Нещо като тестче, неръждаема стомана срещу ръждаема (карбонка)
Разни балове и там подобни, та ме нагърбиха да режа мезета. Обикновено го правим поне двама, ама сега ме изгърбиха
, аз пък реших да "изгърбя" мората и томито и да сравня как ще се справят.
Хм това да "изгърбиш" нож от работа е все едно да изгърбиш мотиката от копане
.
Та миналата седмица първо беше мора 2000
Луканка - 1.250кг
Пастърма свинска – 1.2кг
Луканка – от едно парче 250г са близо 150бр 5*150 => приблизително 750 парчета
Пастърма – приблизително 750 парчета
Уточнение: предния ден с мората са нарязани още 0.5кг луканка + 0.5кг шпек. Т.е. приблизително още 300 парчета луканка и някъде ... да речем на половината шпек, че е рязан на по-дебело, или + още 150 = 450
Обобщено – 1950 парчета мезелък .
Ножа зимата го бях давал на един да го ползва и ми го върна в трагично състояние, имаше две дълбоки щтръбки, и един участък беше на вълнички.
Общо взето го бях пооправил, ама щтръбките ги з@еб@х, че трябваше да жула като луд, скандито е кофти за оправяне на такива неща.
Но след нарязаното, ножа трудно реже касова бележка, хартия ... що годе, ама пак не е добре. Определено геометрията му е добра и до последно си режеше мезетата без да се запъва. Можеше да нареже още, ама толко имах за задача да нарежа.
Днес имах повечко за рязане, да не кажа двойно *butcher*
Малкото Томи на Ханкала
Луканка – 2кг
Пастърма – 0.380
(Пастърмата също беше 2кг, като общо количество което трябваше да нарежа)
Луканка 8 парчета * 150 = 1200 приблизително
Пастърма – 250 парчета
Преди това бях дялка едни пилета от дърво, но ножчето си бръснеше с отскок.
Първо нарязах луканката, че пастърмата и без това много цапа с тоя червен пипер и ‘сякави други подправки. От пастърмата нарязах само 0.380кг, че нещо взе да не може да ги „дялка” тънички и реших, че е време да спра и да го заточа.
Касова бележка захапва трудно, хартия от принтер .... реже без запъване, но се усеща че не е така мазно, а шумно и по-грубо.
Довърших останалото с мората.
В заключение бих казал, че карбонките (поне според мен) нямат място в кухнята. И преди ми е правило подобно впечатление като сме рязали разни мезета, даже имах пуснато тестче на томито в темата Jukka Hankala.
Със сигурност геометрията и дебелината на клиновете не са за пренебрегване. Мората влизаше доста по-лесно с тънкото си острие в материала. Всъщност за луканката не ми е правило впечатление и бих казал, че там дебелината на клина не съм я усещал като осезаема разлика при рязането. Но пък при пастърмата определено тънкото острие влиза по-добре.
С томито съм усещал загуба на острота при белене на ябълки
, ако го подкарам на салати (домат, лукове, чушки, краставици и т.н.) определено ще трябва често да го заточвам.
Виж за горски изпълнения, дърво и разни подобни, определено е много над мората.
Мората пък за кухненски дейности е много над Томито.
За касаплък са на кантар, като мората има малко предимство заради дължината си.
Общо взето повече не бих се засилил да си взимам карбонка, ако не ми е за нещо специфично
Да не говорим за разликата в цените на двете ножчета.
Виж за дялкане покрай дървените птички съм пробвал и мората, ама определено не и силна страна, и като геометрия на острието и като ширина.
От мен толко
Разни балове и там подобни, та ме нагърбиха да режа мезета. Обикновено го правим поне двама, ама сега ме изгърбиха

Хм това да "изгърбиш" нож от работа е все едно да изгърбиш мотиката от копане

Та миналата седмица първо беше мора 2000
Луканка - 1.250кг
Пастърма свинска – 1.2кг
Луканка – от едно парче 250г са близо 150бр 5*150 => приблизително 750 парчета
Пастърма – приблизително 750 парчета
Уточнение: предния ден с мората са нарязани още 0.5кг луканка + 0.5кг шпек. Т.е. приблизително още 300 парчета луканка и някъде ... да речем на половината шпек, че е рязан на по-дебело, или + още 150 = 450
Обобщено – 1950 парчета мезелък .
Ножа зимата го бях давал на един да го ползва и ми го върна в трагично състояние, имаше две дълбоки щтръбки, и един участък беше на вълнички.
Общо взето го бях пооправил, ама щтръбките ги з@еб@х, че трябваше да жула като луд, скандито е кофти за оправяне на такива неща.
Но след нарязаното, ножа трудно реже касова бележка, хартия ... що годе, ама пак не е добре. Определено геометрията му е добра и до последно си режеше мезетата без да се запъва. Можеше да нареже още, ама толко имах за задача да нарежа.
Днес имах повечко за рязане, да не кажа двойно *butcher*
Малкото Томи на Ханкала
Луканка – 2кг
Пастърма – 0.380
(Пастърмата също беше 2кг, като общо количество което трябваше да нарежа)
Луканка 8 парчета * 150 = 1200 приблизително
Пастърма – 250 парчета
Преди това бях дялка едни пилета от дърво, но ножчето си бръснеше с отскок.
Първо нарязах луканката, че пастърмата и без това много цапа с тоя червен пипер и ‘сякави други подправки. От пастърмата нарязах само 0.380кг, че нещо взе да не може да ги „дялка” тънички и реших, че е време да спра и да го заточа.
Касова бележка захапва трудно, хартия от принтер .... реже без запъване, но се усеща че не е така мазно, а шумно и по-грубо.
Довърших останалото с мората.
В заключение бих казал, че карбонките (поне според мен) нямат място в кухнята. И преди ми е правило подобно впечатление като сме рязали разни мезета, даже имах пуснато тестче на томито в темата Jukka Hankala.
Със сигурност геометрията и дебелината на клиновете не са за пренебрегване. Мората влизаше доста по-лесно с тънкото си острие в материала. Всъщност за луканката не ми е правило впечатление и бих казал, че там дебелината на клина не съм я усещал като осезаема разлика при рязането. Но пък при пастърмата определено тънкото острие влиза по-добре.
С томито съм усещал загуба на острота при белене на ябълки

Виж за горски изпълнения, дърво и разни подобни, определено е много над мората.
Мората пък за кухненски дейности е много над Томито.
За касаплък са на кантар, като мората има малко предимство заради дължината си.
Общо взето повече не бих се засилил да си взимам карбонка, ако не ми е за нещо специфично

Да не говорим за разликата в цените на двете ножчета.
Виж за дялкане покрай дървените птички съм пробвал и мората, ама определено не и силна страна, и като геометрия на острието и като ширина.
От мен толко

Коментар