Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Имахме някога държава и армия

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Имахме някога държава и армия

"Обаче като се опитват да ме кръщават как нямало салам и хляб, едва ли не народае гладувал, айде моля ви се..." ................. Е не е да гладуваме, и не е като да няма. Има, хляб по половин час в денонощието, 2% от времето. И 1 път, айде от мен да мине че не съм сигурен - 2 пъти седмично колбаси или сирене, които свършват преди края на опашката. Десетина касетки за цяло село, и май дори имаше ограничение по килограм на всеки чакащ. Не се наемам да смятам колко % от времето има колбаси за теб, ако нямаш пенсионер да го пратиш да виси кат сопол пред магазина. Пък и събота са бачкали до обяд нашите... не сме като ония от Милионерово, дето са купували Хитачи с левчета. Имали сме държава твърди темата, и пратили Стария да ме варди по границата, случайно да не избягам. Тогава напливът е бил обратен на сегашния, бежанците сме били ние, от т.нар. родина. И за разлика от сегашните "бежанци" - почват да тормозят родата ти, ако успееш да избягаш някак си. Има случаи дори на вкарана в лагер дъщеря на беглец.

Коментар

Идеята ми беше не за достойнствата и недостатъците на военната служба в България (всички между другото громите комунистическата военна служба, а не царската), а за символите, които биха сплотили армията и които я различават от въоръжена тълпа. Днес едва ли нещо ни сплотява като народ както тогава, по царско време, идеите за национално обединение, за правотата на водените войни. Под съветски сапог е ясно че нищо не вирее, камо ли символи - къде са сега ЗКПЧ-тата и ВКР-тата и техните "идеали"?

Коментар

Първоначално публикуван от blackfirefly Преглед на мнение
        . Някои изкарват нещата по-страшни и от Ленинградската блокада...
        Това ли трябва да очакваме, ако матушка вземе превес? А пък нямаме наборна армия, дето да ни защити от душманите с железните си гърди?
        Лошото е, че не сме "страна огромная"

Коментар

Първоначално публикуван от kefaes6efa Преглед на мнение
          Идеята ми беше не за достойнствата и недостатъците на военната служба в България (всички между другото громите комунистическата военна служба, а не царската), а за символите, които биха сплотили армията и които я различават от въоръжена тълпа. Днес едва ли нещо ни сплотява като народ както тогава, по царско време, идеите за национално обединение, за правотата на водените войни. Под съветски сапог е ясно че нищо не вирее, камо ли символи - къде са сега ЗКПЧ-тата и ВКР-тата и техните "идеали"?
          Времената са били други, а и примерите от Априлското възстание, Руско-Турската война /имам предвид българските опълченци, да не ме разбере някой накриво /, въобще борбите ни за освобождение и т.н. са били съвсем пресни....та за това сме били и може би по-сплотен народ.
          Only after the last tree has been cut down,
          Only after the last river has been poisoned,
          Only after the last fish has been caught,
          Only then will you find that money cannot be eaten.

Коментар

Таке де! И за онази зима с двете кофички кисело мляко... Което беше не повече от 2 месеца по сценария за криза. Някои изкарват нещата по-страшни и от Ленинградската блокада...
            Въпросн на гледна точка. Ленинградската блокада е 2 години и 4 месеца (ако помня добре). Тук 45 години току въведат купони за нещо.

Не, вероятно никой не е умрял от глад (макар че, я си представи сам стар човек насред люта зима и опашки с часове), но държава в момента има много повече, по простата причина че всичко що мязаше на държава беше спуснато "свише" откъм където изгрява слънцето, с прибавка местни издънки. Видя се колко струва към края - съвсем предизвестен впрочем.

И армия имахме, в услуга на същите, дето и бюджета и определяха, ама сметката не плащаха.

Не че сегашната изпедерастена и силиконясала пасмина е цвете за мирисане, ама айде нЕма нужда!
            Долните твари, измислили перверзията Erlang, имат "много здраве" от мен. Болезнено!

Коментар

"а за символите, които биха сплотили армията и които я различават от въоръжена тълпа. Днес едва ли нещо ни сплотява като народ както тогава, по царско време, идеите за национално обединение, за правотата на водените войни. " ........... Тоягата е сплотявала. И липсата на информация каквато я имаме днес. Ето виж северно Корейците кви са сплотени... Аз лично не си представям толкова силна пропаганда, че да оставиш доброволно жена и деца, и да гониш Михаля по баирите. В мирно време. Помня дядото на зет ми като е служил по царско - офицерите са псували войниците без причина, и са раздавали камшици като на животните в цирка. Моя прадядо не го помня.

Коментар

Включва целия асортимент на Кореком за алкохол, цигари, шоколади, HI-FI техника и т.н. според предпочитанията. А за храната имаше толкова, че хората правеха изпращания на войници и сватби по три дни на които се извървяваше цялото село. За Христо Милионерово, пардон Христо Милево да си чувал нещо!?! Примерно!
                Заеби
                И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                  Христо Милево си е друга България.
                  Аз съм живял до 12 годишен на село, после в града,ч е и нашите се бяха поддали на тази мода.
                  Обаче всяко лято, че и през другите сезони-всяка събота и неделя на село, и яко бач. И нашите така, а те ходеха и на работа. Че като има зор и след работа хдеха.

За липса на хранителни продукти не знам как е било по шопия, ама тук си имаше всичко, което тогавашната икономика даваше. Е, случва се да няма шпек примерно, ама на другия ден, или следващото зареждане пак си има. Или овче сирене(много се търсеше), или олио или захар.
                  Но е било временно, за ден-два, до седмица, и после си имаше.

За пертални и телевизори няма смисъл да говорим, то там всичко си е така както се писа.

Само да се изясним-някой да не си помисли, че съм привърженик на онези времена... Не съм, и не искам нищо от тогава да се връща. Е, не всичко, имаше си и добри неща, но бяха малко, та погледнато общо-не беше добре.
                  Обаче като се опитват да ме кръщават как нямало салам и хляб, едва ли не народае гладувал, айде моля ви се...
                  Имаше бе Кольо.
                  Единия месец сирене, другия кремвирши.
                  В един месец и двете - абсурд.

Сега, такъв глад като в Украйна тук не е имало. Но те са един нещастен народ, та сравнението е некоректно. Е, и никой не е имал план като другаря слънце на народите.
                  Последно редактирано от turtey; 16-09-19, 17:21.
                  И азъ вамъ г~лю: просите и дастсѧ вамъ: ищите, и ωбрѧщете: толцыте, и ωтверзетсѧ вамъ: всѧкъ бо просѧй прiемлетъ, и ищѧй ωбретаетъ, и толкоущемоу ωтверзетсѧ

Коментар

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
                    Христо Милево си е друга България.
                    Аз съм живял до 12 годишен на село, после в града,ч е и нашите се бяха поддали на тази мода.
                    Обаче всяко лято, че и през другите сезони-всяка събота и неделя на село, и яко бач. И нашите така, а те ходеха и на работа. Че като има зор и след работа хдеха.

За липса на хранителни продукти не знам как е било по шопия, ама тук си имаше всичко, което тогавашната икономика даваше. Е, случва се да няма шпек примерно, ама на другия ден, или следващото зареждане пак си има. Или овче сирене(много се търсеше), или олио или захар.
                    Но е било временно, за ден-два, до седмица, и после си имаше.

За пертални и телевизори няма смисъл да говорим, то там всичко си е така както се писа.

Само да се изясним-някой да не си помисли, че съм привърженик на онези времена... Не съм, и не искам нищо от тогава да се връща. Е, не всичко, имаше си и добри неща, но бяха малко, та погледнато общо-не беше добре.
                    Обаче като се опитват да ме кръщават как нямало салам и хляб, едва ли не народае гладувал, айде моля ви се...
                    А би ли обяснил, защо след като родителите ти са бачкали цяла седмица за държавата, след това трябва да бачкат и през дните отредени за
                    почивка, та да се изхранят? Та и тебе са те въвличали в тая робия?

Коментар

Имам приятел хърватин, към 40 годишен. Той казва, прадядо ми е воювал, дядо ми и баща ми също. Най-много се надявам на мен да не се наложи.
                      Така че тия армии, национални дългове, клетви, простотии, ако може без тях вече. Който не е видял война, той не знае какво е и за щастие в Бг мнозинството сме така. Нема нужда викам аз.

Коментар

Първоначално публикуван от MFr Преглед на мнение
                        ...Нема нужда викам аз.
                        И аз!
                        Втрещявам се когато чета хвалебствия каква велика армия сме имали.Имали сме защото е трябвало да имаме. Надявам се никога повече да не потрябва да имаме(въпреки, че като гледам как се развиват нещата съм по скоро песимист).
                        Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                        Джон Кенеди

Коментар

Първоначално публикуван от turtey Преглед на мнение
                          Британский, американский и русский солдаты сидят в палатке. Разговор свернул на рацион.
                          – В русской армии мы получаем 2000 калорий в день! — говорит русский солдат.
                          – В британской у нас 4000 калорий в день! — говорит англичанин.
                          – Это ерунда, — говорит американец, — у нас в Штатах мы получаем 8000 калорий в день!
                          На что русский раздраженно восклицает:
                          – Чушь! Как можно съесть столько капусты?!

Те така те и да много други неща
                          Не че нещо ама номинално средното американско МРЕ е около 1250 калории. 3750 на ден демек. Повечето руски дневни ИРП са над 4000. И в тях няма зеье.
                          Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от FiveFinger Преглед на мнение
                            Айде да погледнем един път малко по-наделече? И в могучая се е доказало с времето, че наборните служат само за едно. Крадене от държавата на всички останли съпътсващи проводници около нея. реална файда, йок!
                            Намери едно филмче за войната на пикапите ли нещо подбоно, за гражданските войни в Африка. Да видиш шепа наемници как разбиват наборни армии. С пикапи и един хеликоптер, и всичките танкове и бронирани машини на скраб.
                            Отделно, мотивцаята на "младите" в -10. Тя моята е толкова да си мръдна пръста за тумбаците, камо ли на 18г младежи.
                            Не знам за могучая, ама наследниците на K.u.K преди няколко години си върнаха наборната казарма. След като я бяха отменили преди около 15 години. Е, ся в техните представи наборната казарма сигурно служи за нещо по различно от лицеви опори в кенефа, боядисване на бордюри и уборка на територията, та може и да има смисъл.

За протокола - не съм фен на наборната казарма.
                            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                              Не че нещо ама номинално средното американско МРЕ е около 1250 калории. 3750 на ден демек. Повечето руски дневни ИРП са над 4000. И в тях няма зеье.
                              Другата разпространена версия на същия анекдот е за ряпа. Ако искаш нея да пусна?
                              Срещал съм го и с картофи.

Та не бъди буквалист

Коментар

To aко е истински войниклък и безопасна храна - и аз ще стана фен на няколко месеца наборна. Ама с тоя матрял под фуражките в мамковината - и милиарди да налееш - пак ще сервират медузи, щот артелната се изнася още преди да е заредена. Баня пак няма да има ако и да ти се полага по устав, и "киртаците" пак ще копат от сабаале до ракиено, щото не са нужни консумативи за мотиката. Военен се става заради далаверката и ранната пенсия. Нямам идея как е по швейцарската армия, ама да има пушка у всеки дом май си струва останалата разправия. Оф, размечтах се!

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 9,962 в 11:28 на 09-12-25.

Зареждам...
                                X