимно за третия случай, а и най-добрият ножар ще го закъса срещу такава тълпичка.
                      За смяна на пълнителите говорим при военни акции. Там се стреля повечко, противниците могат да са множко, но не е задължително да идват на големи групи. Всичко се случва. Например ще е доста тъпо да нямаш нож, ако тъкмо си разчистил една стая с цената на всички патрони в пълнителя и точно в този момент вратата до теб се отваря...
                      Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                      Коментар


                      • #12
                        До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

                        Всъщност такова чудо, като равни условия е трудно откриваемо в природата . Печели този, който има по-голямо предимство, а това зависи от много обстоятелства. При почти еднакви условия то може да бъде и на страната на пистолета и на тази на ножа. Например една елементарна разлика в теглото може да окаже влияние на това дали този с ножа ще успее или не да позволи на този с пистолета да го извади, докато той подготвя острието за удар. И далеч не е само това. Когато човек отива да се сражава, с възможноста да бъде убит във всеки един момент, едва ли би се отказал от каквото и да е евентуално предимство, което би му осигурило носенето на нож. Към кое да посегне, ако има избор, пък решава той, в зависимост от конкретните обстоятелства и подготовката си.

                        Например ситуацията, която си представям от прочетеното е, че Венци още докато вади ножа ще опита да притисне с тялото си Обера, за да не може той да използва пистолета, докато той пък има идея да остави свободната си ръка напред, за да се защитава именно от това, докато насочва оръжието. Ситуация чиито изход зависи от доста повече неща, отколкото оръжията които се носят.
                        Грамотността е прозорец към интелекта, ако човек не може да усвои дори майчиния си език, то потенциала му за нещо повече е под въпрос.

                        Коментар


                        • #13
                          До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

                          Моите уважения към този другар. И аз съм гледал шивашките му умения. Обаче ако твърди това, значи изпада в крайност.

                          Бойната стрелба е нещо страшно. Особено майсторската. В нета има клипове, за който не е виждал на живо за кви неща става дума.

                          Ето например прицелна стрелба с прежареждане - http://youtube.com/watch?v=Og9ccsb1v6o

                          Ясно, че състезанието не е като боя, но просто можете да си представите какво ще стане, пък дори револверът да му е в кобур и да не трябва да се цели.

                          Специално за Заарин - http://youtube.com/watch?v=9XqDaqvVvbk&feature=related

                          Това пък е револвер с единично действие и този явно също не е наред с мускулната моторика - http://youtube.com/watch?v=Z9AJzv8gb2A&feature=related

                          Горното са лабораторни упражнения, но това е баш за каквото говоря - http://youtube.com/watch?v=c06mH6x2Ntc

                          Изобщо, кинематиката на изстрела е много по-опростена и бърза от удара с нож, стига дистанцията да е такава, че да не се настъпват по пръстите, щото там вече който ковне първата глава - печели.

                          Реалният проблем при близък бой на пистолет срещу нож, не е първи да поразиш, щото при сходно ниво на уменията това е неибежно, ами да избегнеш инерцията на удара с ножа преди противникът да се е строполил.

                          Коментар


                          • #14
                            До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

                            Ако си стигнал дотам, че да презареждаш, значи вече си натръшкал повече отколкото с нож. Пък ако точно в този момент вратата до теб се отваря и имаш възможност за удар, докато замахваш с ръка, обръщаш гарда на пистолета надолу и гледаш да млатнеш с него я главата, я раменете. С ножа можеш да съчетаеш ваденето с поразяването само при режещо движение, а там парирането или избягването е по-лесно отколкото от пробождащ удар от долу на горе. Ако с първата атака никой никого не уцели качествено, при втората вече предимството абсолютно категорично е на страната на пистолета, защото е изваден и остава само пръстът да стисне, а за ножа трябва нов замах, да не кажа стъпка.

                            Венци, нямам впечатления да си майстор на ножа, пък бойната стрелба съм я занемарил отдавна. Резултатът ще покаже единствено кой се е вживял повече. Освен това всеки гледа да използва максимално предимството на оръжието си и или ще съм разбрал че ще вадиш нож по-рано и ще те посрешна от няколко метра с бараж, или изобщо няма да разбера. Да не говоря за психологическото предиство. Винаги един напада или е решен да нападне, а другият след това разбира, че трябва да се отбранява и вече е загубил инициативата. Двама да се нападнат едновременно е доста хипотетичен случай. Да го направят от метър дистанция вече съвсем не става.

                            Не знам какво говорят твоите източници, но е добре да приведеш цитати, щото ми се струват изадени от контекста. Всички инструктори, които обучават когото трябва, наблягат на това да не се стига да ти извадят пистолет, щото извадят ли ти, все едно вече са те гръмнали и това не е обект на курса. Парирането на нож обаче е.
                            Последно редактирано от Obersturmbahnfuehrer; 25-07-08, 17:52.

                            Коментар


                            • #15
                              До: Ефективност на ножа в сравнение с другите оръжия...

                              Стояне, ако тези от филмчетата дето се движат като в забавен кадър ми ги даваш за пример явно няма да се разберем... Хайде сега ти предлагам аз и ти приемайки че и двамата сме дилетанти да вземем и да си направим един тест пък после ще те заведа при едни хора дето това им е професия да ти обяснят някои неща пък и да ти покажат... И не ми споменавай за стрелба че тези дето ще те водя по служба изстрелват по няколко хиляди патрона редовно че затова им плащат... Ама първо ще ми покажеш на мен как ще си извадиш твоя пистолет по-бързо отколкото аз ножа... Че пистолет и аз съм носил десетки години та имам някаква представа...
                              VPetrov.photography

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X