Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Наклон на газоотводната тръба на АК-47 <-> АК-74 Причини и следствия

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Наклон на газоотводната тръба на АК-47 <-> АК-74 Причини и следствия

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
    .....има някакво преимущество, .... има недостатък...
    Е сега ме уби. Някога ние (електричарите) учихме теоретична електротехника поне 2 семестъра (кво` прави искрата като цъкнеш ключето на лампата), а колегите оръжейници учеха "Вътрешна балистика" също толкова (чий го крепи куршума (снаряда) вътре в цевта по време на изстрела)...ама беше преди повече от 20 години и не се сещам кой да питам...така че само разсъждения. АК-то си е копие на едно финландско пушкало, и може би наклонения канал е отговарял на тогавашната технология за производство на оръжия и муниции, а "нововъведенията" може да са борба с всеизвестното желание на АК-то при изстрел да подскача нагоре поради високата скорост на затвора при презареждане.....
    Има и прости маркетингови причини- примерно някой да има патент за точно определена механика (наклонения канал) и друг да казва (доказва в съда) "Не те копирам, виж моя канал е съвсем различан..." то е ясно, че принципа е един и много шаване в дизайна неможе да има....такива ми ти мисли
    0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

Първоначално публикуван от paunoff Преглед на мнение
      Ако не се лъжа Арсеналци за пръв път направиха този "тунинг" на АК, заради което в последствие (преди 10-на години) си имаха проблеми с лицензията. Реално причината за проблемите и съдилищата бяха, че правят дъмпинг на пазара на руснаците, но официално руснаците се хванаха за нерегламентирани изменения в конструкцията. Някакъв такъв спомен имам.(АК-..).
      Това някак не се връзва с информацията, която дават самите руснаци, а именно, че те не произвеждат нищо от "фамилията" Калашников с наклонен канал от средата на `90-те. Съвсем конкретно: През `94-та, приключва конкурса "Абакан" (с "приемане" на въоръжение на Никонов АН-94) и се извършва някаква рИформа засягаща цялостно лекото стрелково въоръжение (класификация, кодификация, стандартизация и пр.)
      Малко не по темата: В общи линии, може да се твърди, че Арсенал, са най-стриктно спазващите технологията. Даже в сравнение със самите ИжМаш-овци (примерно, обсъдената в съседна тема фрезована цевна кутия). Да не говорим за разните пистолетни ръкохватки по ложите и пр "изъзици" на други "лицензианти".

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
      ...АК-то си е копие на едно финландско пушкало...
      Тук малко си се "поомешал": Има руско оръжие, биващо копие на финландско и това е ППД - картечен пистолет Дегтяров. Точно в Калашников няма нищо финландско, дори напротив - финландците правят една (доста успешна) версия на АК.

П. П. И като цяло: Всички приказки за някакви лицензи (дето ще ги дават, взимат и контролират) са празни.
      В целият бивш ВД и Китай това оръжие са правеше със безвъзмездно предоставена техническа документация, като това до голяма степен беше изгодно на Русия повече отколкото на въпросните отделни страни-членки и напълно в унисон със актуалната политическа и военна доктрина наложена им от същата тази Русия. Някакви икономически дивиденти, някой и да е извадил, то това е история от късният презрял и вече капещ социализъм! Къде ли още не по света се правеше (и се прави) като откровено откраднато (и вече, с типично комерсиални залози). Като някакъв ерзац лиценз, е производството в страни като Египет, Ирак и др. под.
      Ерзац, защото в конструкцията на това оръжие няма нищо оригинално конструирано именно и единствено за него и при това за пръв път (не искам да навлизаме в темата: "Шмайзер-Калашников"). Единствено като уникална собственост, могат да претендират за марката!
      Последно редактирано от davc; 25-01-11, 22:46.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Колеги, темата си е строго техническа, умолявам ви, оставете политическите разсъждения за друго място, пък и те вече са писани и четени многократно и не са много интересни... Да не говорим че в интернет е пълно с такива, а смислените работи са наистина малко... Въпросът който дискутираме обаче, намирам за интересен, при това след доста внимателно запознаване с много материали не съм му намерил отговорът, нека не профанизираме...
        Последно редактирано от Венцислав Петров; 26-01-11, 07:32.
        VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от дядо владо Преглед на мнение
          Е сега ме уби. Някога ние (електричарите) учихме теоретична електротехника поне 2 семестъра (кво` прави искрата като цъкнеш ключето на лампата), а колегите оръжейници учеха "Вътрешна балистика" също толкова (чий го крепи куршума (снаряда) вътре в цевта по време на изстрела)...ама беше преди повече от 20 години и не се сещам кой да питам...така че само разсъждения. АК-то си е копие на едно финландско пушкало, и може би наклонения канал е отговарял на тогавашната технология за производство на оръжия и муниции, а "нововъведенията" може да са борба с всеизвестното желание на АК-то при изстрел да подскача нагоре поради високата скорост на затвора при презареждане.....
          Има и прости маркетингови причини- примерно някой да има патент за точно определена механика (наклонения канал) и друг да казва (доказва в съда) "Не те копирам, виж моя канал е съвсем различан..." то е ясно, че принципа е един и много шаване в дизайна неможе да има....такива ми ти мисли
          Не, маркетинг в случая няма, ИЖМАШ и Арсенал са синхронни при въвеждането...
          Нищо общо няма и с отката и неговият типичен импулс. По този въпрос, решението е търсено с дулният компенсатор, който се появява по времето на АК-74. Макар че, всъщност според това, което се пише, тогава компенсаторът е сложен не заради типичният откат (той при АК-74 е много по-малък) а заради нуждата от осигуряване на презареждането, при по-малкият калибър не се е получавало много надеждно...

И да не забравя, успоредно с изправяне на канала, имаме промяна и на полуложата (цилиндъра в който се движи газовото бутало) На новите версии липсват перфорациите...
          VPetrov.photography

Коментар

Предимствата на газоотвода да е перпендикулярен спрямо цевта са две:
            1.) - лесно се изработва въпросния детайл - газовата камера и по точно нейното отверствие.
            2.) масово съм забелязал от практически опит, че АК 47 най лесно раздуват цевта точно в областта на въпросното отверствие докато 74 не.
            Другото положително нещо е разположението на отворите за илзилзане на газовете които от 8 бр с разположение на газовата тръбичка станаха 4 бр и се намират на камерата. Това е един голям + защото по малко изгорели газове отиват към цевната кутия и по специално по УСМ

Коментар

По-високата технологичност е сериозен аргумент, проблемът е, защо още при конструирането не е направено така? А за раздуването на цевта, предполагам значение има, фактът, че в по-късните производства на АК (и на ИЖМАШ и на Арсенал) има разлика в цевите... Те са видимо с еднакъв диаметър по протежението там, докато на оригиналният АК-47 там цевта е удебелена, при това значително...
              VPetrov.photography

Коментар

Дулен компенсатор, за пръв път се появява на АКМ, при това, много просто и елегантно решен (онова характерно оформяне на дулният срез със наклон 45градуса). Приспособлението на АК74 има осоновна функция именно по отношение на презареждането.
                А детайлът, в който е въпросният канал е отлят - не мисля, че в този случай, прав, или наклонен има значение (по отношение технологичност).
                Много логично звучи разсъждението относно деформирането на цевите. Наистина, по-голямото сечение на отвора при пресичане, не под прав ъгъл, си е едно слабо място.
                Лично мое разсъждение: Като главно и май единствено за сега преимущество на наклоненият канал си остава, по-улесненото почистване. По-точно, по-лесното прокарване на влакното през канала. Ми защо не приемам, че руснаците са решили, че в съвременните условия е по-рационално, за целта да се ползват всевъзможните съществуващи препарати, а не непременно да се протрива механично. А ако се загледаме по-подробно във въпросният детайл, ясно ще видим, че в случая, когато канала е наклонен, той (детайлът) е около два пъти по-обемен - т.е. Два пъти повече материал.

П. П. Ще се опитвам да избягвам да пиша за технологична дисциплина, подробности около конструирането и конструкциите и пр. - след като това се счита за "политическо разсъждение" (въпреки личното ми виждане в обратният смисъл).
                Последно редактирано от davc; 26-01-11, 09:29.

Коментар

Според мен, вероятните причини са две: По-технологично за производство и подобряване на газодинамиката. Коя е била първопричината, могат да кажат конструкторите, разработили варианта.
                  Land Rover Discovery I; Jeep Wrangler 4.0; Jeep Grand Cherokee 5.2.
                  Honda Transalp XL600V; Suzuki DR-Z400; BMW F800GS.

Коментар

Вероятно идеята за заздравяване на конструкцията заедно с намаляването на теглото и, е нещо много смислено от техническа гледна точка. Аз го свързвам и с фактът, че успоредно с въвеждането на технологията на 90 градусовият газоотводен канал, се намалява диаметърът на цевта... При това видимо дори на снимки в интернет... Това също синхронно и по едно и също време и за Ижмаш и за Арсенал... Аз постоянно цитирам тези две фирми, защото те са водещи в това производство... Оттук като следствие обаче, предполагам, че се е променил и начинът по който цевта по време на изстрелът се огъва (характерното S образно движение)... което от своя страна е довело до промяна на балистичните показатели на оръжието... Както винаги една такава малка промяна, със сигурност довежда до много сериозни следствия...
                    VPetrov.photography

Коментар

Ще питам един приятел който е бил главен термик на Арсенал има ли идея защо е променена конструкцията на газовата камера . Но но първо четене определено отвор се дупчи много по лесно под 90 градуса отколкото под други ъгли икономисва се машинно време инструмент работно време а това е много при стотици хиляди бройки серийно производство.
                      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Този детайл представлява отливка, писах го малко погоре, но ето и цитат:
                        ...Большее число деталей (газовая камера, переход к ней, кольцо цевья, спусковой крючок, колодка прицела, опора мушки и т. д.)стали выполнят из точных литых зоготовок по выплавляемым моделям...
                        Цитатът не е "копи и пасти" от мрежата, а съм го писал аз, така че може да има допуснати правописни грешки, но не и такива по същество. Същият е от справочник, съвместен труд на А. Жук и М. Попенкер (хората с отношение по въпроса знаят кои са тези автори) писан е видимо преди доста време, защото в списъка с консултанти фигурира и Е. Драгунов (починал през 1991г). М. Калашников също е в този списък, но той си е жив и здрав. Статията, от която е цитатът разглежда рационализирането и унификацията при производството на леко стрелково оръжие след 1974г, когато са приети АК 74 и РПК.

Коментар

Re: Наклон на газоотводната тръба на АК-47 <-> АК-74 Причини и следствия

Да се обадя и аз, макар че не съм специалист по оръжията. А и за пръв път попадам тук. Не мога да не се присъединя към Дядо Владо с мойте предположения. Едно от тях е, че по лесно се произвежда (може би). Другото е, че е направено в поза на баланса на силите по време на истрел - в момента на нахлуването на газа в перпендикулярната тръба, поне докато не се изравни налягането с цевта действа сила, противоположна на резултантната на всички действащи сили, която повдига цевта нагоре. Но дали е така е въпрос на сметки щото времето е много кратко, след като газовете запълнят това перпендикулярно каналче и се насочат към буталото - тази сила изчезва. Скосената муфа уж имаше същата цел но май не я изпълни. Аз съм стрелял само с АК47 - не знам при последващите дали са успяли да оправят нещата с повдигането на цевта(всъщност не съм се и интересувал), но при него това повдигане беше много осезаемо. За да задържа подскока нагоре, си пъхах колкото е възможно пръстите в процепа на ложата под газовата тръбичка и стисках здраво - и нямах пропуски до около 600 м по стандартните мишени. Не знам дали сте го коментирали -
                          ОФБ ДБ X22SE
                          Не искам Турция да ме пази от Русия. Стигат ми 500 години.

Коментар

Първоначално публикуван от Венцислав Петров Преглед на мнение
                            Не, маркетинг в случая няма, ИЖМАШ и Арсенал са синхронни при въвеждането...
                            Нищо общо няма и с отката и неговият типичен импулс. По този въпрос, решението е търсено с дулният компенсатор, който се появява по времето на АК-74. Макар че, всъщност според това, което се пише, тогава компенсаторът е сложен не заради типичният откат (той при АК-74 е много по-малък) а заради нуждата от осигуряване на презареждането, при по-малкият калибър не се е получавало много надеждно...

И да не забравя, успоредно с изправяне на канала, имаме промяна и на полуложата (цилиндъра в който се движи газовото бутало) На новите версии липсват перфорациите...
                            ГРЕШКА. Значи АК74 може спокойно и нормално да функционира и без дулният спирач компенсатор - презарежда нормално - изпитано е.

Коментар

Не, не е грешка, в това съм сигурен. Не забравяй, че няма как на практика да го установиш. Защото ти колкото и да стреляш, ще стреляш с някаква партида патрони. Само че, автомата е проектиран да работи с различни патрони, които се различават помежду си и с всичките да презарежда. Така че в случая, мисля, че можем на доверие да приемем това твърдение, най-малкото защото не можем да го проверим...
                              VPetrov.photography

Коментар

Това за правия канал което ми хрумва е свързано може би с отката...както при моделите "С" на Glock...
                                Only after the last tree has been cut down,
                                Only after the last river has been poisoned,
                                Only after the last fish has been caught,
                                Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X