Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Моra 2000 vs Tommi Hankala 95мм

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Моra 2000 vs Tommi Hankala 95мм

    Нещо като тестче, неръждаема стомана срещу ръждаема (карбонка)

    Разни балове и там подобни, та ме нагърбиха да режа мезета. Обикновено го правим поне двама, ама сега ме изгърбиха , аз пък реших да "изгърбя" мората и томито и да сравня как ще се справят.
    Хм това да "изгърбиш" нож от работа е все едно да изгърбиш мотиката от копане .

    Та миналата седмица първо беше мора 2000

    Луканка - 1.250кг
    Пастърма свинска – 1.2кг

    Луканка – от едно парче 250г са близо 150бр 5*150 => приблизително 750 парчета
    Пастърма – приблизително 750 парчета

    Уточнение: предния ден с мората са нарязани още 0.5кг луканка + 0.5кг шпек. Т.е. приблизително още 300 парчета луканка и някъде ... да речем на половината шпек, че е рязан на по-дебело, или + още 150 = 450

    Обобщено – 1950 парчета мезелък .

    Ножа зимата го бях давал на един да го ползва и ми го върна в трагично състояние, имаше две дълбоки щтръбки, и един участък беше на вълнички.
    Общо взето го бях пооправил, ама щтръбките ги з@еб@х, че трябваше да жула като луд, скандито е кофти за оправяне на такива неща.
    Но след нарязаното, ножа трудно реже касова бележка, хартия ... що годе, ама пак не е добре. Определено геометрията му е добра и до последно си режеше мезетата без да се запъва. Можеше да нареже още, ама толко имах за задача да нарежа.


    Днес имах повечко за рязане, да не кажа двойно *butcher*

    Малкото Томи на Ханкала

    Луканка – 2кг
    Пастърма – 0.380
    (Пастърмата също беше 2кг, като общо количество което трябваше да нарежа)

    Луканка 8 парчета * 150 = 1200 приблизително
    Пастърма – 250 парчета

    Преди това бях дялка едни пилета от дърво, но ножчето си бръснеше с отскок.
    Първо нарязах луканката, че пастърмата и без това много цапа с тоя червен пипер и ‘сякави други подправки. От пастърмата нарязах само 0.380кг, че нещо взе да не може да ги „дялка” тънички и реших, че е време да спра и да го заточа.
    Касова бележка захапва трудно, хартия от принтер .... реже без запъване, но се усеща че не е така мазно, а шумно и по-грубо.

    Довърших останалото с мората.

    В заключение бих казал, че карбонките (поне според мен) нямат място в кухнята. И преди ми е правило подобно впечатление като сме рязали разни мезета, даже имах пуснато тестче на томито в темата Jukka Hankala.
    Със сигурност геометрията и дебелината на клиновете не са за пренебрегване. Мората влизаше доста по-лесно с тънкото си острие в материала. Всъщност за луканката не ми е правило впечатление и бих казал, че там дебелината на клина не съм я усещал като осезаема разлика при рязането. Но пък при пастърмата определено тънкото острие влиза по-добре.

    С томито съм усещал загуба на острота при белене на ябълки , ако го подкарам на салати (домат, лукове, чушки, краставици и т.н.) определено ще трябва често да го заточвам.

    Виж за горски изпълнения, дърво и разни подобни, определено е много над мората.

    Мората пък за кухненски дейности е много над Томито.
    За касаплък са на кантар, като мората има малко предимство заради дължината си.

    Общо взето повече не бих се засилил да си взимам карбонка, ако не ми е за нещо специфично
    Да не говорим за разликата в цените на двете ножчета.
    Виж за дялкане покрай дървените птички съм пробвал и мората, ама определено не и силна страна, и като геометрия на острието и като ширина.

    От мен толко
    Страхът от свободата е един от основните страхове на човека. И все пак той иска да бъде свободен.
    И в същото време я ограничава-застраховки, ипотеки,
    вярвания, обичаи, религии, общности, идеологии, догми, политически движения...

  • #2
    От: Моra 2000 vs Tommi Hankala 95мм

    Хубаво е и цената да им беше близка.
    Колкото по-проходим джип имаш, толкова по-далеч ще ходиш за трактор.....
    0882 52 00 52 - Жоро

    Коментар

    Активност за темата

    Свий

    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

    Зареждам...
    X