Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Импулсно оръжие ???!

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Импулсно оръжие ???!

    Гледах предаване за ядрените арсенали на САЩ и Русия и проблемите им със старите ядрени заряди по VIASAT, но го хванах към края и там се споменаваше за "импулсно оръжие" и как американци и руснаци са заработили заедно по него и опазването на плутония и т.н..
    Та, ако може някой да обясни, какво представлява туй "импулсно оръжие" и принципа на който работи по-подробно, ще бъда благодарен (в бира или други упойващи напитки)!!!

  • #2
    Нищо не значи. Т.е., може да значи каквото и да е. Импулсната физика общо взето още си остава повече теоретична история. Енергия - бол. Навсякъде наоколо и всякаква. Когато става дума за оръжие, въпросът е как да се вдигне мощността. Някои процеси отдавна можем да вкарваме в къси импулси, повечето - не. Енергията на акумулатора стига цял ден да въртиш стартера. Става и за електрожен за малко. Като го дадеш на късо става мощен гръм и капки от стопен гаечен ключ. Успей да свършиш тая работа примерно за микросекунда, и сигурно ще имаш прилична имитация на атомна гъба. Свърши я за 10 наносекунди, и веднага ще те засекретят. И заплатата няма да ти трябва, като едно време.
    Ммм ... просто пример, не се хвърляй в тая посока. Наносекундната електроника е сдъвкана, и просто така нищо няма да излезе.

    Коментар


    • #3
      А какви бяха тия "вакуумни" бомби, дето вадеха джигера на чеченците?
      Дай малко инфо за принципа на действие!

      Коментар


      • #4
        Кинескопи от телевизори - мятат ги от самолетите и понеже вътре е вакуум, имплодират и всмукват карантиите но всичко в радиус от 50 метра

        Иначе така викат на обемните взривове - стотина кубика фино диспергирана механична смес от гориво и въздух се възпламенява и нагорещените газове отиват нагоре и създават подналягане в епицентъра докато околният въздух възстанови равновесието. Ама чак да вади джигери... Пък и тези работи поразяват с увеличаване на налягането, а не с понижаването му. Щото и да се скъсаш, не можеш да свалиш повече от една атмосфера, а без проблем вдигаш поне 4 отгоре и политат глави и крака...

        Коментар


        • #5
          Вакуумни наричат обемнодетониращите боеприпаси, в случая с бомбите ОДАБ. Понеже във всяко взривно вещество кислорода присъства във вид на съединение и затова не зависят от кислорода във въздуха. При обемнодетониращите заряди обаче взривното вещество обикновенно е силно запалима течност, която се разпръсква във вид на аерозолен облак, в него се отстрелват и задействат детонаторите които взривяват целия му обем като използват кислорода от въздуха. Първо експлозия, после имплозия...Ударната вълна е страшна, освен това прониква в блиндажи ДОТ-ове и пещери. Руснаците ги използват още в Афганистан, макар че резултатите са нееднозначни. Там където става са само суперлативи, ама им влияе разредения планински въздуг, теченията отнасящи облака и тн...
          Веднъж влюбен в американски автомобил след време с ужас установяваш че всичко най-прекрасно на този свят е или неикономично, или неекологично, или не се побира в гаража.

          Коментар


          • #6
            Не ги слушай тия, мене слушай.
            Зимат течен вакуум, чист, затварят го във вакуумни кутии и го маскират като бомби. Много удобно за терористи, щото се получава лесно. Аз например си сипвам направо от помпата за вакуума на спирачките. Само едно кранче слагаш в маркуча да не се цапаш всеки път и това е.
            Детонира обаче само от журналюга. Най-добри са жълтите журналюги, няма известен случай на отказ. Само две капки вакуум му сипваш в кое да е отверстие, и веднага избухва сичкия вакуум наоколо. И още по-ценното е че на журналюгата му няма нищо. Плисваш му една кофа компресия да се свие обратно и да се свести, и е чисто нов.

            Коментар


            • #7
              Обемният взирв е "обемен" и по още една причина - бомбите са обемисти, щото носят много гориво. Та, много лесно се прави такова нещо с бойлер, бензин и едни други съставки, които давам само на л.с.

              Какво е интересното на тези взривове? При детонация на бризантно вещество, фронтът на горене се придвижва със свръхзвукова скорост и "изведнъж" насред въздуха се появява малка област с безобразно налягане, която тръгва да се разширява и в процеса започва да свива околния въздух, който пък предава налягането на неговия околен и така докато се кротне. Това е ударната вълна, а работното тяло е въздухът. Въпросният скок в налягането в непосредствената близост до епицентъра е голям, но фронтът затихва експоненциално много бързо и поражаемият радиус е ограничен. При обемния взрив се постига точно обратното - скокът в налягането е несравнимо по-нисък, но фронтът е мащабен, т.е. дава хомогенно разрушение на огромна площ, а работното тяло са продуктите на горенето. Срещу бункери и т.н. не може да се сравни с фугасен снаряд, който натоварва бетона като за последно, обаче за големи площи дава много равномерна функция. Ама ако си в укрепление и си затворил амбразурите е несравнимо по-добре да си в епицентъра на обемен взрив, отколкото непосредствено до фугасен.

              А това за "вакуума" са приказки, щото колкото и да вакумира, падът ще е максимум един бар, т.е. нищо. Човешкото тяло е доста здраво и еластично и такива падове за кратко време не го плашат - човек губи съзнание, щото дробовете му остават без въздух, ако не си е запушл носа, ама този пад трае кратко и след това се събужда. Не така стоят нещата със скоковете, щото те са в пъти и там вече всичко се троши, къса и т.н.

              Коментар


              • #8
                Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer
                Кинескопи от телевизори - мятат ги от самолетите и понеже вътре е вакуум, имплодират и всмукват карантиите но всичко в радиус от 50 метра
                Баш вакуума май е в нечии обеми дето стоят непосредствено пред мониторите на компютрите, дето се вика - "изравняване на наляганията"!

                Куадра, дай нещо по-точно за поразяващото действие!
                Май само ти не си с вакуумен монитор в случая!

                Коментар


                • #9
                  Хе, хе. В къщи нямам кинескоп откакто изязоха TFTтата и DLPтата. Да не съм луд да държа вакуумна бомба около мен и да чакам кога врагът ще подаде сигнал за взиряваване по ефирните честоти.

                  Мани майтапа, ама по-горе съм обяснил за какво става дума.

                  Коментар


                  • #10
                    Да, докато ти пусках отговора изкара инфото, оттеглям си "бомбата"!
                    Айде и умно по празниците, да не ни нахлуе някоя декомпресия сутрин в главите!

                    Сега се сещам за "дейзикътър" - дето янките са разчиствали терени в джунглата за летища!

                    Коментар


                    • #11
                      Баш декомпресия е - както знаем, алкохолът при разграждането на мазнините отделя вода и разни други гадости, поради което настъпва обезводняване и онзи сюнгер мозъкът се свива, даже направо имплодира, според количеството и качеството на изпитото. За възстановяване на налягането се приемат люти шкембета и зелев сок.

                      BLU-82B (daisycutter) е обемен взрив, който освен горивото си влачи и окислителя, т.е. това е върхът на сладоледа. Обемните взривове, които разчитат на мижавия кислород от въздуха са ограничени поради градиента на диспергирането - в центъра сместа е "богата", а навън "обеднява" (то, това стана като ДВГ, бе). Тези хубостници са истински взривни вещества и си гърмят във всякаква пропорция с въздуха, поради което всичко с калибър над 1 тон е именно такова.

                      Отново повтарям - срещу бункери тоя работа не става. Затваряш се вътре и цакаш карти, докато се поизчисти въздухът навън. Един от основните проблеми на бризантните вещества във въздуха е, че се опитват да разпрастраняват вълната свръкзвуково в свиваема среда, която действа като газов амортисьор и много бърза я затихва. Скоростта на разпространение на звука нараства с увеличаване на плътността на средата, пък и като стане "несвиваема" е най-добре. Затова против такива укрепления се гърмят огромни бризантни бомби, както са правили англетата с 10-тонния им "Голям шлем". Това като тресне и сеизмографите в съседните страни си чупят писците.

                      3 метров железобетон нацелен с такава бомба:

                      Коментар


                      • #12
                        Възможно е да е от това. Явно не е била бетонобойна.
                        Хамериканците имат едни 6 тонни, от цистерни за пропан-бутан от бензиностанциите. Падат с парашут за да не се счупят като се треснат, а на носа им има един нам си колко метров прът, който задейства взривателя на толкова над земята. Идеята е да издуха дърветата и храстите на двайсетина метра, за да има къде да кацне въртолета да ги измъква от виетнамците.
                        А на руснаците от едно време са им останали истински бронебойни 9 тонни. За трепане на самолетоносачи. После си направили ракети за тая работа, ама на никой не му се дигнала ръката да начупи толкова хубави бомби. Бяха ги пробвали в Афганистан от Ту-16 и даже от Ме, ама срещу пещерите се оказало по-малко файда от ракетите на въртолетите. Затова се кискаха ехидно когато пиндостанците се правеха че гонят насам - натам Бен Ладен с газови бутилки.

                        Коментар


                        • #13
                          Хич не искам да се навирам между вас-направо сте взривоопасни
                          Само да попитам Стефан за Ме-това да не са "обичайните заподозрени" руски хеликоптери Ми (8,17,24,26...). Всъщност не съм сигурен,че освен може би Ми-26, другите имат товароподемност 9 тона.Иначе Ме (Messershmitt) остана в историята,нищо,че Великите сили се скъсаха да преписват от него и от другите КБ на райха.
                          There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                          No wahalla.

                          Коментар


                          • #14
                            Първоначално публикуван от Tramp
                            Само да попитам Стефан за Ме-това да не са "обичайните заподозрени" руски хеликоптери Ми (8,17,24,26...). Всъщност не съм сигурен,че освен може би Ми-26, другите имат товароподемност 9 тона.Иначе Ме (Messershmitt) остана в историята,нищо,че Великите сили се скъсаха да преписват от него и от другите КБ на райха.
                            По-скоро има предвид не "Ме", а "М" - стратегически бомбардировачи на Мясищев (примерно М-6, той и 3М, той и Bison)
                            Ние не сме неутрални!

                            Коментар


                            • #15
                              И аз първо си помислих за бомбардировачите на Мясищев, но не бях сигурен. Те никога не са били и масово използвани,както бомбардировачите на Туполев-много по-малко са построените машини. Освен бомбардировачите и транспортните версии на тези самолети са летели тогава-"Атлант", както и самолети-цистерни. Модификацията на М3- ВМ-Т "Атлант" са превозвали части за космическата с-ма "Енергия" и за космическият самолет (совалка) "Буран". Товара е бил с маса около 50 тона и диаметър до 8 метра,при диаметър на фюзелажа на самолета само 3.5 метра Около 36 самолета,предимно М4 "Бизон" са унищожени по силата на договора САЛТ-2 в края на 80-те. Навярно си прав-тези машини могат да носят и най-големите бомби.
                              There is no dark side of the moon really. As a matter of fact it's all dark.
                              No wahalla.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X