Обява

Свий
Няма добавени обяви.

противовъздушна отбрана на София.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: противовъздушна отбрана на София.

От преди време знам от баща ми / военен пилот дьлго време /че сме имали много добра ПВО за разлика от бойните самолети и като бройка и като модели.Преди малко попаднах на един кратьк списьк с военните машини на Бьлгарската Армия и освен 100 Г класи / от порьчани 600 по спомен / друго ново не видях,това което виждам е от годините доста преди моето време.Ясно е,че с МИГ21 няма кой да нападнем,но поне ПВОто що го пипат това не ми е ясно.

Това С300 все още се купува,и Гьрците го купуват и Турците от това което четох и то сделки преди 5-6 години.Ние Г класи купуваме,из баирите ли ще бягат с тях,каква е идеята не я схващам.

За София ОК,разбрах долу горе какво е останало.За Пловдив да речем какво има или там се разчита на МИГовете?От такьв разчет му побеля косата едно време на рьководител полети като го срьчках с новината,че целта 30 километра южно от Пловдив вече не е една ми са само 5...........И след целия екшьн вдигнаха / по спомен / един МИГ 21 от Графа и един 29 от Равнец / да не бьркам само селото/.Там какво ги пази,авиоремонтен имаха едно време,военните заводи са на един такова място?Там има ли С300 или нещо друго подобно?
    TOYOTA SEQUOIA ‘11
    W140 S420 '99

Коментар

Освен "Г"-тата, купихме още доста техника от Мерцедес - Унимози, товарни и транспортни камиони, влекачи. Може да не е основното въоръжение на една армия, но транспортната техника си е елемент от цялото. Доставя се начасти - нормално. Трябва да има (по договор) и някакъв офсет, даже се твърди, че нещо вече се случва. Купихме и въртолети - ма без въоръжението (така беше навремето и с "29"-ките всъщност). Учебни самолети и един транспортен аероплан, той пък май се оказва недопроектиран и "недосертифициран" дори и в родината/родините си. И някакви параходи седма употреба от Белгия май. Та така...
      ПВО-то на останалата територия на страната (и военните, и промишлените обекти , и АЕЦ-а) е на по-ниско ниво от това на столицата, там С 300 няма. В края на краищатата, това си е скъпо нещо на всички времена.
      Не си объркал селото, точно Равнец си беше - именно беше, сега там база няма, "29"-ките са в "Графа".
      А, С 300 не се купува "все още", те тепърва се купуват. В момента - примерно - са един от козовете, които се разиграват около Иран и пр.
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

През ІІ-та Световна война баща ми е защитавал София от атакуващи самолети, като ги стрелял от покрива на Съдебната палата. Не знам дали е уцелил някой.
        ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

С какво ги е стрелял?
          TOYOTA SEQUOIA ‘11
          W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
            С какво ги е стрелял?
            надали е било с ПЗРК "Стрела"...

с ДКШ е пуцал, най-вероятно - имаше една бройка при нас, горе, на стартовата позиция.

Понеже не си падам по шумните гърмящи цеви, имам спомен, че бяха половинцолови патрончетата на това нещо.

Никога не съм го видял да стреля, но се поддържаше в изрядна бойна готовност от свинаря в поделението....

Коментар

Със ЗКУ и няколко модела ракети!!! ... С някаква картечница... пилотите на бомбардировачите може и да не са разбрали, че са мишени, но ако разгледане пораженията от осколките по решетките на сградата ще разберете, че е било страшно. Баща ми не обичаше да разказва за войната, нито какво е правил, нито за какво са ордените и медалите му.
              ЪХ: "Парите си похарчих за пури, пиене и жени, а останалите ги профуках"

Коментар

Ето малко за четене
                :http://www.vi-books.com/vis/vis4/vis...gvoiski....htm

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                  През ІІ-та Световна война баща ми е защитавал София от атакуващи самолети, като ги стрелял от покрива на Съдебната палата. Не знам дали е уцелил някой.

Дядо ми също - като офицер от наземния (не е бил пилот) персонал на Враждебна.
                  Последно редактирано от davc; 19-07-10, 23:31.

Коментар

Първоначално публикуван от Veni1 Преглед на мнение
                    надали е било с ПЗРК "Стрела"...

с ДКШ е пуцал, най-вероятно - имаше една бройка при нас, горе, на стартовата позиция.

Понеже не си падам по шумните гърмящи цеви, имам спомен, че бяха половинцолови патрончетата на това нещо.

Никога не съм го видял да стреля, но се поддържаше в изрядна бойна готовност от свинаря в поделението....

Не знам по каква "инерция" разсъждаваш, но по това време тук руско оръжие няма!

Коментар

Първоначално публикуван от trapper Преглед на мнение
                      Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                      Не знам по каква "инерция" разсъждаваш, но по това време тук руско оръжие няма!
                      хм, че руснаците във ВСВ с какво оръжие са работели?
                      Внос?

Надали е било всичко Шаспо, Манлихер и Бердана..
                      Все ще да е имало и нещо друго...

Трапера не казва нищо, така че от поста ми може да се изключи само Стрела-та - 60-те години е разработен първия такъв комплекс....

Коментар

Ти знаеш ли какво са Шаспо и Бердан и кога се случват нещата, за които става въпрос?!!!
                        Руснаците, с каквото работили - работили, само че: "...по това време тук руско оръжие няма!".

п. п. Това изобщо не касае казаното от trapper (щото и негов цитат си сложил в горното си мнение).
                        Последно редактирано от davc; 19-07-10, 23:42.

Коментар

Ами, по една случайност - знам.
                          Тези марки по някакъв начин ми излязоха в съзнанието, като видях, че си от Копривщица - моя род е от Панагюрище, та знам...

Явно не си разбрал какво съм имал предвид, но да разясня - трапера е цитиран от мен, за да се уточни за кое време става въпрос - ВСВ, и отдолу твоя цитат - че по това време руско оръжие няма....
                          Парадоксално е, нали - все пак става въпрос за ВСВ..

Коментар

... Явно не си разбрал какво съм имал предвид, но да разясня - трапера е цитиран от мен, за да се уточни за кое време става въпрос - ВСВ, и отдолу твоя цитат - че по това време руско оръжие няма....
                            Парадоксално е, нали - все пак става въпрос за ВСВ..
                            Не е никак парадоксално, защото мнението на davc, че по това време руско оръжие няма, се отнася за България, която точно по това време е съюзник на Третия Райх и няма как в армията й да има на въоръжение руски картечници.
                            Ние не сме неутрални!

Коментар

Ами трапера не е уточнил баща му, в ролята на какъв, е стрелял по самолетите, и по чии самолети..

Ама нейсе - нещо безсмислен спор започнах, за което се извинявам.

Коментар

Ами трапера не е уточнил баща му, в ролята на какъв, е стрелял по самолетите, и по чии самолети..

Ми те вариантите не са много - всъщност - само един е.
                                И независимо от това, няма начин да го е правил с руско оръжие, такова тук не е припарвало докъм 45-46год.
                                А се усъмних, че знаеш какво са Шаспо и Бердан, защото си ги наредил наедно с Манлихер.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X