Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Продажба на оръжие без разрешително за притежаване?

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение
    То, да правиш с едно оръжие, каквото си искаш, без да знаеш какво искаш и как да го направиш, си е малко рисковано.
    Не е рисковано, ми е тъпо - както по принцип във всеки случай, когато не знаеш какво - и защо - правиш (оръжието в цялата работа е само подробност).
    Исках да кажа нещо по същество, без общи приказки, защото си един от малкото артисали в този форум хора, които уважавам. Ако не знаеш какво искаш, остави нещата да вървят по "каналния ред". По каналния ред, ти си никой (даже и нещо да ти завещае, наследниците ще го оборят), наследниците ще обявят цени като за кивота на завета и в крайна сметка нещата ще си изплуят в КОС. "В полза на държавата" - демек. А ползата на държавата ще е, че намкви си конкретни цеви няма да са в обществото - което си е жалка заблуда (в качеството му на полза)!
    Това е.

Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Проблемът е, че нищо от това в шкафа не е негово (на автора на темата) и няма как да е. Нито приживе на ползвателя, нито след това. По-скоро би следвало да се уведомят наследниците, че носят отговорност за тези оръжия и по някакъв начин да се накарат да ги занесат в КОС. Там с протокол и каквито трябва документи. Преди много годино мои роднина върл комунист партизан и пр. така се случиха нещата. Бил съм много малък но имам спомен. Ако не щат, да си ги гонят ченгетата и да си намират каквото търсят. Само гледай да не излезеш ти виновен, та да те дърпат тебе после и да ти търсят неща които ги нямаш.

Ти реално нямаш отговорност, може да се грижиш от добро сърце но по закон си никакъв там и по-добре да не се бъркаш. Пак от опит ти го казвам, понеже и тоя филм е гледан.

На твое място бих се свързал с дамите и бих обяснил внимателно за какво става въпрос, натвърдвайки на фактът че оръжите след смъртта на господина е ТЯХНА отговорност.

Коментар

• sek.1
        sek.1 коментира
        Редактиране на коментар
        Никаква отговорност не носят наследниците . Може даже въобще да не знаят че човека е имал оръжие . Системата е много смотана никой не уведомява МВР ако лекаря не е констатирал следи от насилствено предизвикана смърт . А дори и да имат съмнения ако кварталния не уведоми служба КОС за починал който е имал законно притежавано КНО се разчита на добросъвестността на наследниците .

Той , автора на темата вече е разчистил *шкафа* така че

to be continued
      Hyundai Galloper exceed 2.5 TDi К Б

Коментар

Нищо. Като почине, косаджиите ще си ги приберат. Има си там определен срок, в който ако наследниците не се оправят, си остават в държавата. След време влизат в някоя по-големшка номенклатура и на търг. На търга се явяват едни фирми и изкупуват количествата оръжия. Някъде измежду тоя процес може да изчезне примерно някоя оптика, нещо да се пише брак и т.н. Ако пък наследниците се оправят с тия неща, но нямат съответните разрешителни, си им търсят купувач, пак в някакъв определен срок, в който, ако не се продадат, пак се стига до горното изречение. Питащия, след като не е наследник, няма грижи и не го интересува, щото и ако го интересува е все тая. Освен ако не реши да е съответно купувач или случая, описан от давц. Който случай си е криминален.
        Всеки трети е шести

Коментар

• sek.1
          sek.1 коментира
          Редактиране на коментар
          Срока е една година после в полза на държавата . На практика и повече ги държат щото процедурата е много тежка и бюрократична . На един приятел му върнаха едно ЧЗ 50 след 3 години . Ако оръжието е скъпо и си заслужава още по време на тая една година КОСаджията гледа да го "сватоса" на някой познат или колега оръжието на цена която устройва и двете страни . В крайна сметка наследниците винаги гледат да вземат все пак нещо .
          Последно редактирано от sek.1; 10-04-23, 18:37.

Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
        Нищо. Като почине, косаджиите ще си ги приберат. Има си там определен срок, в който ако наследниците не се оправят, си остават в държавата. След време влизат в някоя по-големшка номенклатура и на търг. На търга се явяват едни фирми и изкупуват количествата оръжия. Някъде измежду тоя процес може да изчезне примерно някоя оптика, нещо да се пише брак и т.н. Ако пък наследниците се оправят с тия неща, но нямат съответните разрешителни, си им търсят купувач, пак в някакъв определен срок, в който, ако не се продадат, пак се стига до горното изречение. Питащия, след като не е наследник, няма грижи и не го интересува, щото и ако го интересува е все тая. Освен ако не реши да е съответно купувач или случая, описан от давц. Който случай си е криминален.
        Без да се опитвам, да вадя думи от контекста... значи ли това (червеното) че наследниците, без да имат разрешително, все пак могат да продадат оръжието?
        П.П. То-о-о-о, това е въпросът в темата, де!
        Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Могат да го продадат.

Не могат да го разделят и запазят за себе си , защото нямат разрешителни.

Това че са собственици се доказва пред КОС с удостоверение за наследници.

На практика косаджиите не се интересуват от самата "продажба" , достатъчно е наследниците да си намерят човек с валидно разрешение за закупуване на гладкоцевно , нарезно , или пък късоцевно оръжие.

Само че кой купува котка в чувал , а да се правят огледи в КОС е доста тегаво.
          Последно редактирано от nbajani; 10-04-23, 13:37.

Коментар

Първоначално публикуван от Самодържец Преглед на мнение
            Нищо. Като почине, косаджиите ще си ги приберат. Някъде измежду тоя процес може да изчезне примерно някоя оптика, нещо да се пише брак и т.н.
            Оптики , ремъци , калъфи и пр. аксесоари ако някой се сети може да ги отдели настрани , те не са на разрешителен режим.

По интересно ми е какво се случва с наличните патрони , по закон имам предвид.

Преди време на мой починал роднина в касата е била само пушката , козаджиите са я взели и за патрони нищо не са питали.

Дъщерята на собственика е отишла с тях до районното и чак там са и съставили протокол за изземване. Не на място у тях , както някъде по горе някой беше написал.

И друго ми хрумна , ами ако не може да се намери ключа от касата , тогава ? Кой трябва да плати на лицензиран ключар за да я отвори , МВР или ?

Коментар

Едвали МВР ще плати, не зная. За съжаление след умирането на собственика оръжието си остава в касата, ако не се уведоми КОС, те едвали ще знаят за това до изтичането на разсрешителното. На моя позната баща й почина и след няколко седмици се сети да занесе личния му законен Макаров до КОС. Звъняла им да идват да го взимат - нямали възможност, да го донесът, че го носи, нямаше драма, ама по пътя до КОС, ако съвсем случайно те проверят и открият у теб този Макаров, който нямаш право да пренасяш??? Става си ситуация...

Та по темата- нищо. Абсолютно нищо, не можеш да направиш. Единственият вариант е да се прехвърлят приживе от собственика към купувач със съответните разрешителни и такси/хамалогии покрай тях. След смъртта си остават в КОС и в рамките на година, законните наследници имат право да ги продадът с предварителна оговорка като отидат с купувача в КОС и удостоверение за наследници. Пак с необходимите разрешителни за закупуване. Те имат право да продават оръжието, но не и да го пипат. След една година, уж по закон си остава в полза за държавата, ако не се продаде.

Да го "скатаеш" някъде и да изчезне мистериозно също е вариант, но доста, хм, опасен вариант бих го нарекал. Вярно може и да не се разровят конкретно у вас, ако нямат подозрения полицаите, едвали ще го изтипосаш и у дома си де, но стане ли някаква издънка и намерят незаконно оръжие у теб- по закон от 2 до 8 години затвор, присъди, евентуално уволнение от работа и общо взето беля. Може и нищо да не се случи, ама... Аз лично, не бих поел този риск да съхранявам по някакъв начин незаконно оръжие.
              Ако е машина, нека бъде немска!
              XJR 1200
              ETZ 150
              Kawasaki Ninja ZX10R

Коментар

• Самодържец
                Самодържец коментира
                Редактиране на коментар
                Най-добрия ми приятел, лека му пръст, като почина внезапно, след спешните, които документираха смъртта, следващите бяха полицаите с един косаджия. Още на следващата сутрин прибраха всичко.

Първоначално публикуван от Тропчо Преглед на мнение

Без да се опитвам, да вадя думи от контекста... значи ли това (червеното) че наследниците, без да имат разрешително, все пак могат да продадат оръжието?
              П.П. То-о-о-о, това е въпросът в темата, де!
              Наследниците са пълноправни собственици, само дето не могат да съхраняват, носят и прочее "ползват" оръжието.
              Нещо аналогично на случая, в който неправоспособен като водач човек, притежава автомобил.
              Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

• ivodianov1992
                ivodianov1992 коментира
                Редактиране на коментар
                Така е. Подобно, но не чак толкова. Автомобил, можеш да зачукаш у двора, дори да е твой, дори да нямаш правоспособност, но оръжие - не.
                Последно редактирано от ivodianov1992; 10-04-23, 20:34.

• davc
                davc коментира
                Редактиране на коментар
                Ми оръжието го зачукваш в КОС.

Нещата в последно време са доста по-динамични.
              След издаване на смъртен акт няколко часа по-късно банковите сметки са спрени.
              Преди време това е отнемало седмици.

Бих предпочел да не го зная.

Не казвам че това се отнася и за КОС но все пак в последните години на гишетата на КАТ има POS терминали.
              Което само по себе си е чудо равняващо се на Светото Възкресение
              Враг усраине

Коментар

• nbajani
                nbajani коментира
                Редактиране на коментар
                .,

Първоначално публикуван от ivodianov1992 Преглед на мнение
              ...

Да го "скатаеш" някъде и да изчезне мистериозно също е вариант, но доста, хм, опасен вариант бих го нарекал....
              Има толкова незаконно оръжие, че за да бъде опасно, трябва или случайно нещастно стечение на обстоятелствата, или предизвикана проверка. Те КОС със законното не могат (искат) да се оправят, камо ли да се забатачват с тонове ръжда.

Коментар

• MFr
                MFr коментира
                Редактиране на коментар
                Няма как да си изтропам конкретните случки в публичен форум, така че ми е все тая кое как ти звучи.

• sek.1
                sek.1 коментира
                Редактиране на коментар
                Отдавна регистъра на КОС е компютъризиран и кое разрешително кога изтича му излиза на КОСаджията автоматично поне няколко месеца по рано . Преди пращаха честитка че в срок от един месец преди да ти изтече валидното разрешително трябва да си подадеш документи за подновяване .

• Самодържец
                Самодържец коментира
                Редактиране на коментар
                Потвърждавам, следят си ги и на тези, които някъде около месец преди изтичането на срока, се обаждат и напомнят. Но и да не забравяме, че са си държава в държавата, и на различни места често пъти е различно. Макар че все пак в последните години се забелязва унифициране.

На служба КОС и като цяло на МВР колкото и да не им се иска им се налага да спазват закона такъв какъвто е .
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

А, ако ми продаде апартамента, "шкафът" става ли мой дерт?

Коментар

• piron45
                  piron45 коментира
                  Редактиране на коментар
                  При продажбата на недвижимост движимото имущество в имота не е предмет на сделката, освен ако изрично не е упоменато в документите. Така че ако си купиш апартамент и в него има останали вещи от предишните собственици, които не са били предмет на сделката, остават на твое разположение. Дали ще ги задържиш или изхвърлиш няма значение за никого. В частност с оръжие би трябвало да се следва буквата на закона. Има разбира се и изключения. На сметището в Самоков за няколко години са намерени два бойни пистолета, половин бойна пушка, две въздушни пушки и стотина бойни патрона за пушка и автомат. Всичко разбира се е предадено на полицията да си блъскат главите на кого е. В повечето случаи когато някой умре, наследниците изхвърлят всичкото му имущество на сметището.

• jordanov sv
                  jordanov sv коментира
                  Редактиране на коментар
                  Става твой дерт, "шкафът".
                  Ако го изхвърлиш на боклука и на другия ден двама пияници се гръмнат с пищовите /прим./ дали няма да те намери после някой, не знам...

• sek.1
                  sek.1 коментира
                  Редактиране на коментар
                  Ако въпросния шкаф със съдържанието вътре не е изрично описан в нотариалния акт няма сила в този свят която да докаже че въобще го е имало в момента на покупко - продажбата и че предишния собственик не се е разпоредил с него по начин който той е преценил за правилен като собственик .

davc коментира
                Вчера, 17:48

"Не.
                (Ама ти май вече се бъзикаш.)"

Всъщност, не е бъзик, Митак! Казусът е съвсем реален и многопластов. Просто, не смятам, че е уместно да излагам цялата ситуация тук, затова вадя фрагменти от нея. Не очаквам някой да ми даде готово решение, но получавам отправни точки, които могат да ми бъдат полезни.
                В момента, зор нямам. Зор има притежателят на "шкафа", ангажирал е адвокат, който работи върху някакви варианти и документи... Да, ама аз знам от опит, че адвокатът ще си опече адвокатската работа, докторите- докторската, счетоводителите- счетоводната... и, някъде в общата картинка, всеки си е свършил работата, а Тропчо е на пангара и ближе рани.
                Да, може би звучи нещо като "колата ми е в сервиза, ама кажете вие що трака раздатката".

П.П. Божкееееее, това- горното прилича като творение на Терзиев, Рабин или Боа.

Коментар

• piron45
                  piron45 коментира
                  Редактиране на коментар
                  От прочетеното до тук оставам с впечатление, че вероятно ще купиш апартамента на човека с клауза за доглеждане. Това ми се струва и най сигурното за теб в ситуацията, след като законните наследници не се интересуват от човека толкова години. Те и не биха могли да оборят сделката в съда, стига някой от тях да няма законен дял от имота съвместно с военния.

След кончината на дядо ми 3 ловни пушки ги прибра КОС Хисар. Стояха там 1-2 години. Докато брат ми изкара "натурално" съгласие на всички преки наследници да ги придобие. Но пък нещо се беше замотал с ловния си билет и нямаше право да ги придобие. Та, аз изкарах в моя КОС, в София, разрешителни за закупуване и ги купих официално от него, нямащият право да ги съхранява и носи. Това се случи началото на новото хилядолетие, но режимът би следвало да не е променен, много. Така че, неправоспособни наследници могат да продадат на правоспособен оръжие. Мисля, че има времево ограничение, за късото е по малко, през което това да се случи. И ако се пропусне - стават собственост на държавата. Като през цялото време оръжията физически са в съответния КОС.

Коментар

Активност за темата

Свий

Тук са 2 потребители онлайн. 0 потребители и 2 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                X