Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Носене и употреба на оръжие в армията

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Носене и употреба на оръжие в армията

Устав за войсковата служба на въоръжените сили на Република България
    Държавен вестник брой:
    75
    Година: 2008
    Орган на издаване: Министерство на отбраната
    Дата на обнародване: 26 авг 2008

Чл. 373. Часовият употребява оръжие без предупреждение при явно въоръжено нападение или при заплаха с огнестрелно оръжие върху него.

Чл. 374.
    (1) Часовият е длъжен да се прикрие и спре с вик "Стой, назад", "Стой, на място" или "Стой, заобиколи отдясно (отляво)", "Кръгом" всяко лице, приближаващо се към поста или към забранената граница, обозначена с указатели (табели), с изключение на началника на караула, помощник-началника на караула, своя разводач и лицата, придружавани от тях.
    (2) Когато приближаващият се не изпълни тези команди, часовият предупреждава нарушителя с вик "Стой, ще стрелям" и го задържа, командвайки му "Легни", "Стой на място", "Кръгом" или "Горе ръцете". Часовият съобщава с определен сигнал в караулното помещение за задържания нарушител и без да отслабва вниманието си, продължава да охранява поверения си пост (обект) и следи за поведението на нарушителя.
    (3) Когато нарушителят не изпълни командите по ал. 2, часовият зарежда оръжието и произвежда предупредителен изстрел в безопасна посока. При продължаване придвижването му към поста (премине забранената граница и проникне в охранявания обект) часовият стреля във въздуха по посока на нарушителя, като пази живота и здравето му, след което извиква началника на караула или разводача.

Чл. 375.
    (1) При лоша видимост (нощем, мъгла, буря, виелица и др.), когато от разстоянието, посочено в таблицата за постовете, часовият не може да разпознае приближаващите се към поста или към забранената граница, той ги спира с вик "Стой, кой идва?". Ако не последва отговор, часовият предупреждава "Стой, ще стрелям!" и действа съгласно чл. 374.
    (2) Когато на вика на часовия последва отговор "Идва началникът на караула (помощник-началникът на караула, разводачът)", часовият заповядва "Началникът на караула (помощник-началникът на караула, разводачът) при мен, останалите на място". При необходимост часовият изисква приближаващият се към него да освети лицето си и да си каже фамилията, други данни или уточнена парола. След като се убеди, че това е действително началникът на караула (помощник-началникът на караула, разводачът), часовият допуска при себе си всички пристигнали лица.
    (3) Когато лицето или намиращите се с него лица не изпълняват искането на часовия да останат на място, часовият предупреждава нарушителите с вик "Стой, ще стрелям!". Когато нарушителите не изпълнят това предупреждение, часовият стреля във въздуха.
    (4) При необходимост да защити себе си или охранявания пост (обект) часовият трябва да действа решително с ножа (щика), приклада или други предмети.

http://www.econ.bg/law86424/enactmen...cle146929.html

коментар : За да не нарани случайно или по невнимание нападателя, предлагам часовия най-учтиво да го покани да краде каквото е останало и да се маха. Ако нападателя все пак не се съгласи с това предложение, то часовият може би незабавно трябва собственоръчно да се застреля, по възможност в главата, обезателно БЕЗ да напуска поста си, защото иначе каквото и да се случи ще го осъдят. Няма смисъл да се стреля по въздуха, той не ни напада, а и е безсмислено да се хабят патрони. Според мен и новият УВС на ВС на РБ е не по-малко безсмислен в някои си текстове.....
    Последно редактирано от bodo; 12-04-09, 06:56.

До: Методика за действия след употреба на оръжие

малко пояснение, стрелбата във въздуха в жилищни райони е строго забранена. Както може би знаете, основно на това се набляга във всеки курс
    предполагам, че цитираното се отнася до постови охраняващ открити територии, а там има малко по други правила

Коментар

Първоначално публикуван от gadnia_metal Преглед на мнение
      малко пояснение, стрелбата във въздуха в жилищни райони е строго забранена. Както може би знаете, основно на това се набляга във всеки курс
      предполагам, че цитираното се отнася до постови охраняващ открити територии, а там има малко по други правила
      Май поделенията са основно извън жилищните райони......Очаквам коментари как да действа часовия при явно нападение на поста, след като със ЗОВС и УВС му връзват ръцете....ако напусне поста, ще лежи в затвора, ако застреля нападателя - също....

Коментар

Охх мале мале,що го публикува да се ядосвам само.Мислех че с новия устав ще се подобрят нещата горе долу,а то все по-назад се отива.Вече и по закон няма армия,а пъдари.Ами защо изобщо на часовия му е автомат,като ще е само за салтанат.Да му дадат една тояга и беж по поста,така поне няма да му вземат и пушката да лежи и заради нея.С тия идиотий тези умници ще настъпят котето,ама дано да съм лош пророк.

Коментар

Първоначално публикуван от ЛЕНИН Преглед на мнение
          Охх мале мале,що го публикува да се ядосвам само.Мислех че с новия устав ще се подобрят нещата горе долу,а то все по-назад се отива.Вече и по закон няма армия,а пъдари.Ами защо изобщо на часовия му е автомат,като ще е само за салтанат.Да му дадат една тояга и беж по поста,така поне няма да му вземат и пушката да лежи и заради нея.С тия идиотий тези умници ще настъпят котето,ама дано да съм лош пророк.
          Х аха ха а , ами по време на простотията отцепление?
          Отцепващия трябва да е с пълно бойно снаряжение но без патрони.
          На стрелби, на Славната 4-та Арт(да се разбира артилерийска бригада, не артистична ) бригада , на полигона Червен се отцепва шосето което води към Орехово и Добростан.
          Там съм бил свидетел как на пост 1 един сержант накичен като коледна елха със снаряжение и без нито един патрон спря два джипа от охраната на владетеля на Пловдив.Джиповете спряха и двама тежко въоръжени гардове, оборудвани с всичко необходимо се приближиха до сержанта.Момчето си беше глътнало езика, ама със треперещ глас им обясни за какво става дума и гардовете се върнхах в първия двжип.
          После сержанта казваше - .... и двамата се бяха хванали за пистолетите, аз си рекох айдеее тоя път може и бой да ям и автомата да ми вземат.....
          Да не казвам после какви бяха коментарите на офицерско мухльовската общност от маьор нагоре.По-големи тъпотии не бях чувал през живота си.
          С една дума ако на някой му трябва автомат, безплатно , просто да се разходи до отцепленията на някой полигон.Лесно ще го вземе от всеки сержант или кадрови войник на отцепление.
          Eдинственото и достатъчно условие за да повярваш на нечии глупости е ти да си по-тъп от този който ги е казал.

Коментар

Колега, макар че съм чувал какво ли не, случващо се в армията, ако това което си написал не е майтап то заповедта според мен изисква изправяне на този който я е издал пред военен съд... Това е поругаване с оръжието...!
            VPetrov.photography

Коментар

Първоначално публикуван от Keltis Преглед на мнение
              Х аха ха а , ами по време на простотията отцепление?
              Отцепващия трябва да е с пълно бойно снаряжение но без патрони.
              На стрелби, на Славната 4-та Арт(да се разбира артилерийска бригада, не артистична ) бригада , на полигона Червен се отцепва шосето което води към Орехово и Добростан.
              Там съм бил свидетел как на пост 1 един сержант накичен като коледна елха със снаряжение и без нито един патрон спря два джипа от охраната на владетеля на Пловдив.Джиповете спряха и двама тежко въоръжени гардове, оборудвани с всичко необходимо се приближиха до сержанта.Момчето си беше глътнало езика, ама със треперещ глас им обясни за какво става дума и гардовете се върнхах в първия двжип.
              После сержанта казваше - .... и двамата се бяха хванали за пистолетите, аз си рекох айдеее тоя път може и бой да ям и автомата да ми вземат.....
              Да не казвам после какви бяха коментарите на офицерско мухльовската общност от маьор нагоре.По-големи тъпотии не бях чувал през живота си.
              С една дума ако на някой му трябва автомат, безплатно , просто да се разходи до отцепленията на някой полигон.Лесно ще го вземе от всеки сержант или кадрови войник на отцепление.
              Привет,

ако може малко да разясня от офицерска гледна точка нещата с отцеплението.
              По принцип в БА, оръжие със боеприпаси към него се изнася само при тревога (дори и там има ограичения,не се зареждат оръжията ами се взимат сандъците с боеприпаси). Пълна бойна тревога без ограничения, не съм виждал за 8 години. Когато се извършва охрана(караул). И когато се ходи на бойни стрелби, учение (там боеприпасите се раздават на полигона непосредсвено преди занятието).
              През останалото време оръжието се носи без боеприпаси (изключвам офицерския състав който може да има и лично).
              Целта на подобни мероприятия, е да свикне личния състав с носенето на оръжие и снаряжение. И да се спазват мерки за безопасност. Според мен има още една скрита цел, не са ния я казвали ама по пътя на логиката ...
              Скритата цел е да не се създава напрежение и да се осъществая контрол над армията, за това кой и как издава заповеди за привеждане в пълна бойна готовност (няма да е много приятно на управляващите, под носовете им всекидневно да тренират бойни подразделения с заредено и готово за използване оръжие).

Отцеплението обикновенно се прави за да не се случват неприятни инциденти по полигоните, когато се навлиза от цивилни по преме на бойна стрелба и може да стане сакътлъка. То е изцяло информативно и същата работа би свършила и една табела "НЕ ВЛИЗАЙ СТРЕЛЯ СЕ!", но се знае народа как чете табели и за това е по хубаво да има хора и да разясняват, както и да забранят движението в района. Те имат и радиостанции и ако се наложи и има такива дето неслушат, се спират стрелбите и се задържат нарушителите докато пристигне полиция. И все пак ако онези са много настоятелни и налитат на бой, просто се вика полиция и се гледа да не се създава напрежение. Не е работа на армията да иземва правата на полицията.

В конкретния случай, не спомена дали хората с джиповете са продължили, по пътя в полигона.
              Ако сержанта го е дострашало(проблема си е изцяло на сержанта) щом онези са се барали по пищовите, то как би реагирал с пълен боекомплект ???
              Щеше да ги изпозастреля ли, те просто са минавали от там.
              Погледни и от друга гледна точка, те какво щяха да го застрелят ли, че нали след това ще се видят в приключение. Убийство на длъжностно лице по време на изпълнение на служебните му задължения и т.н.
              Ако му кажат гледай си работата ние минаваме, то и той може да каже абе я си гледайте работата не съм ви видял. И тогаз стрелбите си продължават и изведнъж онези се оказват на мушкатата на цяла рота или батаьон .
              Лично съм присъствал на случай, на такива тарикати дето заобикалят отцеплението, добре че всички бяхме офицери и се сдържахме да не стреляме. По време на стрелбата тъкмо вдигат мишените и дават заповед за стрелба, зад мишените изкочи един мерцедес пълен с народ който за по пряко минал през полигона. Веднага всички се развикаха да прекратят стрелбата и само с удивление и безброй приказки изгледахме как мерцедеса мина покрай нас и даже от вътре ни махаха. Нямаше време за нищо дори и да се спре мерцедеса. Отцеплението си беше разставено и по радиото казаха само, че никой не е минавал от там. Предполагам,че ръководителя на стрелбата е изпратил номера на полицията, но реално ние нищо не можехме да направим в този момент. Шофьора и пътниците трябва да ходят и да си запалят свещ някъде, просто бяха много близо до отвъдното.

Според мен когато, състава е подготвен той може да реагира адекватно в ситуацията и нещата да се развият благоприятно. Между другото и най големите мутри и тарикати попадналнали на неподходящото място в неподходящия момент стават по ниски от водата (тогава няма как да обясниш че си мутра ), просто народа се намира на половин километър разтояние и те гледа само през мерника на автомата. Не е необходимо да се раздават за такива ситуации боеприпаси, просто черпиш опит и се учиш от него. Един от преподавателите във военното училище ми беше казал, че войника се уравлява от 2 метра разтояние. Скъсиш ли тази дистанция вече нещата се променят и важи правилото за грубата сила. А много от войниците са доста по яки от офицерите .

п.п.
              В армията не ми се е налагало да удрям войник, и никога не съм скъсявал дистанцията от 2 метра . Как ли съм се оправял???
              Последно редактирано от vesowarworld; 16-04-09, 13:38.
              LZ1VWW

Коментар

Уважаеми колега, благодаря ви за разяснението, но държа да отбележа че аз лично не приемам аргументите срещу носенето на оръжие с боеприпас. За мен оръжието, боеприпаса и войника са неделими. Иначе учим войниците не на воинска чест и доблест, а на сценично поведение..., Службата си има норми и изисквания. Щом някой се е заклел и е станал войник, най-малкото което може и трябва да прави е да носи оръжието си с боеприпас както си му е реда... Един войник е длъжен да е такъв и в най-малките детайли... Иначе не е армия, а сбирщина с театрален уклон. Казвате че какво би направил ще стреля ли по мутрите... Да, уважаеми колега, трябва да стреля и то без никакво колебание! И така всеки ще знае че срещу армията не се върви!

Когато бях войник, първата ми отпуска от 15 дни получих лично от началника на Софийският гарнизон..., защото задържах на поста си, шофьора на един генерал, който беше дошъл сутринта много рано и не беше спазил процедурата да го доведе началника на караула по установеният ред. Той стоя прав час и половина, аз в това време бях залегнал в една локва със зареден Калашников и го държах на мушка... И ако беше направил и една крачка, без колебание щеше да има изстрел! Нямах никакво колебание или съмнение! Който се е клел е длъжен да си спазва клетвата. Ако ли не, да има доблестта да откаже да се закълне... Имаше и такива случаи между другото и моите уважения към тях...

А колкото до конкретният случай ви уверявам ви че звука от вкарване на патрон в цевта е силно отрезвяващ... Смятам че когато иде реч за носене на служба тя или се носи както следва и равнявайки се по героите пред нас или не се носи...

Споменавал съм и друг път че ми се е случвало когато бях войник да вляза в кръчмата на едно село... Всички старци станаха прави и веднага ми беше освободена маса. Защото Български войник е влязъл... Питате ли се защо в днешно време като влезе човек в униформа не стават...?
                Последно редактирано от Венцислав Петров; 16-04-09, 13:58.
                VPetrov.photography

Коментар

Привет,

в конкретния случай съм се старал да разясня, че не за всичко е необходим пълен автомат. А и именно такива ситуации, каляват характера и те карат да се стремиш да вземеш правилни решения.
                  В реална бойна обстановка, нещата могат да се развият по същия или по друг начин(там оръжията се носят с патрон в патронника, пример КПП ). Тези неща се тренират по полигоните. Но военната доктрина на страната е отбранителна а това значи силно ограничаване на такива мероприятия, и то само в рамките на изпълняваната задача(или така наречените мисии зад граница).
                  Относно подготовката и авторитета на армията и аз съм съгласен, че още преди 50 години е тръгнало системно отслабване на армията.
                  За това съм писъл в друга тема http://forum.offroad-bulgaria.com/sh...892#post556892 .
                  И колкото и да ми се иска няма как да се промени, засега .
                  LZ1VWW

Коментар

Май и за Гюро Михайлов ще трябва да споменем скоро...

Коментар

Един от преподавателите във военното училище ми беше казал, че войника се уравлява от 2 метра разтояние. Скъсиш ли тази дистанция вече нещата се променят и важи правилото за грубата сила. А много от войниците са доста по яки от офицерите .
                      Е точно заради тези "учители" и техните идеолози армията е на тоя хал.Войника се управлява с мислене,знания и точни адекватни решения на момента,а не с крясъци,шамари и тем подобни.Наблюдавал съм американците,при тях офицери,войници и сержанти са наедно и равни в:тоалетната,банята,на масата за хранене и в свободното време.Като дойде време за изпълнение на заповед всеки си върши работата един командва друг изпълнява.Как така се оправят тия хора без нашата "дисциплина" базирана на "Аз съм началник ти си глупак,ти си началник аз съм глупак!".Цялата работа при нас тръгва от там,че на войника не се гледа като на мислещо скъпо държавно оборудване,а като на метач,общак и въобще най-долна прослойка.И това продължава при вече 100% профи армия.Интересно ми е съставителите на този устав ако отидат в коя да е друга страна и навлезнат в охраняван армейски обект,дали ще им викат до пресипване разни команди или направо няма да им светне пред очите.А истината е проста щом си влезнал там където не ти е мястото,получаваш куршум и толокоз.Естествено ще има и нещастни случайности,ама без тях неможе да се мине.
                      Последно редактирано от Венцислав Петров; 16-04-09, 20:53.

Коментар

Аз отдавна знам че нямаме армия . Мисля че е време за нова тема....
                        "...колко ли скучен ми би бил живота без мотоциклета и без прекрасното, истинско усещане за Пътя..." - Бат Димо - R.I.P.

Коментар

Първоначално публикуван от vesowarworld Преглед на мнение
                          Привет,

ако може малко да разясня от офицерска гледна точка ......
                          Ако си кажа мнението за тази "офицерска гледна точка" ще получа пожизнен бан, а не искам, форума ми харесва.
                          И аз съм завършил военно училище, и съм стрелял, и подчинените си съм инструктирал да стрелят, по всичко което нарушава указанията им или закона! Без разлика на пол, възраст, цвят на кожата и вероизповедание! И не съм имал проблеми и "бойни загуби", а след 10 ноември се смях много на тъжния инциден когато "демократично настроено" и пияно ВКР-то в поделението "Х" минало напряко през охраняван от караула обект и постовия го застрелял.....Така се е правило, така се правеше, така трябва да се прави, всичко друго е пародия.
                          0877 17 07 27 Понеделник - ден за почивка

Коментар

До: Носене и употреба на оръжие в армията

Какво да ти кажа те в Ирак,че се водеше война и се натискаха да се спазвал устава,дето ама никакво приложение няма там,защото е с идеология отпреди 200 години и само се сменя господин с другарю.При атентата в Карбала ,добре че на терористите не им издържаха нервите та почнаха да стрелят първи и нашите постове отвърнаха навреме.Щото трябвало първо да се докладва,че нещо идва към базата и тогава да се вземе решение какво да се прави,а "простите американци" (по думите на на офицери) ,просто имаха правило да се стреля по всичко навлязло непредвидено в охранявания периметър и всички местни си го знаеха това и нямаше проблеми.Ама нали ние сме по-умни и по ги разбираме тия работи се видя какво стана.

Коментар

До: Носене и употреба на оръжие в армията

Все повече започвам да се убеждавам, че решението ми да напусна армията е било 1000% правилно. Язък ми за военното училище и загубените седем години служба. Армия нямаме. Амин .
                              Aкълa e кaтo жeнскoтo нepaзпoлoжeниe. Нe ти ли дoйдe нa вpeмe, нe гo и чaкaй!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X