Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нож, подчинен на природните закони?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Нож, подчинен на природните закони?

Ухаааа, Дядо Коледа пак ще идва у нас! Чакам с нетърпение! А за стоманата намерих в ножарския форум това:

Висококачественна инструментална стомана марка 80CrV2 (един из производителите и е "KRUPP HOESCH STAHLEX", Германия)

Твърдост - 59 единици по Rockwell. / оптимална може би имат предвид /

Химически състав (%):
    С - 0.821
    Сr - 0.524
    Mn - 0.590
    V - 0.174
    Al - 0.007
    Si - 0.278
    P - 0.012
    S - 0.0040

Други механични характеристики на стоманата:

Rp0.2 (N/mm2) - 384
    Rm (N/mm2) - 762
    Alo=5d (%) - 17

Коментар

Е, аз купих едно парче от Круп 4Х13, и сега ходи че търси къде да го закалих, но пък формата си я избирам аз.
      Колкото по-проходим джип имаш, толкова по-далеч ще ходиш за трактор.....
      0882 52 00 52 - Жоро

Коментар

То и тази тема се изроди-от четвърти пост нататък е за "моят нож".
        Аз, макар и готово острие, също си го избрах и по форма, и по дължина. И дръжката я исках без много финтифлюшки и шарении-искам работен нож, в семпла кания. Майсторът се съобрази с това. чакам за пусне и канията, като стане готова.

Коментар

Колега аз нещо май не разбрах какво е точно златното сечение. Това (18/11--1,62) ли е ? Напиши да стана ясно, че винаги ми е било проблем колко да са размерите на ножа. Аз май все към големите остриета гледам , ама не винаги са удобни накрая.
          -------Honda CR-V 128к.с.--------
          "Нищо не е толкова лошо, колкото изглежда !"

Коментар

по-дългата част = по-дългата + по-късата
            по-късата част ............по-дългата

И понеже една дръжка като за мен е ~11 см., (а от горната формула коефициента се получава ~1,618-число на Фибоначи), та 11Х1,618=17,8 см.
            Естествено за по-яка десница може да е и по-дълго, но повече от 13 см. дръжка не би трябвало да има. Ако може да се спазят и пропорциите по отношение на ширината на острието към тънката и дебелата част на дръжката (поне приблизително) ще е перфектно. Аз лично си представям трицветният нож на sa4mo (като форма на острието) като 18 см. , може би малко по-широко, с една изчистена дръжка от елша или "птичи" явор.
            Разбира се, не е нужно да се гони чак милиметъра.
            Последно редактирано от shiklev; 12-01-11, 12:24. Причина: поправка

Коментар

Първоначално публикуван от shiklev Преглед на мнение
              Аз лично си представям трицветният нож на sa4mo (като форма на острието) като 18 см. , може би малко по-широко, с една изчистена дръжка от елша или "птичи" явор..
              Мхммуммм...фърли ма в ДЪЛБОК размисъл...взех, че го нарисувах...ми, то излезе едно "деликатно" мачете: острие 18 см + дръжка 13 см = 31 см...и с ширина на острието 4,5 см...бамааму - канията излиза 6 см широка..теглото му ще е някъде м/у 400 гр и половин кило...И КАК СЕ ДЕРЕ С ТАКЪВ МЕЧ???Да не говорим,че да ти се мандахерца на задника за мен е меко казано, подтискащоТцъ, колега shiklev..ще си карам без квито и да било"сечения"...ако ще и златни да са

Коментар

Спокойно, на 11 см. дръжка и 3,5 см. ширина на острието се получава нещо по-стройно. Ще го мислим за хамбурски салам, не за глиганска глава! Иначе ще прилича на едни ножове , "Кучильо" им викат по филмите, които междувпрочем ми харесват както на големина, така и на форма..... В "Рио де ла Плата" Този нож се описва като "широк 7-8 см...." (предполага се, че в най-широката част). Подобен нож извади главния герой в "Дънди Крокодила". Това няма нищо общо с дрането, по-скоро с цепене на дърва и твърди черепи, и да се носи с канията отзад между плешките (ако нямаш раница специално за него). При среща с мечка ще е много полезен-като го хвърлиш ще бягаш като окрилен! Естествено ножетата с по-малки дръжки ще са по-добри на вид, но ще са неудобни за мъжка ръка. Не е лошо да видим какво си нарисувал, може пък да намерим "Златния" нож.....
                Последно редактирано от shiklev; 12-01-11, 21:51.

Коментар

Иначе ще прилича на едни ножове , "Кучильо" им викат по филмите.........
                  Cuchillo - двойното л не се чете. Кучийо - превежда се като нож на испански и нищо повече
                  О, ефимерност! О, най-безсилно и позорно време в живота на моя народ — времето от разсъмване до отварянето на магазините за спиртни напитки! Колко излишни бели косми е вплело то във всички нас, в бездомните и страдащи шатени!

Коментар

Колега, знам какво значи, но по филмите е друго. "Той се казваше Омбре" е пример за това. Предполагам, че тези ножове имат съвсем друго наименование. Просто насочвам вниманието на хората, които са чели книгата и са гледале филма за кое иде реч. За "кучильо" се говори по-скоро като вид нож, или нож от известен майстор, като нарицателно. Ще се опитам да постна извадка от "Рио де ла Плата", макар да не е най-конкретния пример.

" Внимателно огледах въпросното място и открих неголяма резка с формата на удивителен знак, само че без точката — горе беше малко по-широка, а долу — съвсем заострена.
                    — Сендадорът е имал нож! — смаяно възкликнах аз.

— Дали пък не сме го открили като го претърсвахме? — попита Пена.

— Тогава би могло да е само някое джобно ножче, сгъваемо ножче, което не заема много място и може да се скрие в кое да е малко джобче. Единствено в такъв случай е възможно да не сме го открили. Обаче този нож тук е имал ширина на острието от седем-осем сантиметра. Никое джобно или сгъваемо ножче не е толкова широко. Съвсем сигурно е някой «кучильо» с много здраво острие и заедно с дръжката е поне двайсет и пет сантиметра дълъг. Невъзможно е да не го намерим при претърсването на дрехите му."

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1.jpeg
Прегледи:1
Размер:52.6 КБ
ID:5242716 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:2.jpeg
Размер:47.0 КБ
ID:5242715 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:3.jpeg
Размер:39.8 КБ
ID:5242719 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:4.jpg
Размер:32.7 КБ
ID:5242718 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:5.jpg
Размер:36.2 КБ
ID:5242714

Име:6.jpg
Размер:53.3 КБ
ID:5242717

Това последното острие е 18 см. ,не изглежда да е мачете и е съвсем близо до златното сечение.
                    Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 13-01-11, 14:59. Причина: Снимки

Коментар

...Това последното острие е 18 см. ,не изглежда да е мачете и е съвсем близо до златното сечение.
                      Виждам,че имаш влечение към големите остриета..в такъв случай,най-близкото до тях,което съм правил, е това:
                      http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=92555 ..е,острието е с половин сант по-късо,ама на дебелина,респ.тегло съм го докарал...и макар и да не изглежда като мачете,пробвах да си го закача на колана,а после и да го ползвам за дялане на дървено чаталче-такова,дето си бучкаме сланинката,за да я "пекнем" на жарта - преди да го предам на собственика му...ЕМИ - НЕУДОБЕН МИ БЕШЕ(ама това си е мое мнение)

Коментар

Ето един нож, който не изпускав в кухнята от ръци вече седем години:

Име:022073929-big.jpg
Размер:50.5 КБ
ID:5242747 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:022073926-big.jpg
Размер:79.4 КБ
ID:5242746

Преди имах същия по размер, но с по-тънко острие, общо взето ламарина. И се наложи ъпгрейд.

Данни: Daniel Danger Professional-Solingen
                        Дължина на ножа - 330 мм.
                        Дължина на острието - 200 мм.
                        Ширина на острието в най-широката част - 45 мм.
                        Дебелина на острието в най-дебелата част 4 мм.

Абсолютно удобен нож. Макар да имам такива още три в различни размери и същата форма, това е Ножът с главно Н!
                        Използвам го от белене на чесън и балучки за попска яхния до каквото се сетите. Та едно ножле със 175 мм. острие ли ще ме изплаши!
                        Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 13-01-11, 18:44.

Коментар

..Използвам го от белене на чесън и балучки за попска яхния до каквото се сетите. Та едно ножле със 175 мм. острие ли ще ме изплаши!
                          ..че това си е ШЕФ-НОЖ!!!И точно такъв трябва да бъде!Ще снимам моя-да си премерим..."ножките", но сега ще си видиш "Пуронварс"-ката завършена, т.е. с кания
                          п.п.1..снимките са калпави,извинявам се...като фотографИНа впрочем...
                          п.п.2 - на предпоследната снимка се вижда колко е калпав - полираната режеща чест изглежда черна\оксидирана\,а горната е по-светла...всъщност е обратно - като на втората снимка
                          Прикачени файлове

Коментар

Бравос, майсторе! Отивам на лични да уговорим по-лесната част....

Коментар

Първоначално публикуван от sa4mo Преглед на мнение
                              ..че това си е ШЕФ-НОЖ!!!И точно такъв трябва да бъде!Ще снимам моя-да си премерим..."ножките", но сега ще си видиш "Пуронварс"-ката завършена, т.е. с кания
                              п.п.1..снимките са калпави,извинявам се...като фотографИНа впрочем...
                              п.п.2 - на предпоследната снимка се вижда колко е калпав - полираната режеща чест изглежда черна\оксидирана\,а горната е по-светла...всъщност е обратно - като на втората снимка
                              Браво, браво, перфектен както винаги

Коментар

Ето един нож, който не изпускав в кухнята от ръци вече седем години:
                                Абсолютно удобен нож. ...това е Ножът с главно Н!
                                Много удобен - по спомени обаче при професионална употреба и често заточване прави твърде бързо обратна дъга. Заради удебелението на острието в края откъм дръжката, точилото не може да мине по цялята дължина - но това е при наистина професионална употреба, в домашни условия заточването е доста по-нарядко.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X