Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Българските оръжия които не видяха бял свят.

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: Българските оръжия които не видяха бял свят.

За картечницата-ясно.На мен ми беше мисълта за "Шипка" , за Б-1300(за който признавам си от тебе чувам) за булпапа на Бакалов и за останалите прототипи(които дори не ги и знам). За съвременното производство също е ясно.Държавата (еле па самите заводи) нямат никаква финансова възможност да си правят "експерименти". НО:

И при това - да не е по- скъпо и да не е по - лошо от аналозите си.
    е тука е заровено кучето!
    Проблема според мен е не толкова в невъзможността да се наложи ново производство(нещо в което определено имахме солиден опит),колкото във въпроса дали ще е рентабилно.Когато СССР беше "големия брат" беше безсмислено да се правят напъни и да се наливат пари при положение , че от там си идваха достатъчно добри системи които да се произвеждат,докато в момента при отсъствието на армия(считай липса на каквито и да било държавни поръчки) единствения шанс на някаква нова конструкция е експорт което пък си е "руска рулетка" още повече при положение , че оръжието не е прието на въоръжение дори от страната производител(сиреч България). И така се влиза в затворен кръг.По-евтино излиза купуването на чужди системи , което пък убива иновациите в родното производство и май единственото горе-долу смислено решение е лицензи.

ПП.До колкото знам това:

България е единствената страна производител на АК където никога не се е произвеждал АКМ
    е умишлено решение , а не по принуда.
    Последно редактирано от ЕМО; 24-01-14, 22:22. Причина: допълване
    Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
    Джон Кенеди

Коментар

Бамааму!! Темата в която няма да се включа, но се абонирам за нея.
      Прави каквото щеш, ама да стане както трябва.

Коментар

Куче за фрезованата и щанцованата си тотално неправ. Технологично, от разработка до изработка на щанците не за повече от 48 ч. можеше да е готов щанеца. Пропускаш наличието и оборудването на ЗИНО. Виждал съм какво правят нишково и обемните ерозийки че мой много близък беше бая главен там. Този вид производство се подържаше ХапсОлютно задължително по нареждане на големият брат. Другото което не е за пренебрегване е че тогава имахме силно ограничен достъп до спец оборудване , говоря за модерно, и наистина гъвкавоста на това производство беше силно ограничена. Щом си бил в завода знаеш за какво говоря. Относно качествени суровини, конструктори и специалисти по онова време, говоря за соца, нямахме никакви проблеми като наличие. Техническите вузове бълваха кадърни кадри, суровини също не липсваха но имаше СИВ и ВД,то си беше вилка на шията. Козируваш и изпълняваш без право на възражение.
        Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.
        Селска фурна аспух нема. Пак същият.
        В+ LZ1HAN нула три осмици 9014две тройки

Коментар

А Чехите как са били и защо сега го могат?

Тук във всеки магазин има тяхно оръжие,имат какви ли не модели и дълги и къси и снайпери и помпи и малки калибри..........и щанда им на изложението у Вегас беше колко тоя на Сиг и СмитУЕс.
          TOYOTA SEQUOIA ‘11
          W140 S420 '99

Коментар

Пак поради същите причини

но имаше СИВ и ВД
            и пак покрай тая работа закриването на ДАР и батисването на ЛАЗ .
            И пак поради същата причина дълго време в СССР се летеше на чешки учебни самолети.
            Последно редактирано от ЕМО; 24-01-14, 23:27. Причина: допълване
            Това на снимката естествено не съм аз.Обикновено тия изпълнения ги правя без да искам!

"... ние ще направим това не защото е лесно , а защото е трудно! "
            Джон Кенеди

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
              Куче за фрезованата и щанцованата си тотално неправ. Технологично, от разработка до изработка на щанците не за повече от 48 ч. можеше да е готов щанеца. Пропускаш наличието и оборудването на ЗИНО. Виждал съм какво правят нишково и обемните ерозийки че мой много близък беше бая главен там. Този вид производство се подържаше ХапсОлютно задължително по нареждане на големият брат. Другото което не е за пренебрегване е че тогава имахме силно ограничен достъп до спец оборудване , говоря за модерно, и наистина гъвкавоста на това производство беше силно ограничена. Щом си бил в завода знаеш за какво говоря. Относно качествени суровини, конструктори и специалисти по онова време, говоря за соца, нямахме никакви проблеми като наличие. Техническите вузове бълваха кадърни кадри, суровини също не липсваха но имаше СИВ и ВД,то си беше вилка на шията. Козируваш и изпълняваш без право на възражение.
              Ми аз съм говорил там с разни от заводът 10 и те са ми казали че има опити но са имали проблем с закалките щото братушките ич не са им съдействали. Отделно пък и не са искали да им продават въпросната стоманене- тенеке. Но сега- 25 години след соца продължаваме да дяламе автоматите ... е има и гаражна сглобка щанцовани вече.
              Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
              No man left's behind !!!!

Коментар

..и пак поради същото вместо много добрият за времето си мотоциклет Балкан трябваше да се карат ИЖ, и пак вместо нашето си Балканче трябваше да се мъчим с с онова анти нещо наречено Верховина. Както и глупостите че сме спряли да произвеждаме Рено заради нерегламентиран износ и още и още.. Планова икономика И Чехия, Полша и Унгария никога не са били толкова нагъзени колкото нас, а пък специално чехите си имаха толкова стари традиции в оръжейното производство че дори и големият батко не можеше да ги спре, и заводи и производство си запазиха и продължават да го развиват. А ние накъде с това лицензно производство, некадърна власт и управници? А, и кадърни кадри били си камшика по света. Смело назад и надолу...
                Верно е това че баламите нямат свършване, няма нужда от кука, захапват влакното и стискат здраво. Стария.

Коментар

Дай да не се бъзикаме. Ламарината от която се правят кутиите си я произвеждахме тук и ама най-редовно си пътуваше на изток. Бил съм металург мама му стара, и най-се кефехме когато трябваше да прекараме през травилният агрегат ОД, същата тази ламарина. Първо се опразваше халето от всичкото паразит незаето пряко в дейноста. После жива охрана от наши, а приемчикът един руснак с определено военни навици и стойка с ръцете отзад ала чичко Сталин. Кефехме се щото цикълът идваше ненатоварен, без юруш, и щото плащаха Х4. Ама кефът свършваше до тук защото материалът е капризен за обработка и отклонения от технологията и допуски в + - никакви. После на вагоните, пак с охрана, и дирекция към морето.

Коментар

Всъщност една от многото заблуди които останаха от соца е че само понеже сме били заедно в кюпа, и понеже черноморския пясък десетилетия е носил отпечатъци от чешки дупета и цици а в Чехия едно цяло поколение извънбрачни дечурлига родени между март и април всяка година врякаха на бургаски гларусов език в люлките, с чехите сме били на един хал.

Не си пазя (уви) лекциите, но по спомен след разпадането на Австо Унгария на Чехословакия се пада лъвския пай от австроунгарскя индустриален комплекс (някакви здрави проценти бяха), и директно продължават със засилка напред. По днешни стандарти това би било като Чехословакия да се създаде примерно отрязвайки западната част на Германия.

Нататък традицията, колкото и да е била запохлупачена, се запазва. Едно време Фолксваген като купуваха Шкода си спомням в интервюта немците споделяха че са били изумени от доброто ниво на целия технически ешелон, от шлосер до инженер. Със сигурност не са купили фирмата заради асортимента.

Лирично отклонение - за Верховината - иронично, според За Рулем, двигателят на Верховината (и на Карпати, и на Рига, и на цялата серия с този двигател) е на базата на Ява Стадион, чието производство е спряно през 1956та година.
                    Издъних се на Тюринг теста

Коментар

Първоначално публикуван от derhunter Преглед на мнение
                      Дай да не се бъзикаме. Ламарината от която се правят кутиите си я произвеждахме тук и ама най-редовно си пътуваше на изток. Бил съм металург мама му стара, и най-се кефехме когато трябваше да прекараме през травилният агрегат ОД, същата тази ламарина. Първо се опразваше халето от всичкото паразит незаето пряко в дейноста. После жива охрана от наши, а приемчикът един руснак с определено военни навици и стойка с ръцете отзад ала чичко Сталин. Кефехме се щото цикълът идваше ненатоварен, без юруш, и щото плащаха Х4. Ама кефът свършваше до тук защото материалът е капризен за обработка и отклонения от технологията и допуски в + - никакви. После на вагоните, пак с охрана, и дирекция към морето.
                      Какво в поста си в подкрепа на това че не са искали да ни дават въпросната стоманена ламарина намери? Казвам - основният проблем е бил със закалките. А и много добре знаеш че при ВД " ще произвеждате стоманата и няма да вземате и лист от нея" означава точно това и другото е "
                      шаг влево, шаг вправо-расстрел, прыжок на месте-провокация

Коментар

Първоначално публикуван от Goblin Преглед на мнение
                        Всъщност една от многото заблуди които останаха от соца е че само понеже сме били заедно в кюпа, и понеже черноморския пясък десетилетия е носил отпечатъци от чешки дупета и цици а в Чехия едно цяло поколение извънбрачни дечурлига родени между март и април всяка година врякаха на бургаски гларусов език в люлките, с чехите сме били на един хал.

Не си пазя (уви) лекциите, но по спомен след разпадането на Австо Унгария на Чехословакия се пада лъвския пай от австроунгарскя индустриален комплекс (някакви здрави проценти бяха), и директно продължават със засилка напред. По днешни стандарти това би било като Чехословакия да се създаде примерно отрязвайки западната част на Германия.

Нататък традицията, колкото и да е била запохлупачена, се запазва. Едно време Фолксваген като купуваха Шкода си спомням в интервюта немците споделяха че са били изумени от доброто ниво на целия технически ешелон, от шлосер до инженер. Със сигурност не са купили фирмата заради асортимента.

Лирично отклонение - за Верховината - иронично, според За Рулем, двигателят на Верховината (и на Карпати, и на Рига, и на цялата серия с този двигател) е на базата на Ява Стадион, чието производство е спряно през 1956та година.
                        Хитлер е искал Чехословакия основно заради заводите Шкода - и те тогава не са произвеждали основно автомобили. Отделно след втората световна по ред причини винаги ЧС са били маааалко с по свободен нашийник от нас. И то не случайно - нито са били някога част от империята (като Полша), нито са сред "загубилите" (Румъния, България, Унгария, ГДР).

Коментар

Да прав си за чехите. Те и във всяко отношение бяха дръпнали доста нагоре в кюпа. И да сложим настрани изключително добрата им във всяка област промишленост, дори и селското стопанство им беше на различен от нашият принцип. Бяха си на кооперативен принцип и отчисляваха някакъв мижав процент за държавата /мой приятел беше главен агроном на няколко кооператива та от него знам/ и си търгуваха продукцията свободно.

А за онова анти моторче, ти наистина ли вярваш че някой друг би сътворил такова недоразумение?! Дядо ми имаше такова мотопедче Ява и по-безпроблемна и безсмъртна машина от това надали има. Баща ми имаше Триумф. Аз съм почнал с Балканче 50, после 75, Ява-ЧЗ 175 с разделно мазане, първият ми кросов 125 ЧЗ, та знам и тези и онези.

Коментар

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                            Какво в поста си в подкрепа на това че не са искали да ни дават въпросната стоманена ламарина намери? Казвам - основният проблем е бил със закалките. А и много добре знаеш че при ВД " ще произвеждате стоманата и няма да вземате и лист от нея" означава точно това и другото е "
                            шаг влево, шаг вправо-расстрел, прыжок на месте-провокация
                            Да, за нарежданията си беше така но и това със закалките не е вярно. Технологията за последваща обработка на ОД нито е някаква тайна нито е сложна. Нали не мислиш че ИМТМ-то беше само леене с противоналягане. Даже в доста области на металургията бяхме много по-напред от СССР. Да ама каквото ни кажат това правим.

Първоначално публикуван от Mad Dog Преглед на мнение
                            Хитлер е искал Чехословакия основно заради заводите Шкода - и те тогава не са произвеждали основно автомобили. Отделно след втората световна по ред причини винаги ЧС са били маааалко с по свободен нашийник от нас. И то не случайно - нито са били някога част от империята (като Полша), нито са сред "загубилите" (Румъния, България, Унгария, ГДР).
                            Ми как няма да ги гълта чехите Хитлер като един куп от танковете са му били Шкода. За локомотивите да отваряме ли приказка? И за Полша не си прав, и там си удряха яко на камък. Една от най-добрите в металургията отказващи всякакви руски технологии. Машиностроене на много високо ниво, автомобило, тежка авто техника, корабостроене. Да не говорим че там никога не е имало държавно селско стопанство.
                            Последно редактирано от derhunter; 25-01-14, 10:16.

Коментар

Съжалявам за офф- а, но ми омръзна да слушам за русофилство и русофобство... 200 години не са ли много за този въпрос?
                              Най обичам да ми обясняват как няма да стане!

Коментар

Първоначално публикуван от Танасе Преглед на мнение
                                Съжалявам за офф- а, но ми омръзна да слушам за русофилство и русофобство... 200 години не са ли много за този въпрос?
                                Не става дума тук за филии и фобии. Разсъждаваме си защо не се появяваше наше родно оръжие. Виждаш че обсъждаме и причините за неосъществената българска картечница. Вина тук руснаците нямат, виж политиката по време на ВД и СИВ е съвсем трето...

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X