Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Спомени на танкистите.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Спомени на танкистите.

Умри,но връзка дай.......

Като ви чете човек чак да го е яд,че мен е бил танкист
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
      На теория всеки дизел би трябвало да работи със самолетен керосин ...
      Работи и на практика-пробвано е (МАЗ500)-даже работи по-добре от колкото с нафта. Е! Буталата не можахме да ги прогорим ... ама щото знаехме , че е опасно и не го зорихме много.
      Последно редактирано от ЕМО; 09-04-15, 22:43.
      Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
      Джон Кенеди

Коментар

Първоначално публикуван от ЕМО Преглед на мнение
        Работи и на практика-пробвано е (МАЗ500)-даже работи по-добре от колкото с нафта. Е! Буталата не можахме да ги прогорим ... ама щото знаехме , че е опасно и не го зорихме много.
        При нас керосина беше по достъпен от водата щото нея чат пат я спираха а керосин на военно летище имаше винаги по много . С него се топлехме на печки керосинки . ГСМчика го ползваше за универсална добавка към всички горива и един път беше прекалил със смесването в бензина . Аз още карах първата година ЗиЛ 131 и единя резервоар го бях заредил с такъв бензин . Камиона загуби рязко мощност но нямах избор трябваше да го издухам . След около стотина километра камиона спря сам като отворих капака изпускателните колектори бяха червени и от двете гарнитури на главите изтичаше антифриза . Завлякоха ме в поделението а там вече десетина камиона бяха озъбили гарнитури като моя . Викам си сега ГСМчика го отнесе здраво ама нищо не стана нали зареждаше с бензинец колите на офицерите та даже и причина не търсиха .
        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
          . Викам си сега ГСМчика го отнесе здраво ама нищо не стана нали зареждаше с бензинец колите на офицерите та даже и причина не търсиха .
          Това коя година е било? Защо си мисля че и сега ще е същото ...

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
            Умри,но връзка дай.......

Като ви чете човек чак да го е яд,че мен е бил танкист
            А той ни умира, ни връзка дава ...

Хич не ни хващаше яд. Разпънали сме антените, стоим си на сянка и радиообменяме, а танкистите се развозват насам-натам по жегата и правят мизерии на кашимерията, която търчи след тях ...

Да не говорим какво става, след като се приберат в поделението и трябва да си почистят железарията.
            Ние не сме неутрални!

Коментар

Първоначално публикуван от ardmin Преглед на мнение
              1988-1990 последния набор служили 2 години . Някои неща в българската армия никога не се променят независимо дали е в НАТО или Варшавския договор .

Коментар

Първоначално публикуван от ardmin Преглед на мнение
                В авиацията нещата са малко......по-така! При положение , че един самолет за около 35-40мин. издухва 3,5 тона керосин(и това умножено по 6-8 самолета с по 7-6 задачи(излитания) всеки за един ден)......горивото от гориво се превръща в .....цифри(представи си грубо 100-150 тона керосин за летателен ден,при 3-4 летателни дни в седмицата-това 95год.). За някакви си 150-200литра +/- никой даже не поставяше въпрос.Когато самолета е "паркиран" в укритието , под него се слага една тава в която непрекъснато капе керосин(предполагам някакъв оддушник на резервоарите) който си беше чиста фира(едни 10-тина литра на денонощие).Случвало се е (на ТО-то) с пистолета на цистерната да си мия двигателя на МАЗ-а като с маркуч с вода.И всичко това при положение , че литър керосин струва приблизително колкото литър нафта.Изобщо по въпроса може да се напише много , ама да не разводняваме темата на танкистите.
                Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                Джон Кенеди

Коментар

Нашите водачи, ако не се лъжа, май слагаха в нафтата бензин да палят по-лесно през зимата, щото ги мързеше да палят подгревателите сутрин. Това на 55-ците.
                  Тука трябваше да стои една умност, ама по-насетне ще спиша някоя.

Коментар

То смисъл да сипваш нещо в оная нафта нямаше . На -25 беше бистра като вода . През годините много пъти съм си задавал въпроса защо след като нафтата идва от едно място разликата е толкова голяма .

Коментар

90 та Ротен Сталев Взводен Борьо Иванов

Коментар

Малко спомени от някогашният командир на трети батальон капитан/тогава/ Рошкев
                        http://presa.bg/article/Vlastta-se-b...nya/72576/11/0
                        Ако се използват пълните възможности на едно нещо, то се счупва!!!
                        Пламен Златарев 0888 66 03 18

Коментар

"Денят 27 август 1990 г. бе необичаен за танковата бригада. На тази дата напрежението растеше с часове, а вечерта пламна Партийният дом. Командирите още от сутринта, вместо да си почиват вкъщи, бяха на работа. На плацовете на батальоните, дивизионите и щабните роти започнаха да се правят разводи и да се проверява наличността на военнослужещите. Забелязах, че батальонните командири бяха напрегнати и много загрижени заради неизвестността през този ден. Спомням си, че няколко пъти се наложи да ходят до щаба на бригадата и да докладват колко души са в наличност и имат готовност за действие. Командирът на бригадата предпочете да разговаря
                          индивидуално с всеки командир

и да му показва картата на София в неговия кабинет. Командирите на роти бяха в очакване да получат указания от командирите на батальони, които се бавеха в щаба на бригадата. Генерал от армията ги бе задържал в преддверието на кабинета на командира на бригадата и разговаряше с тях. В същото време при командира на бригадата стоеше друг генерал, който слушаше доклада му и гледаше втренчено в картата на столицата.

А там - в триъгълника между Партийния дом, БНБ и президентството, се събираха недоволстващи хора. Тогава обществената енергия бе огромна, напрежението беше голямо. В нощта на 26 август 1990 г. официалната власт я нямаше в София. Нямаше президент, премиер, министър на вътрешните работи, председател на парламента, нямаше и кмет. По-късно очевид-ци разказваха, че около 21,35 часа на третия етаж на Партийния дом видели пламъци в две стаи. На третия етаж, и то не в съседни стаи! До този миг никой не е влизал в Партийния дом, нито е щурмувал някоя от вратите. Даже в началото хората се чудели дали не е запалена електрическа крушка.

В същото време танковите екипажи, отделенията и разчетите от бригадата бяха в парка, провериха готовността на машините, като запалиха двигателите. Имаше команда никой да не напуска танка си. Навън бавно се стъмни, а от Горна баня, от високото се виждаха светлините на неспокойната столица. Изведнъж започнахме да забелязваме и пожара. Вече всичко можеше да се случи. Двигателите на танковете работеха, черният пушек от изгорялата нафта образуваше огромен облак над парковата територия, от който не можеше да се види луната. А шумът от работещите машини огласяше кварталите Княжево и Горна баня. Безсънната нощ продължи с догадки и нарастваща тревога докъм 6 ч., когато беше даден сигнал „Отбой“."
                          http://presa.bg/article/Armiyata-ima...-g-/73088/11/0
                          Ако се използват пълните възможности на едно нещо, то се счупва!!!
                          Пламен Златарев 0888 66 03 18

Коментар

Безсънната нощ продължи с догадки и нарастваща тревога докъм 6 ч., когато беше даден сигнал „Отбой“."
                            http://presa.bg/article/Armiyata-ima...-g-/73088/11/0И се чу вик Да го духа демокрацията........
                            К мирной жизни не пригоден.
                            Най обичам, обстановката да е максимално близка до бойната.
                            ГАЗ 69 ГАЗ 53 ЗИЛ 157

Коментар

Има ли подобни статии за лятото на 1991-ва?
                              Публикувайте отговор

Коментар

Служилите на танкове, може ли да кажат как се задейства димната завеса при танковете, които са с монтирани цилиндри на купола?
                                Предполагам от пулта на командира?
                                Питам просто от интерес.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X