Обява

Свий
Няма добавени обяви.

Медицинска статистика на ОКСВА ( 40-а Армия, Афганистан).

Свий
X

• Филтър
  • Час
  • Покажи
Изчисти всичко
нови мнения

• Медицинска статистика на ОКСВА ( 40-а Армия, Афганистан).

Някъде прочетох в поста на Dimitar Nenchev че небойни загуби в Съветска армия в Афганистан са били в повече от бойните такива. Аз тогава нищо не отговорих, щото не обичам да отговарам неподготвен. След дълго ровене сега съм готов да оспоря това твърдение с цифри и факти:
    И така, ОКСВА ( Ограниченный Контингент Советских Войск в Афганистане), известен също както 40-а Общовойскова армия, за цялата афганска компания претерпял следващи загуби на личен състав в период от 25 декември 1979 година по 15 февруари 1989 година:

Всего прошло через Афганистан 546 255 человек.

Всего погибло: 14453.

В бою: 9511.
    Умерло от ран: 2386.
    Умерло от болезней: 817.
    Погибло в авариях, катастрофах, в результате происшествий, покончило жизнь самоубийством: 739.

По званиям:
    Генералов, офицеров: 2129.
    Прапорщиков: 632.
    Сержантов и солдат: 11 549.
    Рабочих и служащих: 139.

Пропало без вести и попало в плен: 417.
    Были освобождены: 119.
    Вернулись домой: 97.
    Живут в других странах: 22.

Общие санитарные потери в Афганистане: 469 685.
    Ранено, контужено, травмировано: 53 753.
    Заболело: 415 392.
    Из них:
    Возвращено в строй: 455 071.
    Уволено по состоянию здоровья: 11 654.
    Умерло (включены в число безвозвратных потерь): 2960.

Из 11 654 уволенных по состоянию здоровья.
    Стали инвалидами: 10 751.
    1 группы: 672.
    2 группы: 4216.
    3 группы: 5863.

Общие потери по годам:
    1979 год - 86 человек.
    1980 год - 1484 человека.
    1981 год - 1298 человек.
    1982 год - 1948 человек.
    1983 год - 1446 человек.
    1984 год - 2346 человек.
    1985 год - 1868 человек.
    1986 год - 1333 человека.
    1987 год - 1215 человек.
    1988 год - 759 человек.
    1989 год - 53 человека.

Потери техники:
    Самолеты: 118.
    Вертолеты: 333.
    Танки: 147.
    БМП, БТР, БРДМ: 1314.
    Орудия, минометы: 433.
    Радиостанции, командно-штабные машины: 1138.
    Инженерные машины: 510.
    Автомобили бортовые, бензовозы: 11 369.

Содержание 40-й армии и ведение боевых действий в Афганистане ежегодно обходилось бюджету СССР в 3 млрд. USD. Ежегодно выделялось на поддержку кабульского режима 800 млн. USD.

От: Медицинска статистика на ОКСВА ( 40-а Армия, Афганистан).

Сега и мен ме хващаш неподготвен, утре вече ще ти отговоря с цифри, понеже вече е късно и не ми се рови. Цифрите са по учебници по които съм учил в САЩ и са с автори от ....Фрунзе. А под не бойни загуби включвам и разболелите се.
    If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Обаче темата е за медицинска статистика на загуби в ОКСВА.

Коментар

Да, затова и мненията извън настоящата тема вече са отделени тук: Последиците за СССР от войната в Афганистан
        proud founder of Anna Veith fan club Bulgaria
        NISSAN Terrano II R20 2.7 TDi [A1 Rh+]
        Заедно в борбата срещу злокачествените мозъчни тумори

Коментар

Обаче темата е за медицинска статистика на загуби в ОКСВА.

Ми темата да я заключват тогава, публикувал си си статистиката, значи няма какво повече да се каже. Явно няма място за други статистики, а смисъл да се води монолог няма.
          If you can't stand behind our troops feel free to stand in front of them!

Коментар

Нали ти познат термина "безвозвратни загуби"? Щото приказки за това че виж ти еди колко са небойни загуби, при условието че точно в Афганистан процент на върнали се в строя бил е извънредно висок, някак си ми се виждат безполезни.

Коментар

А психическите травми ? Хората които просто са откачили след преживяното към коя категория са ?
              Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Ти лично колко такива познаваш? От моите однополчане и познати много малко са се откачили. Пък от тези, които никога не са и помирисвали Афган, много повече са полудяли, пропили или станали наркомани. Що ли?

Коментар

Първоначално публикуван от Sibirski Преглед на мнение
                  Всего прошло через Афганистан 546 255 человек.

Заболело: 415 392.
                  Сибирски, на какво отдаваш подчертаното число ? 8 от всеки 10 служили в Афганистан са боледували - не съм специалист но ми се струва огромно количество. Не знам какъв е бил критерия, но едва ли е отбелязвана всяка хрема, т.е. предполагам (може и да не съм прав де) че става въпрос за по-сериозни заболявания....
                  Синьо небе над златни жита. Ако някой се чуди - Добруджа е. Южна. Българска.

Коментар

Мога да ти обясня по един прост начин - ние реално воювахме в реални условия на средневековен Изток, а не само стояли вътре в базите, където е "All inclusive". Плюс да не забравим че за минал четвърт век технологии са много дръпнали, а и другите са си направили доста поуки от наш опит.

Коментар

Ти лично колко такива познаваш? От моите однополчане и познати много малко са се откачили. Пък от тези, които никога не са и помирисвали Афган, много повече са полудяли, пропили или станали наркомани. Що ли?
                      Не знам колко са но не са малко . Живея точно под руското посолство и имам приятел който на времето работеше в него . Игор беше минал през тая месомелачка и ми е разказвал някои неща и снимки ми е показвал . Та на една снимка където бяха десетина човека поне за трима спомена у нево криша слетела .
                      Без цигари и алкохол ще съм най здравия труп в гробищата .

Коментар

Не знам, аз пък имам впечатление, че от Афганистан повечето момчета са се завърнали помудряли и по-възрастни от свои набори, с твърди установки и погледи върху живота.

Коментар

Мога да ти обясня по един прост начин - ние реално воювахме в реални условия на средневековен Изток, а не само стояли вътре в базите, където е "All inclusive". Плюс да не забравим че за минал четвърт век технологии са много дръпнали, а и другите са си направили доста поуки от наш опит.
                          Хм, просто цифрата ме подсети за един пасаж от книгата на ген. Лебед, след като поема командването на 345-ти полк (ако не се лъжа). От позицията на чайник във военното дело - не виждам нищо срамно или не-мъжко в това бойчето да е добре нахранено, напоено с минерална вода и да спи на чисти чаршафи. Тъкмо ще носи службата бодро и с желание. Или просто вашите тиловаци са били много крадливи ?

П.С. Наскоро гледах филмче за Дагестанската операция, та един офицер разказваше че контрактниците се разпознавали много бързо, защото във всякакви условия успявали да си създадат нормални битови условия, а наборниците - не.
                          Последно редактирано от windwarrior; 28-04-13, 18:45.

Коментар

Слабото ни място тогава била е логистика. Нещата се променят, бавно но се надявам неспирно. А пък за реална война и реални бойни действия чисти чаршафи никак не е звучат реално.

Коментар

Слабото ни място тогава била е логистика. Нещата се променят, бавно но се надявам неспирно. А пък за реална война и реални бойни действия чисти чаршафи никак не е звучат реално.
                              Чистите чаршафи са метафора.Ако искаш замени ги с удобен, топъл и лек (и чист) спален чувал. За другото - и моето разбиране е такова, просто исках да чуя и твоето мнение.

Коментар

Активност за темата

Свий

В момента има 1 потребители онлайн. 0 потребители и 1 гости.

Най-много потребители онлайн 8,787 в 16:37 на 21-06-23.

Зареждам...
                              X