Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • #61
    От: Новини и любопитно

    Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
    (еле пък доставките на вода).
    Средствата за обработка ; съхранение и транспорт на вода и други хранителни стоки доста са се развили за сто години . Виж манерката на БА си е образец от първата световна
    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

    Коментар


    • #62
      От: Новини и любопитно

      Те тези манерки сега ползват ли се?
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

      Коментар


      • #63
        От: Новини и любопитно

        Има ги все още по складовете но не се ползват.Сега аскера ползва кемълбеци-самостоятелни или интегрирани в бронежилетките или в раниците.До 1945 г в армията наред с българските са се ползвали и немски котелки и манерки с чашка-но явно са били много малко и са се ползвали само в "елитните" части-Парашутната и Бронираната бригади.По време на соца наред с нашите са се ползвали и ГДР-ски манерки,полски,унгарски,чешки.

        Коментар


        • #64
          От: Новини и любопитно

          BulAf, малко на майтап ти рекох да се успокоиш малко, ти за нула време па си изписал сума ти и празни приказки. Поне кажи нещо от твоя опит, мани ги рамбовците от Виетнам, това и сам мога да го прочета или да гледам клипчета в тубето. Барем някоя случка обади, да се посмеем... ей го и аз ка направих /абе ти нали разбра че две години съм ял с вилица и лъжица, че даже и на мушама онова с баката е инцидент, дето явно само на мен от целия форум се е случило и то веднъж за 24 месеца?!?/, ма да сме живи и здрави. Примерът ти с руския затвор е безкрайно тъп, /иначе не съм се засегнал, трийсе години работя с хора и малко неща освен бутилка Джони могат да ме разклатят/ щото аз веднага казвам, че ако беше български затворник ще осъди държавата в Страсбург за таквоз нещо като стой та гледай. Е и!? Никакъв смисъл от коментар.
          Разбрах че горите боклука, отлично, но не ми каза на къра кой кара мамбото и водата? Фирмата за кетъринг или...? За водата съм съгласен, въпреки че и сега пия чешмяна, но в реална обстановка ще предпочитам някой да ми я докара и няма да подбирам по капачките синя или розова да пия. Вкуса на манерката така и не ми допадна, но си пазя една чистак нова, тип ПСВ... Значи да сме наясно - говоря единствено и безусловно за действия на наша територия, въобще не ме интересува какво става на чужд терен - това си е проблем на отишлия там и на командировалия го. Не ме интересува какво правят и американците, тяхното е друго. Та, като стане патакламата какви са разчетите? Очевидно при толкова важен въпрос за бутилирана в пластмаса вода, големият ни враг ще направи необходимото. И ако големият ни брат закъснее с доставките, ко ше праим? Да не търсим пак манерките на дядовците? Само да вметна, понеже съм израснал /първата половина на 80-те/ на оградата на инженерен полк - там си имаха сонди за проучване и добив на вода и естествено установки за някакво пречистване, и без да знам по структура и щат как е било за армията, очевидно се е знаело какво и как. Сега се оказва, че даже и един тон водоноска да изкараш напред ще е финансов и логистичен кошмар, егаси - кво остава за другото... Тъй водата и храната ясно, ама пак да питам. По разчет военнослужещият сигурно яде два или три пъти на ден, нал тъй, ама извинете, колко пъти на ден му е предвидено да се изака? Един път да речем и за в базата е ясно, ами на къра какво става? Щото болести, зарази, тва-онова... И пак ще се похваля, щото някои хора явно на са наясно с битовизмите - лично с още двама бойци съм оборудвал лагерен нужник, извинете. На един летен лагер, 120 човека на палатки една седмица, вода 100% от водоноска, храна от походна кухня и на походна столова, имам служебна благодарност в книжката, ама не е само заради нужника и пак никой не се одриска, да гое. Верно ще излезе приказката че тогава дрисльовците бяха по-малко от сега /без извинение/, от което хич не съм радостен, естествено. Ма то сега у 21 век, може по някои регламенти да се счита за кощунство ако оставиш човек да се изходи клекнал, ами не му подсигуриш поза седнал...
          Тука уважавания komuso спомена нещо за Щит-82, хаха, някои сегашни военачалници могат да видят толкова войска и машини на едно място само в сънищата си и за тях подвоз на вода за толко хора и техника верно ще е финансов и логистичен кошмар, /по спомен и по разкази - тогава е мобилизиран полевият хлебозавод на Трета армия/. Нищо де, все трябва да имаме да пишем за нещо.
          А за ПСВ, наистина тогава сме били велики. Толкова години, почти цялото мъжко население на фронта, с глад и немотия във вътрешността, бойни действия на толко фронтове и на наша, и на външна територия... Шапки долу както се казва. И много ясно че всеки ще иска и той и подчинените му да са добре нахранени и оборудвани, едва ли има нормален човек който да не мисли същото, ноо... тъй са мрели, тъй са ровили. Прадядо ми казах, е бил години по фронтовете, на село млада жена с бебе, глад и болести, неговият баща /мой прапрадядо/, 2-3 години кмет и е раздавал "американско" брашно на вдовиците /само на тях се е полагало/, вкъщи - нищо. Това по спомен на баба. Да със скъсани гащи и цървули, ам отде сукно и кожа!? Кой да го произведе или кой да го купи, с кви пари, па и за гушка на някои чичковци е трябвало, да му се не види. И тя тая работа с бесене на фатмаци и тиловаци не се оправя, щото и в един момент като се разкаля безпътицата и дотам. 25 години по-късно една велика по ред и организация нация го е изяла същия, хем не знам колко от Европата е работила за нея.

          П.п. Абе Колеги. Прави ми впечатление, че не знам за кой път вече се споменава това "измокрен, гладен, уморен"... Ама чакайте малко, кой ви дава право да късате фразата и да вадите думи от контекста? Къде остава тогава онова - без отдих би се ден и нощ - и нататък изречението!? Ами военнослужещият от 21 век си има право на регламентирана почивка, откъде накъде ще ходи да се бие денонощно, че и "На нож!" да вика? Да не говорим че по-нататък в оригиналния текст го има "... заровен в снег, с ръце премръзнали се би." Недопустимо е това.
          Тази песен е създадена от един редник и един подпоручик /умишлено не им казвам имената, щото вече едва ли някой го интересува, а който иска ще ги научи/ от 23-ти Шипченски полк - на крак, в почивките и по емоциите от онова време. Както са създавани и другите ни химнове - и "Мила Родино" и "Върви, народе възродени". Ония хора някога са водени от чувства и идеали и не са си направили прецизната сметка, че признателните потомци ще вземат да редят анализи на произведенията им и по тях кардинални изводи за житието-битието българско.
          Последно редактирано от jordanov sv; 16-07-18, 14:33.

          Коментар


          • #65
            От: Новини и любопитно

            Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
            "Малка България" по това време (в региона) е по-малка по територия, единствено от Османската империя, по-икономика е най-голямата! По население, отново отстъпва само на империята. Войната губи, единствено и защото е част от загубилия като цяло блок. Блокът пък губи, единствено защото САЩ се "припознават" в противния.
            България първа от четворния съюз излиза от войната. Именно българската капитулация "отваря" очите на немския генерален щаб, поемащ почти изцяло негативите на американската намеса, че шанс за нещо различно от загуба е невъзможен. Та да го кажем наобратно - ПСВ сме можели да спечелим, единствено ако спечели Германия.

            Коментар


            • #66
              От: Новини и любопитно

              Относно водата... Ами вижте сега....

              По време на Чаталджа за vibrio cholerae, се е знаело че го има, ама все пак доста малко от медицинските служби на армиите.... Дори хлорната вар си е било по това време лукс...
              обикновена мокра кърпичка с хлорхексидин за изтриване на лъжицата? не? Аха, а мокрите кърпи да са "alcohol free", че да не изпръхва кожата на ръцете... пък и да не ги смуче ЛС след вечерна проверка... ))))))

              таблетки за обеззаразяване ? Има в доста от тези дневни пакети... в някои- даже и в доста обилни количества... Още не съм решил дали тези пакети ги правят оптимисти (мислещи за дълбоки настъпления (с неминуемото откъсване от волските каруци (БА в ПБВ) на снабдяването), или песимисти (опасяващи се от дълга отбрана и единствен водоизточник - калната локва, образувала се в падинката малко по-ниско от изкопаната дупка за сране) ....

              Въобще- кеф на бучки и епидемиология. ))))))))))))))

              И пак не мога да си представя реален войник без лъжица... )))))))))))))
              Последно редактирано от deyan_h; 16-07-18, 16:59.
              - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
              - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

              Коментар


              • #67
                От: Новини и любопитно

                Първоначално публикуван от mikivt Преглед на мнение
                - ПСВ сме можели да спечелим, единствено ако спечели Германия.
                Абе то и с втората е било така
                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                Коментар


                • #68
                  От: Новини и любопитно

                  Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                  Абе то и с втората е било така
                  Не. Коренно различна ситуация. ... )))))))
                  - Зверь, самый лютый, жалости не чужд.
                  - Я, леди, чужд. Так, значит, я не зверь.

                  Коментар


                  • #69
                    От: Новини и любопитно

                    Първоначално публикуван от deyan_h Преглед на мнение
                    Не. Коренно различна ситуация. ... )))))))
                    Кое е чак толкова коренно различното ? Пак сме съюзник на грешната страна . Ситуацията в началото е била доволно сложна защото СССР и Германия дефакто са съюзници които съвместно окупират Полша . Влизането ни в тристранния пакт е със съгласието на Сталин и за това ни е върната южна Добруджа . Съответно ние взета след това въпреки че не ни е признат статут на воюваща срещу нацизма държава заради участието на българската армия във този етап на войната въпреки дадените около 30 000 жертви .
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                    Коментар


                    • #70
                      От: Новини и любопитно

                      Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
                      ... Влизането ни в тристранния пакт е със съгласието на Сталин ...
                      Не, не е. По-скоро е трябвало да го преглътне, както е преглъщал и доста други неща в периода август 1939 - юни 1941.
                      Ние не сме неутрални!

                      Коментар


                      • #71
                        От: Новини и любопитно

                        Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
                        BulAf, ....., ти за нула време па си изписал сума ти и празни приказки. Поне кажи нещо от твоя опит, мани ги рамбовците от Виетнам, това и сам мога да го прочета или да гледам клипчета в тубето. ....
                        Целия тоз титаничен труд може да се опише и в лирика... :



                        Уважаеми - всички тия *празни приказки* дето съм бил нашляпкал, са производни единствено на моя опит и на труда на разни хора да ми дават на тепсия техния си опит.
                        /включително и страничната бележка за Виетнам - придобита в разговор (вярно - виртуален) с прекия участник там! (бях се наврял в разни групи, където ветерани се организираха за посещение на бившите си бази и бойни полета - с цел евентуално да се "присламча" към някоя такава..) /.

                        Обаче, сблъсквайки се с един такъв авторитет по военното дело (и в частност - логистиката, та и инженерното осигуряване) мога единствено (засрамен от скудоумието си) да си взема каскета в ръце и мачкайки го, да застана в ъгъла. От където да попивам, попивам знания...

                        Може ли например, да обясните, как ще действате в следната ситуация на "наш терен":

                        - Бургазлийските "батки", в едно с няколко хилядите руски туриста там, чувствайки се угнетени от "софийското" правителство решават да развеят знамето на свободата в Бургаски окръг обявявайки (тъй известната във форума) - БНР.
                        - Бившата казарма в Айтос е заета от части на Втора Тунджанска бригада, като района на самия Айтос е силно враждебен - спорадични престрелки из засада, всекидневни демонстрации на жители срещу "софиските грабители", появяващи се рехави "барикади" по улиците.
                        - В района на терминала на летище Сарафово има също части на Втора бригада + хора от Парашутния полк (да са, да речем - 100 човека ) водещи бой с "възстанниците". Всички комуникации към терминала (ВиК и Ел) са прекъснати . Района около летището е враждебен (в контакт с противника), но все пак пробиви с изненада, агресия и скорост са възможни.
                        Бургас е тотално окупирана зона.

                        Как ще закарате припаси (вода в частност) до базата в Айтос и от там - до хората блокиращи Сарафово ?
                        /щом като "па къв проблем може да е да се закара една водоноска напред..." , то едва ли е трудност някаква /

                        П.П.: /ситуацията е условна, принципа е един и същ.
                        Доставка на припаси от "контролирана среда" (основна база) към "изнесен опорен пункт" (Айтос) и от там - до "огневи позиции" в непосредствен контакт с противника (Сарафово)/
                        Но да спра с празните приказки - нека чуем експерта какво има да ни разкаже.

                        П.П2: Прав е "Кучето"! Мноого прав!
                        Ко се занимавам ...
                        Последно редактирано от BulAf; 17-07-18, 16:45.

                        Коментар


                        • #72
                          От: Новини и любопитно

                          Ми с танкове,нали нямат ракети да ги бият все още........па НИЕ Софиянци сме се заринали с танкове

                          Мани майтапа,то се мисли Какво пък толкова,до окопа и на магаре ще им я закарам.

                          Е Сърбия как беше или пък Украйна,че по-прясно
                          TOYOTA SEQUOIA ‘11
                          W140 S420 '99

                          Коментар


                          • #73
                            От: Новини и любопитно

                            Ти заеби,ама и украинците след близо 4 г война разбраха фундаменталната истина,че е по-добре на аскера да му се раздава пакетирано мамбо тип MRE,и бутилирана вода отколкото да караш полеви кухни и водоноски на предната линия.Тази година имах възможност да опитам и украинско и белоруско MRE.Ами при тегло 1.2-1.3 кг за пакет,с него можеш съвсем нормално да закусиш,обядваш и вечеряш,барабар с десерта,дъвките,хапчетата за пречистване на вода,че и влажни кърпички има.Е има някакви каши с месо и без месо в менюто ама то си е тяхна национална манджа и ако ние такова не бихме го яли те си го папат с кеф.Само май още ние си мислим,че с водоноски и полеви кухни образец 1943/1965 г ще решим логистиката,а преди 10-на години имахме цяла Бригада Логистика/сега май е полк/.

                            Коментар


                            • #74
                              От: Новини и любопитно

                              Това са глупости - със скапан пикап можеш да натовариш и да нахраниш доста войник,гръмнати ти пикапа е го другия пробива.

                              Полева кухня за фронт евентуално,база някаква както са по Афганистан и Ирак.......като си на барикадата ебем ти водоноската,да и забият 5 фишека и стоят жадни всичките.

                              Всичките други фифели като - за колко готвиш,какво готвиш,каква годност,от какво имат нужда,как се пренася,как се съхранява,колко е мобилно,колко тежи,как се доставя...........нищо де,да не се случва ма няма и кой клипове у тубата да гледа па ега им влезе в акьла каква е истината тия години с тия конфликти.
                              TOYOTA SEQUOIA ‘11
                              W140 S420 '99

                              Коментар


                              • #75
                                От: Новини и любопитно

                                Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                                Не, не е. По-скоро е трябвало да го преглътне, както е преглъщал и доста други неща в периода август 1939 - юни 1941.
                                В случая Хитлер е предложил на нас повече от Сталин .
                                Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X