Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Руската армия през кримското огледало

Свий
X
 
  • Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

  • Руската армия през кримското огледало

    Тази тема доста закъсня.

    Причините - докато Света, затаил дъх, трепетно и жадно чакаше форумните политически анализатори и стратези да се произнесат с единно решение относно какво той (Света де) следва да направи или да не направи относно някои трусове и прилежащото им гранично пренареждане на един недалечен полуостров, някои прости и тривиални детайли минаха метър. Конкретно - за качествената промяна между тази интервенция на руската армия и предишните известни такива.

    Напомням че темата е чисто техническа, и касае отбелязаните промени в действия и оборудване на руските сили. Кръчмарските залитания в едната или в другата посока не са добре дошли.

    Започвам изложението със съкратен превод на първия по-обстоен репортаж по въпроса. Снимките от статията няма да публикувам понеже не ми принадлежат - има ги в репортажа.

    Репортажът бе публикуван в два различни варианта (като личен репортаж и като анализ) в рамките на няколко часа от Ню Йорк Таймс на 02 Април. Превода е съкратена смес от двете публикации (и двете са от един автор).

    Всички имена на оръжия и системи са пряк превод от статията. Ако забелязвате грешки моля коментирайте - ще поправям.

    С.Дж. Чивърс, Перевалное, Крим, 02.04.2014

    Докато Руски части и паравоенни сили бързо завземаха Крим от Украйна, Президента Владимир В. Путин поддържаше илюзията. Внушително оборудваните и добре дисциплинирани конвенционални сили които бързо обсадиха украинските военни бази - твърдеше той - не са руски.

    Твърдейки това, Кремъл пропусна златен шанс да се похвали със значителен логистичен и стратегически успех: широкото преустройство на руските военни сили което протича от години насам.

    В Крим прясно оборудвани части от руската армия бяха наблюдавани за пръв път в действие. Подвижността, оборудването и поведението на руските части в Крим бяха коренно различни спрямо показаното през предишните години през кратката война в Грузия през 2008ма или при предишните две десетилетия конфликти с ислямските сепаратисти в Северен Кавказ.

    От сгромолясването на СССР насам, руската армия разчиташе основно на остаряло оборудване и на наборна сила. Да наблюдаваш руските части през 2008ма беше да гледаш изморена и разпръсната армия съставена на пръв поглед от наборници неуспели да се уредят да "откачат" службата. Пиянство на "обществени" места (
    Бележка: разбирай - достатъчно явно за да се забележи и от външни наблюдатели), и най-вече - тактическа колебливост и войници които изглеждаха все едно ще се сгромолясат след километър и половина бягане. В очите на много ветерани това беше национален срам и излагация, въпреки лесната победа над абсолютно нелепата грузинска армия.

    Бързото разгъване на руските сили показано в Крим беше коренно различно.

    Докато Тайлър Хикс, Ноа Шнайдер и моя милост се разхождахме или карахме между тези "преустроени" руски части, нащраках снимки с айфона които за мен са показател за армия в процес на пълно обновление. Кодирани тактически радиостанции в ръцете на войници от нисък ранг, нови и/или специализирани огнестрелни оръжия, и последна дума на техниката заглушаващи станции. За сведение - при почти всяка операция на руснаците около украинските бази телефонното покритие в района умираше.

    Говорейки за телефони - снимането с телефон помогна не само с качването на снимките при всяка възможност, но и с по-дискретното снимане, в моменти в които в апаратите на други журналисти се ровеше и се триеха снимки.

    От снимките в инстаграм профила ми могат да се видят следните "благини" (
    виж снимките в статията), показващи събуждането на руската армия от дълъг период на немощ:

    - Една от снимките показва някои от елементите на обновения комплект Ратник, включващ нова каска и балистични очила. Но по-важна на снимката е картечницата Печенег, модерния заместник на дълголетната серия ПК, съветско и руско "основно оборудване" от 60те насам.

    - Друга снимка показва задницата на заглушаваща станция РХ-330ж Жител, производство на Протек във Воронеж.

    - След него се движеше Тигр M MKTK REI PP. Като цяло, съдейки по големия брой Тигр-и които видях в Крим, може да се предположи че платформата вече е стандартно оборудване, поне в по-напредналите армейски единици.

    - Детайлите в следващата снимка (
    Бележка: двамата войници пред стената) могат да бъдат лесно пропуснати:

    Зелената кутийка на рамото на войника и микрофона пред качулката му са също стандартна част от Ратник комплекта. Кодирана радиостанция. Това за мен е един от най-значимите елементи в уравнението: видяхме тези станции на гърдите на редови сержанти и взводни командири (
    Бележка: не съм 100% сигурен в превода но мисля че говорим за такова ниво). Присъствието на такива станции на толкова "ниско" ниво е показател за коренно ново ниво на тактическа самостоятелност и мобилност, на правото да взимат самостоятелни решения на ниво на което до преди няколко години не можеха. Това може да е показател за промяна не само в оборудването, но и в доктрината на руската армия.


    - На следващата снимка (
    Бележка: Тримата войника пред оградата) се вижда че войника вляво носи "стар" калашников, но със заглушител. Този вдясно е преметнал 9мм ВСС със заглушител. Това само по себе си не е новост, в елитните части се ползват, но за пръв път го виждам на "обикновен" войник даващ "обикновен" караул.


    - На последната снимка се виждат отново войници с новия Ратник комплект - наколенки, налакътници, нов елек, радиостанция, и прицел УСП-1 при единия.


    Частите в Крим може и да са елита на новата руска армия. Може да са показни. Но със сигурност - инвестицията на Кремъл едновременно показва съживяване на армията, и способност в кратки срокове да събере сили които да пазят нацията вътрешно, и най-вече - да "проектират сила" при съседите.

    В стратегически аспект особена промяна няма - Русия е ядрена държава. Но развитието на компетентни и ефикасни гъвкави сили с бързо разгръщане е новост. С тези реформи, Русия в момента има абсолютен превес (в тактическо отношение) над която и да е държава от бившото съветско пространство.

    Един от западните военни аналитици в района, пожелал да остане анонимен, сподели че разликите с миналото са фрапиращи. "Този път бяха впечатляващи - този път действаха като абсолютни професионалисти".

    Промяната на въоръжените сили е личен приоритет за Гн Путин, който като премиер от 2009 дп 2012, и отскоро като президент, наля милиарди във военни разходи. Военните разходи, заедно с разходите по олимпийските игри в Сочи, Световното през 2018та и железопътните линии (които също са военен обект), са сред основните пера в бюджета.

    От 2012та насам заплатите на повечето военни в общи линии са се утроили, достигайки от 700$ до 1150$ за редници и сержанти, което по руските стандарти е достойно за уважение. Кремъл инвестира също и в жилища и учебни заведения.
    Последно редактирано от Goblin; 23-04-14, 20:14.
    Издъних се на Тюринг теста

  • #2
    От: Руската армия през кримското огледало

    Това е като цяло изложението откъм оборудване - следва да се допълни с елементи от по-нови статии и публикации.

    Отвъд въпроса на чистото оборудване остава основния елемент с който операцията накриви шапките на чуждите военни. За съжаление не мога да намеря оригиналната статия (мисля че беше във Вашингтон Поуст), но накратко - основното безпокойство на "неруските" военни е изненадата с която протекоха нещата.

    Цялата операция, от - до, протече "по терлици", без видими признаци на активност по границите, и най-обезпокоителното - без грам промяна в радио обмена. Това само по себе си е показател за перфектно стиковане на различните елементи, и за провеждането на сложна задача по предварително установен и кадърно замислен план.

    Сам по себе си това е най-обезпокоителния (освен за руснаците де ) елемент в цялото уравнение, показател за постигнато великолепно ниво в широк мащаб, отвъд всякакви детайли за нови очила, нови наколенки и каквото там още.
    Издъних се на Тюринг теста

    Коментар


    • #3
      От: Руската армия през кримското огледало

      Продължават да изглеждат като несретници на снимките.
      Honda CRF 250 X
      Touareg 3.0 TDI

      Коментар


      • #4
        От: Руската армия през кримското огледало

        Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
        .. без грам промяна в радио обмена. ...
        Обяснението според мен е това

        байо, кажи ти моите и аз твоите кривици, па да се поправим и все (за)едно да вървим, ако ще бъдем хора.
        Един луд: на много простите хора всичко им се вижда сложно…
        Суперспам - спама на суперите

        Коментар


        • #5
          От: Руската армия през кримското огледало

          Колега Гоблин предполага се поредното заключване на тема касаеща Украйна, руснаци, армия, интереси САЩ-Русия и т.н. така , че да не си губим времето в писане и дискутиране на забранени събития, поне във този форум!

          Коментар


          • #6
            От: Руската армия през кримското огледало

            Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
            Обяснението според мен е това

            Абсолютно възможно - не съм специалист. При всички положения е зачетен гол. Трябва да я изровя тая статия...
            Издъних се на Тюринг теста

            Коментар


            • #7
              От: Руската армия през кримското огледало

              Повече ми е интересно как изглеждат нещата на ученията, които вървяха и вървят на руска територия. Там, където е редовата кашимерия и т.н.

              Общо взето се повтарям, като се присъединявам към това мнение от едната статия

              While analysts said that there was now better equipment and training throughout the Russian military, some cautioned against drawing too broad a conclusion based on the forces in Crimea, many of which were part of elite units that were among the first to benefit from the overhaul.
              Явно е, че във въоръжените сили на Русия върви реорганизация и се работи по въоръжението. Въпросът е докъде са стигнали. СПЕЦНАЗ-ът си е спецназ. Колкото и да е важен, сам по себе си не е достатъчен при конфликт в по-големи мащаби.

              Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
              ... Цялата операция, от - до, протече "по терлици", без видими признаци на активност по границите, и най-обезпокоителното - без грам промяна в радио обмена. Това само по себе си е показател за перфектно стиковане на различните елементи, и за провеждането на сложна задача по предварително установен и кадърно замислен план. ...
              В случая са имало доста облекчена задача, защото на Крим си имаха голям плацдарм, до и от който е имало постоянно движение на персонал и техника. Така че не е било особено трудно да замаскират прехвърлянето на силите за тази операция.
              Ние не сме неутрални!

              Коментар


              • #8
                От: Руската армия през кримското огледало

                А какьв е шанса там да са пратени редови войници,а не специалци някакви?



                С Чавдар сме писали заедно..........
                TOYOTA SEQUOIA ‘11
                W140 S420 '99

                Коментар


                • #9
                  От: Руската армия през кримското огледало

                  Първоначално публикуван от v.kostov Преглед на мнение
                  Колега Гоблин предполага се поредното заключване на тема касаеща Украйна, руснаци, армия, интереси САЩ-Русия и т.н. така , че да не си губим времето в писане и дискутиране на забранени събития, поне във този форум!
                  Със сигурност няма смисъл от губене на време в дискутирането на незабранени събития със забранени похвати

                  Споменах по-горе че темата има за цел да остане чисто техническа. Сигурен съм че ще при добро желание ще съумеем да я запазим такава. При липсата му - ще му мислим.
                  Последно редактирано от Goblin; 23-04-14, 20:38.
                  Издъних се на Тюринг теста

                  Коментар


                  • #10
                    От: Руската армия през кримското огледало

                    Цялата статия е пълна с грешки и неточности. Много се радвам от подобни анализатори и тяхните анализи!

                    Коментар


                    • #11
                      От: Руската армия през кримското огледало

                      Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                      Със сигурност няма смисъл от губене на време в дискутирането на незабранени събития със забранени похвати

                      Споменах по-горе че темата има за цел да остане чисто технческа. Сигурен съм че ще при добро желание ще съумеем да я запазим такава. При липсата му - ще му мислим.
                      Ясно, няма да пиша, не са ми ясни точно хватките.....

                      Коментар


                      • #12
                        От: Руската армия през кримското огледало

                        Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                        Цялата статия е пълна с грешки и неточности. Много се радвам от подобни анализатори и тяхните анализи!
                        Както споменах по-горе - статията е от репортер на място, и не вярвам да има претенции за супер точност. Сам съм писал по-горе - ако има грешки - сподели, ще поправям.

                        Въпросният репортер беше писал в друга статия за контраста с Грузия, за закъсалите тогава уазки по канавките и за случаите на реквизирани цивилни мпс за да могат да се придвижат от точка а до точка бе. Не съм го включил в превода понеже не можах да намеря статията в която го коментираше. Коментарът му в този случай е за фрапиращите разлики които той е забелязал между тогава и сега.

                        Основното в темата от моя гледна точка е за интеграцията на тоя комплект "Ратник" ли е, какъв е, за който почна по-обстойно да се чува преди по-малко от година в западните СМИ, което пък по принцип в повечето случаи означава "Я го видим в действие след 5-10 години, я не го видим". А тук се видя след по-малко от година.


                        Първоначално публикуван от v.kostov Преглед на мнение
                        Ясно, няма да пиша, не са ми ясни точно хватките.....
                        Не мога да не уважа проява на мъдрост когато я видя. Уважения.
                        Издъних се на Тюринг теста

                        Коментар


                        • #13
                          От: Руската армия през кримското огледало

                          Първоначално публикуван от DBRS Преглед на мнение
                          Обяснението според мен е това
                          Вярно е, че ученията създават дандания и отклоняват вниманието на противника. Но в случая с Крим не са им били необходими особено много техника и хора. Част от техниката вероятно така или иначе си е била там (БТР-ите на морската пехота).

                          Виж, ако наистина са започнали да правят ученията така, както се казва в последното изречение на клипа, от това само ще спечелят по отношение на качеството на подготовката.

                          Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                          Както споменах по-горе - статията е от репортер на място, ...
                          И той пак е платил малко данък на вкоренените стереотипи.

                          ... Lean and fit, few if any seemed to be conscripts. Their uniforms were crisp and neat, and their new helmets were bedecked with tinted safety goggles. They were sober.
                          Щом е руснак, значи трябва да е в смешна униформа и да е пиян.
                          Ние не сме неутрални!

                          Коментар


                          • #14
                            От: Руската армия през кримското огледало

                            Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                            ....- След него се движеше Тигр M MKTK REI PP. Като цяло, съдейки по големия брой Тигр-и които видях в Крим, може да се предположи че платформата вече е стандартно оборудване, поне в по-напредналите армейски единици.
                            Понеже се споменава в уводната статия. За мен представлява интерес някои нововъведения в радиотехниката и по-специализираните нашини.
                            "Тигр-М" МКТК РЭИ ПП - машина РЭБ с комплексом "Леер-2"


                            ТТ-данните:

                            Имат и нещо подобно за космическа връзка СПМ-2


                            Както и някъв дериват на разузнавателна машина СБРМ
                            Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

                            Коментар


                            • #15
                              От: Руската армия през кримското огледало

                              Първоначално публикуван от v.kostov Преглед на мнение
                              Колега Гоблин предполага се поредното заключване на тема касаеща Украйна, руснаци, армия, интереси САЩ-Русия и т.н. така , че да не си губим времето в писане и дискутиране на забранени събития, поне във този форум!
                              Аз пък съм убеден, че ако се спазва форумна дисциплина, ще се опази темата (за разлика от 4те. теми в раздел Политика). На инат ще направя всичко, което зависи от мен да остана безпристрастен и да не вкарвам политически провокации. Дори вярвам, че и в др. раздел можеше да се получи, ма както и да е.
                              Кой'т не скача е червен, кой'т не скача е червен!

                              Коментар

                              Активност за темата

                              Свий

                              В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

                              Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

                              Зареждам...
                              X