Немога да си спомня името на човека който ми изпрати този линк от този форум( беше американски офицер и мой комшия по апартамент и приятел за по чашка след работа в Манама) .... та сега го търсих.Някой може и да се познае на снимките.
Мързи ме да превеждам, въпреки ,че има точни коментари за нас ( солидарно се слагам в групата)
..... Няма нищо лошо да работиш нещо за пари. В крайна сметка, всички правим точно това. .....
Именно. Номерът е да вършиш добре и да се отнасяш професионално към това, за което ти плащат. Иначе има сума ти други професии, които са къде-къде по-платени без да се иска и наполовина от това, което се изисква от един професионален войник, ама аз не бих се захванал с тях. И не искам да ме провъзгласяват за национален герой затова, че съм си свършил работата за която съм получавал заплата, нито някога съм се чувствал като такъв. Сравнението с американците е неуместно, или би трябвало да се прави с едни времена, когато "Герой на социалистическия труд" ставаше всеки , който не почва да пие от сутринта и си върши работата съвестно(образно казано, щото трябваше и подходяща препоръка). Тяхната пропаганда работи така откак съществуват Щатите и не може да се отрече, че действа ....
"Законите са много хубаво нещо, ама когато важат само за другите..."
Неизвестен мъдрец
Недей, че ще се просълзя! Направо си спомних за часовете по политическа подготовка ...
П.П. А на финала на клипчето определено му липсваше развяващия се флаг.
На фона на недоволството на гражданското общество през последните няколко години спрямо участието на щатите в различни мисии, конфликти и войни и свързаните с това негативи, особено харченето на огромни суми от официалния и неофициалния бюджети, за отбрана (както знаем, за техните властимащи отбраната е разширено понятие, включващо в себе си избирането на интересна страна и изнасянето на конфликта, или създаването му, на нейна територия с цел превантивно отбраняване на нацията и националния интерес от евентуалния вероятен противник), имат особена нужда от подобни клипчета.
п.п. Калине, често споменаваш дядо ти, пък и аз съм чувал от баба ми, Бог да я прости, че по него време в обществото е имало едно уважение и страхопочитание към военните, особено офицерския състав е бил на почит, били са едни такива мъже, рядко срещани по наше време.И ей на, хората са го постигали уважението и самочувствието(с покритие) и без клипчета, филмчета и реклами...
Навремето е имало боеспособна армия , доблестни и подготвени офицери и войници и приказката "една държава , която не храни собствената си войска един ден ще храни чужда" е била на почит.Сега се хвърлят едни милиони на вятъра за мисии и комисионни и нито армия имаме нито подготвени бойци като хората.Сега в много случаи е обидно да си военен,най-малко заради издънките и външния вид на повечето от колегите.
Някои се сърдят за мнението ми , независимо че самите те признават ,че ходят по мисии само заради пари , но дори и на тях е ясно че в момента "мироопазването" в Ирак е в пъти по-ефективно и 10 пъти по-евтино, с намесата на частни охранителни фирми с наемници , които са много по-вещи в занаята си от нашите кадроваци.
Именно. Номерът е да вършиш добре и да се отнасяш професионално към това, за което ти плащат. Иначе има сума ти други професии, които са къде-къде по-платени без да се иска и наполовина от това, което се изисква от един професионален войник, ама аз не бих се захванал с тях. И не искам да ме провъзгласяват за национален герой затова, че съм си свършил работата за която съм получавал заплата, нито някога съм се чувствал като такъв. Сравнението с американците е неуместно, или би трябвало да се прави с едни времена, когато "Герой на социалистическия труд" ставаше всеки , който не почва да пие от сутринта и си върши работата съвестно(образно казано, щото трябваше и подходяща препоръка). Тяхната пропаганда работи така откак съществуват Щатите и не може да се отрече, че действа ....
Професионализъм е извършването на ред стъпки за постигането на дадена цел, по обучение. Няма номера в тази работа. Фактите говорят друго за някои български мисии- дал съм информация, колкото и на мен да ми е тъжно. Нека да бъдем честни и погледнем реалностите за поуки.
Това не е критика,присмех или менторство.
Аз лично бих обърнал внимание защо българската армия е наречена - old school.
Няма как да не отбележа,че професионализъм е да се държи безопасно оръжието в ръце, дори и за снимка.
Не е професионално, че дори и невъзпитано, проявата на агресивност и неуважителност.
Надявам се на разбиране.
В наши дни Вазов щеше да напише " Под Егото", а Алеко само "До Чикаго".
В. Иванов
Афган, Кабул, летището и така нареченото "езеро" .
Хахх, да не стане както казваше един взводен в Ирак: "И другия път, като ми се правите на фоторепортери, гледайте като проявите снимките да не видите някой ухилен талибан с РПГ срещу вас" .
Повода беше, че на това място където всеки снимаше (включително и въпросния взводен) се оказа засада и убиха един полски офицер от следващия конвой. Т.е. баш сме се снимали с бунтовниците из трънките .
Айде спирам с коментарите, че къде съм аз "охранения-гащник-пазач" заради когото не се е модернизирала пустата му БА до висините на Варшавското време. С париците хвърлени по мене, колко ли новобранки щяха да изпукат поне по един вагон патрони? Ехх, жалко - виноват др. полковник (ъъъ АРКАНЕ, поне до полковник си дослужил преди да се пенсионираш нали? Щото разсъжденията са ти минимум подполковнишки и нагоре... от Варшавско време.).
Другари, едно запомнете - колкото и патрони да е хвърлил господин киртака по мишените, пет пари не струват, ако поне веднъж срещу него не е хвърлен и един куршум. Даже не е необходимо и това - стига и реално да осъзнае факта, че може и да не се събуди сутринта, защото някоя мина, късметлийски е уцелила неговото бунгало. Доста "отличници в стрелбата" (че и бивши офицери някой от Варшавското време, в по-ново -запасняци) си докараха такива хубави нервни разстройства, че не е приказка.
В цял свят най-цененият войник е стреляния, в България пак обратното. Такива ми ти работи АРКАНЕ.
Ъъъъ, фотьойлните бойци - ако имате проблем да се върнете по темата - аз нямам проблем да я заключа ? Само продължете с простотиите.
Първо минахме през това как хората които сме пратили там, българи, от българската армия, всъщност са въшкари и са отишли там 'оти са ламтели за пари, брех нихната таквоз алчна таквоз. После стана че не само са отишли да лапат парите, ами и не са освободили заложниците, нихната таквоз некомпетентна таквоз...
Викам - ако не можете да оцените какво се споделя тук - явно просто ви трябва колкото на гугутка - черен хайвер. За какво да продължават ?
Ъъъъ, фотьойлните бойци - ако имате проблем да се върнете по темата - аз нямам проблем да я заключа ? Само продължете с простотиите.
Първо минахме през това как хората които сме пратили там, българи, от българската армия, всъщност са въшкари и са отишли там 'оти са ламтели за пари, брех нихната таквоз алчна таквоз. После стана че не само са отишли да лапат парите, ами и не са освободили заложниците, нихната таквоз некомпетентна таквоз...
Викам - ако не можете да оцените какво се споделя тук - явно просто ви трябва колкото на гугутка - черен хайвер. За какво да продължават ?
Няма да се обиждаме сега- аз лично съм се разплул на дивана. А за трябването - да трябва. Карата (господин майор- надявам се не ви засягам с този "прякор") е жив участник - Ленин също- аз съм до някъде съпреживелец , щото поради определени причини ми е било интересно и съм имал приятели участвали в тези мисии.... От там на сетне мисля е редно критикарите да бъдат любезно помолени да напуснат тепиха. Или поне да изнасят градивна критика.Не за друго ама наистина на моменти идва в повече.
Този, който заменя свободата за сигурност, не заслужава нито едно от тях.
No man left's behind !!!!
Пак го казвам,много е лесно да се плямпа тук,във форума и то хора които нито са били там,нито знаят за какво става въпрос.Просто българина е с такова мислене.И аз като един ''пазач в чужди мисии,за долари'',не мога да разбера за какво спорите и се дракате?Колко процента от личния състав ставали на работа,кой на какво приличал,ходили на мисии само за пари.........Ами много ясно че за пари ще ходя на мисии(върнах се преди 2 месеца,и вече се отказах,стига съм печелил ''големи суми пари''),за какво друго?За чест и слава ли?За хубавите приказки,които се казаха в тази тема,по адрес на момчетата,които не са спали с дни,яли са го в пепелака?Може много да се говори,и да разпъваме локуми,но не му е тук мястото,а и не с повечето хора.Хубав ден.
Виж сега младеж .Позволявам си така да се обърна защото съм доста по -възрастен . За някой хора яденето в пепеляка и липсата на сън е нормално ежедневие и най -малкото това е нещото на което обръщат внимание . На война като на война . И понеже и в тази и други теми се застъпаха много различни по естество неща ще се постарая да бъда максимално точен и кратък . Имаше навремето един доста стар но актуален дивиз " Повече пот в учението ,по-малко кръв в боя " .Доколко е актуален до днес оставям вие да прецените обаче не може за две или три години да се стане профи войник . Има изключения . За мен лично тези мисии са един заместител на големите занятия от миналото с голямото допълнение че условията са повече близки до бойните отколкото до учебните . И понеже не съм забравил уроците които съм научил докато служих ще цитирам думите на моя взводен от училището . " Днес ще ходим да се биете ,след това ще отидем да се изкъпя и после ще обядвам . " До колко е бил прав го доказва ситуацията в момента . И понеже сина на моя ротен загина в Ирак и имам познати които ходиха на мисии имам бегла представа за какво става дума. Навремето при занятие по тактика първата работа на преподавателя беше ако е мокро или сняг да ни намокри и след това вече не ти пука къде и как ти се налага да залягаш. Не че и тогава нямаше госпожици ама бързо се стапяха . Все пак подобни оплаквания за мен не са нормални все пак мнозина тръгват по собствена роля .Все едно и аз сега в момента да се оплаквам от работата която работя .Факта че ми позволява да си плащам сметките и ми доставя удоволствие съм доволен от нея .Знам че за директор не ставам ,за лекар или адвокат също . Така че тези които са избрали съдбата на кадрови войник или военен трябва да са готови на лишенията свързани със службата . Те и манекенките се оплакват колко им е тежка професията пък и парите заслужават . Има много за спор по темата и колкото повече участници има толкова повече ще са пътищата и толкова по -далечна ще се окаже крайната цел . Лошото е че с писането нищо или почти нищо няма да променим а само ще има още една тема която ще ни разделя . А като е написано че "Съединението прави силата " така и мнозина българи трябва го проумеят и спазват.
По Ясенски : Истинският МОДЕРАТОР (полицай ) винаги може да намери нарушение.
Аз само зяпам тука ама така или иначе темата стана манджа с грозде, та да питам за мнението на "ветераните" - Ако Турция ни сгази за 24 часа и ние българите се окажем на мястото на талибаните и иракчаните ще можем ли да организираме нещо подобно на съпротива в градове като Пловдив Стара Загора Бургас (щото току що се разбра че Куликов няма да може да ни освобождава).
Последно редактирано от derhunter; 29-05-13, 21:06.
Имам конкретен въпрос колко от всички участвали в мисии са все още на служба и колко от тях в момента обучават хора?
+1 , е не точно. Работил съм щатно като инструктор в сержантската академия на седма армия на САЩ в Европа. Работил съм в Бг армията, като инструктор - ЗКВ до преди няколко месеца, на войници, които се обучават за сержанти. Проблема в армията бе, че ръцете ми баха вързани!!!! Учихме хората на вредни и опасни неща от балканската война. В момента работя друга работа, където започвам да обучвам хора по различни дисциплини, без вързани ръце. Само на утвърдени, нови и тествани процедури, без ограничения в нищо. Имам пълна свобода, дадена от шефа на фирмата.
If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!
Коментар