Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Страсбургският експеримент

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Страсбургският експеримент

    Привет!
    Виждайки на къде заби темата по повод статията на Хиг, реших да ви облъча с информация относно експеримент проведен в Страсбург в началото на 90-те, чиято цел е да установи физическата реакция на бозайник с физическите дадености на средностатистически човек, при употребата на различни калибри.
    Този път превода ще бъде избирателен само за пасажите имащи отношение към въпроса.
    Източник: ЦЪК

    Страсбургският експеримент

    В началото на 1991г. Финансиран от частни средства екип е бил сформиран с цел да изучи физиологичните ефекти от уцелването с куршум на средни по размер бозайници. Енцефалорафични (отчитащи мозъчни вълни) и датчици за кръвно налягане са били използвани за отчитане на реакциите на животните преди, по време и след попадението на куршума. Основната цел на тестовете е да се определи физическия механизъм отговорен за бързото неутрализиране на мишени с размер на човек и получените данни да бъдат предоставени на военните и полицейски структури. Резултатите от тестовете са получени чрез използването на достъпни на пазара по това време муниции.

    Методология
    Тестовете са предизвикани от твърдението, че краткотрайно, повишено с определена сила налягане на кръвоносната система може да причини дезориентация и загуба на съзнание.
    За да се отчете това повишено налягане, хирургично е поставен датчик следящ маскимално засеченото налягане в сънната артерия. Въпросният датчик е изключително скъп и позволява отчитането на повишаването на налягането от 0 до максимална стойност 2000 пъти в секунда – достатъчно бързо за да отчете реакцията на кръвоносната система при навлизането на куршум в тялото.

    (Бел.пр. – следващия пасаж е превеждан по смисъл)
    В началото, по отношение снемането на данни от ЕЕГ –то (ЕлектоЕнцефалоГрафията) е било замислено, експериментите да се провеждат с упоени животни при стрелба в не смъртоносните зони, но поради факта, че когато животното е упоено, ЕЕГ не показва достоверно реакцията при неутрализирането е взето решение, животните да бъдат в пълно съзнание.

    Тестово оборудване

    Камери, триподи, стробоскопи, дрън дрън

    Субекти
    Животните избрани за експеримента са Френски алпийски кози. Били са избрани заради това, че теглото, капацитета на белите дробове, размера на гръдния кош са много близки до тези при човека. Всички кози са били мъжки. Екземплярите са били в зряла възраст с тегло от 70-74 кг. За да не се въздейства неблагоприятно на тестовете, животните са проверени за заболявания като пневмония и туберколоза преди да бъдат закупени. По време на експеримента, здравословното им състояние е било следено непрекъснато от ветеринар.
    Прцедури:
    След като са им имплантирани датчиците на животните са дадени няколко дни за възстановяване, след това са поставени в тесни ясли където са им поставени и залепени плитки електроди в скалпа. След това козите са наблюдавани на енцефалографичен осцилоскоп с идеята да се получи базово отчитане на нормалното им състояние. Животните са получили храна по време на периода на наблюдение. Ако получаването на базовото отчитане не е успешно, животното е било отхвърляно като превъзбудено (твърде нервното или лесно синтезиращо адреналин животно може да окаже негативно отражение на теста). Всяко животно дало стабилно базово отчитане и не показващо признаци на нервност е отвеждано в помещението за подаване на тестовата база. Поставено е в единия край на въртяща се правоъгълна платформа и движенията му са ограничени от гумено заграждение. Веднъж обездвижено животното, платформата се завърта на 180 градуса и животното се озовава в тестовата стая.
    ЕЕГ и датчика за налягане са поставени на главата и врата на животното, и изолирани един от друг. На животното се дава да яде силно осолоена ръж от стационарен конусо-образен контейнер, отвора на който е така направен, че принуждава козата да остане в една позиция (което улеснява стрелеца т.к. движението в Х координатата е минимално). В този момент стрелеца прави минимални корекции за да се прицели ( мишената е кръг с диаметър около 5 см на гърдите на козата). В рамките на 10-20 секунди от началото на хранененто на козата, светлините се приглушават, и се пускат 2 камери. Мозъчните вълни се наблюдават отново докато не се появят базовите нива. Ако те не се появят, животното се отхвърля и се връща в помещението за изчакване, а ако в рамките на този 60 секунден период се появят въпросните базови нива, техник сигнализира на стрелеца.
    Щом получи сигнала, стрелеца стреля. Изстрелът се долавя от няколко микрофона. Те изпращат отделни сигнали до няколко устройства. Един сигнал активира дигитален таймер. Друг активира стробоскоп (с честота едно мигане в секунда). Други два активират блендите на 2 35мм камери, които записват рекцията на козата (движението на тялото) на фона на мигането на светлината от стробоскопа. През този 60 секунден мигащ период двама техници, всеки с по 5 хронометъра засичат всяко падане на козата.
    След този период, се чува сигнал. Лампите се пускат, камерите се спират и ако животното е все още право или главата му е изправена, двама стрелци с 22.лр полу-автоматични пушки го довършват с изстрел в главата или врата точно зад ухото.
    След като е установена мозъчна смърт, електродите се разкачат и платформата се завърта на 180 градуса. Персонала маха тялото на козата и подсигуряващия желатин. Тялото отива за аутопсия.
    В този момент платформата се почиства основно, постила се ново сено на земята, допълва се контейнера с храната и яслата ( мястото където стои козата) се подготвя за новия субект.

    Аутопсия:
    По време на аутопсията се проверява за следи от контакт с ребрата, болести, тумори, генетични малфорации, пробити или пръснати кръвоносни съдове, костни или куршумни фрагменти които да са наранили сърцето или гръбнака – неща, които биха неутрализирали животното по-бързо от директен изстрел в белите дробове. Ако са устанвени такива фактори, се насрочва нов тест.
    Раневите канали причинени от куршума, както и фрагменти от него се преглеждат. Пораженията по отделните дробове се изчисляват в кубични сантиметри.
    Ако аутопсията покаже валиден тест, техниците започват да изследват „реално-времевата връзка“. Този процес, проследява връзката между повишаването на налягането в системата и мозъчните вълни. Това, което търсят техниците е повишаване на налягането и едновременно с това намаляване активността на мозъчните вълни (потенциално безсъзнание или мозъчна смърт). Ако пик в налягането се засече с плоска или мудна ЕЕГ ( каквито са най-често резултатите) се записва „положителна връзка“.

    Цел/Мишена
    Избрана е зоната на белите дробове т.к. е по- вероятно куршум да улучи човек там без значение от ъгъла на поразяване. Козите са обстрелвани от страни (от разстояние около 9 метра). Цевта на оръжието е нивелирана и е направен опит животното да бъде уцелено максимално перпендикулярно така че куршума да мине през двата дроба. За да се избегне засягане на сърцето, прицелването е било зад рамото над центъра на дробовете.
    Психология и успеваемост на куршумите:
    Ребрата са покрити със сланина. Представляват нещо като полусферична повърхност. Хлъзгави са и са извити в две посоки. След като е преминал мазния слой, омазаният, объл връх на куршума не се зацепва добре за извитата повърхност. В много от случаите има доказателства, че обловръхи или с голям диаметър куршуми се подхлъзват извън траекторията ако не уцелят реброто перпендикулярно. Това довежда до това, че куршума пробива дробовете под ъгъл (имайки по този начин по-голяма повърхност на допир с тъканта). В най-честия случай, това довежда до по-голямо поражение на дробовете отколкото ако куршума попадне в пространстово между две ребра и остане стабилен.
    Това е важно да се отчете при осъзнаването на представянето на отделните куршуми в зависимост от това дали е било уцелено ребро или не. В повечето случаи, ребра са били оцелвани, като в повечето то тези случаи, уцелването не е било перпендикулярно. Ако кухината на куршума е била запълнена с козина или повредена при удар в ребро, куршума не е експандирал правилно (ако изобщо). В тези случаи, времето за неутрализиране е почти винаги по-голямо освен ако куршума не се пръсне или изхвърли части от ребрата в белите дробове.
    При почти всички случаи, експандриащите куршуми се представят много по-добре ако пропуснат ребрата и се забият в междуребрените мускули.
    Гръдният кош на козата е вертикален докато на човека е хоризонтален. По принцип е уцелвано 4,5 или 6-то ребро. Ако ребро е било пробито, счупено, с откършено парче, това е било записвано и отбелявано с „р“. Тъй като прицелването е било над средата на гръдния кош и около 5-то ребро и междуребреното разстояние там е по-малко и вероятността да бъде уцелено ребро е по-голяма. Колкото е по-голям калибъра толкова по-вероятно е било уцелването на ребро. Ако животното е спокойно и не е дишало дълбоко, ребрата са по-близо едно до друго. Докато яде, животното не диша дълбоко.
    Стрелеца е имал 60% шанс да уцели ребро по време на тестовете.

    Технически наблюдения:

    В значителен брой от случаите неутрализирането е било почти мигновенно. Това се е случвало между 2-5 пика на налягането, последвани от равни линии на ЕЕГ. Обикновенно забавянето между първия пик и равните линии на ЕЕГ е около 30-40 милисекунди (въпреки, че са наблюдавани и случаи с по 80 милисекунди). До каква степен, забавянето е предизвикано от технологичните ограничения на оборудването не се знае.
    Това, което със сигурност се знае е следното:
    1. Високите пикове на налягането винаги предшестват забавянето и изравняването на ЕЕГ
    2. Необходим е пик на налягането с определена големина за да се получи незабавно неутрализиране
    3. След първите високи пикове, винаги има последващи по-малки и затихващи пикове с по-голяма продължителност. Предполага се, че се дължат на дирята на куршума и могат да бъдат признак за повишено налягане в следствие на притискането на тъканта на дробовете (предизвикана от временното отверстие)
    4. Има и трета група пикове, която е още по-дълготрайна и се предполага, че се дължи на движението на дробовете след контакта с куршума и получаването на отверстие.

    Мащаби на теста

    По време на теста са убити 611 кози. 31 не са отчетени поради различни причини, 580 са валидните тестове.

    Неутрализиране:
    Животното се счита за неутрализирано ако падне и не може да се върне в стояща позиция.
    Реакция на животните:
    Реакцията на животните варира много и почти винаги зависи от калибъра и вида на муницията. Някои животни са неутрализирани веднага. Други са паднали веднага но са успели да се изправят само за да паднат отново (има записан случаи на 5 изправяния, 2-3 падания не са рядкост). Много животни са залитали след като са били уцелени и не са падали дълго време. Някои животни са реагирали бурно скачайки над гумената ограда и откачайки се от електродите. Други са залитали и скоро след това падали – предполага се че това се дължи на факта, че са достигнати нива на пика близки до необходимото но все пак под него.
    В три от случаите животните са останали на краката си за повече от 60 секунди. При най-значимият такъв случай животното е сменило няколко пъти положението си а след изминаването на 51,3 секунди е направило втори опит за ядене. В този момент животното е започнало да се олюлява но е останало на крака докато не са се намесили стрелците с пушките. Въпросното животно е било уцелено с 158 грейнов обловръх куршум изстрлян от револвер с двуинчова цев в калибър .38 спешъл. Средната скорост на куршума е била 587 фпс. Куршума не е уцелил ребро.
    Заключения:
    След дълги дискусии с хирурзите и персонала взел участие в тестовете, се е стигнало до извода, че най-ефективната муниция за стрелба в белите дробове без да има други препятствия е високоскоростен патрон, който използва предварително технологично фрагментирани или фрагментиращи се при допир куршуми, които експандират веднага при контакт. Установено е че колкото е по бързо експандирането толкова по-голямо е поражението върху органите. По същия начин и колкото по-свирепо е експандирането и фрагментацията – толкова по-високо е покачването на кръното налягане и по-бърза е кръвозагубата.
    Хубаво е да се знае, че с няколко изключения наличните в момента (1991!) муниции не фрагментират (дори не екпсандират) добре при скорости под 1200 фпс ако бъде уцелено ребро. Способността на тези куршуми да предизвикат щета може да бъде оценена по размера на постоянното входно отверстие оставено в първия дроб.

    Препоръки:

    Базирано на резултатите от тези тестове, препоръчваме да не се използват:
    1. Калибри под .45 използващи обли куршуми
    2. Всички т.нар. „дълбоко проникващи“ муниции заредени с „ експандиращи „ куховръхи куршуми – Тези куршуми постоянно пронизваха не само животното но и 6 инчовия блок от желатин (предполагам балистичен гел) зад него.
    Мунициите използващи по-горе описани куршуми отбелязват постоянно най-дълги времена за неутрализиране. Изстеляни са по няколо патрона (??!)

    Използвано оръжие:
    .38 Special, S&W Mod. 60 (2-inch barrel)
    .380 auto, SIG P230 (3.625-inch banel)
    .38 Special, S&W Mod. l5 (4-inch barrel)
    9mm auto, SIG P226 (4.25-inch banel)
    .357 Magnum, S&W Mod- l9 (4-inch barrel)
    .40 S&W auto, S&W 4006 (4-inch barrel)
    lOmm auto, S&W 1076 (4.25-inch banel)
    .45 auto, S&W 4506 (5-inch barrel)

    Означения в таблиците:
    FPS- фута в секунда
    AIT- Средно време за неутрализиране
    FT-LBS – Фут на Паунд енергия
    LB.SEC- Паунда за секунда инерция

    Таблици
    Прикачени файлове
    Последно редактирано от slaf4u; 05-01-14, 17:25. Причина: правопис и стилистика
    42

  • #2
    От: Страсбургският експеримент

    И кво излиза, с по-леките и по-бързи куршуми ,козите се неутрализират по-бързо...

    Коментар


    • #3
      От: Страсбургският експеримент

      Така излиза... Интересното е (видях го в станицата на производителя като изчистена инфромация), че най-кекавия куршум(.380) на магсейф дава по-добри времена от облечените в калибър .357, 10мм или .45. Идеята е, че структурата на куршума играе много по-решаваща роля за скоростта на неутрализиране от колкото калибъра.
      Цената на патрона обаче отива над 2 долара на парче, отделно от факта, че са неприложими при нас.
      Бенцбосе, не те знам какви си ги купувал, ама виж им на тея страницата и помисли над нещата от живота .
      42

      Коментар


      • #4
        От: Страсбургският експеримент

        За протокола - не се наемам да коментирам нито по съдържанието на теста, нито по това дали въобще е провеждан (мненията май до ден днешен са разделени по въпроса, но нека приемем че се е провеждал), но със сигурност - това нещо няма начин да е било проведено в "оригиналния" Страсбург, колкото и определението "френски алпийски кози" да допринася за идеята.

        Ако някога е бил провеждан, този експеримент си е чисто американска работа. Там не липсват нито френски алпийски кози, нито градове наречени Страсбург.
        Издъних се на Тюринг теста

        Коментар


        • #5
          От: Страсбургският експеримент

          Първоначално публикуван от slaf4u Преглед на мнение
          Бенцбосе, не те знам какви си ги купувал, ама виж им на тея страницата и помисли над нещата от живота .
          Аз не разбирам ма май се сьмняваш в мен

          Това е тест с кози преди 20 години и повече,40 даже го няма в статистиката.Аз чета и смятам и желатинови тестове и военни такива и полицейски доклади,аутопсии,куриозни случаи………..и от там вече тьнките сметки и купувам.Ако почна да изреждам какво имам пак ще отнеса темата както стана с ТТто което по моето скромно мнение с патроните които се намират за него не става за почти нищо ако говорим за самоотбрана в апартамент и сравняваме с това което аз сьм заредил.Тук под внимание взимам и козите макар,че те ги бият на гола кожа и никой не е сметнал примерно как се отваря даден куршум пред 2 слоя дьнков плат защото в момента при тия студове да те нападне някой по прашки ще е цяло чудо и няма да ти е до стрелба тогава.

          Аз сьм смятал откат,шанса да ми дойде гол или облечен при средните температури тук,калибьр,вид на патрон,пробив,заслепяване в тьмницата,скорост,дьлжина на цев,размер на помещението и дистанцията на която долу горе има шанс да ми скочи,а и средно какво говедо може да е - едно е да ти се метне някой от Самоа и сьвсем друго недоклатено Китайче.

          Всичките кози мьжки и всичките едни кила,БРАВО.Аз наблягам да живи данни от тукашни спрестрелки,как и да вьртя с ролетката не ми е 9 метра хола,средно се гьрмят на двойно по-кьса дистанция.

          За момента имам 38 спешьл,357 за домашно и за дупчене - револвера,липсва ми кофа тренировьчни 357,45 за домашно и за дупчене и кофа тренировьчни военен модел - Сига,308 за глигани,за елен,за снайпер,за тренировки и малко чисто военни,че тук цевите са 2 в калибьра.Ако дьржиш ще ги наредя тия дни и ще ти снимам кой и какво и защо сьм го избрал - така за идея и за критики.


          И тая тема и сьседната и ТТто и моите писания пак са една струна - как,с какво,по колко и защо……….го спираш с вьзможно най-малко стрелба,най-малко куршими,най-бьрзо.При вас опцията я няма с кухарките,тук мога да заредя и за китове ма много голям харпуна и презареждането кофти.
          TOYOTA SEQUOIA ‘11
          W140 S420 '99

          Коментар


          • #6
            От: Страсбургският експеримент

            До тук съм категорично съгласен с Гоблин. Даже няма да се учудя, ако теста е правен в България. Тук, в нашата родина, съм присъствал на официални "експерименти" точно с такива кози, но с други цели, в името на военната наука от големия брат.

            Надявах се да видя по-пълна таблица за 9х19, за да можем да направим някакъв извод, базиран на някакви данни, разбор, следван от логиката. Учудващо е, че няма данни за FMJ.
            If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

            Коментар


            • #7
              От: Страсбургският експеримент

              Първоначално публикуван от The Back Bone Преглед на мнение
              До тук съм категорично съгласен с Гоблин. Даже няма да се учудя, ако теста е правен в България. Тук, в нашата родина, съм присъствал на официални "експерименти" точно с такива кози, но с други цели, в името на военната наука от големия брат.

              Надявах се да видя по-пълна таблица за 9х19, за да можем да направим някакъв извод, базиран на някакви данни, разбор, следван от логиката. Учудващо е, че няма данни за FMJ.
              Как теста в България? 611 диви кози тук!!! Мечти.
              Последно редактирано от derhunter; 06-01-14, 00:15.
              Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
              Селска фурна аспух нема. Пак същият.
              В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

              Коментар


              • #8
                От: Страсбургският експеримент

                Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                как теста в България? 611 диви кози тук!!! Мечти.
                Правен е и тук такъв- с прасета "ин виво".... но не е публично достояние.
                Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                No man left's behind !!!!

                Коментар


                • #9
                  От: Страсбургският експеримент

                  Да бяха надрусали и някои от козите или да им боцнат по малко чист адреналин та малко да е обективен теста ако трябва да го ползваме като избор на калибър,тип патрон и тип оръжие.Така знаем как действа куршум стрелян по козел от една дистанция,но АЗ за себе си не мога да направя изводи от това ако в уравнението се вкара нападател на 2 крака.

                  Колко от нападателите им тече адреналина от ушите в момента в който им извадиш чифтето пред очите,колко от тях за фиркани до козирката или друсани на черешата?Как влияе алкохола на реакциите и какво е влиянието на дадени наркотици било то на вземане на решения,реакции или чуство на болка както и реалното преценяване на ситуацията?........???

                  Ако мен ме питате много полезна информация могат да дадат ловците,че поне стрелят по различни видове животни с различни калибри в различни ситуации.Някои тук ловуват с револвери или с нормални пистолети та за мен по-реално било това от 3 ТИРа с кози.
                  TOYOTA SEQUOIA ‘11
                  W140 S420 '99

                  Коментар


                  • #10
                    От: Страсбургският експеримент

                    Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                    Правен е и тук такъв- с прасета "ин виво".... но не е публично достояние.
                    Кажи ми го на мен тук па аз няма да кажа на никой,необещавам
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

                    Коментар


                    • #11
                      От: Страсбургският експеримент

                      Колкото и ефективна да е методиката на доктор Менгеле в 21 век поне в Европа е неприложима така че ще трябва да се задоволим с тестовете извършени върху животни . То разните му там евроГейски кучелюбители и тях ще ги забранят .
                      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                      Коментар


                      • #12
                        От: Страсбургският експеримент

                        Аз съм склонен да приема данните от тестовете за верни и ще се обоснова защо:
                        Всичко е въпрос на баланс между скоростта, масата и формата/структурата на куршума и дистанцията до целта!
                        Ако скоростта е много висока, времето в което куршума отдава енергията си на целта (именно това е стопиращия ефект) е прекалено кратко и върху много малка площ (проектила нанася поражения единствено във времето докато е в контакт с целта). Куршума има висока пробивна сила и основно "перфорира", без да нанася мащабни поражения извън зоната на шоковата вълна (умъртвяване на клетки в следствие на високото налягане в и около раневият канал). В този случай е напълно вероятно простреляния дори да не разбере, че е прострелян в първия момент, ако не са засегнати жизнено важни органи или нервната му система.
                        От тук насетне следват всички всевъзможни похвати за удължаване на момента в който куршума отдава енергията си на целта, за увеличаване на стопиращия му ефект, независимо от дистанцията на стрелба (тя няма как да бъде предвидена за всеки конкретен случай и затова стремежа е да бъде извадена от уравнението на максимум) които общо взето са в две посоки:
                        1. Програмирана деформация и раздробяване на проектила непосредствено след контакта с целта.
                        2. Повишаване на налягането в раневия канал.

                        За оптимален избор на боеприпас (всъщност това се избира първо) с максимален стопиращ ефект и оръжие което да го изстрелва, се гледат данните на именно тези два показателя, като се вземат предвид условията в които се очаква да бъде използвано оръжието - основен тип на предполагаемите цели (Ако се очаква, че целта носи бронежилетка, избора ще е коренно различен. Предполагаемата му огнева подготовка също се взема предвид.), наличие на "цивилни", степен на застроеност и тип на строителството, ниво на подготовка на стрелеца, навици за боравене с оръжието и т.н.)
                        Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 06-01-14, 07:43.

                        Коментар


                        • #13
                          От: Страсбургският експеримент

                          Това с прасетата ИН ВИВО и сега се работи на едно местенце... След края на анализите ще пусна малко информация, разбира се, мястото и злодеите няма да бъдат упоменати, макар че експериментите са съвсем законни и официални.

                          Коментар


                          • #14
                            От: Страсбургският експеримент

                            Засега високоскоростните водят по ефективност, но ще видим накрая...

                            Коментар


                            • #15
                              От: Страсбургският експеримент

                              Първоначално публикуван от The Back Bone Преглед на мнение
                              До тук съм категорично съгласен с Гоблин. Даже няма да се учудя, ако теста е правен в България. Тук, в нашата родина, съм присъствал на официални "експерименти" точно с такива кози, но с други цели, в името на военната наука от големия брат.

                              Надявах се да видя по-пълна таблица за 9х19, за да можем да направим някакъв извод, базиран на някакви данни, разбор, следван от логиката. Учудващо е, че няма данни за FMJ.
                              Къде е провеждан въпросния тест, какви бяха целите му и естествено какви са резултатите от него?
                              Jeep Grand Cherokee 4.7 V8 Limited 2001г.

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X