Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
    Пък вече към края на 1941 немците са имали в тила си едно 90-на хиляди партизани, които в определени моменти по заповед от Москва са предприемали масирани акции срещу комуникациите. Примерно "Релсовата война" през 1943 около боевете в района на Курската дъга.
    Точно „Релсовата война” дори и руснаците я признават за видна показуха, с минимални до нулеви резултати, с цел другаря Пантелеймон Пономаренко да изпъкне като виден пълководец. Вместо да „пускат под откоса” ешелони с техника и припаси, партизаните се занимават с ръкоблудство и взривявят релси, които в общия случай пристигналия по късно ешелон поправя за 30 мин и си продължава по пътя. Ама друго си е да докладваш „Взривихме 200 000 релси тов. Сталин”...
    Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

    Коментар


    • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

      Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
      Що така? Сменят се колесарите на вагоните. ...
      Сменяш, ако имаш достатъчно талиги и съответно оборудване. Явно са нямали, защото са тръгнали да подменят релсовите пътища към европейски стандарт. По-безпроблемно им е било в Прибалтика, където Съветите след 1940 не са успяли да подменят всички линии към руския стандарт.
      Смята се, че принос за неуспеха на финалния напън към Москва през 1941 има и това, че подмяната на линиите е стигнала само до Смоленск, което е затруднило подвозването на достатъчно запаси.
      Освен всичко друго се е оказало, че руската зима 1941/42 не понася И на немските локомотиви и до 70-80% са били извън строя поради проблеми с екстремно ниските температури.

      Към лятото на 1943 вече са били успяли да подменят релсите по повечето важни за тях линии, ама пък от там нататък са започнали лека-полека да отстъпват ...

      Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
      Точно „Релсовата война” дори и руснаците я признават за видна показуха ...
      Показуха не показуха, но в тила си немците за да си охраняват комуникациите държат 100-хилядна войска ...

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:bild3ki.ak2y64suio000ccgcwc4k4gg.ejcuplo1l0oo0sk8c40s8osc4.th.jpeg
Прегледи:1
Размер:104.0 КБ
ID:5794851

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:1369334167_38_3.6yo708vzr3oco0ko4cggcs8wk.ejcuplo1l0oo0sk8c40s8osc4.th.jpeg
Прегледи:1
Размер:173.7 КБ
ID:5794852

      Натиснете снимката за да я уголемите

Име:pk-65831.jpg
Прегледи:1
Размер:27.3 КБ
ID:5794853

      В някои случаи товарните ешелони се съпровождат от такива като на картинките горе или пък преди тях се пускат празни, та да задействат мини, ако има такива.
      Последно редактирано от Чавдар (V93); 24-07-18, 20:29.
      Ние не сме неутрални!

      Коментар


      • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

        Първоначално публикуван от ak101 Преглед на мнение
        Интересува ме има ли веган MRE?
        Е то ако човек е толкова претенциозен, то армията определено не е за него. В Британската армия няма веган меню. Иначе рационите са 60 ястия: 10 са вегетариянски, 20 "нормални", 10 мюсюлмански и 10 еврейски.


        Първоначално публикуван от komuso Преглед на мнение
        При руснаците е имало водка и каша...

        Е то това им е била националната кухня


        Между другото, италианския рацион все още включва 30мл гроздова ракия. Освен това познатите неща действат положително на фронта. Друго си е "каша ама нашенска", не някакво вражеско зеле. Той капитализмът винаги е сладък, ама войникът знае че е гнило там ... Някои съвременни армии добавят нарочно местни марки примерно шоколадче, казват че се подобрява морала на войската когато видят нещо от вкъщи.


        Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
        Нашата армия сигурно е единствената в НАТО която няма собствен такъв хранителен пакет ...
        Като чета темата и се убеждавам че българският войник е подложен на по-яка подготовка и от американските командоси.


        На практика предполагам е въпрос на "оправия". Просто на никой не му е хрумнало да помисли за това. Има много бюрокрация в тези неща, стратегии, концепции, програми за развитие и т.н. Армията не е само офицери и войници.


        А и хранителните пакети са необходимост. Ако няма необходимост, няма и пакети. Сред основните стратегии на американската армия е да се намали ползването на тези хранителни пакети и да се ползва прясно готвена храна максимално доколкото може. Практиката е показала че войникът е много по-боеспособен ако сутрин му замирише на бекон и кафе, а не на пакетирана пластмаса.


        Първоначално публикуван от sek.1 Преглед на мнение
        Зад всеки войник в Нормандия американците предварително са осигурили над 4 тона различни товари .
        Ама това е средно аритметично, нали. Друг пример: британската армия на Западния фронт (ВСВ) получава 30 милиона килограма месо месечно - много внушително, от които редовия войник получава парче мръвка колкото кибрит - съвсем невзрачно. Сухарът който са нагъвали е бил достатъчно твърд да троши зъби и често вместо за храна често е отивал за палене на огън. А са стояли често гладни и защото провизиите отиват на погрешното място по недоразумение (такъв майтап все още се случва по международни учения дето хем мирно време и джи-пи-еси и какво ли не, ама някой като обърка написаното на лист хартия и ... )


        Първоначално публикуван от komuso Преглед на мнение
        ...Ами при тегло 1.2-1.3 кг за пакет,с него можеш съвсем нормално да закусиш,обядваш и вечеряш,барабар с десерта,дъвките,хапчетата за пречистване на вода,че и влажни кърпички има.
        Щото са разчетени при необходимост да може да оцелееш по 3 дни с един пакет.

        Коментар


        • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

          Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
          Що така? Сменят се колесарите на вагоните. Едно време до СССР поездом как се пътуваше - на съветско-румънската граница вдигаха (да, вдигаха) вагоните и сменяха осите с колела отдолу с по-широки.

          Вот как:

          https://www.vbox7.com/play:f6f9766a
          То и сега е така само че тази система е за определени типове пътнически вагони и до колкото знам е въведена някъде осемдесетте години на миналия век . Освен това поне на времето се сменяше локомотива защото неговите колооси са несменяеми . През втората световна си е било тривиалното претоварване .
          Първоначално публикуван от Asteri Преглед на мнение
          На практика предполагам е въпрос на "оправия". Просто на никой не му е хрумнало да помисли за това. Има много бюрокрация в тези неща, стратегии, концепции, програми за развитие и т.н. Армията не е само офицери и войници. А и хранителните пакети са необходимост. Ако няма необходимост, няма и пакети. Сред основните стратегии на американската армия е да се намали ползването на тези хранителни пакети и да се ползва прясно готвена храна максимално доколкото може. Практиката е показала че войникът е много по-боеспособен ако сутрин му замирише на бекон и кафе, а не на пакетирана пластмаса.
          Поне на времето когато занятията бяха до една седмица си карахме на суха храна . Чак на втората развръщаха полевите кухни и започваха да ни карат готвено ядене . Не е върха щото консервите си бяха все едни и същи ама никой не е умрял от това . Обикновено сутрин старшината ни хвърляше по три консерви и един хляб на човек и се оправяш както искаш . Колкото до пакетите всяка страна си прави точно за това собствени за да са максимално близо до националната кухня и войниците в полеви условия да им липсва възможно най малко готвената храна .
          Последно редактирано от sek.1; 24-07-18, 21:45.
          Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

          Коментар


          • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

            @Чавдар - те немците същия контингент си го държат в тила и преди и след Релсовата война и Концерт. А че операцията е осирация и показуха в стил „напънала се планината и родила мишка” не е моя мисъл, а на Иля Старинов, който от друго не знам ама от диверсионни операции бая е разбирал. Та той казва, че и без това дефицитната „взривчатка” е била прахосана за безсмислено взривяване на релси на пустуващи жп линии, вместо да се гонят реални поражения във вид на взривени ешелони. Ама другаря Пономаренко като иска релси, докладваш релси. Що да се мориш да дебнеш някой ешелон, да пропускаш авангарда (както и ти спомена), после да рискуваш да заровиш мината в кратката пауза до идването на основния ешелон, че ако те видят - да те подпука охраната на самия влак. И защо? Като можеш спокойно да изчакаш ешелона да премине, на спокойствие да думнеш 10-20 релси и бодро да докладваш за преизпълнение на седмичния план.

            П.С. Една от основните предпоставки на операцията е че според тов. Пономаренко немците имали остър дефицит на релси. В реалноста - имали даже в излишък.

            П.ПС. Някъде четох, че отново поради стратегическия гений на тов. Пантелеймон, някои от финалните фази на Концерт съвпадат с началото на Багратион - демек партизаните храбро продължават да взривяват релси току под носа на настъпващите руски части, та се налага после да им оправят поразиите.
            Последно редактирано от windwarrior; 24-07-18, 21:32.
            Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

            Коментар


            • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

              Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
              @Чавдар - те немците същия контингент си го държат в тила и преди и след Релсовата война и Концерт. ...
              Никак не твърдя, че са го държали само заради тези операции. Просто наличието на действащи в тила им партизански отряди, саботиращи ж.п. линии и извършващи нападения по автомобилните пътища ги принуждава да държат сериозни сили в тила си и да взимат сериозни мерки за охрана. Което, както и да го погледнеш, създава сериозни спънки за логистиката. Дори и при наличието на прочутата немска организация.
              Ние не сме неутрални!

              Коментар


              • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

                А, аз се хванах конкретно за операция Релсова война. Извън нея партизаните са се справяли достатъчно добре, очевидно. Но конкретната операция е жив пример какво става когато партиен секретар тръгне да се меси в работата на профитата на терен, и да ги учи откъде изгрява слънцето.

                П.С. Често срещано и в наше време де. Много обичам някой хартиен плъх да ми обяснява как се работи на терен, само щото е прочел няколко модни умни книжки.
                Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

                Коментар


                • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

                  Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
                  А, аз се хванах конкретно за операция Релсова война. Извън нея партизаните са се справяли достатъчно добре, очевидно. Но конкретната операция е жив пример какво става когато партиен секретар тръгне да се меси в работата на профитата на терен, и да ги учи откъде изгрява слънцето.
                  Това соцсъревнованието в армията си беше голяма отврат ...
                  Ние не сме неутрални!

                  Коментар


                  • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

                    Колкото и неефективна да е релсовата война и тя е помогнала . Дори и само забавянето на превозите е нещо . Докато ремонтират линиите на гарите се натрупват ешелони а те са идеална цел на щурмовата авиация . Дори едно забавяне с половин един час срива целия график .
                    Първоначално публикуван от Чавдар (V93) Преглед на мнение
                    Показуха не показуха, но в тила си немците за да си охраняват комуникациите държат 100-хилядна войска ...
                    И поне още толкова от местни формирования власовци и прочие . Една не малка част от зверствата са извършени точно от тях . Нашия окупационен контингент в Гърция това му е била една от основните задачи да охранява ЖП инфраструктурата по която е минавало снабдяването на африканския корпус на Ромел .
                    Първоначално публикуван от p-pleven Преглед на мнение
                    Що си мисля, че със сигурност на определени територии са действали разни казашки дружини, дето много не са се "разбирали" със Съветската власт.
                    За други места - историята не е словоохотлива, но човек ако се интересува - все нещо излиза.
                    Верно, не са имали авиация, но са имали желание.
                    Те са основно в Украйна където в началото в повечето случаи германците са посрещнати като освободители . Това се отчита като една от големите грешки на германската доктрина . В Украйна и Белорусия е предвидено да остане не повече от 30 % от местното население като прислуга на новите господари .
                    Последно редактирано от sek.1; 25-07-18, 06:04.
                    Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

                    Коментар


                    • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

                      Тука е збор на пенсионери ветерани.На похода за 3-ти март ,военните бяха донесли хранителни пакети от новите по модел от щатската армия,много качествена работа и храната и пласмасовата посуда.За обема въобще няма да говоря.Леки и удобни за оцеляване за 20дни.Само като се сетя за мишката с консервите от една време.

                      Коментар


                      • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

                        Първоначално публикуван от r_vardarov Преглед на мнение
                        ...военните бяха донесли хранителни пакети от новите по модел от щатската армия...
                        Я разкажи повече, че ме заинтригува.Българско МРЕ по американски модел?
                        Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!


                        "... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                        Джон Кенеди

                        Коментар


                        • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

                          Първоначално публикуван от Asteri Преглед на мнение

                          Ама това е средно аритметично, нали. Друг пример: британската армия на Западния фронт (ВСВ) получава 30 милиона килограма месо месечно - много внушително, от които редовия войник получава парче мръвка колкото кибрит - съвсем невзрачно. Сухарът който са нагъвали е бил достатъчно твърд да троши зъби и често вместо за храна често е отивал за палене на огън. А са стояли често гладни и защото провизиите отиват на погрешното място по недоразумение (такъв майтап все още се случва по международни учения дето хем мирно време и джи-пи-еси и какво ли не, ама някой като обърка написаното на лист хартия и ... )

                          .
                          Вероятно е имало и алтернативни "доставчици".
                          Картинката показва американски войници на Западния фронт (ВСВ), които са докопали немска артелна.

                          Натиснете снимката за да я уголемите

Име:36440790_2134226633456094_468453813846540288_n.jpg
Прегледи:1
Размер:58.7 КБ
ID:5794897
                          Публикувайте отговор

                          Коментар


                          • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

                            Тази снимка е минала здрав photoshop.... На войника по средата не му виждам десният крак ...

                            Коментар


                            • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

                              Първоначално публикуван от Живко Костадинов Преглед на мнение
                              Тази снимка е минала здрав photoshop.... На войника по средата не му виждам десният крак ...
                              Колега, извинявай, ама това не е "онова фото" с "побъркалия се" английски войник, който после се оказа, че се кефи, че е приключил на фронта, заради рана.
                              Фотото е популярно, направи си труда, ако ти се занимава.
                              Публикувайте отговор

                              Коментар


                              • От: Полеви порциони, лъжици, водоноски ...

                                Предпочитам да вярвам на очите си. Ти десният му крак виждаш ли го?

                                Коментар

                                Активност за темата

                                Свий

                                В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                                Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                                Зареждам...
                                X