Обява

Свий
Няма добавени обяви.

ОПТИКА - кое за къде защо и колко???

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

От: ОПТИКА - кое за къде защо и колко???

Искаш твърде много от една единствена оптика.
    Няма такава, която да става за всичко, да я вземеш и да приключиш въпроса.

За движещи се цели наблизо - малко увеличение, за малки статични цели надалече - голямо увеличение.
    Прецени къде е приоритета и избери нещо, после вероятно ще вземеш още една.
    За мен са нужни поне две оптики, за да се реализира потенциала на една болтова карабина. 1-5 и 8-32 примерно.

Скалата, ако ще се учиш да работиш с нея - mildot/TMR. Универсални и изпитани, ползват ги навсякъде и не закриват твърде много от образа. Има и други, включително и по-лесни, но тези ще те научат на основните изчисления.

Харисът е важна дължината му - има разлика дали ще стреляш от маса или легнал и в каква позиция си. Вземи от моделите с фрезованите крачета, че е неприятно да ти изпусне затягащия болт точно докато се прицелваш. Също и да се накланя, за да компенсира неравности на терена.
    Адаптерът за въртене не съм го ползвал, може би е полезен ако ще стреляш по движещи се/няколко цели.

Монтаж на оптиката - по-добре да е от човек с опит, има си тънкости за снайперова карабина.
    Вземи си от добрите рингове - там компромиси не бива да се правят.
    Лазер не ти трябва, прострелката е лесна ако я правиш на по-близка дистанция първоначално. Лазер отстрани е съвсем безсмислен, по-добре един малък бързомерец върху оптиката за свръх близки дистанции, но това за цивилна употреба не виждам смисъл.

Дистанция на прострелка - за .308 предлагам 200 метра (или 225-250 ярда). Така имаш минимално отклонение на куршума до 200 метра и можеш да стреляш без корекции в този диапазон (по дини, не по стотинки).

Снап-капс задължително и ги сменяй от време на време, че се подбиват.
    В коридора няма смисъл, трябва ти цел на дистанция да виждаш как се мести мерникът с дишането и натискането на спусъка.

Монопода се регулира на височина, вземи го съобразно височината на Хариса. Отделно зависи дали по-напред или по-назад на приклада ще го сложиш.

Нивомер е полезна екстра, но по-добре да не е на ринга, а отделно.
    И косинус индикатор също, ако ще стреляш под ъгъл.
    Има едни комбинирани на Хорус Вижън.
    Ще ти закрие тактическия паралакс коректор като го сложиш, но дотогава вече ще си свикнал да работиш с него по усет.

Коментар

Според мен - ако вземаш Найтфорс - вземи си монтаж и 20 МОА от тях барабар с косинус индикатора и нивомера. За скали- предпочитам Мил дот с "кухи" точки или ТМР пред класическият милдот.
      Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
      No man left's behind !!!!

Коментар

Монтажа колко и да е тънък ще го мъча първо аз и ако/като не стане го водя на бик да му го сложи.Говори ми говори,попивам с двете уши.Искам аз,няма да стягам чобанската,а вече колко точно ще бие ще видим,тя пушката е виновна.Все ще намеря упътване как му се връзва стъкълцето и карам по нея.

Снап капса дойдоха вчера,имам лазер дето мисля да му го надена в страни за тренировки.Живея под летището и не мога да се размятам с тоя лазер вън,но ще си бутна един пирон в далечния край на хола и сухи тренировки със спусъка до момента в който лазера не мърда от пирона.Това имам и това ще ползвам за начало,после ако ме издържи на бащата колата мога да се пробвам от тавана му през хола и коридора до спалнята.Не мога да го вадя това на улицата иначе да съм легнал вън на паркинга.

За оптиката много мерси,за Хариса и чуканчето на приклада също,като дойде на втори ще меря вече колко е от приклада до масата и ще видя кой модел ми трябва.

Куче и аз така го мисля за да не се забатачвам с много фирми,марки и модели.Ако не са лоши ринговете на НайтФорс това ще е.За Милдота обясни- какви са тия кухи точки,приличат на 2 тънки линии в края на ринга които се съединяват към средата преди да се пресекьт?

И няма да се смееш,мислиш ли че ми е лесно.
        TOYOTA SEQUOIA ‘11
        W140 S420 '99

Коментар

Бързичко - ринговете на Леуполд стават ли,че едните са стотина долара,а Найта не го намирам под 250?

Други кои рингове си заслужават парите?La Rue?
          Последно редактирано от BENZBOSS; 30-10-13, 22:44.
          TOYOTA SEQUOIA ‘11
          W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от BENZBOSS Преглед на мнение
            Бързичко - ринговете на Леуполд стават ли,че едните са стотина долара,а Найта не го намирам под 250?

Други кои рингове си заслужават парите?La Rue?

Леуполд (марк 4) са щатните за армията, маринките са с Баджър Ординанс.
            Стават.

При вас има много дребни производители на добри рингове и монтажи - Адмаунт, ТПС, Сийкингс, Америкън райфъл и т.н.
            ЛаРуе са добри, имат чудесни бази също.

Принципно от 200-300 долара се водят качествените, което не значи, че и по-евтини няма да вършат работа.

Скъпите рингове са по-устойчиви на монтаж/демонтаж и шансът да се налага центриране (lapping) е по-малък.
            Има значение и колко голяма и тежка ти е оптиката. Тежките оптики натоварват монтажа повече от леките.

Не взимай рингове, които искат специален инструмент, за да се монтират - някои фирми имат болтове с триъгълни и други странни глави и загубиш ли адаптера от комплекта става неприятно. Отделно, че е безсмислено. Само стандартни болтове.

Също и QD монтажи с лостчета - няма смисъл от тях ако няма да махаш и слагаш оптиката често, а не можеш да регулираш въртящия момент при монтажа.

Коментар

Чета по форуми разни,че Леуто ставало както ти казваш и е стотина долара,айде 150 да е.Чудех се просто какво толкова има в тия железца,че да са двойна цена Найта който пьк идва ултра лек модел.Аз сьм само за ултралек,няма да тичам до стрелбището с нея я,и с колелото няма да ходя та ми е все тая,ако имат ултра ЯК модел сьм му скочил.

Гледам едните с един законтрящ болт на горната черупка,другите с по 2,от тьпа техническа точка няма да е тоя с един.
              Специален инструмент аз си имам,Латерман и не мога ли да врьткам с него не купувам изгьзици.Тьрся Борка петица да речем,само едни приставки за гайки ми трябват и сьм аз ма нещо не намирам,имат 7ца и на финала пак ще ме клекнат.
              Трябва ли ми мммммм стойка за законтряне на пушкалото която да ползвам при монтажа на оптиката,чистене и проверки или става с двуногата и торбичка пяськ под приклада???

3 дни...........баси как се влачи времето,на 2ри 3 след обяд легално я нарамвам,кой па не висне в магазина от 1 е ма де сьм.
              TOYOTA SEQUOIA ‘11
              W140 S420 '99

Коментар

Задължително с два болта от всяка страна. Има и с по три, но не е нужно.

Двуногата + монопода и все едно имаш стойка. Те повечето са съвсем пластмасови и флегматични и без това.

Коментар

Така, и аз да използвам темата за питане. Както вече много пъти съм споменавал праивл съм някакви жалки опити за стрелба с карабини и самозарядни пушки в различен калибър.....Гледал съм и съм бил на обучение за такава стрелба в чужбина, ама нещо не ми е на сърце и не ми се отдава. Така че само с гледането и опитите за стрелба си останах. Та на въпроса. Винаги на всички пушки съм ползвал оптика с фиксирано увеличение, ползвал съм със скала с хилядни и с мил дот. Прострелвам на дадено разстояние да бие ""център" и от там на татък за различките дистанции си правя корекции спрямо разстоянието посредством скалата. Тъй де, правя опити за корекции. Каккто и да е, сега основния въпрос. Никога не съм ползвал оптика с променливо увеличение. Как се правят там корекциите в ззависимост от увеличението? Примерно дот-а от скалатапри 4 пъти увеличение на 100 метра отговаря на еди колко си сантиметра от мишената. Но ако увеличим на 12 пъти какво става? Мишшената се уголемява а скалата си стои същата. Тогава какво правим? Как правим различните корекции (смятане на разстояние спрямо скалата и корекция за сттрелба) при различно увеличение?
                  If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Първоначално публикуван от Vimpel Преглед на мнение
                    Те повечето са съвсем пластмасови и флегматични и без това.

Голата пушка е 12 паунда или от тежките,оптиката ти я знаеш колко тежи,а аз малко нещо на голяма пушка няма да взема.От там пьк едни реклами на леки рингове сьвсем не ме вьлнуват,все едно да си сложа малка лека резервна гума на колата да не и тежи

Гледах едни стойки от металните Арманещоси,но това е просто та просто,аз имам таурепи,а задьлжително ще си взема и чувалчета с пяськ,Хариса го чакам да дойде и меря чуканчето за приклада вече по него както каза.Всичко това като го затисна с едно чувалче пяськ й едва ли ще мрьдне ма викам да питам да не взема да се прецакам.

Бягам да видя кои на Леуполд стават за идея само.Като дойде желязото и оптиката тогава ще падне мерене за ринговете май.

Някой да има списьк с инструменти и оборудване за далечна стрелба?Да не забравя нещо в бьрзината.

Обикновен морски бинокьл с някаква стойка / каква не знам ма ще разбера /ще свьрши ли работа за наблюдателя до мен или става с далекомера?Обикновен бинокьл или монокьл под 45 градуса е по-добро ако стрелям сам?Това сьс скала или без?Марки и модели ако може?Стейнер,Никон,Пентакс............???
                    TOYOTA SEQUOIA ‘11
                    W140 S420 '99

Коментар

Кокьл,от скромното ми четене МОАта си е МОА.От там и моята дилема с оптиката на спотьра - едно е да ти каже 3 метра в ляво и метьр долу и сьвсем друго 3 моа и половинка та да си ги кликам на кликалото.

Това спокойно мога да го бьркам де,то колко четене пада само аз си знам та викам да питам.

Някой има ли нарьчник за пишман снайпериста?Кое какво се ползва,какво му трябва,кое как се гласи,как се смята,какво се ползва за сметките...........???Аз лесно ще го намеря на Английски ма викам да я има информацията и тук.
                      TOYOTA SEQUOIA ‘11
                      W140 S420 '99

Коментар

1 МОА при 0 увеличение си едно, при 30х си е съвсем друго. Говоря ако МОА-та си е с един и същ размер, т.е. не се увеличава от оптиката, заедно с увеличението на картината на виждане.

Коментар

Грубо казано една ъглова минута (МОА) ти е един инч на сто ярда. Това при някакво фиксирано увеличение си е сметнато и големината са самата точица в оптиката си е сметната, че при дадено увеличение тази точица на 100 ярда е един инч. Обаче ако увеличим без увеличаваме точицата, тогава на 100 ярда тази точина няма да е един инч ами ще е примерно 10 инча. Какво правим тогава? Как разбираме спрямо даденото увеличение и на дадената дистанция на колко отговаря една минута?

Коментар

задрьж,това трябва да го покажа,беден ми речника

Те го те на Английски,ти си добре с езика та вади калкулатора и смятай.Като я вкараш нулата на 100 метра после МОАта си е МОА,вьртиш за 650 метра,калкулатора и гледаш колко си крив от мишената.Аз за това се почесвам коя точно скала да взема,че сьм метричен аз и ми по-лесно с см. и метри.Има го като инфо та избирам още.

Вимпел ти си пич
                            Последно редактирано от BENZBOSS; 31-10-13, 18:45.
                            TOYOTA SEQUOIA ‘11
                            W140 S420 '99

Коментар

Първоначално публикуван от The Back Bone Преглед на мнение
                              Така, и аз да използвам темата за питане. Както вече много пъти съм споменавал праивл съм някакви жалки опити за стрелба с карабини и самозарядни пушки в различен калибър.....Гледал съм и съм бил на обучение за такава стрелба в чужбина, ама нещо не ми е на сърце и не ми се отдава. Така че само с гледането и опитите за стрелба си останах. Та на въпроса. Винаги на всички пушки съм ползвал оптика с фиксирано увеличение, ползвал съм със скала с хилядни и с мил дот. Прострелвам на дадено разстояние да бие ""център" и от там на татък за различките дистанции си правя корекции спрямо разстоянието посредством скалата. Тъй де, правя опити за корекции. Каккто и да е, сега основния въпрос. Никога не съм ползвал оптика с променливо увеличение. Как се правят там корекциите в ззависимост от увеличението? Примерно дот-а от скалатапри 4 пъти увеличение на 100 метра отговаря на еди колко си сантиметра от мишената. Но ако увеличим на 12 пъти какво става? Мишшената се уголемява а скалата си стои същата. Тогава какво правим? Как правим различните корекции (смятане на разстояние спрямо скалата и корекция за сттрелба) при различно увеличение?
                              Военните/полицейските снайпери като правило са със скала в първата фокална равнина, което значи, че тя се увеличава и намалява заедно с промяната на увеличението на оптиката.
                              Следователно скалата мери вярно при всяко увеличение.

Цивилните и спортните оптики са обикновено със скала във втората фокална равнина, която остава непроменена спрямо увеличението на оптиката, т.е. стои си еднакво тънка и удобна за свръхточни попадения.
                              Скалите на тези оптики наистина мерят вярно само за определено (вярно) увеличение от диапазона на оптиката.
                              За да се измери размер на обект на различно от вярното увеличение се правят корекции във формулата - замерените моа/милрад по скалата се умножават или делят спрямо разликата между вярното и текущото увеличение на оптиката.

Коментар

Така, до тук добре. Аз де да знам колко ми е текущото увеличение, дали е 7 или 8 пъти. Ако знам разстоянието пак имам една известна величина от която мога да тръгна, но нямам намерение да меря дистанция с модерни уреди (рейндж файдъри и други подобни).

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 17:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                                X