Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Снайперът който прицелва вместо вас.

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Снайперът който прицелва вместо вас.

Първоначално публикуван от Jam Преглед на мнение
    ...
    Значи тва електрониката в оптиката е като ESP-то и кондома? Убиват ти цялото удоволствие от занятието.
    Иронията е излишна. Ясно е че електронните визьори са бъдещето във всичко свързано с оптика (оръжие, фотография), поради потенциала си за развитие и постепенно намаляващата цена на изделието за (почти) един и същи резултат. Цената на добрата оптика е несвиваема под дадена стойност, докато електрониката постоянно поевтинява. Мачът е свирен.

Това не пречи много потребители, особено тези с отработени навици, да реагират на електронния визьор като вода на олио. Просто електрониката колкото и бързо да напредва все още не е оптика.

Като знам каква истерия е при фотографите, дето скубят коси и бият чела уземи при всяко поредно ново поколение електронни визьори докопващи се до все по-горни и по-горни модели апарати, и треперят да не заменят и визьора на техния апарат с електронен при следващото поколение - мога само да предполагам какво е когато си стрелец живота и мисията ти зависят от това.

Ако си свикнал на пряката връзка на оптиката с обекта и ти е нужна цялата ти концентрация може да се вкараш в приключение ако се наложи да боравиш с нови фактори като забавено (било и с една милимунда) опресняване, цветови измествания и прочее благини на електрониката, колкото и да е добра.

Предполагам и обратното е вярно. Въпрос на навици и обучение.
    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Абсолютно сериозен съм. Визирам картечници и автоматични лентови гранатомети монтирани на Страйкър, МРАП и МАТВ. Говорил съм с много картечари, всички са на мнение че си искат старата картечница с приклад и лафет. Проблема на новата е че е бавна. Също така не може да се движи толкова бързо както картечаря си движи погледа и главата и от там има пропуск на целите, т.е. виждат целите ама малко късно. Иначе масово са с 25 кратно увеличение с нощно и термо вижън, няма начин нещо някъде да се скрие. Хубавото е, че при изгрев и залез термо вижъна хваща разлики в температурите при нагряване/изстиване от слънцето и ако в земята има закопано нещо, то се загрява/ изстива повече от почвата и по този начин успешно се открива ИВУ-та, но проблема със скоростта остава. Фен съм на новото и модерното, но просто мисля, че сте заслепени прекалено много от лъскави клипчета и пропускате реалността. Айде за картечаница и гранатомет съм съгласен донякъде, за оръдеен автомат и бронетанкова, авиационна и морска техника съм съгласен напълно, но за снайпер ни е рано още. Това е все едно да купиш вибратор на жена си да работи вместо теб.
      If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от The Back Bone Преглед на мнение
        Сигурен ли си в това? Те че работят - работят. Че картечаря (оператора на гранатомета) на една бойна машина е вътре и е брониран - така, риска за човека се намаля до минум, но не работят така, както човека. Все още не съм видял картечар на такава картечница (гранатомет) да е по-доволен от ръчно управлявана купулна картечница. Говоря за картечари работили в реална ситуация и стреляли по истински хора, не по мишени на някой полигон.
        Аз че съм сигурен - сигурен съм, както и, че вадиш избирателно цитати от контекста! Не виждам да съм написал нещо противоречащо на написаното от теб - аз съм написал "определено работят", а не "определено работят по-добре от човека"! Написал съм и, че компенсират доста човешки недостатъци породени от биологията и психиката на човека... Ти не само, че не ме опровергаваш, ами и даваш примери за това! Та къде е противоречието породило горния ти пост..?!! Сигурен съм, че на лабораторно ниво нещата са доста по-напред от нещата на масово въоръжение в момента. Сигурен съм и, че подобни системи, комбинирани със самонасочващи се пушечни или междинни патрони с лазерна подсветка са бъдещето, което няма да е никак розово, за тези които нямат подобна технология. Мен живота ме е научил на едно - щом подобна технология вече е пусната за цивилна употреба, то значи, че военните разполагат с пъти по-добра играчка... Така, че е напълно възможно, много скоро колегите ти да спрат да се оплакват...

П.П. Относно скоростта на въртене на човешката глава и очи, спрямо скоростта на всякакви оптико-електронни системи за насочване - потърси инфо за руската система за близък бой в техните ВВС (имат я доста отдавна и до колкото знам все още не е копирана и възпроизведена от никого...). Хората самолети в близък бой прихващат (сам се сещаш за каква скорост става дума) , че и по няколко едновременно при това, само с помощта на очите си и въртенето на главата си в кабината... Технологиите отдавна ги има - вервай ми, че на всичкото отгоре и отдавна не са "топ ъф дъ топ"... Просто за да стигнат до редовия кашик си трябват време и пари!

П.П.П. При американците подобна технология изключително успешно се използва при щурмовите хеликоптери - на каската на пилота има визьор, който следи движението на окото на пилота/оператора и е директно свързан с оптико-електронния пакет на носа, и оръдейният автомат, които повтарят всяко движение на главата и очите на пилота/оператора. Това работи толкова добре, че се превърна в стандарт! Подобни технологии изключително успешно се използват и от разни спец. звена по света! Особено приложими са за водене на бой в градска среда - позволяват безопасно придвижване и водене на огън под 90 градуса (из зад ъгли или други прикрития) и т.н...
        Последно редактирано от Марто (Мартин Христов); 01-10-13, 08:04.

Коментар

Темата се отклони от Комерсиален "достъпен" прибор за автоматично прицелване до авио схватки, тежка самоходна и морска артилерия.

Мисля че няма как тази технология да не променя нещата. Все пак това е първия комерсиален модел.
          След 5-10г когато се появят на пазара още конкурентни фирми, продукта се усъвършенства и цената стане доста по достъпна - смятате ли че малко народ ще си го купи?
          Не визирам масовия нашенски бай-ловец дето си пази патроните а по младите и заможни градски типове и чуждестранни ловни туристи.

Коментар

Темата се отклони от Комерсиален "достъпен" прибор за автоматично прицелване до авио схватки, тежка самоходна и морска артилерия.

Мисля че няма как тази технология да не променя нещата. Все пак това е първия комерсиален модел...
            Ти от къде си мислиш, че е дошла технологията за прицела от клипа в началото на темата.?!! И да - тази технология наистина променя нещата, от поне 20-30 години минимум...

Коментар

Първоначално публикуван от Марто (Мартин Христов) Преглед на мнение
              Ти от къде си мислиш, че е дошла технологията за прицела от клипа в началото на темата.?!! И да - тази технология наистина променя нещата, от поне 20-30 години минимум...
              Понеже явно си "писател".. Системи като ABS/ESP/TractionControl на мотоциклет ли са направили дебюта си или на влакове/тирове и са смалени/усъвършенствани в последствие ?! Технологията я има от 20-30г но в танкове/кораби/самолети какъв е смисъла да го коментираме?! Ако въпросния прибор е стара новина, намери ми аналога му от 83та.

Коментар

Понеже явно си "писател".. Системи като ABS/ESP/TractionControl на мотоциклет ли са направили дебюта си или на влакове/тирове и са смалени/усъвършенствани в последствие ?! Технологията я има от 20-30г но в танкове/кораби/самолети какъв е смисъла да го коментираме?! Ако въпросния прибор е стара новина, намери ми аналога му от 83та.
                Ти къде видя да съм написал, че въпросния прибор е "стара новина"... Мисля, че на чист български съм написал, че технологията е стара новина! Евала на хората - събрали са нещо работещо до приемливи размери и тегло! Аз не знам дали съм "писател", но е добре човек и да е "читател"... В този ред на мисли, ето ти нещо интересно за четене, в което ясно е написано, че израелците разработват подобни мерници още от 80-те за спец частите си, за нуждите за т. нар. corner shoot weapons:http://interesen.com/%D1%81%D1%82%D1...3%D1%8A%D0%BB/

Ето ти и снимки на играчките на военните:https://www.google.bg/search?q=corne...&bih=955&dpr=1

Коментар

Марто прав си, но моето мнение е, че пехатота още не е дорасла за високотехнологични играчки. отворен съм към новото и модерното, но съм малко скептично настроен за прекалено бързото развитие...
                  If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

"Ъгловата" пушка я въртят по дискавъри от няколко години и няма НИЩО общо нито като предназначение нито като технология със със въпросния снайпер! Със това просто гледаш зад ъгли.

Цитат от статията: "Изобретението се появило на бял свят благодарение на бившите офицери от израелските спецчасти Амос Голан и Асаф Надел, които се замислили над създаването на оръжие, способно да стреля из-зад ъгъла още по времето на първата палестинска интифада в края на 1980 г." Тогава камерката и екранчето можеби да са били : ъглов бинокъл като рогатка само че със лява и дясна позиция.

Само ми припомни края на 80те какви дигитални камери, TFT екрани, мултиядрени микропроцесори и интерфейс за разпознаване на цели имаше?
                    И на какво като технология от тази година може да е базиран въпросния снайпер?!
                    Даже и принципа му на работа тогава не би могъл да бъде схванат, просто защото 4/5 от градивните елементи не съществували като технология, освен лазера.

Май не си изгледал видеото.

Коментар

"Ъгловата" пушка я въртят по дискавъри от няколко години и няма НИЩО общо нито като предназначение нито като технология със със въпросния снайпер! Със това просто гледаш зад ъгли.

Цитат от статията: "Изобретението се появило на бял свят благодарение на бившите офицери от израелските спецчасти Амос Голан и Асаф Надел, които се замислили над създаването на оръжие, способно да стреля из-зад ъгъла още по времето на първата палестинска интифада в края на 1980 г." Тогава камерката и екранчето можеби да са били : ъглов бинокъл като рогатка само че със лява и дясна позиция.

Само ми припомни края на 80те какви дигитални камери, TFT екрани, мултиядрени микропроцесори и интерфейс за разпознаване на цели имаше?
                      И на какво като технология от тази година може да е базиран въпросния снайпер?!
                      Даже и принципа му на работа тогава не би могъл да бъде схванат, просто защото 4/5 от градивните елементи не съществували като технология, освен лазера.

Май не си изгледал видеото.
                      Виж! Не ми се навлиза в безсмислени спорове! Що си мислиш, че преди появата на чиповете и TFT-тата и прочее, хората са брали доматите с колците..?!! Ето ти един пример, демонстриращ философията на този мерник още 196 и голямата зима и без лазер:https://www.google.bg/search?q=corne...&bih=955&dpr=1
                      Дигиталните технологии просто правят нещата по-лесни, по-евтини и добавят някои нови възможности! Нищо повече... Мога да ти дам и друг пример - виж как се правят снимки с фотоапарат и телескоп, или как се снима видео с телескоп. Играчката е добра, но не представлява нищо повече от дигитална камера с обектив с голямо увеличение, монтирана на пушка. Ако това ще ти направи деня по-хубав - да супер е прицела!

Поздрави

Коментар

Оптиките дори и от класа на ПУ и ПД които се използват от едни 100 години и са кретено устойчиви по някога не понасят реалните бойни условия . При едно падане инстинктивно първото което хвърляш ако ти е в ръцете е пушката . Личен опит от лова като се изпързаляш по мократа шума пушката си я търсиш на поне 5 метра от теб . Едно такова падане и тоя Юност отгоре си е заминал тотално . Снайперските пушки се съхраняват и носят в специални калъфи и куфари и пак най малкия удар понякога е фатален за центровката . На времето на един колега пушката Щаер SSG падна от седалката на джипа на пода и на оптиката Сваровски за една торба пари с всичките възможни класове на противоударност се спука предната леща . Върнаха я във фирмата производител и за още една торба пари му я отремонтираха ама от тогава пушката му не е излязла от касата а той си ходи на лов или със стария ИЖ 27 или с мазалата на който е с оптика ПУ .
                        Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Всъщност работата е в това, че подобни "подпиралки" имат за цел да намалят времето за обучение и тренировка. В това им е хубавото - и същевременно в това им е лошото- не познавам снайперист (говорим за професионалист изкарал по полигоните хиляди часове), който ще се лиши от "усещането" си за изстрела предоставяйки решението на някаква електрооптична система. Защо? Защото, лазерните далекомери могат да подведат, изчислителят от там да даде грешна точка, и целият изстрел да замине .... От друга страна за човек с не достатъчно обучение подобна система има несъмнени плюсове. Иначе опити да се направят практични оптически прицели с вградени далекомери и балистични изчислители има и не са от вчера.
                          Оптиките дори и от класа на ПУ и ПД които се използват от едни 100 години и са кретено устойчиви по някога не понасят реалните бойни условия . При едно падане инстинктивно първото което хвърляш ако ти е в ръцете е пушката . Личен опит от лова като се изпързаляш по мократа шума пушката си я търсиш на поне 5 метра от теб . Едно такова падане и тоя Юност отгоре си е заминал тотално . Снайперските пушки се съхраняват и носят в специални калъфи и куфари и пак най малкия удар понякога е фатален за центровката . На времето на един колега пушката Щаер SSG падна от седалката на джипа на пода и на оптиката Сваровски за една торба пари с всичките възможни класове на противоударност се спука предната леща . Върнаха я във фирмата производител и за още една торба пари му я отремонтираха ама от тогава пушката му не е излязла от касата а той си ходи на лов или със стария ИЖ 27 или с мазалата на който е с оптика ПУ .
                          Да само дето нито ПУ, нито ПД могат да дадът задоволителен образ дори и на средни дистанции... Спукана челна леща е нещо изключително рядко, а и за мен Сваровски НЕ СА военни оптики (не че и самата фирма производител има такива претенции). Виждал съм оптики на други фирми след продължително бойно използване- приличаха на бити с чук, но пък работеха.
                          Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                          No man left's behind !!!!

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение

Да само дето нито ПУ, нито ПД могат да дадът задоволителен образ дори и на средни дистанции... Спукана челна леща е нещо изключително рядко, а и за мен Сваровски НЕ СА военни оптики (не че и самата фирма производител има такива претенции). Виждал съм оптики на други фирми след продължително бойно използване- приличаха на бити с чук, но пък работеха.
                            Въпрос на зрение .Аз лично много добре си виждам през такъв тип оптика . Това все пак са истински оптики със стъклени лещи в тях не пластмасови измишльотини и за капак са на едни 80 - 100 години като модел . На времето първите SSGта във Враня им ги доставиха точно с оптики Сваровски та човека от там беше чул даже същия модел оптика си поръча .
                            Последно редактирано от sek.1; 05-10-13, 20:32.
                            Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                              не познавам снайперист (говорим за професионалист изкарал по полигоните хиляди часове), .
                              Аз познавам , ма защо ли не пише в тези теми .

Коментар

Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                                Въпрос на зрение .Аз лично много добре си виждам през такъв тип оптика . Това все пак са истински оптики със стъклени лещи в тях не пластмасови измишльотини и за капак са на едни 80 - 100 години като модел . На времето първите SSGта във Враня им ги доставиха точно с оптики Сваровски та човека от там беше чул даже същия модел оптика си поръча .
                                SSG 69 идва стандартно с оптика Kahles ZF 69 или Swarovski ZF 69- ZFM общо взето както случиш на партида- двете оптики са практически еднакви и модела се нарича ZF 69. В интерес на истината Сваровски не произвеждат този модел от доста време та не знам от къде я е взел твоят приятел. Повечето SSG -69 у нас си се внасяха директно с оптиките. НЯМА съвременни оптики от висок клас с пластмасови лещи- нали няма да ме убеждаваш, че оптики Таско и Бушнел са изобщо което си струва да се сложи на повече от малокалибрена пушка? Имал съм ПУ и сравнено с това което ползвам в момента (Leupold Mk.IV 1.5-5 x 20 M2) изобщо не подлежи на сравнение.
                                Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
                                No man left's behind !!!!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X