Обява

Свий
Няма добавени обяви.

3 милиарда за шоу или как най-ефективно да защитим родината

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: 3 милиарда за шоу или как най-ефективно да защитим родината

Първоначално публикуван от gabocvet Преглед на мнение
    Реално сме поели ангажименти към НАТО и трябва да ги спазваме.

Реално тези три милиарда не стигат за нищо, мисля, че Марто беше питал в една тема какви средства са нужни за да сме си самодостатъчни, краткия отговор е средствата на САЩ и Русия за една година.

Ще се опитам да разпиша какво ни трябва.

Многоцелеви самолети 70 - 80 броя
    Ударни хеликоптери 40 - 50 броя
    Многоцелеви хеликоптери /Ми8/17/ 30 броя
    Самолети ДРЛО 2 броя
    ПВО минимум 4 дивизиона със съответните радари които работят постоянно.

Една тежка механизирана бригада - 80, 90 танка, армейско ПВО, самоходна артимерия, системи РСЗО, мотопехота.
    Лека механизирана бригада същото като горното но вместо танкове имаме тежки БМП та.
    Бригада специални сили от типа ВДВ и US Marine corps.
    Бригада за брегова отбрана
    Четири подводници
    Четири фрегати/тежки корвети/
    Ракетни катери
    Десантни съдове
    Спомагателни съдове
    Противолодъчни хеликоптери
    ........................
    Това се сещам, а сигурно пропускам много неща.
    Не се обиждай, но това дори не е оптимистично, това е фантастика.

Коментар

Самодостатъчни! Пичове, хайде по-сериозно, САЩ дето са САЩ, пък не са самодостатъчни...
      Колкото повече, толкова повече, това няма да го открием ние, но има и едни непреодолими обективни дадености - бедни сме като манастирски мишки (и това в решителна степен именно заради военни разходи). Десет/ина самолета, ще дадат възможност да не закрием авиацията и да поддържаме що годе количество летателен състав. Инак, откъм съседи (непосредствени) в обозрима перспектива проблеми нямаме.
      А за разни екзотични формули на военна доктрина има много примери. Албания например беше осигурила по бункер за всеки 10-ина свои жители - ми а нема нужда...
      Прави каквото трябва, пък да става каквото ще!

Коментар

Ще се опитам да разпиша какво ни трябва.

Многоцелеви самолети 70 - 80 броя
        Ударни хеликоптери 40 - 50 броя
        Многоцелеви хеликоптери /Ми8/17/ 30 броя
        Самолети ДРЛО 2 броя
        ПВО минимум 4 дивизиона със съответните радари които работят постоянно.

Една тежка механизирана бригада - 80, 90 танка, армейско ПВО, самоходна артимерия, системи РСЗО, мотопехота.
        Лека механизирана бригада същото като горното но вместо танкове имаме тежки БМП та.
        Бригада специални сили от типа ВДВ и US Marine corps.
        Бригада за брегова отбрана
        Четири подводници
        Четири фрегати/тежки корвети/
        Ракетни катери
        Десантни съдове
        Спомагателни съдове
        Противолодъчни хеликоптери
        Добре си ги разписал, ама аз отново да попитам - за какво ще ги ползваме тези железа? Имаме ли ясна концепция какви са ни краткосрочните-средносрочните-дългосрочните заплахи, какви средства и сили са ни необходими кракосрочно-средносрочно-дългосрочно за да ги борим тези заплахи, колко пари струват тези средства и сили, каква част от тях можем да си позволим самите ние, за каква част трябва да ходим да се молим да ни помогнат, и т.н. и т.н.

Иначе - аз по-принцип искам да имаме на въоръжение 2 дивизии имперски канонерки вместо танкове, 200 самолета като на Люк Скайуокър и Звездата на Смъртта в ниска орбита (ама да си е само наша). Искам всеки български войник да е накачулен като коледна елха с най-модерното оръжие и оборудване, така щото като го види американски тюлен или руски спецназовец - да позеленеят от завист, и да питат "чичко, може ли да си поиграя ей с тая джаджа, че съм я виждал само на картинка, нашето правителство не ни купува такива шукаритети". Съвсем сериозно - искам го.
        Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Първоначално публикуван от Stoian Ivanov
          Не се обиждай, но това дори не е оптимистично, това е фантастика.
          Първоначално публикуван от windwarrior Преглед на мнение
          Добре си ги разписал, ама аз отново да попитам - за какво ще ги ползваме тези железа? Имаме ли ясна концепция какви са ни краткосрочните-средносрочните-дългосрочните заплахи, какви средства и сили са ни необходими кракосрочно-средносрочно-дългосрочно за да ги борим тези заплахи, колко пари струват тези средства и сили, каква част от тях можем да си позволим самите ние, за каква част трябва да ходим да се молим да ни помогнат, и т.н. и т.н.

Иначе - аз по-принцип искам да имаме на въоръжение 2 дивизии имперски канонерки вместо танкове, 200 самолета като на Люк Скайуокър и Звездата на Смъртта в ниска орбита (ама да си е само наша). Искам всеки български войник да е накачулен като коледна елха с най-модерното оръжие и оборудване, така щото като го види американски тюлен или руски спецназовец - да позеленеят от завист, и да питат "чичко, може ли да си поиграя ей с тая джаджа, че съм я виждал само на картинка, нашето правителство не ни купува такива шукаритети". Съвсем сериозно - искам го.
          Не можем да си го позволим, не е дори фантастика просто това е да бъдем гъба отровна за всеки който има претенции .

И аз искам, ма няма!
          За всеки ден прекаран в риболов господ дава по два
          0878 79 20 61 Борис

Коментар

..................................
            0878 79 20 61 Борис

Коментар

... просто това е да бъдем гъба отровна за всеки който има претенции .
              Е нали тва питам де - кой има претенции, какви са му претенциите и как да ги борим (претенциите). Шото да държим толкоз аскер само за единия Гергьовски парад нема сми, ние не сме Русия и не можем да си го позволим.
              Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

.

И аз искам, ма няма!
                А де, за това пиша, ама никой не му се занимава.
                Фърляме едни 3 милиарда, да си запазим пилотите. Хубаво ама за какво ги пазим, за по добро време?
                А де за една читава ВВС ни трябват едни 30-40 милиарда - да ама от къде. Реално пазим едни пилоти, за който никога няма да можем им купим самолети.
                Тъжно ама истина.
                Обаче българите сме царе да хвърляме пари на вятъра.
                И дори пляскаме с ръце

Коментар

Първоначално публикуван от biol Преглед на мнение
                  ...за по добро време?...
                  Че какво пък? Именно! За последните 25 години БВП ни се е учетворил (то вярно, че от нищо лесно се бележи ръст, но все-пак). Малко по малко се учим, спомняне си, бе що да не възстановим държавата си. Няма и да сме прецедент.

Коментар

Тези изброените горе aко ги имaме със сигурност някой ще ни нaпaдне, зa дa си опрaвдaе рaзходите зa войскaтa. И повод ще си нaмерят.
                    Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

... ако трябва да бъдем искренни - летателен (и всякакъв друг) състав може да се обуче от всеки Голям брат ако се стигне политиката до там и е икономически обосновано за Брата...
                      При това положение всичко опира до КАЧЕСТВЕН материал, годен да стане състав. При евентуална липса на такъв - може да се ползват и чужди състави... Ако нещата опрат до дилемата: състав ли да имаме или да имаме социални функции под формата на състав, бих предпочел този вариант.
                      Последно редактирано от p-pleven; 10-04-16, 08:41.
                      Публикувайте отговор

Коментар

Първоначално публикуван от //Радо//
                        Тези изброените горе aко ги имaме със сигурност някой ще ни нaпaдне, зa дa си опрaвдaе рaзходите зa войскaтa. И повод ще си нaмерят.
                        Ако правилно съм те разбрал при условие, че имаме изброените от мен неща то със сигурност някой ще се пробва?
                        0878 79 20 61 Борис

Коментар

Ако правилно съм те разбрал при условие, че имаме изброените от мен неща то със сигурност някой ще се пробва?
                          Прaвилно си рaзбрaл шеговития ми пост.
                          Състоянието нa войскaтa в моментa и политикaтa не сa ми силни стрaни.
                          Sent from my Nokia s fenerche

Коментар

Първоначално публикуван от davc Преглед на мнение
                            Че какво пък? Именно! За последните 25 години БВП ни се е учетворил (то вярно, че от нищо лесно се бележи ръст, но все-пак). Малко по малко се учим, спомняне си, бе що да не възстановим държавата си. Няма и да сме прецедент.
                            Следвайки логиката ти 4х за 25г ни дава възможност за 3000 000 000, за да си направим истинска ВВС ни трябват х10- х20 пари или от 250 до 500г .
                            Доста време трябва да живеят тези пилоти.

А най смешното е, че старите самолети който ще си купим, ще ги бракуват, доста преди да сме изплатили заема за тях.

Все повече се надявам, че поне тази простотия я правят за комисионна , но май си става въпрос за не далновидна човешка глупост.
                            Последно редактирано от derhunter; 10-04-16, 17:09.

Коментар

Логиката не е в сметката, а във обстоятелството, че развитие има. А какво означава истински ВВС? От 2 самолета - колкото хвърчащи изтребители (с чужди/оборотни двигатели) имаме сега - още 10 си е също ръст. Още повече и предвид още няколкото, за които се ремонтират двигатели.

Коментар

Освен това, ако ги имаме тези 10 (да кажем F16) това значи покрай тях постоянно да има NATO-вски или US самолети дошли на съвместни учения и евентуално плащащи част и от нашия масрав. Нали наскоро имаше US F15-ки тук.
                                Човек никога не знае: какво печели, когато губи и какво губи , когато печели.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X