Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Въпрос за FN Five Seven

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #16
    От: Въпрос за FN Five Seven

    Добре, без термини, с две думи и за неразбралите - "дебалансираният курушум" е лаишка глупост.

    Раневата балистика само я зачекнах без да навлизам в подробности за вторични проектили, разрушения в първичния и т.н.

    Коментар


    • #17
      От: Въпрос за FN Five Seven

      А скоростта къде се вписва? Щото от толкова геометрия и физика, и аз "си глътнах дъвката" .... Простичко казано, бързите и дълги куршуми са склонни към превъртане. За другите ефекти, като фрагментиране и т.н. не смея да се обадя.... Иначе Обера е абсолютно прав за глупостите относно "дебалансираните" изгъзици.
      "Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
      Неизвестен мъдрец

      Коментар


      • #18
        От: Въпрос за FN Five Seven

        Само едно не разбирам - какво общо има цялата работа с поведението на Five Seven по време на стрелба? Признавам си, че ме замързя да чета всичко на Обера, но спора за дългите патрони така или иначе не е към това как се държи пистолета по време на изстрел. EDIT: Като стана дума темата изглежда интересна - защо не я преместите в респективният раздел?

        @davc - typo, което за съжаление не съм забелязал на време - за да не стават грешки (Ex: Wikipedia):

        The bullpup design places the gun's action and magazine behind the trigger, in front of a short buttstock. This decreases the firearm's length and weight while retaining the same barrel length. Bullpups generally allow for a 25% reduction in weapon length, which allows for better maneuverability in confined spaces.

        Взета от тук (простете за външният линк).

        EDIT2: В страни от момента с легалността на P90 не разбирам, как ще го храниш това нещо... Едно, че стреля адски бързо и второ, че патроните са му скъпи.
        Последно редактирано от господин никой; 02-01-11, 20:31. Причина: EDIT: / EDIT2:

        Коментар


        • #19
          От: Въпрос за FN Five Seven

          Ми да де - булпап, не булъп.

          А скоростта се вписва при масата - за да има енергия. И така, на тези мъничките им се налага да са много дълги и бързи.
          Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

          Коментар


          • #20
            От: Въпрос за FN Five Seven

            Може и да сте го гледали но ето едно клипче http://www.youtube.com/watch?v=lEzvQPgcpRM&NR=1.

            Коментар


            • #21
              От: Въпрос за FN Five Seven

              Мнението на Обера е много хубаво. Благодаря му за което.

              Аз не мисля, че този пистолет е практичен за цивилно ползване, дори и да стреля само на единична. Малкото куршумче има малко спиращо действие. Очевидно този патрон конструиран единствено да пробива бронежилетки. За поразяването на незащитени хора има по-практични пистолети. Този ми изглежда с твърде ограничено приложение.

              Коментар


              • #22
                От: Въпрос за FN Five Seven

                Старши лейтенанта от SS доста подробно е обяснил, може би поради "отегчение" е обърнал според мен съотношеието при напречната плътност, аз бих я нарекъл напречна устойчивост, но не това е най - важното.

                Първоначално публикуван от Obersturmbahnfuehrer Преглед на мнение
                Добре, без термини, с две думи и за неразбралите - "дебалансираният курушум" е лаишка глупост.

                .
                Дебалансиран куршум по презумпция няма, той трябва да лети устойчиво по балистичната крива, става "дебалансиран" след среща с целта. Сферата както казва Обера е най-балансирана, но има проблеми с обтурацията /уплътняването/ в канала на цевта. По тази причина при старинните преднопълнещи се оръжия сферичния куршум обикновенно се обвива в парче кожа и след това се набива с шомпола. Това осигурява необходимото налягане създавано при изстрела за правилното горене на барута. Съвременните боеприпаси създадени да отговорят на определени изисквания са с повече или по-малко продълговата форма на куршума с което се осигурява обтурацията и придобиване на въртеливото движение от каналите на цевта, аеродинамиката на проектила за по-дълго поддържане на необходимата скорост, съответна пробиваемост когато това се изизсква, по-голямо разстояние на "правия изстрел", постигане на съответната маса на куршума пряко влияеща на кинетичната енергия и напречната устойчивост. Тъй като масата не може да се увеличава непрекъснато поради пораждане на други проблеми, по-голямо тегло на боеприпаса и намаляване на носимия боекомплект, по-масивни оръжия и по-голям откат,
                другата съставна е скоростта, По-лекия куршум му трябва по-голяма скорост за постигане на необходимата енергия /няма да пиша формулата на кин. Е/, но по бързо губи скорост на по-големи дистанции и по лесно се отклонява, страничен вятър, шумки, вейки, треви. Дългите и с малък калибар куршуми летят "на границата на устойчивостта" и при среща с преграда поради по-голямо разминаване между "масовия" и "съпротивителния" център както обясни Обера, образно казано почват да се премятат и нанасят по-големи поражения. Типичен пример са 5.56 М-16, 5.45 АК които също ги забраниха за полицейски цели.
                При ПСМ това което аз знам е, че куршума е с кух връх поради компромиси с теглото и аеродинамиката, при среща с целта той се деформира и се измества центъра на тежеста на самия куршум, което води до отлоняване от траекторията в целта. Между другото поразяващото, убойно, възпиращо действие и толкова по-голямо, колкото повече от енергията се отдаде в самата цел. Бърз и тънък куршум който минава като игла през тялото и не засегне важен орган или кост, в андреналина на битката може и да не му обърнеш подобаващо внимание, а ако започне да се премята в тялото ти...
                Та май бяха пуснали за ПСМ и други патрони с плътни куршуми, по-хуманни.
                Както казва Джорджио и на мен не ми хареса ПСМ. Тънък и със същевременно широка ръкохватка, все едно, че си хванал летва, а предпазителя....
                сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

                Коментар


                • #23
                  От: Въпрос за FN Five Seven

                  Е не мога да се сдържа да понапиша и аз нещичко, първо за FN-за жалост си е екзотика и не ми се вярва да го продават някъде в магазинната мрежа още доста време. Иначе по принцип няма пречка да се продава въпреки екзотичния си калибър, тъй като основното ограничение за КНО в България е дължината на цевта. Така, по отношение на ПСМ, тъй като имам и такъв пистолет смея да твърдя че си е едно прекрасно оръжие за скрито носене със завидна точност на разстояние до 25м. Поне моя няма проблем с точната стрелба и съм супер доволен от него, единствения проблем е че ми е служебен и стрелям с него веднъж на шестмесечие. Иначе патрони си се намират лошото е че са на солена цена. Що се отнася до забрана такава НЯМАААААААА, даже през 90-те години доста колеги от дирекция на полицията са си закупили ПСМ за лично оръжие. Познавам един катаджия който сега е пенсионер и си го носи съвсем законно. Друг е въпроса колко стреля с него. За куршума- наистина е дебалансиран, но не нарочно а поради силно издължената си предна част и концентрирания пълнеж на ризницата в задната част. Бих го сравнил с 5.45 за АК, където ефекта е аналогичен. Благодарение на това, летежа на куршума е с правилна траектория но е съпроводен с едно постоянно въртене на върха на куршума, в следствие на което при първично съприкосновение с преграда е на практика непредсказуемо как ще се вреже в нея и дали пробивайки я няма да се отклони. Пак повтарям че ефекта не е бил поставян като цел при разработката, по-скоро си мисля че е адаптиран с оглед някакви съображения на руснаците свързани с пробивна сила. А това че пробива кевларена жилетка е истина, присъствал съм лично на такъв тест още като курсант в Академията на МВР.
                  Бог обича смелите, но води разумните....

                  Коментар


                  • #24
                    От: Въпрос за FN Five Seven

                    Прав си колега. Няма забрана на оръжието. По вестникарски статии мисля, че след "Белите брези" късите АК-74 които са същия калибър и минават за "дебалансирани" казаха, че ще ги изтеглят от ползване, също и патроните за ПСМ с червения лак на гилзата.
                    Журналистика, документ не съм виждал.
                    За точността си също прав, колко е по-малък калибъра при пистолетите толкова по-точно стреля. Практиката е такава.
                    Аз съм стрелял веднъж с ПСМ, почти като "Марголин".
                    сто: Тук нормално си подаваме топката като на тренировка и гледаме да не се контузим. Понеже сме от един отбор.
                    dembito: Хардуера можеш да го ритнеш, а софтуера само да го напсуваш

                    Коментар

                    Активност за темата

                    Свий

                    В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                    Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                    Зареждам...
                    X