Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Имахме някога държава и армия

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: Имахме някога държава и армия

"по нашия вилает пък ако не си ходил войник е нямало шанс да се ожениш" ................... Някога ратайчетата от село са виждали бели чаршафи за пръв път като новобранци. Някога, дори в близко минало по времето на баща ми - храната е била храна, не като мое време. Някога армията се е водила за аристокрация, дори е имало забрана офицери да се женят за простолюдни жени (в Русия). Офицерската професия е била престижна, армията е била по-напреднала в цивилизационно отношение в сравнение с тогавашното село. Сега няма да казвам как е положението, че почнаха да ми се сърдят и заваляха червените точки. Приемат го лично. Кво да направя, като нямахме елементарна топла вода за всички, как да кажа добра дума? Аз като служих за циганетата беше важно да са служили, това у 21 век. Сблъсък на цивилизации. Като идваш от коптора и казармата ти се види хотел. Дори това се разсипа, шкембе Войвода не знам къде ще събира новите жертви, сигурно на палатки ще служат, като Беър Грилс.

Коментар

А бе, на тебе партизанското име да не ти е Терзиев? А спри да занимаваш света с мрънкането си?
      Ние не сме неутрални!

Коментар

Подкрепям Колето щото той почти съселянин аз съм отрасъл в Каспичан.
        Говоря за годините 82-89 щото това помня аз съм 75 набор.

Магазините бяха пълни догоре но с малко артикули: замразено пиле, салам кучешка радост и хамбургски, сирене, кашкавал, кисело и прясно мляко, масло.
        Прясно месо се ядеше като заколят прасето на село или заколят някое теле в АПК-то където бащата беше ветеринар.
        Пресни кокошки, пуйки, агънца и прочее да са живи и здрави бабите и дядовците на село.

Телевизори и прочие дефицит се добиваха на разменни начала чрез майка ми склададжийка на готовата продукция във Фаянс
        Намери един телевизор Електрон а пък аз ще осигуря санитарията от онази най дефицитната и те така.

За кило банани и кило портокали около Нова Година съм чакал по 3-8 часа на магазин.
        Land Rover Discovery II, V8 4.0
        VW Golf VI variant
        Гагич: "...Никой сериозен оффроудър не е сложен заводски на въздух, само СУВ за пред нощния чалга-клуб, пред кафето и за друсни-полянка..."

Коментар

"Матряла под фуражките не са ни го карали внос по второ направление от Луната. Бил си е извадка от целия останал матрял." ............ От моя випуск за курсанти отидоха само тия дето отпаднаха от цивилните ВУЗ-ове. Неслучайно приемът за курсанти е след цивилните. Отидоха за военни тия дето не успяха да се набутат дори за полицаи. Отрицателна селекция в чистия си вид.

Коментар

Само две думи ще река.
            Има ли сме държава и армия преди 09.09.1944г. после бяхме една республика придатък на СССР-то.
            Нито държава нито армия ТЕ имаха тия неща.
            Ако можеш да помогнеш на един човек , направи го и веднага го хвърли в морето.
            freelander 1,8 2001g.

Коментар

Ахахах - точно Терзиев, не може да има такова точно съвпадение .

''Власите'' (конкретно Белене - Свищов, че съм си играл с тях) верно и те имат такива наченки за образцови службари (ся се сетих, че вървеше такъв бъзик и с тях)

Господин ''икиров'' би трябвало да ви натъжава, че въпреки богатия си интелектуален и образователен ценз даже и за такваз ''нищо работа'' не са ви оценили …

Коментар

"Господин ''икиров'' би трябвало да ви натъжава, че въпреки богатия си интелектуален и образователен ценз даже и за такваз ''нищо работа'' не са ви оценили …" ......................... Подозирам камъни у мойта градинка. За каква работа? Да не си военен? Пак да кажа, нищо лично, има и свестни такива.

Коментар

Първоначално публикуван от zmiori Преглед на мнение
                  Само две думи ще река.
                  Има ли сме държава и армия преди 09.09.1944г. после бяхме една республика придатък на СССР-то.
                  Нито държава нито армия ТЕ имаха тия неща.
                  Цитирам: "Армията е въоръжена с над 2000 танка (от които близо 300 танка Т-72, около 200 Т-62) и над 2000 бойни бронетранспортьора. В Ракетни войски носят бойно дежурство: 8 комплекса Р-400 (SS 23) с обсег 480 km въоръжени с още 24 допълнителни ракети всички с възможност за поставяне на ядрени глави; 50 комплекса Р-300 „Елбрус“ (Scud) с възможност за поставяне на ядрени глави с обсег 300 км; неуточнен брой тактически ракетни комплекси 9К52 Луна с обсег 70 km с възможност за поставяне на ядрени глави, 18 комплекса 9К79 „Точка“ (SS21) с обсег 70 km с възможност за поставяне на ядрени глави; 26 зенитно-ракетни дивизиона въоръжени с комплексите: С-200 с обсег до 240 km 10 установки с възможност за ядрени бойни глави, 10 мобилни установки С-300 с обсег до 75 km, общо 20 мобилни установки СА-75 „Волхов“ и С-75 Двина с обсег до 45 km, 30 мобилни установки С-125 „Печора“ с обсег до 12 / 32 km.
                  В състава на сухопътни войски: 3 зенитноракетни дивизиона от комплекс 2К11 Круг с обсег 50 km, 20 мобилни комплекса 2К12 Куб с обсег до 24 km, 24 мобилни 9К33 Оса с обсег до 13 km, 20 мобилни комплекса 9К35 „СТРЕЛА-10СВ“ с обсег 5 km.
                  ВВС имат 45 бойни хеликоптера и над 300 модерни бойни самолета от които над 220 изтребителя. ВМФ разполага с 2 ескадрени миноносци, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна корвета, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера, 12 преследвача на подводници, общо няколко десетки – минни заградители, базови и рейдови миночистачи, патрулни кораби, десантни кораби, обслужващи кораби, катери и др.; брегови ракетни комплекси и бреговата артилерия батареи 130 mm и 100 mm водени от радиолокационни станции, морска хеликоптерна ескадрила, военноморска авиация с 10 бойни и 1 транспортна машини, парашутно-десантна и водолазна част, батальон морска пехота. Мирновременният състав на армията към 1989 г. е над 153 000, мобилизационният капацитет на България тогава, по оценка на ЦРУ, надхвърля 2,11 милиона мъже. "

Коментар

Първоначално публикуван от ikirov Преглед на мнение
                    "Матряла под фуражките не са ни го карали внос по второ направление от Луната. Бил си е извадка от целия останал матрял." ............ От моя випуск за курсанти отидоха само тия дето отпаднаха от цивилните ВУЗ-ове. Неслучайно приемът за курсанти е след цивилните. Отидоха за военни тия дето не успяха да се набутат дори за полицаи. Отрицателна селекция в чистия си вид.
                    Ако се вярва на спомените на татко ми - по него време отбора в Търновското ВВУ е бил нещо от към сорта на 50:1. Тва на влизане. На излизане - от випуска му са завършили къмто 1/3. Тва специалност свързочник. Може и да бъркам, ама не е с много.
                    Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от ezhko Преглед на мнение
                      Цитирам: "Армията е въоръжена с над 2000 танка (от които близо 300 танка Т-72, около 200 Т-62) и над 2000 бойни бронетранспортьора. В Ракетни войски носят бойно дежурство: 8 комплекса Р-400 (SS 23) с обсег 480 km въоръжени с още 24 допълнителни ракети всички с възможност за поставяне на ядрени глави; 50 комплекса Р-300 „Елбрус“ (Scud) с възможност за поставяне на ядрени глави с обсег 300 км; неуточнен брой тактически ракетни комплекси 9К52 Луна с обсег 70 km с възможност за поставяне на ядрени глави, 18 комплекса 9К79 „Точка“ (SS21) с обсег 70 km с възможност за поставяне на ядрени глави; 26 зенитно-ракетни дивизиона въоръжени с комплексите: С-200 с обсег до 240 km 10 установки с възможност за ядрени бойни глави, 10 мобилни установки С-300 с обсег до 75 km, общо 20 мобилни установки СА-75 „Волхов“ и С-75 Двина с обсег до 45 km, 30 мобилни установки С-125 „Печора“ с обсег до 12 / 32 km.
                      В състава на сухопътни войски: 3 зенитноракетни дивизиона от комплекс 2К11 Круг с обсег 50 km, 20 мобилни комплекса 2К12 Куб с обсег до 24 km, 24 мобилни 9К33 Оса с обсег до 13 km, 20 мобилни комплекса 9К35 „СТРЕЛА-10СВ“ с обсег 5 km.
                      ВВС имат 45 бойни хеликоптера и над 300 модерни бойни самолета от които над 220 изтребителя. ВМФ разполага с 2 ескадрени миноносци, 3 стражеви кораба, 1 фрегата, 1 ракетна корвета, 4 подводници, 6 ракетни катера, 6 торпедни катера, 12 преследвача на подводници, общо няколко десетки – минни заградители, базови и рейдови миночистачи, патрулни кораби, десантни кораби, обслужващи кораби, катери и др.; брегови ракетни комплекси и бреговата артилерия батареи 130 mm и 100 mm водени от радиолокационни станции, морска хеликоптерна ескадрила, военноморска авиация с 10 бойни и 1 транспортна машини, парашутно-десантна и водолазна част, батальон морска пехота. Мирновременният състав на армията към 1989 г. е над 153 000, мобилизационният капацитет на България тогава, по оценка на ЦРУ, надхвърля 2,11 милиона мъже. "

Кеф, та кеф.
                      2 молиона - кеф та дрънка...

Коментар

Подозирам камъни у мойта градинка. За каква работа? Да не си военен? Пак да кажа, нищо лично, има и свестни такива.

Неее - няма такива . Те са отрицателно селектирани огризки на гражданското общество (демек - утайки), c нестандартен мат'риал под шапките, морящи с гадна храна и студен душ бледната младеж на държавата ..

/а с това последното USMC се гордеят и радват деева /

Коментар

"/а с това последното USMC се гордеят и радват деева /" ............. Повярвай ми, търсих с Гугъла какво е, и пак не ти вдявам намеците. Как да кажа добра дума за армията в близкото и по-далечното минало, като не се сещам за такава? Виж от офицерска гледна точка може да е друго, всеки от камбанарията си. ................Windwarrior, за тия летците винаги е имало наплив, ама това не е заради чорбата и пенсийката след 20 г. стаж, ами за 20 - те останали работещи самолета.

Коментар

Първоначално публикуван от ikirov Преглед на мнение
                            "/а с това последното USMC се гордеят и радват деева /" ............. Повярвай ми, търсих с Гугъла какво е, и пак не ти вдявам намеците. Как да кажа добра дума за армията в близкото и по-далечното минало, като не се сещам за такава? Виж от офицерска гледна точка може да е друго, всеки от камбанарията си. ................Windwarrior, за тия летците винаги е имало наплив, ама това не е заради чорбата и пенсийката след 20 г. стаж, ами за 20 - те останали работещи самолета.
                            Еба ли го. Тати е завършил свързочник в Търново. На самолет се е качвал 2 пъти в живота си поне доколкото на мен ми е известно. Ма щом казваш....
                            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Не вдявате, господин ''киров'' (Терзиев), защото от армията сте виждали само новобранския център (ако въобще) и на това стъпало сте си останали.
                              А за познаване на американската, руската, танганайската такава - въобще и реч не може да има .

Та питанката е - откъде такова всеобхватно всемирно познание и обобщения от ваша милост спрямо армейския живот ?

P.S.: Трябва обаче да призная, че откровенията изразени тук ме вдъхновяват ако върнат пак наборната да вложа хъс и връзки, та да въведем подобно, истинско военно обучение за нашата младеж (ако ще и до ниво взвод-рота барем, които е с късмет- с късмет).
                              /Носните салфетки ще изчезнат от рафтовете, деева /

Последно редактирано от BulAf; 16-09-19, 23:15.

Коментар

"Тати е завършил свързочник в Търново." ................. По времето на бащите ни Стария е вардил на границата, да не бягаме. На военните са им давали апартаменти, ранно пенсиониране, 20 заплати накрая, право на лично оръжие. Фащаха тавана на пенсиите. Е, и безплатна чорбица. Съчетано с клатене на топурдаци през целия стаж. Било е нелошо решение в сравнение с много цивилни соц професии. Нямало е мърдане като днес да свиеш куфара и айде на по-тучни пасбища. Мярнах оня ден заплати по 5000 евро за заварчик по Англия, не за 100 лева у соц предприятието. В ден днешен само за Долна Митрополия знам за наплив, иначе аз като кандидатствах за курсанти ходиха тия дето не ги приеха у ВУЗ. ........................ BulAf, всъщност лафа на Стария "розов задник" е много по-добре от "бледна младеж". Ако и някога да са бичили тактики тия военните, ся са по-бледни и от мен, по цял ден разнасят папки и отчети.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X