Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Нож, подчинен на природните закони?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Нож, подчинен на природните закони?

http://audio-spirit.com/~wania/Fract...proportion.php

Понеже имам афинитет към някои видове ножове, а други - по-красиви на вид, по-богати и скъпи не ми харесват, преди време си направих труда да измеря съотношенията нож-дръжка-острие и открих топлата вода - харесват ми ножове, които отговарят на пропорциите на златното сечение. Тема за петъчно чешене на езиците, може и да излезе нещо добро.

От: Нож, подчинен на природните закони?

Tи вземи да си събудиш музата и да си нащракаш ножките, че да дадеш пример за златното сечение

Коментар

Също ред на Фибоначи.
      Тая със златното сечение е странна история, види се поради необичайната си мощност. До там, че в книги по математика, да се използват словосъчетания като "приятно за гледане" и "приятно за пипане". От такива съображения са избрани пропорциите на всякакви кибритени кутии, паници, и какво ли не още.

Коментар

Остави, остави! Оня ден реших да си взема едно острие около ~18 см., та с дръжка ~11 см. (коефициент ~1,62) да си спретна едно ножле. Отидох в магазина, не си харесах острие с този размер и се върнах с ей-това:

Натиснете снимката за да я уголемите

Име:45.jpg
Прегледи:1
Размер:23.0 КБ
ID:5234378

В къщи жената веднага отвори да види какво има в кутията и започна да мърмори, че имам достатъчно....и т.н. и т. н. На въпроса колко струва и казах: "Триесе и девет лева!" и те веднага бяха пресметнати в чорапогащи. Нейсе, утихна. Добре че не гледа тука! Сега си имам парче дрян, 25 години съхнал на проветрива място и ще си правя ергономична дръжка. Вече съм я направил от пластелин и по празниците ще започна да си дялам пръстите. А златното сечение пак ще почака.
        Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 13-12-10, 14:30. Причина: Снимка

Коментар

Хубава занимавка си си приготвил за празниците, Мите..
          Успех!!!

Коментар

Първоначално публикуван от shiklev Преглед на мнение
            ...Сега си имам парче дрян, 25 години съхнал на проветрива място и ще си правя ергономична дръжка. Вече съм я направил от пластелин и по празниците ще започна да си дялам пръстите...
            Недей бе,колега...молим ти се!На туй типично финско острие хич няма да му ходи т.нар."ергономия"..Айде - за дряна - кандисвам,добър материал е..ама стори и една традиционна дръжчица..(и моля за извинение,ама финките са ми стара краста,затуй мънкам тъй..)
            п.п...а бе,прави квото ти сърце сака,ама накрая да я ПОКАЖЕШ!

Коментар

Първоначално публикуван от sa4mo Преглед на мнение
              Недей бе,колега...молим ти се!На туй типично финско острие хич няма да му ходи т.нар."ергономия"..
              Аз ергономията ще я направя каквото ще да става, може като стане и на друг нож да я сложа. Ама това ми е второто ножче и нямам опит, та....посрещам предложения, верно да не се изложа накрая.... А ергономична съм си правил веднъж-пластелин, папие-маше отгоре, като изсъхна излях кофража с епоксидна смола. Удобно и отвратително грозно стана. затова сега реших да копирам на дърво.

Коментар

Щом ти е втори нож - прави квото си знаеш - по-лош може да бъде само следващия - а сериозно: каквото и да те посъветваме,най-голям кеф ще е да си е изцяло - "от - до" - твой,УСПЕХ!

Коментар

От първия опит за втори нож не успях. Поне не ми хареса резултата! Сигурен съм обаче, че ще успея, поне във втория опит. Защото за него намерих един майстор от Бургас.....
                  http://shiklev59.snimka.bg/details/d...61168.21951919

А ножът, съобразен със златното сечение ще е следващият проект.

Име:021951919-big.jpg
Размер:130.9 КБ
ID:5242398 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:021951923-big.jpg
Размер:94.4 КБ
ID:5242395 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:021951915-big.jpg
Размер:142.8 КБ
ID:5242399 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:021951932-big.jpg
Размер:70.7 КБ
ID:5242396 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:021951930-big.jpg
Размер:84.9 КБ
ID:5242397
                  Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 11-01-11, 09:11.

Коментар

..... ами това евтория опит за направа на втори нож на колегата shiklev..само че не негов, а мой..а бе, да начеша крастата. Май бях споменал по-нагоре, че финките са мистара любов.Та така - дръжката е вече събрана/в смисъл - трайно залепена/,оформена и шлайфана.
                    Предстои тониране на по-тъмното дръвце/то е орех/до черно, или почти-по желание на собственика.
                    После импрегнация, и финиш/т.е.-полиране/.Е,и съответната кания - разбира се, ще си бъде по канона-с вложка за острието, с шев на гърба ... ама по-нататък, със здраве!

Име:DSC05968.jpg
Размер:93.9 КБ
ID:5242341 Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC05967.jpg
Размер:89.3 КБ
ID:5242340
                    Последно редактирано от PETER PETRAKIEV; 11-01-11, 09:07. Причина: Снимките

Коментар

Добре де колега shiklev , ама аз не разбрах колко струва туй "желязо" и от каква стомана е , закалено ли е? Формата е много хубава.
                      Колкото по-проходим джип имаш, толкова по-далеч ще ходиш за трактор.....
                      0882 52 00 52 - Жоро

Коментар

Първоначално публикуван от zoro-1 Преглед на мнение
                        Добре де колега shiklev , ама аз не разбрах колко струва туй "желязо" и от каква стомана е , закалено ли е? Формата е много хубава.
                        Острието е ръчно ковано, Пуронварси 125, карбонова стомана Old Krupp. Твърдостта по Рокуел по непотвърдени данни е около 58. Повече подробности тук:
                        http://knivesworld.net/index.php?pag...mid=25&lang=bg

В момента не е наличен, защото грабнах последния....
                        Последно редактирано от shiklev; 10-01-11, 18:39. Причина: допълнителни данни

Коментар

Първоначално публикуван от shiklev Преглед на мнение
                          ..Твърдостта по Рокуел по непотвърдени данни е около 58..
                          ..потвърдени,потвърдени! ...мамка Хму,й и острие.. два пъти отвръщах опашката,и пак счупих една флашка,докато му нарязвах резба
                          п.п..и свари да се накърви - порязах се

Коментар

Първоначално публикуван от sa4mo Преглед на мнение
                            ..потвърдени,потвърдени! ...мамка Хму,й и острие.. два пъти отвръщах опашката,и пак счупих една флашка,докато му нарязвах резба
                            п.п..и свари да се накърви - порязах се
                            Ми то без кръФ и "мамата" при мен съвсем нищо не става! Някой път и с тях не става!

Коментар

Ми ето я финката готова,сега следва канията,ама нея-най-рано утре:

Име:DSC05976.jpg
Размер:114.2 КБ
ID:5242439Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC05979.jpg
Размер:123.7 КБ
ID:5242438Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC05977.jpg
Размер:127.0 КБ
ID:5242437Натиснете снимката за да я уголемите

Име:DSC05978.jpg
Размер:122.2 КБ
ID:5242436

Име:DSC05980.jpg
Размер:82.3 КБ
ID:5242435

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X