Обява

Свий
Няма добавени обяви.

НА КАКВО ви научи казармата ?

Свий
Темата е затворена.
X
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• От: НА КАКВО ви научи казармата ?

Първоначално публикуван от Кольо Преглед на мнение
    ...
    И с чорапите ми беше много добре, с краката не съм имал никакви проблеми.

Освен миризмата де
    А, ти лека полека ще откриеш топлата вода. Миризмата е първи признак на скапване на краката. А както съм писал по-напред, първо дядо ми, после старшината казваше, че за войника най-важно е да са му здрави краката и г?за. И ако ти беше войник при мене, със сигурност щеше да си миеш краката всяка вечер, че и другото, па квото искаш си слагай на краката, стига да не се налага да ти нося багажа като тръгнем нанякъде или па тебе цял-целеничък, щото и това сме го играли.... Башка другите екстри, но ако обстоятелствата са те принудили, може да караш дни наред с едни и същи партенки, само отвреме навреме ги обръщаш и стягаш хубаво, а ако намериш и чалъм по някое време да си измиеш краката, ставаш като новороден.
    По същия начин и никога нищо лошо няма да кажа за тъй наречените въшкарници - шаячната зимна униформа. Да, съвременните дрехи са в пъти по-добри, да, всичко останало и тъй нататък. Само че аз, предполагам и десетки хиляди момчета от моето поколение съм изкарвал със шаячна куртка цяла зима, от 20 септември до 6 май, без да я пера и всеки ден да е на гърба ми, понякога по няколко денонощия без да я смъквам. И до края си вършеше работата, и всеки път нашите като идваха на свиждане първата ми работа беше да питам майка ми дали мириша... Ами никога не ми е казвала че мириша лошо, а и аз не мога да кажа, че около мен е имало тежка, непоносима миризма, освен нормалната мъжка, войнишка такава, надявам се, че ме разбирате.

Коментар

Първоначално публикуван от jordanov sv Преглед на мнение
      ...ако обстоятелствата са те принудили, може да караш дни наред с едни и същи партенки, само отвреме навреме ги обръщаш и стягаш хубаво, а ако намериш и чалъм по някое време да си измиеш краката, ставаш като новороден...
      Тъй, тъй. Не мога да го кажа по-добре.
      Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от Bogoljub Gagic Преглед на мнение
        Ти да не си някакъв хобит, бре?!
        Ъхъ, 182см. 110кг. Но определено съм случил на крака!
        "Do not correct a fool, for he will hate you;
        Correct a wise man, for he will appreciate you."

Коментар

И ако ти беше войник при мене, със сигурност щеше да си миеш краката всяка вечер
          А защо реши, че след като не съм бил войник при теб не съм си мил краката всяка вечер?
          Всички(стари и новобранци) съвестно си минавахме през умивалнята, и се миеха крака и вратове, и кой каквото там му дойде да си мие.
          Имаше разбира се и опити за скатаване на измиването, но те за ден-два се изкореняваха(с бой най-често), и в спалното почти не миришеше на крака.
          А краката на всички ни миришеха, то няма как цял ден с кубинката, и да не миришат.
          И до ден днешен нямам проблеми с краката.

Е, имам гъбички на единия нокът, ама след два пъти за една година падане на тежки железа върху пръста, с последващо падане на нокътя-това е следствието. Искам да кажа, че не са се появили от носенето на чорап в казармата. Случките с железата и нокътя бяха 15 години след уволнението.

А за въшкарниците нямам оплаквания, само за датите на които ги сменяха с лятната униформа. Като стане по-топло и се сваряваш вътре, ама такова беше...
          Има ли желание-има и начин!

Коментар

Дълги зими сте карали.
            Аз на планшета бях с анцуг,или къси гащи,според сезона...
            Нищо не мога,и нищо не знам...

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
              Интересно. При нас изрично забраняваха всякакви лични дрехи, до бельо. Май някакво изключение бяха по студовете дългите гащи. А партенките си ни караха и да си ги навиваме, и да си ги навиваме правилно.
              Значи определено навсякъде е било различно, това и друг път сме го констатирали. Аз, мисля, съм служил една или две или три години преди тебе и мога да отговарям само за нашето поделение или по-точно само за нашата рота, даже. За бельото нямахме никакви проблеми да е "цивилно", освен това което ни се полагаше. Можеше да си обличаме и домашни пуловери, елеци, ризи под куртките, поло с изрязана яка, стига да не се вижда при разкопчана якичка. Аз например като новобранец си имах едно шарено пуловерче /още от ученик/ с кожени кръпки на ръкавите и си го носех под куртката. Втората година съм карал само с тениска с дълъг ръкав под куртката и само като съм наряд и в най-студените дни съм обличал един плетен от баба вълнен пуловер без ръкави, още го пазя, мисля. Анцузи и платненки за спорт ни даваха към имуществото, втората година разрешиха и да си вкарваме наши цивилни, но да не са силно различни от служебните. Т.е. разни маркови и шарени, щото имаше момчета дето можеха да си го позволят и в ония години, не се допускаха. Имахме и чехли, които ни раздаваха по веднъж в началото на годината, после всеки си вкарва или купува каквито иска, джапанки и т.н., стига пак да не са нещо най-най. Кърпи също - даваха с доволствието, после може да ползваш и твои отвън, стига пак да не е нещо крещящо.
              И още за един пример в тоя смисъл се сещам, ама първо ще ме извиниш, че малко го обърнах на спомени и леко се откланям от темата.
              Значи в Свищов тогава живеех срещу казармата - елитен инженерен полк на пряко подчинение на ГЩ и школа за механик-водачи на инженерни машини. Зимата 84-85 бях ученик в УПК и на едно познато семейство от Панагюрище ли беше, от Копривщица, синът им беше школник. Получаваше си колетите на нашия адрес и отделно отвреме навреме прескачаше до вкъщи да хапне нещо домашно от майка ми и по една мъничка ракийка от баща ми. Разказваше подробности разбира се и си спомням, че тогава бяха на цинти, а за сержанти и някои специалности редници им даваха кубинки. Останалите - могат да си внесат кубинки и отвън, стига да са черни. И даже съм запомнил, че на няколко пъти заявяваше, че като благодарност за нашето гостоприемство, като свърши школата, ще ми остави кубинките за спомен. Това по повод, щото нашите споменаха, че могат да намерят връзки да служа срещу вкъщи. Естествено, той накрая се измъкна без да се обади, а аз не допуснах нашите да оказват влияние къде ще служа и там пък взех, че случих на кубинки, хаха. Е, да си призная, понякога съжалявам, че пропуснах шанса си да се науча да карам автогрейдер, но да приемем, че е за добро.
              Извинявам се още веднъж за лиричното отклоннение и специално на Гоблин, но понякога не ми се удава да съм лаконичен.

П.п. Само че ще взема малко да си допиша, специално за Кольо.
              Кольо, огромно уважение изпитвам към теб и въобще не съм си го и помислял, че си допускал да не си миеш краката. Просто полекичка те провокирам, че сам да си разказваш. Та така, носиш чорапи, миеш си краката всяка вечер и те миришат!? Това при положение, че носиш чисто кожени, БГ обувки направени по БДС!?! На колко време ги сменяш тея чорапи бе, джанъм? Искаш ли утре да ти снимам затворена половинка габровска кожена обувка с която съм бил на сватбата си преди 19 години и която и сега мога да я нося 10 часа при 40 градуса с чорапи без да ми се запарят краката, за съжаление вече обувките ме оставят, а и аз май ще ги оставя... Та по въпроса с партенките - няма как нормално здрави мъжки крака, измивани всяка вечер, намотани с независимо колко дневни партенки и обути в независимо колко мокри кожени кубинки да замиришат на... мръсни крака. Това го заявявам категорично. По същия начин зимата - при мен вълнените чорапи спираха да топлят на третия ден и трябваше да ги сменям с изпрани, особено ако застъпвам наряд. Иначе ако си в движение, вълната топли и мръсна дае, и мокра, стига да се търка. Докато партенките са ме топлили и по повече от три дена, за съжаление като казах обувките ми стискаха с бархет и затова обувах чорапи. Иначе за лятото, при ония условия, за мен преимуществото е ясно и еднозначно.

П.п.п. Не искам да изглеждам като ортодоксален привърженик на нещо. Напротив, считам, че всеки има право на някакъв избор, дори и тогава беше така, макар и сега от далечините на времето на някои да им се струва че не е било така, а други да ни убеждават за нещо си... Определено считам обаче, че това е едно допълнително умение, което - Пази Боже пак повтарям - да не ни се налага да изпитваме на гърба си.
              Последно редактирано от Goblin; 07-09-16, 21:41.

Коментар

Просто полекичка те провокирам, че сам да си разказваш.
                ГРЕШКА!
                Чакай сега сам да си разказвам

Майтап естествено.
                Краката на всички миришеха, без значение от това чорап или партенка. Е, може и да е имало изключения, ама не си спомням някой да е минавал метър и да не мине през мивката, щото неговите обувки не миришели.

А относно уменията -аз също съм ЗА това човек да знае колкото може повече неща, и да ги може. Щото от знаене до можене има разлика, и то не малка.
                Ама аз така и не го усвоих това знание-как се навива партенка, и се надявам никога да не усетя липсата му.
                Има ли желание-има и начин!

Коментар

Ма, кво ги захапахте тия партенки...
                  Да, Кольо! Колкото повече- толкова повече.
                  Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Коле,генерално бъркаш.Истината беше в бархетните партенки,просто с тях кракът ти е сух и не мръзнеш,аромати там няма.
                    Вива: Което само доказва, че земята е била плоска, преди да я намотаят на глобус...

Коментар

Именно функционални са. Просто "в цивилизацията" никой не носи такива обувки или ако носи (от келешлък) не ходи с тях по 20-30 км. на ден и то целогодишно.
                      Епа чистосърдечно си признавам, че всеки ден не съм минавал по 20-30 км/ден целогодишно, ама силно се съмнявам и ти да си го правил! А и интересно какви са тия невиждани обувки които "Просто в цивилизацията никой не носи", защото ако говориш за соц. кубинките, точно с такива и аз изкарах казармата (90% с чорапи, без никакви проблеми с миризми гъбички и т.нт.).

п.п. неналичието на нормални обувки, които принуждават ЛС да използва партенки, също е логистичен, а не функционален въпрос!
                      В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Кольо,има крака и крака,брат! Дай ми едни чорапи и само след 10мин.(носене) ще ти кажа точно колко % синтетика има в тях. Ако не бяха партенките(най-обикновено хасе от най-обикновен чаршаф) си умирах прав! И то при положение , че съм бил шофьор.А ако ми се беше паднала кашимерията....изобщо не искам да си го помислям.
                        Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
                        Джон Кенеди

Коментар

Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнение
                          Епа чистосърдечно си признавам, че всеки ден не съм минавал по 20-30 км/ден целогодишно, ама силно се съмнявам и ти да си го правил! А и интересно какви са тия невиждани обувки които "Просто в цивилизацията никой не носи", защото ако говориш за соц. кубинките, точно с такива и аз изкарах казармата (90% с чорапи, без никакви проблеми с миризми гъбички и т.нт.).

п.п. неналичието на нормални обувки, които принуждават ЛС да използва партенки, също е логистичен, а не функционален въпрос!
                          Стандартно граничар минаваше пеша поне 20 км. на ден наряд. Щом не знаеш какво е "цивилизацията" (= цивилния живот, казармен лаф от "него време" в доста родове войски), значи просто не сме "от един дол дренки". В цивилния живот само пишман пънкари, доколкото ги имаше при соца, и някакви хевиметалисти, носеха кубинки (с чорапи).
                          В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Бе маамустара, това казармата ще дойде нещо паралелна вселена. Там обичайните природни взимозависимости и произтичащите от тях процеси и явления, текат по някакъв различен начин.
                            И партенките съответно там (ама само там) се оказват единствени, незаменими и недостижими...
                            Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Стандартно граничар минаваше пеша поне 20 км. на ден наряд. Щом не знаеш какво е "цивилизацията" (= цивилния живот, казармен лаф от "него време" в доста родове войски), значи просто не сме "от един дол дренки". В цивилния живот само пишман пънкари, доколкото ги имаше при соца, и някакви хевиметалисти, носеха кубинки (с чорапи).
                              Така де - в казармата и в "цивилизацията" (дето не знам какво е) сумарно съм носил кубинки над 3 год. (после открих, че в "цивилизацията" има и други видове обувки) и партенки пробвах с неистово упорство, докато не стигнах до горните заключения!
                              В Космоса никой няма да чуе писъка ти....

Коментар

Първоначално публикуван от bushiDO Преглед на мнение
                                Така де - в казармата и в "цивилизацията" (дето не знам какво е) сумарно съм носил кубинки над 3 год.
                                Аз носих 20 години в "цивилизацията" едни всяка зима, щото не открих по-подходящи обувки на разумна цена, докато не се разпаднаха. С чорапи. Но не по 12 до 24 часа и не по 20-30 км. на ден. Това е разликата, налагаща партенките.
                                В БГ пътната безопасност се решава със знаци 40 км/ч.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X